שתף קטע נבחר

הפרלמנט האירופי קבע: חיזבאללה - ארגון טרור

לראשונה מכירה אירופה בעמדה הישראלית ומכנה את חיזבאללה ארגון טרור. "הפרלמנט סבור כי ישנן ראיות ברורות לכך שחיזבאללה מעורב בפעילויות טרור", נאמר בהודעה האירופית. שר החוץ שלום בירך על הדברים ואמר ל-ynet כי כעת "על מדינות האיחוד לפעול במהירות ובנחישות כדי לכלול את הארגון ברשימת ארגוני הטרור". ודווקא היום, מסתמן ריכוך בעמדה האמריקנית נגד חיזבאללה

"חיזבאללה הוא ארגון טרור". כך קבע היום (ה') בהצהרה חסרת תקדים הפרלמנט האירופי. הפרלמנט קרא לשרי האיחוד האירופי לנקוט סנקציות נגד הארגון. "הפרלמנט סבור כי ישנן ראיות ברורות לכך שחיזבאללה מעורב בפעילויות טרור", נאמר בהחלטת הפרלמנט האירופי.

 

בהחלטה קראו גם חברי האיחוד האירופי לסוריה לסגת מלבנון. 473 צירי הפרלמנט הצביעו בעד ההחלטה ואילו 33 אחרים התנגדו. לא מדובר אמנם בהחלטה על הכנסת הארגון לרשימת ארגוני הטרור, אולם בהכרזה ישנה קריאה מפורשת למדינות אירופה לפעול נגד הארגון.

 

בירושלים קיבלו בשביעות רצון את ההצבעה בפרלמנט האירופי בעניין חיזבאללה. זה חודשים רבים ששר החוץ סילבן שלום מנהל מסע מדיני אינטנסיבי בקרב מדינות אירופה בניסיון לכלול את חיזבאללה ברשימת ארגוני הטרור. שלום פעל בשנה האחרונה גם על מנת שהחמאס והג'יהאד האיסלאמי יכללו ברשימה זו. פעולותיו הצליחו וכזכור שני האחרונים הוכללו  ברשימת ארגוני הטרור האירופית.

 

שר החוץ נפגש לפני שבועות אחדים עם נשיא צרפת, ז'אק שיראק, ובשיחה שניהלו השניים ביקש שלום את תמיכת צרפת במהלך. כמו כן שוחח בנושא עם רבים משרי החוץ האירופים החברים באיחוד. שלום, השוהה כעת במקסיקו, אמר ל-ynet: "אני מברך על החלטת הפרלמנט הקורא למועצה לנקוט בצעדים הדרושים נגד חיזבאללה, ארגון שנגדו קיימות ראיות ברורות לעיסוק בטרור".

 

לדברי שלום, "זהו צעד חשוב בפעילות האירופית נגד הטרור. על מדינות האיחוד לפעול במהירות ובנחישות כדי לכלול את הארגון ברשימת ארגוני הטרור, מהלך שיחזק את היציבות במזרח התיכון".

 

ארה"ב שינתה עמדתה?

 

ההחלטה האירופית מגיעה דווקא ביום בו שינתה ארה"ב את יחסה לארגון. אחרי שנים בהן הגדירה את הארגון כארגון טרור, מסתמן שינוי בעמדת הממשל. בעקבות מאמציהן של צרפת ושל האו"ם, נגרר הממשל לתמיכה מסויגת בניסיון לשלב את הארגון בזרם המרכזי של הפוליטיקה הלבנונית. את הדיווח על שינוי המדיניות הביא הבוקר העיתון "ניו-יורק טיימס" מפי מקורות בממשל.

  

ההיגיון העומד ברקע המדיניות החדשה מתבסס על הכרה בכך שחיזבאללה הוא כוח עולה בעל עוצמה פוליטית רבה בלבנון. לכן, מסוכן להתנגד לו, ועדיף לעודד אותו להציג מועמדים לבחירות שיתקיימו במדינה. פקידים אירופים סבורים כי מצבו של חיזבאללה בלבנון, דומה לזה של החמאס: לאחר שניצח בבחירות ברצועת עזה ובגדה המערבית, הוא מיתן את עמדותיו כלפי ישראל.

 

גורמים בכירים במשרד החוץ אמרו היום בהתייחס לפרסומים בניו-יורק טיימס: "אנחנו מעריכים שלא יכול להיות מצב שהאמריקנים יהיו פחות קשוחים ביחסם לחיזבאללה מהאירופים".

 

מחר צפוי השליח המיוחד של האו"ם למזרח התיכון, טרייה לארסן, להיוועד בדמשק עם נשיא סוריה, בשאר אסד. לארסן צפוי ללחוץ על סוריה להסיג את כוחותיה מלבנון. רשמית, אמור היה לארסן גם לדרוש את פירוקו מנשקו של חיזבאללה, אולם לדברי מקורות בממשל, דרישה זו ירדה מהפרק כרגע.

 

ביום שלישי אירגן חיזבאללה את ההפגנות הגדולות ביותר שהתקיימו אי פעם בלבנון והוציא מאות אלפי תומכים לרחובות ביירות, כדי להביע תמיכה בברית הארגון עם סוריה ועם נוכחותה במדינה. לאחר הפגנת הענק, מונה מחדש עומר כראמה, המקורב לסוריה, לתפקיד ראש הממשלה - ממנו התפטר בעקבות הפגנות גדולות של האופוזיציה בשבוע שעבר. בארה"ב חוששים שחיזבאללה ישתמש בכוחו הפוליטי הרב כדי לחסום את מאמצי המערב להוציא את סוריה מלבנון כך הסבירו גורמים אמריקניים ואירופאים ומקורות באו"ם.

 

"השחקנים המרכזיים מורידים את סוגיית חיזבאללה לעדיפות נמוכה", אמר דיפלומט המעורה במגעים. הוא הוסיף כי "צרפת וארה"ב מבינות, שמי שיתקוף את חיזבאללה עכשיו, יסתבך עם השיעים. עם הבחירות הקרבות בלבנון, אף אחד לא רוצה שכל הקהילה השיעית תהיה נגדו".

 

"לא ניתן לאיראן לסחוט אותנו"

 

בתוך כך האיחוד האירופי קיבל החלטה הקוראת לאיראן ולצפון קוריאה לפעול בהתאם לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, תוך עצירה מיידית של פיתוח מאגרי נשק גרעיני.

 

"אסור לנו לאפשר לאיראן לסחוט אותנו ועלינו להבהיר מפורשות לטהראן שעליה להקפיא את תוכניות הגרעין שלה עד שיושג עמה הסכם", אמר יו"ר הוועדה לקשרי חוץ של האיחוד, אלמר ברוק.

 

איראן השעתה לדבריה את תהליך העשרת האורניום בשנה שעברה במסגרת הסכם עם צרפת, גרמניה ובריטניה, ואמורה להחליט בקרוב האם להמשיך בהשעיה, תחת בדיקת פקחי האו"ם. "אולם אם איראן לא תאפשר לבדוק את תוכנית הגרעין שלה, שלטענתה היא לצרכי שלום, טהראן לא תוכל להשלים את המגעים בנושאי סחר עם האיחוד האירופי", הוסיף ברוק.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האיחוד האירופי. נגד חיזבאללה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
חלק מארגון טרור. נסראללה
צילום: איי פי
מומלצים