שתף קטע נבחר

הקיצוצים באונ' ת"א: מדעי הרוח על הכוונת

על רקע ההכרזה על סגירת עשרה חוגים בשל הגרעון לידי ynet הגיעו פרטים על תוכנית ההתייעלות של אוניברסיטת תל אביב. על פי הפרטים, את המכה הקשה ביותר תספוג הפקולטה למדעי הרוח בה יבוצעו בין השאר איחוד חוגים ועדכון תוכניות לימוד. בשלב ב' - הפקולטות לרפואה ולמדעי החיים. מעבדות ייסגרו, מספר הסטודנטים יקטן וכ-400 עובדי סגל יפוטרו. המטרה: "קמפוס קטן עם מצויינות אקדמית"

אתמול (יום ב') כינסה אוניברסיטת תל אביב מסיבת עיתונאים דרמטית בה הודיעה כי בשל הגירעון התקציבי תסגור עשר יחידות לימוד. לידי ynet הגיעו פרטים ראשונים על תוכנית ההתייעלות של אוניברסיטת תל אביב. את המכה הקשה ביותר תספוג הפקולטה למדעי הרוח ואחריה - רפואה ומדעי החיים.

 

חברי הסנאט של האוניברסיטה יתבקשו ביום רביעי לאשר את סגירת החוגים. מצגת שתוצג בפניהם סוקרת את היחידות בהן יערכו הקיצוצים, כמו גם את השלבים הבאים בתוכנית שצפויה להתפרש על פני חמש שנים.

 

על פי המצגת, את המכה הקשה ביותר תספוג כבר בשלב הראשון של התוכנית הפקולטה למדעי הרוח שתעבור "ארגון מחדש" של החוגים הפועלים בחסותה. פקולטה זו כוללת את החוגים למקרא, היסטוריה, גיאוגרפיה, ארכיאולוגיה, פילוסופיה, ספרות ושירה, דתות, שפות ובלשנות ועוד. על פי המצגת, הכוונה בארגון מחדש היא "איחוד חוגים, צמצום כפילויות ועדכון תוכניות לימודים ביחידות אקדמיות".

 

בשלב ב' של התוכנית ייערך ארגון מחדש גם בפקולטה לרפואה ובפקולטה למדעי החיים. תערך בחינה וייתכן שאף שינויים אחדים בעתיד הרחוק יותר גם בחוג לפסיכולוגיה.

 

כדי להוסיף ולצמצם הוצאות, מלבד סגירת היחידות האקדמיות והתחומים, ייסגרו גם מעבדות לא פעילות. בשלב ב' תיערך גם בקרת תוכניות לימוד בכל יחידה אקדמית במטרה לוותר על קורסים קטנים לטובת יותר קורסים משותפים.

 

במצגת נכתב כי השיקול העיקרי שמאחורי התוכנית הוא "סגירת מספר יחידות לא כלכליות עם תרומה אקדמית נמוכה".

 

עוד עולה מהמצגת כי כדי לבחון את היחידות השונות הוקמה באוניברסיטה יחידת "כלב שמירה" - יחידה להערכה אקדמית של היחידות בקמפוס, שבראשה יעמוד פרופ' שלום אברבנאל. על פי התכנון, ועדה חיצונית של מומחים מהארץ ומחו"ל תסקור כל אחת מהיחידות האקדמיות בתדירות של אחת לשש שנים. "לשנת תשס"ה מתוכננת סקירה של התחומים המשיקים במדעי החיים, הרפואה ובחוג לפסיכולוגיה", נכתב במצגת.

 

נשיא האוניברסיטה, איתמר רבינוביץ', הסביר ל-ynet על כוונות ההתייעלות: "אנחנו רוצים להתייעל ולמנוע כפילויות מיותרות. את מקצוע 'חקר ביצועים' למשל, שנלמד במתמטיקה, בסטטיסטיקה וגם בכלכלה, נמרכז למקום אחד. זה גם חסכוני וגם לא פוגע בסטודנטים", אמר רבינוביץ'. רבינוביץ' הבטיח עם זאת שהאוניברסיטה תדאג לכך שסטודנטים שנרשמו כבר לחוגים שייסגרו, יוכלו להשלים את לימודיהם.

 

רוצים "קמפוס קטן עם מצויינות אקדמית"

 

על פי המצגת, האוניברסיטה מעונינת ב"קמפוס קטן יותר עם דגש על מצוינות אקדמית". כך למשל מתעתדת האוניברסיטה להקטין את מספר הבאים בשעריה מ-28,400 סטודנטים כיום ל-25,250 בלבד בתוך שלוש שנים. לעומת זאת, מספר הסטודנטים הלומדים לתואר שני ושלישי יגדל. האוניברסיטה מעוניינת שמספר הדוקטורנטים יהיה מעל 3,000 לעומת 1,900 כיום.

 

באוניברסיטה הסבירו שתוכנית ההתייעלות היא תולדה של הגירעון הכבד אליו נקלעה האוניברסיטה. עיקר הגירעון נובע מקיצוץ של כ-20 אחוז שהשיתו משרד האוצר והוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה על תקציבי האוניברסיטאות בארץ בשנים 2000-2003. מוקדם יותר ציין רבינוביץ' כי במסגרת הקיצוצים יפוטרו כ-400 אנשי סגל מנהלי ובכיר קבועים, מרביתם בהסכמי פרישה מרצון ואחרים בהגיעם לגיל פנסיה.

 

ח"כ יולי תמיר, שגם מרצה באוניברסיטה בקורס "צדק חברתי במדינת רווחה", אמרה בתגובה: "האוצר שוחק את ההשכלה הגבוהה עד שלא תהיה כזו. בתקציב יש קיצוץ מתמיד ולאוניברסיטה אין ברירה אלא לסגור חוגים. האוניברסיטה זה האיש הרזה שסוחב על גבו את המשק כי האוניברסיטה מכשירה אנשים למשק מודרני".

 

למרות הקיצוצים הרבים, הודיעה האוניברסיטה, כי בכוונתה לבנות קריית מעונות חדשה בקצה הדרום-מערבי של שכונת שייח' מוניס. במקום ייבנו דירות סטודיו ומעונות חדשים, ומבנה מגורים לדוקטורנטים ולסגל צעיר. לדברי חברי הנהלת האוניברסיטה, המימון לפרויקט עתיר משאבים זה, לא ייצא מכיסי האוניברסיטה, אלא ימומן במסגרת הסכמי זיכיון.

 

יושב ראש אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, יפתח עצמון, אמר בתגובה להודעה על תוכנית הקיצוצים הצפוייה: "לא נשתוק אל מול מדיניות הנהלת האוניברסיטה הפוגעת בסטודנטים ומובילה להרס ההשכלה הגבוהה בישראל".


פורסם לראשונה 07/03/2005 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פחות סטודנטים. פחות חוגים (ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: ישראל הדרי
רוצים למנוע כפילויות. רבינוביץ'
צילום: ישראל הדרי
מומלצים