שתף קטע נבחר

נחל נדר: "בית נוף" או בית במקום נוף?

מחפשים טיול לשבת? הנה רעיון: בנחל נדר, ממש ליד אוניברסיטת חיפה, תמצאו מסלול קל ונוח, המון פרחים ועצים וירוק, מעיין נובע ונוף יפה. ולמה כדאי לכם לטייל שם דווקא עכשיו? כי לאחרונה הוחלט לקדם תוכניות בנייה באזור

"נחל נדר?!", תמהה קרובת משפחה חיפאית, "רוב רובם של החיפאים לא מכירים אותו. אחד הנחלים היותר יפים". האמת? כל המסלולים יפים בעונה הזו של השנה: אמנם תמיד פורח משהו, אפילו בשיא הקיץ, אבל פעם בשנה, באמצע החורף הישראלי מצלצלים כל הפעמונים 'פריחה', 'פריחה', 'פריחה'. זה עכשיו.

 

אכן כן. לפני שבועות אחדים החליטה הוועדה המחוזית שלא לבטל את התוכנית לבטל את תוכנית 'בית-נוף' בחיפה. היה יותר מתאים שיקראו לזה 'בית בנוף' כי והיה וייבנה הבית הזה (ותיכף נגיע לנוף), אפשר יהיה לראות אותו כבר ממחלף זיכרון. מכירים את הצ'ופצ'יק של הכרמל? עוד שניים לידו. בית למגורים, וגם מוסד חינוכי, פנימייה לילדים מיוחדים. שטח קטן, בסה"כ 30

דונם, קצת חניות, קצת חנויות, מגרש ספורט, שכונה שנוגעת בשמיים. עם מחלף קטן, כי זו בכל זאת הכניסה לחיפה לבאים מגב ההר.

  

מבלי להתחייב לזה שאני מסכים עם כל מה שאמרו הסטודנטים הירוקים שטיילתי עמם נגד בניית הפרוייקט, אני חייב לומר שמאוד נהניתי מהטיול עצמו לאורך נחל נדר, וגם מן החברה. צעירים ואכפתייים, ומנסים עדיין להוריק את הקמפוס ואת סביבתו, ומתעניינים בטבעו של עולם. וההר הירוק תמיד, ירוק עוד יותר בעונה הזו של השנה והכל רענן ופורח בשלל צבעים.

  

במסגרת מאבקם לעצירת התוכנית, הקימו הסטודנטים של "מגמה ירוקה" אתר מאבק. באתר תצלומי אוויר ומפות והדמיות והסברים למה הם נגד הפרוייקט, וקישור לעצומה (באנגלית) באתר העצומות המקוון המופנית אל ראש עיריית חיפה, והכי חשוב אולי: פרטים ואפשרות להרשמה לסיורים ללא תשלום שהם מקיימים מדי שבוע לנחל נדר.

  

המסלול המסומן שחור מתחיל בכניסה לגן לאומי הר הכרמל, ממש מול אוניברסיטת חיפה (הנה מפה מהאתר "טיולי"). על פי תיאור המסלול הדקדקני של "מנהלת הטיולים", זהו מסלול הררי ונוח להליכה בן 4 קילומטרים, שמשך ההליכה בו הוא 3.5 שעות. אין לי אלא לחזור ולהזכיר את הטרנד החדש: 9 קילומטר ב-3 ימים.

 

צל לעקירה

  

בתחילת המסלול - יופי של נקודת המתנה למי שרוצים להתיישב. אחו חביב של ירוק מנוקד כלניות ורקפות, ומאות פרטים של איזה כרכומי סגול שמסתתרים בינות למחטי האורן, עם נוף לים ושבילי אספלט וכורכר נוחים לכל רכב פרטי. בשטח שכובשים בסופי השבוע הממנגלים, חונות בימות השבוע מכוניות הסטודנטים. 

  

חלקו הראשון של המסלול, עובר בתוך החורש שלא ניזוק בשריפה הגדולה שהתחוללה בכרמל לפני חצי דור, קטע מוצל. זה דווקא החלק המיועד לעקירה. אפשר לסמוך על הסימון השחור שסומן כאן מחדש, שהוא יוביל את המטיילים בבירור

כל הדרך למטה, גם אם אינם מציוודים במפת ניווט. מן החורש המוצל מוביל השביל לתוך החורש המשתקם מהשריפה ההיא: שטח חשוף שכל העצים בו עדיין מחופשים לשיחים, לא גבוהים מקומת אדם. בהמשך נכנס השביל לערוץ עצמו. אבן הגיר בה מתחתר הנחל מרוצפת גומות שנותרו בהם מים מן הגשמים האחרונים, וגם חובבי הגיאולוגיה והמאובנים ימצאו כאן הרבה מה לראות.

 

בני לוויתי מספרים כי נחל נדר נקרא בעבר גם נחל שלושת המעיינות. שניים מן השלושה, עין נדר ועין קנים, יבשו ואינם שופעים היום. השלישי, עין קדם, שלמרות שמו הוא דווקא המערבי שבהם, הוא מעיין גדול ששופע כל השנה. השבוע היו מימיו חמימים למדי. שתי נקבות חצובות בסלע, בריכת בטון קטנה, וצינור מים שפעם הוביל את מי המעיין לכפר טירה, עד שחיברה מקורות את טירת הכרמל שהוקמה תחתיו לצנרת הלאומית. גם שרידים לאמת מים עתיקה בצורת צינורות חרס יש כאן, ומציץ סורי שפורח על הקירות, ותחושה ששווה ללכת את כל הדרך עד לכאן, למרות שאפשר להגיע ביתר קלות מטירה (ובמאמץ לא גדול מדי ניתן להגיע די קרוב אפילו ברכב).

 

מדרון חלקלק?

  

המעיין עצמו הוא מעיין שכבה ובחלקו העליון ניתן להבחין בכך שזו שונית שנוצרה פה בים הקדום, שונית קדם. מסביבו, פורח צהרון ראשון (אירוס מצוי), ועוד איזה משהו לא מוכר - סחלבי לילכי במיוחד, ובוסתנים עתיקים ועתיקים פחות. בין היתר יש פה עצי זית עתיקים כל כך, שמזמן שכחו שהיה להם פעם גזע עגול ורחב, ושקמה זקנה זקנה שעדיין שומרת על נוף של עץ. הדרך ממשיכה לכיוון טירת הכרמל בינות עצי הזית המרשימים, מגיעה עד לנחל גלים, ושם ממשיכים ימינה עם השביל הכחול. פעם, בזמן

הרומים ואולי אף קודם לכן, היה פה יישוב רחב ידיים שהגיע לשיא פריחתו בתקופה הביזנטית. הדרך הרחבה עוברת לאורך נחל גלים ושוליה מוריקים ומשובצים באירוסים ארצישראליים לבנים-צהובים, וצמודי קרקע.

  

תוכנית "בית-נוף" אינה תוכנית חדשה. היא שריד לתוכנית הרבה יותר גדולה שהייתה לעיריית חיפה - כביש נוסף שירד מרכס הכרמל מערבה לאורך נחל נדר. נדמה שרק במקרה שכחו לבטל את התכנית עם ביטול התוכנית הגדולה (החברה להגנת הטבע התנגדה, והציעה להעבירו דרך נחל עובדיה שמצפון מערב, הצעה חלופית שאומרים שהתקבלה דווקא). על פניו כולם יכולים להיות רגועים בנוגע לתוכנית הכביש: הוועדה המחוזית אישרה להפקיד את התוכנית להפוך את נחל נדר לגן לאומי עוד ביוני שעבר. מאידך גיסא, אולי צריך לקרוא שוב בפרוטוקול כי הרשות המקומית בוחנת חלופות להעברת דרך עתידית המחברת בין ציר הרכס לכביש 4. נרשם כי אחת החלופות שהוצגו עוברת בין האוניברסיטה לנחל עובדיה דרך הגן הלאומי המוצע. הערת האגב הזו אודות הכביש מזכירה שלמרות שהמאבק על שני מגדלים ופנימייה נדמה קטנוני, מדובר במדרון חלקלק.

 

ויש דבר נוסף ששווה להזכיר על מנת להבין את מקבילית הכוחות: הבעלות על מחצית מן הפרוייקט - כך מציינים הסטודנטים - היא של עיריית חיפה, והיא זו שתמכור את דירות היוקרה. הכסף מן הסתם יופנה לרווחת התושבים, ובלי נדר גם לרווחת מחלקת התה של מחלקת המים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדיוק פה יהיו בתים במקום נוף
צילום: גילי סופר
בשבת תמצאו פה גם מנגלים
צילום: גילי סופר
מומלצים