שתף קטע נבחר

"שביתת התלמידים": אלפים לא הגיעו ללמוד

התלמידים שהודיעו על שביתה עצמאית במחאה על מסקנות דו"ח דוברת הצליחו לשכנע אלפים מחבריהם להצטרף. דיווחים על היעדרויות הגיעו ל-ynet מבתי ספר בכל אזור המרכז והשפלה. במשרד החינוך מבהירים, עם זאת, כי יום הלימודים מתנהל כסדרו ו"אין שום שביתה". מנכ"לית המשרד הורתה למנהלים לטפל משמעתית במי שייעדר

האם הצליחה "שביתת התלמידים"? לפי בדיקת ynet הבוקר (יום ג'), נראה שכמה אלפי תלמידים אכן לא הגיעו ללימודים בבתי הספר, בשביתה מאולתרת על מסקנות דו"ח דוברת, וגרמו לשיבושים קלים במערכת החינוך, בעיקר במרכז ובשפלה.

 

מספרם המדויק של סך התלמידים השובתים לא ידוע, ובמשרד החינוך הורו למנהלי המחוזות להעביר להם נתונים מדויקים. עם זאת, מדגישים במשרד כי הלימודים מתנהלים כסדרם ולא מתקיימת שביתה. יצוין, כי למרות השיבושים, ישנה נוכחות מסודרת של תלמידים בבתי הספר. 

 

בבתי ספר רבים דיווחו כי חסרים תלמידים. בחטיבת הביניים נחשון בשוהם, למשל, נותרו כ-200 תלמידים מחוץ לכיתות אחרי תחילת השיעור,

 ובסופו של דבר הם התפזרו לבתיהם. תלמידים רבים אף לא עלו על ההסעות לבית הספר והאוטובוסים הגיעו ריקים.

 

אחד מתלמידי חטיבת "נחשון" בשוהם אמר ל-ynet: "אני נגד דו"ח דוברת, נגד פיטורי המורים, נגד הארכת יום הלימודים וזה שמורידים לנו את יום שישי. בשביל זה כולנו כאן בחוץ, היינו רק 9 תלמידים בהסעה במקום 50". לדברי מאבטח בית הספר, אוהד עדני, "ההסעות הגיעו ריקות וזה ממש יוצא דופן. עושה רושם כי אכן מרבית התלמידים נותרו בבית".

 

גם בבית הספר רמת חן שברמת גן בחרו מאות מתלמידי כיתות ו', ז', ח' שלא להגיע ללימודים. בכיתות רבות נספרו 10 תלמידים בלבד, מה שהזכיר יותר שיעור פרטי מאשר שיעור בכיתה. לדברי רועי חן, תלמיד כיתה ח' ויו"ר מועצת התלמידים בבית הספר, "כ-300 תלמידים לא הגיעו לבית הספר, אצלנו השביתה תפסה ממש חזק. אבל האמנו כל הזמן שזה מה שיהיה. אני אישית לא קראתי את הדו"ח כולו, אבל כן קראתי את הסעיפים השונים ואני חושב שהם איומים לתלמידים, בעיקר אני חושב שביטול חופש חנוכה וקיצור החופש הגדול הם הפגיעה הכי גדולה בתלמידים".

 

בגימנסיה הרצליה בת"א הכריזו התלמידים כי ישבתו שביתת הזדהות שעה ואכן תלמידים רבים נשארו בבית ולא הגיעו כלל לבית הספר, אך היו גם רבים שהגיעו לבית הספר ותכננו לשבות, אולם הפרו את השביתה בשל הפחד מהעונש. "איימו עלינו שיורידו לנו חצי ציון", מסבירה לירז סילקו, תלמידת כיתה ט' בגימנסיה, את החלטתה להיכנס לכיתה ולא להישאר מחוץ לבית הספר. "אני נגד הדו"ח אבל כמו רבים מהתלמידים חבל לי לאבד ציון בשביל זה".

 

בבתי ספר רבים נוספים, כמו עמית רננים ברעננה ועירוני ט' בת"א ועוד רבים אחרים, מרבית התלמידים לא הגיעו. בשל ההתארגנות המחתרתית של השביתה ובהיעדר תמיכה של מועצת התלמידים הארצית, ייתכן שהמספרים האמיתיים של "שביתת ה-1 במרס" לא יהיו ידועים.

 

משרד החינוך: להעניש את הנעדרים

 

מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, הבהירה אמש כי "המשרד מעודד דו-שיח והבעת עמדה בכל עניין, אך יש לעשות זאת בדרכים לגיטימיות". במקביל, הורה משרד החינוך לטפל בנעדרים בצעדים משמעתיים על פי תקנוני בתי הספר.

גם המורים מוחים
המורים מחרימים את כינוסי לבנת / מורן זליקוביץ'
ארגוני המורים ושרת החינוך יצאו לקרב על דעת הקהל של מורי ישראל. 3,000 מורים נכחו אתמול בעצרת שארגנו נגד מסקנות דוברת. במקביל, החרימו ארגוני המורים כנס הסברה שקיימה השרה ברמלה. שרת החינוך אמרה בכינוס: המצב קשה, תימכו ברפורמה
לכתבה המלאה

  

לפני כשלושה שבועות פורסם ב-ynet, כי קבוצת תלמידים מתכננת את השביתה ומעבירה את ההודעה על כך באמצעות אתרי האינטרנט ותוכנת האיי.סי.קיו. לטענת מארגני השביתה, עד כה נכנסו לאתר והביעו תמיכה למעלה מ-150 אלף תלמידים.

 

במשרד החינוך הגיבו בקרירות ליוזמה, אליה מתנגדת אפילו מועצת התלמידים הארצית: "במדינה מתוקנת ישנם גופים מוסמכים לכל נושא, קרי משרד החינוך, מועצת התלמידים וועד ההורים הארצי, המתנגדים לניסיון לקיחת החוק לידיים ולהובלת שביתה באמצעות האינטרנט", אמרה תירוש, וקראה למארגני השביתה לסגת מהחלטתם. "אני מצפה מההורים שיגלו אחריות וישלחו את הילדים לבתי הספר, שם מצפים להם המורים", הוסיפה תירוש.

 

שרת החינוך, לימור לבנת, התייחסה בימים האחרונים לאיום ההשבתה: "טוב שהתלמידים עירניים. זה טבעי. אנחנו מדינה דמוקרטית, אך עם זאת, ישנם מיליון וחצי תלמידים שהגוף היציג שלהם הוא מועצת התלמידים".

 

מועצת התלמידים הארצית והעומד בראשה, זיו חן, הזהירו כי לא יוכלו לגבּוֹת את התלמידים שייעדרו מבתי הספר. "ההשבתה אינה יוזמה של מועצת התלמידים והנוער הארצית", מסרו. "מועצת התלמידים והנוער הארצית פועלת בכל המישורים האפשריים בנוגע לדו"ח דוברת ולכן ממליצה לתלמידים לפנות אליה בכל טענה, בקשה או שאלה. המועצה תומכת ביוזמות ומעורבות של התלמידים כשאלו מבוססות על מידע נכון. לצערינו, איננו רואים ביוזמה זו של השבתה הזדמנות לשינוי או מאבק צודק ולכן איננו תומכים בה".

 

חן אמר ל-ynet כי מדובר ב"יוזמה מקומית" ולדבריו "מועצת התלמידים הארצית היא הגוף היחיד שמייצג את התלמידים והמועצה לא מתכוונת להשבית או לתת הגנה למי שישבות. מחנכים אותנו על ערכי סובלנות, הסכמה ודיאלוג ואני, כמי שמייצג תלמידים, צריך לתת דוגמה אישית. לא נצא לשביתה, לפחות לא כרגע כשאנחנו בזמן הידברות ולאור השפעתנו בוועדות היישום וההיגוי".

 

"שירשמו היעדרות. להוריד ציון זה לא חוקי"

 

הביקורת של התלמידים יוזמי השביתה מופנית לחלקים רבים בדו"ח דוברת. כך למשל, בדו"ח מוקדש פרק שלם ל"מעמד המורה" ופרק שלם ל"מעמד המנהל",

 אולם אין פרק שמוקדש לתלמיד ומעמדו. בנוסף, חוק זכויות התלמיד המעגן את זכויותיהם וחובותיהם של התלמידים במערכת החינוך כלל לא מוזכר. התלמידים גם מוחים על קיצור החופש הגדול, מעבר ליום לימודים ארוך, קיצור חופשת חנוכה, קיצור חופשת פסח והשינויים האחרים בחופשים.

 

לטענת יוזמי השביתה, מועצת התלמידים הארצית לא מייצגת אותם נאמנה ולא נלחמה על מנת שקול התלמידים יישמע בדו"ח. כזכור מועצת התלמידים לא היוותה חלק מוועדת דוברת וכ"פיצוי" הודיע משרד החינוך כי התלמידים ישולבו במסגרת ועדות שיעסקו ביישום הדו"ח. בכנס משותף עם מועצת התלמידים הארצית, הודיעה שרת החינוך לימור לבנת על פיצוי נוסף לתלמידים – נציג התלמידים ישולב בוועדת ההיגוי העליונה ליישום הדו"ח, בה חברים בכירים במשרדי הממשלה ואישי ציבור.


פורסם לראשונה 01/03/2005 00:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
תלמידים שובתים בשוהם
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
לא נכנסים לכיתות
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
תלמידים שובתים, הבוקר
צילום: עופר עמרם
צילום: גבי מנשה
צעדים משמעתיים. תירוש
צילום: גבי מנשה
צילום: אורן אגמון
(אילוסטרציה)
צילום: אורן אגמון
מומלצים