שתף קטע נבחר

שר התחבורה התקשר לנזוף בשופט

השר מאיר שטרית לא אהב את החלטת בית הדין הארצי לעבודה, שקבעה כי פעל בניגוד לחוק כשניסה לשבור את שביתת נהגי האוטובוסים בבאר שבע. אז הוא החליט להרים אליו טלפון ולהגיד לו בדיוק מה הוא חושב, כך חושף "ידיעות אחרונות". במערכת המשפטית מאיימים לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שיפתח בחקירה על "ניסיון לשבש הליכים". בלשכת שטרית לא מבינים מה הבעיה: "עמדתו לא נשמעה בביהמ"ש, והוא ביקש להביע אותה"

שר התחבורה, מאיר שטרית (ליכוד) מאוד לא אהב את פסק הדין התקדימי של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע כי משרדו פעל בצורה בלתי חוקית כשניסה לשבור את שביתת נהגי האוטובוסים בבאר שבע. "ידיעות אחרונות" מדווח הבוקר (יום ד') שהוא החליט להתקשר באופן אישי לנשיא בית הדין, השופט סטיב אדלר, כדי למחות בפניו בחריפות על החלטתו. לשטרית זה לא נראה מוגזם, אבל במערכת המשפטית זועמים על מה שהם מכנים "חוצפה וניסיון לשבש הליכי משפט" ושוקלים לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שיפתח בחקירה.

 

זה כמה חודשים שנהגי חברת האוטובוסים "מטרודן", המספקת שירותי תחבורה ציבורית לתושבי באר שבע, מנהלים מאבק עיקש נגד הנהלת החברה בטענה כי היא פוגעת בזכויותיהם. במסגרת המאבק הם משביתים באופן חלקי את פעילות האוטובוסים בעיר הדרומית, מה שגורם לתושבים קשיים רבים ומרגיז מאוד את משרד התחבורה. באחרונה החליט שר התחבורה לפעול, לדבריו, לטובת תושבי באר שבע "הסובלים מהשביתה", ולכן אישר לחברות פרטיות אחרות להפעיל אוטובוסים בעיר.

 

הנהגים הזועמים של חברת "מטרודן" מיהרו לפנות, בסיוע ההסתדרות, לבית הדין האזורי לעבודה. בית הדין האזורי דחה את עתירתם, והם עירערו לבית הדין הארצי. בסוף השבוע התקבלה ההחלטה: נשיא בית הדין, השופט סטיב אדלר, קבע בפסק דין תקדימי כי החלטתם של השר שטרית ושל משרד התחבורה אינה חוקית, וכי אסור למדינה לשבור את שביתת העובדים. השופט אדלר לא חסך בהחלטתו ביקורת חריפה על התנהלות משרד התחבורה בפרשה.

 

שטרית, כאמור, לא אהב את ההחלטה. לאחר פרסום פסק הדין הוא פרסם הודעה לתקשורת, שבה תקף את נשיא בית הדין באופן אישי. "אני מצטער על החלטתו של השופט אדלר, שאינה נכונה ותגרום נזק חמור לתושבי באר שבע. אני מתפלא על כך שהשופט לא הביא בחשבון את סבלם של התושבים", אמר. הוא הוסיף כי בכוונתו גם לערער על ההחלטה.

 

אלא שעתה מתברר ששטרית הלך צעד אחד רחוק יותר. הוא החליט להתקשר אל אדלר באופן אישי ולהגיד לו מה דעתו על פסק הדין. "הוא כעס מאוד וניסה להשיג את השופט כמה פעמים עד שלבסוף תפס אותו בטלפון", אמרו אמש גורמים המעורים בפרשה. השניים מכירים מהתקופה שבה כיהן שטרית כשר המשפטים, ולכן הסכים השופט לקבל את שיחת הטלפון בלי שידע במה בדיוק מדובר.

 

שטרית מחה בפני השופט על פסק הדין וזעם על כך ש"לא ניתנה למשרד התחבורה זכות תגובה". השופט הנבוך והמזועזע קיצר בדבריו, הבהיר לו כי עליו לפנות בנושא לפרקליטות המדינה – וסיים את השיחה.

 

גורמים משפטיים בכירים רואים בחומרה רבה מאוד את הפרשה ואמרו ל"ידיעות אחרונות": "מדובר בהתערבות בוטה ביותר מצידו של שר בממשלת ישראל בפעילות הרשות השופטת. הדבר גובל בחשש לשיבוש הליכי משפט. לא ייתכן ששר, שהוא נציג של הרשות המבצעת, ירים טלפון לשופט בעקבות החלטה של הרשות השופטת שאינה מוצאת חן בעיניו. זו התערבות בוטה ביותר של רשות ברשות תוך פגיעה בעיקרון המקודש של הפרדת הרשויות בישראל. יש חוק, ויש סדר. מי שלא מרוצה מפסק דין יכול להגיש ערעור או לפנות בכתב לבית המשפט. האם כל אזרח שלא מרוצה מפסק דין יכול להתקשר לשופט ולהביע את דעתו? השר שטרית ניצל את מעמדו כשר בישראל וכשר המשפטים לשעבר. כיצד אמור שופט בישראל לשפוט עתה בענייניו של שר או בענייני משרדו מבלי לחשוש מתגובתו ביום שאחרי? עצמאותה של הרשות שופטת היא נשמת אפה של הדמוקרטיה".

 

בלשכתו של שטרית לא מבינים מה הבעיה. יועץ התקשורת של השר, יונתן בקר, מסר אמש בשם שטרית כי הוא אכן התקשר לנשיא אדלר והביע את עמדתו נגד פסק הדין. הוא מסר עוד כי אינו רואה פסול בכך שהתקשר באופן אישי לשופט. "השר שטרית שימש בעבר כשר המשפטים. הוא צד בפרשת 'מטרודן', ומאחר שהוא צד בפרשה, ועמדתו לא נשמעה בבית המשפט, הוא ביקש להביע אותה. הוא אמר זאת בצורה מכובדת ובלי כעס. השר מתכוון בכל מקרה להגיש לבג"ץ עתירה נגד פסק הדין".

 

ראש העיר הולך לבג"ץ

 

ביום ה-104 לשביתה מתכוון ראש עיריית באר שבע, יעקב טרנר, להגיש בג"ץ כנגד ההחלטה להוציא את חברות התחבורה החלופיות אשר הובאו לעיר בצו השר מאיר שטרית. יעקב טרנר אמר הבוקר כי לא "ייתכן שתושבי באר שבע ימשיכו להתגלגל ברחובות באין אוטובוסים כאשר המאבק ניטש מעל גבם בין השופטים, הנהלת מטרודן, משרד התחבורה והרשויות השופטות".

 

במהלך היממה החולפת נעשו מאמצים נוספים לגשר על עמדות הניצים. בין היתר התקיימה שיחה בין יו"ר ועד העובדים השובתים, שאול צפאני, לבין מנכ"ל מטרודן אילן כרמי במסגרת זו הושגה הבנה מסוימת אך לדברי הצדדים חתימה על הסכם ושיבה לעבודה עדיין לא הושגו. בין הצדדים מתווכת יעל כהן-סנה, מגשרת במקצועה, שהביעה אופטימיות אמש באשר לאפשרות שבסופו של דבר יושג הסכם.

 

העובדים השובתים, 65 במספר, מאיישים עדיין את מאהל המחאה בסמוך לתחנת אגד בבאר שבע. לא מכבר הביעה ההסתדרות נכונות להוציא עצמה מהמאבק בין הצדדים כדי לאפשר השגת הסכם. ההסתדרות אמרה שאין היא מתעקשת על השגת הסכם קיבוצי עבור העובדים. העובדים השובתים אמרו כי אם יושג שיפור בתנאי העסקתם ובשכרם הם מוכנים לשקול את ההצעה. בינתיים הצטמצמה פעילות קווי התחבורה הציבורית בבאר שבע והיא מסופקת עד לשעה 18:00 בערב בלבד.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
שטרית. לא מבין מה הבעיה
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: פייר תורג'מן
השופט אדלר. ננזף
צילום: פייר תורג'מן
ישראל יוסף
מחאת הנהגים בבאר שבע
ישראל יוסף
מומלצים