שתף קטע נבחר

פריצת דרך בייצור תאי גזע עובריים

חוקרים מחברה אמריקנית פרטית פיתחו שיטה טכנולוגית המאפשרת גידול תאי גזע עובריים אנושיים - ללא חשש לזיהום ממקור אנימלי. לפיתוח השלכות מרחיקות לכת על חקר תאי הגזע ועל היישומים הרפואיים של המחקר

תאי הגזע העובריים נמצאים בשנים האחרונות במרכזו של ויכוח אתי ומוסרי, ותחת בחינה מתמדת של גופים ממשלתיים שונים. על פי התפיסה הרווחת, תאי גזע "בוגרים" שנלקחו מרקמות של אנשים מבוגרים יכולים להתמיין ולהפוך לתאי שריר ועצם בלבד. לעומתם, תאי גזע שמקורם בעוברים יכולים להתמיין לכל סוג של רקמה.

 

ההשלכות המדעיות והרפואיות של תכונה זו עצומות, משום שהיא תפתח פתח לשימושים רבים, ובהם גידול איברים להשתלה שהגוף לא ידחה אותם ותיקון איברים פגועים אשר כיום לא ניתן לטפל בהם בשום צורה אחרת.

 

עד כה, הדרך היחידה ליצירתם של תאי גזע עובריים ממקור אנושי, היא באמצעות תהליך של "קצירה" מעובר אנושי, הנמצא בשלבי התפתחות מוקדמים. הדבר מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי דת ומשפט, וגם בקרב הקהיליה המדעית, משום שלעוברים אנושיים מופרים יש את הפוטנציאל הביולוגי להפוך לאדם - מה שמעלה שאלות אתיות קשות בדבר השימוש בתאים אלה לצרכים אחרים.

 

דרושים פתרונות חדשים

 

זה מכבר נאסר בארצות-הברית על ייצור "קווים" חדשים של תאי גזע על ידי שימוש בעוברים מופרים, אלא על שימוש בתאי גזע מעוברים קיימים. כך שלמעשה, המדענים החוקרים את תאי הגזע העובריים והשימושים האפשריים בהם, יכולים להשתמש אך ורק בתאים הנוצרים מתאי גזע הקיימים כיום. איסור זה, גורם לפגיעה במחקר ובפיתוח התחום, מה שמביא חוקרים רבים ברחבי העולם למציאת מקורות חדשים לתאי הגזע.

 

מגזין המדע New Scientist מפרסם כי כעת הושגה פריצת דרך מדעית משמעותית בחקר תאי הגזע ויצירתם. חוקרים העובדים ב-ACT, חברה אמריקנית פרטית העוסקת בתאי גזע דיווחו על הצלחה בייצורם של תאי גזע בתהליכים חדשים, ההופכים אותם לשימושיים יותר למחקרים רפואיים.

 

לרוב, פיתוח תאי גזע עובריים מתאפשר באמצעות שימוש ברקמות של יצורים חיים אחרים (בדרך כלל עכברים), מה שעלול לגרום לזיהום תאי הגזע ומונע שימוש רפואי בהם. עוד ציינו החוקרים, כי הטכנולוגיה החדשה שפיתחו אינה מצריכה הזנה של התאים בנַסְיוּב (סֶרוּם) שמקורו בבעלי חיים.

 

פריצת דרך זו תקדם את שיטות הגידול הבטוחות של תאי הגזע העובריים, ותאפשר יצירה של תאים לשימוש רפואי מבלי שהדבר יגרום לחשש בשימוש. "האפשרות ליצור 'קווים' חדשים של תאי גזע עובריים בסביבה שטהורה לחלוטין מתאים שמקורם בעכברים ונסיוב של בעלי-חיים אחרים, פותרת בעיות קשות רבות הקשורות לשאלת השימוש בתאי גזע אלה לטיפולים רפואיים בבני אדם", אמר ראש צוות המחקר.

 

סכנה מפני חלבונים אנימליים ונגיפים

 

במגזין מדווח כי מחקרים שנערכו לאחרונה הראו כי כל הקווים של תאי הגזע העובריים הניזונים מרקמה מזינה שמקורה בעכברים ומוזנים בנסיוב זר, עשויים להיות מזוהמים ולהכיל חומרים "אנימליים" שעשויים לגרום לנזקים ובעיות אילו יועברו לשימוש בבני אדם. אחד החששות העיקריים, מלבד תגובה אלרגית לרקמות ולחלבונים הלא-אנושיים, היא מפני מעבר של נגיפים ומחוללי מחלות אחרים לבני האדם.

 

למרות שגם בטכנולוגיה החדשה עושים שימוש ברקמות אנימליות, החוקרים מקווים כי בעתיד יוכלו לפתח קווים של תאי גזע שמקורם בתאים אנושיים לחלוטין ובטוחים לגמרי בשימוש. פיתוחים מסוג זה מאיצים באופן משמעותי את חקר תאי הגזע העובריים לצרכים רפואיים, משום שהם מאפשרים שימוש פוטנציאלי בתאים אלה מבלי לחשוש מנזקים לבני האדם המטופלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים