שתף קטע נבחר

דו"ח: כל קשיש חמישי סובל מהתעללות

מחקר ראשון מסוגו שיוגש לנשיא חושף כי כל כמעט חמישית מהקשישים בארץ סבלו מהתעללות, וכ-18% מהקשישים סובלים מהזנחה. הסיבה: רובם מתביישים לבקש עזרה. תמונת מצב עגומה זו תוגש היום לנשיא המדינה

שיעור הקשישים הסובלים מהזנחה ואלימות בישראל הוא מהגבוהים בעולם. כך עולה מדו"ח לאומי מקיף וראשון מסוגו שיוגש היום (ג') לנשיא המדינה, משה קצב. מטרתו של הדו"ח, שמתבסס על מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה, היא לעמוד על היקף תופעת ההתעללות בקשישים בישראל, ועל מאפייניה.

 

הדו"ח כולל ממצאים חמורים, בעיקר אלו הנוגעים לאלימות המופנית כלפי הקשישים. 18.4 אחוזים מהקשישים דיווחו כי סבלו מהתעללות לסוגיה השונים, שנגרמה להם בעיקר על ידי בני זוגם, או על ידי אחד מילדיהם. 6.6 אחוזים מהקשישים דיווחו כי סבלו מניצול כלכלי. כלומר, נדרשו למסור כסף לאדם אחר בניגוד לרצונם, או לחתום על מסמכים שונים שלא על דעתם.

 

שני אחוזים דיווחו כי חוו התעללות פיזית או מינית, אך עורכי הסקר כתבו כי אין באחוזים הנמוכים הללו משום נחמה. לדבריהם, אלימות פיזית או מינית משולבת תמיד עם אלימות מסוג אחר, ולכן ההשלכות על חיי הקשישים הן מעבר לשיעורים המוחלטים של התופעה.

 

ועוד לפי הדו"ח: 18 אחוזים מהקשישים סיפרו כי אינם זוכים לקבל את תנאי החיים הבסיסיים ביותר בכל הנוגע למזון או מקום לינה. לפי הדו"ח, שיעורי ההזנחה גבוהים משום שהקשישים נמנעים מלשתף אנשים אחרים במצוקתם,בגלל שאינם רוצים "להטריד אותם". בדו"ח מצויין עוד כי כחמישית מהנשאלים דיווחו כי פנו לבני משפחתם בבקשת עזרה ואלו התעלמו מהם. שמונה אחוזים סיפרו כי זכו לתגובות של זלזול וכעס.

 

החוקרים הבהירו כי שיעורי הקשישים שסובלים מהזנחה בישראל גבוהים בהרבה מהידוע והמקובל בעולם המערבי. בכל הנוגע לאלימות מילולית או לניצול כלכלי, ישראל נמצאת גם באחד המקומות המובילים בעולם בכל הנוגע לאלימות מילולית או לניצול כלכלי של קשישים. שיעור הקשישים שסובלים מאלימות מינית או פיזית במדינה, דומה לזה שבשאר מדינות המערב.

 

מנכ"ל ארגון "אשל-ג'וינט" (האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל) שמימן את המחקר, ד"ר יצחק בריק, אמר כי ארגונו ,בשיתוף עם משרד הרווחה וגורמים ציבוריים נוספים, כבר נרתם לפיתוח תוכניות לאיתור קשישים שעברו התעללות ולטיפול בהם.

 

יושב ראש הסתדרות הגמלאים, גדעון בן ישראל, אמר כי בכוונתו לכנס באופן מיידי את הגורמים המתאימים לדיון בממצאי הדו"ח. "נלמד באופן יסודי את הסקר ונראה כיצד אפשר לפעול ובאילו אמצעים אפשר לנקוט", אמר, "יש קושי גדול לקבל מידע על הנושאים האלו משום שאנשים לא מדברים. עד היום אנשים סבלו בשקט והתביישו לספר על התעללות מצד בני המשפחה". לדבריו, "עד עכשיו הקשישים לא נכללו בסקרי האלימות השונים ולא היו נתונים מוסמכים בעניין, אלא רק כל מיני דיבורים באוויר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
(ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
(אילוסטרציה)
מומלצים