שתף קטע נבחר

שלכם בנאמנות - כך תבחרו קרן נאמנות

קרנות נאמנות הן עדיין הדרך הנפוצה, הנוחה והיעילה ביותר של הציבור הרחב להשקיע בניירות ערך. מהן קרנות נאמנות, איך בוחרים באילו קרנות להשקיע, כמה זה עולה, מה היתרונות ומה החסרונות? מדריך למשקיע הקטן: כתבה ראשונה בסדרה

נהוג לספר על אחד הבנקים הגדולים, שבו לא משנה מה ביקשת מיועץ ההשקעות שלך, ולא משנה באיזה סניף, תמיד היית יוצא עם קרן נאמנות שהבנק מנהל בעצמו. בישראל יש קרוב ל-700 קרנות נאמנות וכמה עשרות מנהלי קרנות. שוק קרנות הנאמנות מגלגל כמעט 100 מיליארד שקל. מדובר בעיקר בכספים של הציבור, כספים של כולנו, המושקעים באפיקים שונים ומגוונים במטרה אחת - לתת תשואה על הכסף.

 

ואכן, כאשר הלקוח מגיע ליועץ ההשקעות בבנק ומבקש לגוון מעט את תיק ההשקעות שלו ולהיפרד קצת מהפיקדונות ומתוכניות החיסכון, סביר להניח שייצא מהבנק אם איזו קרן נאמנות אחת או שתיים.

 

במרבית המקרים (90%, אם להיות מדויק) הקרנות שירכוש לא יהיו דווקא הטובות ביותר בשוק. הן פשוט יהיו הקרנות של הבנק, כלומר אלה שהבנק מרוויח עליהן הכי הרבה כסף. כדי להגדיל את האפשרות שלכם להיות משקיעים נבונים בקרנות הנאמנות, יש כמה דברים שרצוי לדעת.

 

מהי קרן נאמנות?

 

קרן נאמנות היא קרן המגייסת כספים מהציבור ומשקיעה אותם במקומו. לרוב האנשים אין די זמן או ידע לנהל את ההשקעות שלהם בעצמם ולהחליט האם לרכוש מניות, כמה ואילו. כך גם לגבי מטבע חוץ, אגרות חוב ועוד. הקרן עושה זאת עבור המשקיע. הוא רוכש יחידת השתתפות בקרן, והיא משקיעה עבורו את הכסף.

 

לא כל גוף יכול להקים קרן נאמנות. נדרש לכך רשיון מיוחד. את הקרנות מקימים גופים כמו בנקים וכן בנקי השקעות או ברוקרים פרטיים (מיטב, אנליסט, אקסלנס, איפקס ועוד). הם נקראים מנהלי הקרן.

 

הקרן מנוהלת על-פי תשקיף שמוציא מנהל הקרן. התשקיף הוא פומבי ומאושר על-ידי רשות ניירות ערך. הוא מפרט באופן כללי מה תהיה מדיניות ההשקעות של הקרן. למשל, הקרן תשקיע לכל היותר 50% מהנכסים במניות, או לפחות 50% בדולרים.

 

כדי שמנהלי הקרן לא יסטו מהתשקיף שפורסם, החוק מחייב אותם למנות נאמן לקרן (לרוב מדובר בחברה לנאמנות של אחד הבנקים). מכאן השם קרן נאמנות.

 

אילו סוגי קרנות נאמנות קיימות?

 

בגדול, ישנם שלושה סוגי קרנות: מנייתיות, אג"חיות וכאלה המשקיעות במטבעות. הקרנות המנייתיות משקיעות חלק ניכר מהנכסים שלהן במניות: מניות ת"א 25, ת"א 75, ת"א 100, מניות יתר, מניות בחו"ל, מניות ישראליות בחו"ל ומניות לפי ענפים. קרנות האג"ח משקיעות את עיקר הנכסים בסוגים שונים של אגרות חוב, והקרנות המשקיעות במטבעות הן בעיקר שקליות, דולריות וכיו"ב.

 

מובן שמרבית הקרנות אינן טהורות, כלומר הן יכולות למשל להשקיע 80% מהכנסים במניות ת"א 25 ואת ה-20% הנותרים בשקלים, אך הן מקבלות את שמן על-פי המרכיב העיקרי בתיק הנכסים שלהן.

 

כמה עולה לרכוש קרן נאמנות?

 

כאמור, קרן נאמנות רוכשים באמצעות יחידות השתתפות. לכל קרן יש דמי ניהול, המופיעים בתשקיף שלה. דמי הניהול נעים בין רמות נמוכות של כמה עשיריות האחוז ועד לרמות של 3% ואפילו 3.5% מסך הנכסים שלכם. ככל שהקרן יותר מסוכנת, כלומר משקיעה יותר במניות או באופציות, דמי הניהול גבוהים יותר, שכן זו השקעה שדורשת יותר התמחות.

 

חשוב מאוד לשאול את הפקיד בבנק מה שיעור דמי הניהול, כיוון שהם פוגעים בתשואה. כך, למשל, אם רכשתם קרן מניות שדמי הניהול שלה הם 3%, זה אומר ש-3% מהתשואה העתידית כבר נפגע. אם במשך שנה הקרן השיגה תשואה של 10%, תקבלו לכל היותר תשואה של 7%. אבל האמת היא שתקבלו הרבה פחות.

 

אז כמה באמת עולה לרכוש קרן נאמנות?

 

בנוסף לדמי הניהול המופיעים בתשקיף, קרנות הנאמנות גובות עוד כסף. ראשית, יש עמלת קנייה ומכירה העומדת על כ-0.25%. כלומר, אם רכשתם קרן נאמנות בסכום של 10,000 שקל, תשלמו עמלה של כ-25 שקלים. עמלה נוספת היא עמלת כניסה לקרן, והיא נקראת "שיעור הוספה". היא נעה סביב 0.75%-0.5%, כלומר במקרה שלנו עוד 75-50 שקלים. לפעמים הקרן מוותרת מראש על שיעור ההוספה, או נותנת עליו הנחה. סך הכל, מדובר בעוד 1% עמלות.

 

אבל זה לא נגמר בכך. הקרן הרי קונה ומוכרת ניירות ערך. אם מדובר במניות, אגרות חוב, מטבעות וכיוצא בזה, הכל עולה כסף, והכסף הזה נלקח מתוך הקרן. יש גם לשלם עמלה לנאמן של הקרן, ובסך הכל זה יכול להגיע לרמה של 1% ואפילו 2% בשנה. גם כאן, ככל שהקרן מנייתית יותר, היא עושה יותר פעולות יקרות ולכן גובה יותר. לכן כאשר רואים מהם דמי הניהול בקרן, צריך לדעת שבפועל הרמה יכולה להיות כפולה.

 

איך יודעים מה התשואה של הקרן?

 

ראשית, כיום מופיעות כל קרנות הנאמנות בעיתונים הכלכליים. שם כתוב בדרך-כלל מה התשואה שעשתה הקרן באותו יום, מתחילת החודש ומתחילת השנה. חלק מהטבלאות גם נותנות את התשואה הממוצעת של הקרן בשנים האחרונות, את דמי הניהול ואת העמלות השונות.

 

במרבית העיתונים גם מופיעה כוכבית ליד הקרן שעשתה את התשואה הטובה ביותר בכל קטגוריה מתחילת החודש ומתחילת השנה. לכל קרן יש גם מחיר פדיון - זהו המחיר שבו נמכרת יחידה של הקרן. אם אתם יודעים באיזה מחיר רכשתם את הקרן ומה מחיר הפדיון שלה, אפשר לדעת גם מה התשואה שעשתה מאז שנרכשה. מובן שאפשר להתקשר ליועץ ההשקעות בבנק ולשאול אותו.

 

איך בוחרים קרן נאמנות?

 

זו כבר שאלה שהתשובה עליה כלל לא פשוטה. ראשית, חשוב לדעת איך לא בוחרים. הנתונים שאנו יודעים על הקרנות הם מזמן עבר. כלומר, אנו יודעים מה הקרן עשתה. אין לנו מושג מה היא עתידה לעשות. זאת ועוד: תשואה זה לא הכל, והיא גם עניין של זמן.

 

לא אחת נראה פרסומות של קרן נאמנות שעשתה תשואה של 30% בשנה כלשהי. זה טוב ויפה, אבל השאלה היא מה היא עשתה לפני כן או אחרי כן. לפעמים לקרנות נאמנות יש כמה חודשים גרועים מאוד, ולאחר מכן כמה חודשים טובים, ונוח להן להציג בפרסומות רק את התקופה הטובה.

 

קרן נאמנות היא השקעה לתקופה ארוכה, ולא בשביל לעשות סיבוב בבורסה. זו דרך לגוון את תיק ההשקעות. בקרנות הנאמנות, בניגוד לפיקדונות או לתוכניות החיסכון, יש גם סיכון, כלומר אפשר גם להפסיד כסף, כמו שאפשר להרוויח.

 

חברת מעלות מדרגת באתר האינטרנט שלה את הביצועים של קרנות הנאמנות בשלוש השנים האחרונות, כאשר היא לוקחת בחשבון גם את רמת הסיכון של הקרן, כלומר את מידת התנודתיות שלה. המדד הוא מספר יהלומים, כך שככל שיש לקרן יותר יהלומים, זה אומר שהתשואה שלה ביחס לסיכון טובה יחסית לקרנות אחרות באותה קטגוריה. את היהלומים ניתן לראות גם בדפי הבורסה של "ידיעות אחרונות".

 

מובן שגם לא בוחרים קרן לפי מה שזורק לנו יועץ ההשקעות. לא אחת הוא רק מעוניין למכור קרן של הבנק. זאת למרות שעל-פי החוק הוא אמור לתת לכם ייעוץ אובייקטיבי לחלוטין. אם אתם חושבים להיכנס לבורסה דרך הקרנות, צריך לשבת עם העיתון ולראות ביצועים ושמות של קרנות.

 

לאחר מכן צריך לבקש מיועץ ההשקעות שימצא לכם את הקרן הטובה ביותר, גם אם היא לא של הבנק. צריך לקחת בחשבון גם את התשואה, את הסיכון, את דמי הניהול ואת האיכות של מנהלי הקרן. במקרה הזה מומלץ לשאול חברים אם הם היו מרוצים מקרן של חברה מסוימת. בכל מקרה, כשכבר רוכשים קרן צריך להתאזר בסבלנות. מי שמצפה לתשואה מהירה צפוי להתאכזב.

 

איך קונים קרן נאמנות?

 

קרן נאמנות אפשר לקנות רק בבנק. אי-אפשר היום להתקשר לגוף פרטי ולרכוש ממנו את הקרנות שלו. כאן מתחילה הבעיה, שכן היועץ בבנק עשוי לנסות "להסביר" ללקוח שלבנק עצמו יש קרן טובה לא פחות (אם לא יותר). לכן, כאמור, כדאי להגיע לבנק מוכנים ולנדנד ליועץ ההשקעות. זה התפקיד שלו, בשביל זה הוא קיבל רשיון, ועל זה משלמים לו. אם אתם לא מרוצים מיועץ ההשקעות, תעברו לאחר, באותו סניף או בסניף אחר או אפילו בבנק אחר. בסופו של דבר מדובר בכסף שלכם.

 

מה היתרונות של קרן נאמנות?

 

היתרון המרכזי הוא העובדה שלא צריך להשקיע זמן כדי לברור בין מניות כאלה ואחרות, אג"ח שונות ומטבעות למיניהן - הקרן עושה זאת בשבילכם. קרנות המנוהלות היטב יכולות להשיג תשואה טובה מאוד לאורך זמן, תוך עלות נמוכה יחסית. הקרנות הן נזילות ונסחרות בבורסה, כך שאפשר למכור אותן ולממש את הנכסים. בניגוד לפיקדון או תוכנית חיסכון, אתם לא תקועים עם ההשקעה לטווח ארוך.

 

והחסרונות?

 

קרן נאמנות יכולה גם להפסיד. יתרה מזאת: דמי הניהול והעמלות הופכים לא אחת את ההשקעה לפחות כדאית. נניח שקרן השקיעה במדד ת"א 25 ועלתה במשך שנה ב-10% לפני דמי הניהול והעמלות. אם בניכוי העמלות ודמי הניהול התשואה שלה מגיעה ל-6%, ויש עוד אינפלציה של 2%, הרי שריאלית התשואה היא של 4% בלבד, וזה לא הרבה כל-כך. לכן מנהלי הקרן צריכים מאוד להתאמץ כדי להשיג תשואות גבוהות יחסית, כך שגם אחרי ניכוי העמלות הרבות הם עדיין ידווחו על תשואה טובה.

 

מה החלופות?

 

כיום אין הרבה חלופות לקרנות הנאמנות. החלופה הברורה ביותר היא פשוט להשקיע את הכסף לבד. תהיו אתם מנהלי הקרן שלכם. קנו ומכרו מניות לפי שיקול הדעת שלכם. זו כמובן משימה לא פשוטה, והיא מומלצת למבינים בלבד. בנוסף, אינכם פטורים מעמלות כגון קנייה ומכירה של ניירות ערך ודמי משמרת.

 

חלופה שהתפתחה בישראל בשנה-שנתיים האחרונות היא תעודת הסל, שמהווה אלטרנטיבה לקרנות האינדקס (המדדיות). מדובר למעשה במעין מניה המחקה את התנהגות המדד שבו היא משקיעה. כך, תעודת סל על מדד ת"א 25 תשקיע במניות לפי משקלן במדד. דמי הניהול שהן גובות נמוך מאוד, אולם לא ניתן להביס את המדד, כלומר לקבל יותר ממנו. כמו כן, התעודות מחקות רק מדדים. מי שרוצה קרן נאמנות המשלבת מניות ואג"ח, לא ימצא תעודת סל דומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להשקיע ולקבל תשואה
צילום: אלי שמעוני
להשקיע לבד: למבינים בלבד
צילום: אלי שמעוני
מומלצים