שתף קטע נבחר

ארה"ב: פסיקה עשויה לחייב בלוגרים לחשוף מקורותיהם

בית המשפט העליון במחוז סנטה קלרה נוטה שלא לקבל טענת בלוגרים שנתבעו על ידי אפל, כי בשם חופש הביטוי הם ראויים להגנה משפטית בדיוק כמו עיתונאים, ביחס לפרסומים שהופיעו באתרי החדשות שהם מפעילים

ארגונים למען חופש ביטוי סבורים כי מפעילי יומני רשת זכאים לאותן הגנות בחוק מהן נהנים עיתונאים. עמדה זו נמסרה במהלך שימוע שנערך ביום ו' בבית המשפט העליון של מחוז סנטה קלרה, קליפורניה. זאת, במסגרת משפט שמנהלת אפל נגד שלושה בלוגרים המואשמים בחשיפת סודותיה המסחריים ברשת.

 

אפל ידועה בשמירה אדוקה על סודיות המוצרים שהיא מפתחת ומתכננת להשיק, אך במקביל, ברבים מאתרי המשתמשים-מעריצים של החברה, נוהגים הגולשים לשוחח על חידושים אפשריים, ומפרסמים בהם תמונות של מוצרים אמיתיים או כאלה שבדיעבד מתבררים כמתיחה.

  

שלושת הנתבעים, מוניש בהטיה, קספר ג'ייד וג'ייסון או'גריידי, עוקבים בדקדקנות אחר הפעילות של אפל בבלוגים שהם מפעילים ומדווחים על כל שמועה רלוונטית. אפל תבעה את בהטיה, ג'ייד ואו'גריידי לאחר שפירסמו דיווחים על אודות Asteroid, התקן חיבור אודיו עתידי שטרם נחשף, באתרי שהם מפעילים, www.appleinsider.com ו- www.powerpage.org. במקביל, הגישה החברה תביעה גם נגד המקורות האנונימיים שהדליפו את המידע.

  

"סכנה לחופש התקשורת"

 

"על מנת להצליח, אפל חייבת לפתח מוצרים חדשניים, ולהציגם בשוק לפני מתחריה", כתבה החברה בתביעתה. "אם מתחריה של אפל יהיו מודעים לפיתוחים העתידיים שלה, הם יוכלו להרוויח מכך, באמצעות פיתוח או שיווק מתחרה, שיגרום נזקים לחברה".

 

הבלוגרים שנתבעו סרבו להיענות לדרישת אפל לחשוף את מקורותיהם, ועורכי הדין המייצגים אותם טענו כי אם יכפה עליהם לעשות זאת ישפיע הדבר לרעה על יכולת התקשורת לדווח לטובת האינטרס הציבורי. אם השלושה יסרבו למסור לפרקליטי אפל את שמות המקורות שלהם, הם עלולים לעמוד לדין פלילי תחת חוק סודות מסחריים, וייתכן כי לא ייהנו מההגנה היתרה מהם נהנים העיתונאים בחוק.

 

האם בלוגרים הם עיתונאים?

 

שאלת מפתח במשפט היא אם בלוגרים הם עיתונאים. התיקון הראשון לחוקה האמריקנית קובע כי הקונגרס לא יחוקק חוק המגביל את חופש הביטוי או העיתונות.

 

הפסיקה הסופית עשויה להינתן בשבוע הבא, אך השופט ג'יימס קליינברג סיפק יותר מרמז באשר להחלטתו המתגבשת, כאשר פירסם ביום ה' פסיקה מוקדמת נגד זכותם של השלושה ליהנות ממעמד עיתונאי. האפשרות כי ההחלטה הסופית תהיה שונה במהותה קיימת, אם כי הסיכויים לכך אינם גבוהים.

 

השופט קליינברג נקט גישה שלילית כלפי הרעיון כי זכותה של התקשורת לפרסם מידע שהושג בדרכים לא כשרות. "גניבה ושימוש בסודות מסחריים הוא פשע", אמר השופט, "ראוי לשמור על איזון בין הגנה על סודות מסחר לבין חופש העיתונות".

  

ה-EFF נגד אפל

 

עו"ד קורט אופשל, המייצג של השלושה בשם ארגון החזית האלקטרונית (EFF), אמר כי פרקליטי אפל צריכים קודם כל לערוך בדיקה פנימית בחברה כדי לקבוע מי הם המקורות. "אפל לא גבתה תצהירים מעובדיה, לא בדקה לאן הם גלשו ולא ניסתה כלל ליצור איתם קשר", אמר אופסל", "זאת, במקום לכפות על עיתונאים להסגיר מקורות כפתרון ראשון".

 

מנגד, פרקליטי אפל טוענים כי החברה תשאלה כמעט 30 עובדים, לא תחת שבועה אך תחת איומים כי יפסידו את מקום עבודתם אם יתברר כי שיקרו, וערכה בדיקות ברשת הפנימית, בניסיון לברר מי הדליף את הפרטים".

 

"אפל בהחלט מוטרדת מההשלכות האפשריות של התביעה על התיקון הראשון לחוקה", טען עו"ד ג'ורג' איליי, המייצג את החברה. עם זאת, הוא הביע ספק אם מפעילי הבלוגים הם עיתונאים אמיתיים או גולשים המפזרים מידע. לדבריו, הסודות המסחריים פורסמו באתרי האינטרנט מילה במילה, ללא כל ניתוח, סיפקו מעט מאוד ערך עיתונאי אך סיפקו למתחרים מידע יקר שעלול לפגוע במצבה הפיננסי של אפל.

 

מנגד, פרקליטי EFF אמרו כי בלוגרים אינם ראויים ליחס שונה מהתקשורת הרגילה. אתר PowerPage, למשל, נקרא על ידי 300 אלף גולשים בכל חודש, שיעור קוראים שעולה על זה של חלק מהמגזינים הנחשבים בתעשייה.

 

לא התביעה הראשונה

 

לא מדובר בתביעה הראשונה שמגישה אפל נגד בלוגרים. בארבעה בינואר, 2004 תבעה החברה מפעיל של בלוג אחר, שחשף פרטים על מחשב מק מיני החדש של אפל. מפעיל האתר, ניקולס קיארלי, סטודנט בן 19 מאוניברסיטת הארוורד, ביקש מבית המשפט הגנה משפטית על פי התיקון הראשון לחוקה האמריקנית, המתייחס לחופש הביטוי. לטענתו, הוא ביצע עבודה עיתונאית לגיטימית, במסגרתה אסף ופירסם מידע אודות המחשב החדש של אפל ועוד מוצרים". המשפט נגד קיארלי מתנהל בנפרד.  

 

בדצמבר 2002 תבעה החברה קבלן לשעבר שעבד עימה, לאחר שעל פי הטענה, פירסם איורים, תמונות ונתונים טכניים של מעבדי PowerMac G4, אשר מועד השקתם הרשמי נקבע למספר שבועות לאחר מכן.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים