שתף קטע נבחר

מכשף? לך לקב"ן

מכשפים, לוחמים וגמדים - היזהרו! צה"ל מאוד לא אוהב את משחק התפקידים RD&D שבמהלכו מתחפשים אלפי צעירים לדמויות מעולם הפנטזיה בעולם דימיוני. ולא רק שלא אוהב, אלא שמערך ביטחון שדה אף משתדל לקבוע להם סיווג ביטחוני נמוך. ההסבר: "הם מנותקים מהמציאות ומושפעים מגורם חיצוני". את אוהבי המשחק זה מרתיח: "מי החליט לסווג אותנו כמוזרים?" שר הטבעות נגד שר הביטחון

האם צה"ל סבור כי מועמדים לגיוס וחיילים המשחקים במשחק התפקידים RD&D אינם יכולים לשרת ביחידות העילית של הצבא? מבדיקת ynet עולה כי בני 18 המצהירים על כך, זוכים אוטומטית בסיווג ביטחוני נמוך. למה? "הם מנותקים מהמציאות ונמצאים תחת השפעה", מסבירים בצבא. שמועות על התופעה המוזרה הזו מסתובבות בקרב חובבי משחקי התפקידים, אבל כעת מאשרים בצה"ל - הדימוי של בני נוער הבוחרים במשחק הזה נמוך, ומוביל לתיוג שלהם כ"בעייתיים" מבחינת הגיוס. פנטזיה? לך לקב"ן.

 

הסבר קצר: Dungeons & dragons (מבוכים ודרקונים, ובקיצור D&D) הוא משחק תפקידים פופולרי מזה עשרות שנים, המתבסס על עולם הפנטזיה. אחד השחקנים הוא ה-Dungeon Master, מנהל המשחק ושליט המבוך, והאחרים הם דמויות מתוך מבחר גדול - לוחמים, קוסמים, גמדים וגנבים. ההתקדמות במשחק היא פרי תוצאה של החלטות שמקבלות הדמויות, במהלכים הנקבעים בהטלת קוביות. בגרסה "הפעלתנית" יותר של המשחק, ה-RD&D, עוזבים השחקנים את השולחן ויוצאים, מחופשים ואוחזים בחרבות מספוג, לשחק בשטח, בדרך כלל ביער או חורשה.

 

אלפי בני נוער וצעירים בישראל משחקים במשחק הזה, שצבר אוהדים לאחרונה גם בזכות סרטי "שר הטבעות", ולוחמים בדרקונים ושדים פרי דמיונם העשיר. אבל בצה"ל, מסתבר, לא בדיוק אוהבים את התחביב יוצא הדופן הזה, ולרוב מונעים מהם להגיע לתפקידים רגישים באמצעות מתן סיווג ביטחוני נמוך. "אנחנו מגלים שחלקם פשוט מנותקים מהמציאות", אומר ל-ynet גורם במערך ביטחון השדה בצה"ל.

 

חובבי המשחק מודעים לתדמית הבעייתית שלו בצה"ל, ומעדיפים לא לחשוף יותר מדי פרטים. רבים מהם, אגב, הם יוצאי מדינות חבר העמים, שם נחשב המשחק (האמריקני במקור) לפופולרי מאוד. באתרי אינטרנט המוקדשים לכך ניתן למצוא גם תיאורי משחק מודרניים למדי, כמו זה הבא: "רעידת אדמה קשה זעזעה את העיר ותושביה, אך כעת העניינים מתחילים לחזור סוף סוף לשגרה, והעיר משקמת את עצמה. לרוע המזל, משהו הורג את עובדי הביוב. רק אתה וחבורתך האמיצה (ויש שיגידו - פזיזה) יכולים להציל את השעה ולסלול את הדרך לשיקום העיר".

 

מיהם שחקני ה-RD&D? בארץ מדובר על אלפי משוגעים לדבר, בין הגילאים 16 ו-35, חלקם עורכי דין ואנשי היי טק, לא כאלה שמשעמם להם בחיים. מתן דוד (22) מרכז את גרעין ה"סאגה" בקרב החובבים ילדי הארץ, גוף נוסף ודומה מרוכז בידי איגור (21) חייל בשירות סדיר בצה"ל. בקרוב אפילו יתקיים משחק גדול ביער המלאכים, אליו צפויים להגיע מאות שחקנים ליומיים של עולם הפנטזיה. "זה לא משחק של מנצחים ומפסידים", מסביר דוד ל-ynet, "אלא מעין כניסה לתוך עולם אחר, עם סיפורים ושינויים בעלילה".

 

הוא ואיגור מודעים לתדמית הלא כל כך נחמדה של התחביב בחוץ, ובעיקר בצה"ל. ואכן, מבדיקת ynet עולה כי בצה"ל לא נשארו אדישים לתחביב הייחודי ומנסים, בעיקר באחרונה, לאתר את החיילים שבשעות הפנאי מסתתרים ביער עבות בתחפושת של מכשף, ולהכווין את שירותם בצה"ל באמצעות קביעת סיווג ביטחוני.

 

גורם צבאי: המשחק מעיד על אופי חלש

 

"יש לנו קריטריונים מסויימים בכל הקשור לקביעת סיווג ביטחוני של חיילים", הסביר ל-ynet גורם במערך ביטחון שדה בצה"ל, "אחת הבדיקות שאנו מבצעים, אם באמצעות שאלה ישירה של החייל או ממידע שמגיע אלינו, היא האם הוא לוקח חלק במשחקים האלה. אם אכן כך, הוא נשלח לאבחון אצל איש מקצוע, פסיכולוג בדרך כלל, וחוזר אלינו עם תשובה. ללמעלה ממחצית הנשלחים נקבע סיווג ביטחוני שלא מאפשר להם לשרת בתפקיד רגיש בצה"ל".

 

איגור, שנשאל באחרונה בפורום באינטרנט לגבי זהותם של חיילים המשחקים במשחק "סאגה", לא היה מוכן למסור פרטים, והבהיר: "החיילים עלולים לעמוד בפני קב"ן או אפילו להיות משוחררים מצה"ל עקב אי התאמה. חשיפתם עשויה לפגוע בסיכוייהם להתקבל לקורסים שונים". מתן דוד מספר כי נתקל אישית בחיילים שהמשחק פגע בשירותם בצה"ל, אבל מודה כי המגמה בקרב חובבי הז'אנר היא פשוט לא לדבר על כך במהלך שירותם.

 

למה צה"ל חושב שמדובר במשחק מסוכן? "אצל האנשים האלה", מסביר הגורם הצבאי, "עשויה להיות תופעה של השפעה מגורם חיצוני שפוגעת בשיקול, ניתוק מהמציאות, אופי חלש - וכל אלה למעשה הגורמים שבגללם עשוי אותו אדם לקבל סיווג ביטחוני נמוך, שכמובן יאפשר לו לשרת בצה"ל, אך לא בתפקיד רגיש. לפעמים גם לנו זה נשמע מוזר, אבל אלה חוקים. יש חיילים שלא מבינים למה, כועסים, כותבים מכתבים, אבל זה המצב והחלטה מסוג זה לא משנים".

 

איגור, מתן וחבריהם לא אוהבים את הסלקציה שעושים בצה"ל. הם מדגישים כי בסך הכל מדובר בתחביב תיאטרלי, צבעוני, לא אלים ועם פיקוח צמוד. בסופו של דבר, טוען מתן, הוכח שאין בכך כל נזק. "המון חבר'ה מתעסקים בזה, והם שירתו בצבא ביחידות הכי מסווגות, מנהלים חברות או עוסקים במקצועות רגישים. הם אינטליגנטים וכל ניסיון לסווג אותם כ'מוזרים' הוא לא נכון - ולא הוגן". אבל במאבק בין שר הטבעות לשר הביטחון - האחרון מנצח, לפחות בצה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחווה
שחקני RD&D בשטח
צילום: אחווה
צילום: אחווה
"מנותקים מהמציאות ותחת השפעה"
צילום: אחווה
מומלצים