שתף קטע נבחר

מי צריך LCD: כך תקנו מסך CRT

מי שמעוניין בצג איכותי וזול, כדאי שישקול דווקא רכישה של צג שפופרת ("רגיל", CRT). מחירו צפוי להיות כחצי או שליש ממחירו של צג דק, והתמורה תהיה לעיתים קרובות טובה יותר. טכנולוגיית ה-CRT היא כבר בת 100 שנה, אך במובנים רבים היא עדיין עדיפה. בקרוב, אגב, יגיעו לשוק צגים המשלבים את שני העולמות – גם CRT וגם דקים

כבר שנים מדברים על כך, שהצגים הדקים (LCD) הם הדבר הבא. בינתיים, לרובנו יש עדיין צג שפופרת (CRT) ישן ומקרטע מהמחשב הקודם. אז מתי נוכל סוף סוף לקנות LCD במחיר טוב?

 

ובכן, השאלה הנכונה צריכה אולי להיות אחרת: האם כדאי בכלל לקנות צג LCD? וכלל לא בטוח שהתשובה חיובית. LCD עשוי להיות להיות פתרון מצויין אם מה שאתם מחפשים הוא חיסכון במקום, סמל סטטוס או דרך יצירתית לבזבז כסף. אבל אם מה שאתם רוצים זה צג איכותי עם תמונה טובה, שתוכלו לשבת מולו שעות רבות בלי להרוס את העיניים, תחשבו ברצינות על CRT.

 

לאחרונה ישנה אמנם מגמה מעניינת בשוק ה-LCD - הדור החדש של המוצרים מוצלח יותר, המחירים יורדים, ואין ספק שהצגים האלה הופכים בהדרגה לקנייה הגיונית יותר מבעבר. אבל לעת עתה, ברוב המקרים ולרוב השימושים, צגי CRT עדיין עדיפים. אתם תשלמו עליהם הרבה פחות ובדרך-כלל תקבלו מוצר טוב יותר.

 

מחיר הקומפקטיות

 

נכון, עונת ה-CRT מגיעה לסיומה. אבל זו טכנולוגיה בוגרת, יציבה ואמינה. לטכנולוגיית ה-LCD יש אופק מבטיח יותר, וכמובן: היא אופנתית, ולכן גם יקרה. אבל היא עדיין רחוקה משלמות. באופן תיאורטי מאוד, העבודה מול צג LCD אמורה להיות נוחה ובריאה יותר, טובה לעיניים ודלה בקרינה. באופן מעשי, כדי ליהנות ממה שהטכנולוגיה הזו יכולה להציע תצטרכו להכניס את היד עמוק עמוק לכיס, ולשלוף משם הרבה יותר כסף.

 

רוב היצרנים הגדולים נטשו בשנים האחרונות את שוק ה-CRT. להם משתלם יותר להשקיע ב–LCD, גם בגלל הביקוש הגובר וגם בגלל הנפח הקטן יותר שיתפסו בארגזים בבטני אוניות, ובגלל הוזלת עלויות השילוח הבינלאומי כתוצאה מכך. זו אחת הסיבות לכך שניתן לקנות היום צג LCD בגודל 15 אינטש ב-1,300 שקלים ופחות, אבל מה שתקבלו יהיה במקרים רבים מוצר מיושן ונחות יחסית לדגמים החדשים.

 

דגמי ה-17 אינטש האיכותיים מיישמים את מיטב החידושים בתחום ומציעים יתרונות ללא תחרות: קומפקטיות, תצוגה בהירה וחדת פרטים, דיוק גיאומטרי, וגם זמן תגובה (Time Response) משופר, שמוחק את הנחיתות המסורתית בהצגת תמונות נעות האופיינית למשחקים ולווידאו, למשל. גם הצבעים שהם מציגים רוויים ומדוייקים יותר מבעבר, וזוויות הצפייה האפשריות רחבות יותר. אבל כאמור: בשביל כל זה תצטרכו לשלם. בצג LCD זול לא תמצאו את כל השיפורים האלה, כי התחרות האכזרית דוחפת את היצרנים לייצר את הצגים האלו בסטנדרטים גבוהים פחות.

 

מכל מקום, למלחמת המחירים בשוק ה-LCD יש תופעת לוואי מעניינת: ירידת מחירים מתמשכת של צגי השפופרת (CRT) זו הסיבה לכך שבחצי המחיר ופחות ממה שעולה צג LCD סביר, אפשר לקנות היום צג שפופרת נהדר.

 

מה מגיע בשפופרת

 

אם תשכילו להיות קצת פחות אופנתיים ותבדקו מה האפשרויות בתחום ה-CRT, תגלו שהטכנולוגיה הישנה והטובה הזו, שהומצאה לפני כ-100 שנה, ממשיכה להתפתח אפילו היום. צג LCD טוב בגודל 17 אינטש יעלה לכם היום כ-1500 שקלים אם תקנו אותו במכירה קבוצתית.

 

תמורת 600-1200 שקל תוכלו לקנות צג CRT בגודל 17 או 19 אינטש, שיהיה לא רק עדיף על רוב צגי ה-LCD הזולים, אלא גם טוב יותר מצגי CRT שנמכרו במחיר כפול רק לפני שנתיים (אגב, במקרה שמדובר בצג 19 אינטש, שטח התצוגה שלו במונחי LCD צפוי להיות כ-18 אינטש, ולא 17.1 אינטש כבעבר).

 

חלק מדגמי השפופרת המשווקים בשנים האחרונות מכונים "שטוחים", ומבוססים על טכנולוגיה בשם Aperture grille, השונה מעט מטכנולוגיית השפופרת המסורתית שנפוצה גם ברוב הטלוויזיות. אולי הכרתם אותה בשמות מסחריים כמו "פלאט - רון" או "דיימונדטרון", אבל מדובר בסופו של דבר בווריאציות ושיפורים של טכנולוגיות "טריניטרון" של "סוני", שהיוותה השראה לכולן.

 

הצגים האלה נחשבים איכותיים יותר ועולים קצת יותר, אבל ממילא שימושיים בעיקר לגרפיקאים בגלל התמונה היותר-מדוייקת. בהצגת טקסט הם דווקא טובים קצת פחות מצגי השפופרת הרגילים, ולכן אם אינכם עוסקים בגרפיקה לא נורא אם תוותרו עליהם.

 

מעניין יותר לשים לב לדגמים בעלי המרקע השטוח, שמתבססים על הטכנולוגיה הישנה אבל משפרים את הגיאומטריה ואיכות התמונה באמצעות תוספת של משטחי זכוכית שטוחים, עם או בלי ציפוי אנטי-סטטי ו/או ציפוי למניעת הבהקה/השתקפות (Anti-Glaire/Reflective) בצגים מסויימים הושם דגש מיוחד על הקטנת השפופרת שבתוך המסך.

 

באופן מסורתי, אורך השפופרת דומה פחות או יותר לאורך האלכסון של הצג. חלק מהצגים החדשים מצטיינים בשפופרת קצרה ב-15 עד 25 אחוז (Short neck) שמקטינה לא רק את נפח הצג אלא גם את משקלו. רשמו זאת לעצמכם ככלל אצבע: צג "קומפקטי" יהיה כזה, שמידות הרוחב (Width) והעומק (Depth) שלו הן 40 ס"מ או פחות.

 

אגב, בהמשך השנה יגיעו לשוק צגים ראשונים בטכנולוגיית Vixlim של SDI/Samsung, שיציעו את הטוב שבכל העולמות: צג עם שפופרת קצרה כל-כך, עד שהיא מאפשרת לו להיות עבה רק במקצת מצג LCD. אפשר להתרשם מהטכנולוגיה המפתיעה הזו באתר הזה.

  

שירת הברבור ערבה

 

גם אם הם יכולים להיחשב לשירת הברבור של הטכנולוגיה, החידושים האחרונים בצגי שפופרת בהחלט הופכים את ההשקעה בהם למפתה. אלה הפרמטרים שעליכם לשנן:

 

  • גודל נקודה (Dot Pitch) - נתון בחלקי מילימטר, שאמור להתייחס למרווח שבין הפיקסלים (הנקודות שמרכיבות את תצוגת המסך). כשהוא קטן יותר, בדרך-כלל התצוגה תהיה איכותית יותר. בעשור האחרון הפך הנתון של 0.27 מילימטר למעין תקן לא רשמי בתחום. גדלי נקודה קטנים יותר היו בעיקר בצגים מקצועיים ויקרים. אבל כיום לא נדיר למצוא נתונים שבין 0.25 ל-0.23 ואפילו 0.2 מילימטר. 

    זה לא צריך להיות השיקול העיקרי לבחירת הצג שלכם, אבל זה בהחלט גורם. שימו לב להבדל שבין גודל הנקודה האופקי (Horizontal) לבין הגודל האנכי (Vertical), לבין הגודל האלכסוני (Diagonal). הנתון הנכון להשוואה הוא הראשון, ואם לא מצויין בפירוש באיזה מהשלושה מדובר חשוב לבדוק את העניין.

 

  • הגודל הנראה (Viewable Size או VIS) - הגודל ה"רשמי" של צג שפופרת הוא בעצם אורך האלכסון שבין שתי הפינות המרוחקות של המסך (או למעשה של קידמת השפופרת), שקצותיו מוסתרים על-ידי מסגרת הפלסטיק. מסורתית, הגודל הנראה של המסך היה תמיד קטן ב-10 עד 15 אחוז מגודל האלכסון. 

    כשקנינו צג 17 אינטש למשל, בעצם קיבלנו רק קצת יותר מ-15 אינטש. צג LCD בגודל 15 אינטש מציע שטח תצוגה דומה למה שהתרגלנו לקבל בצג שפופרת שגודלו ה"רשמי" היה 17 אינטש. אבל טכנולוגיית ה- CRT התקדמה קצת בשנים האחרונות. ההפרש בין גודל האלכסון לגודל הנראה התכווץ קצת, והיום עומד על כ-16 אינטש בצגי 17 אינטש ועד 18 אינטש בצגי 19 אינטש.

 

  • תדר רענון (Refresh Rate) - בצג שפופרת התצוגה עוברת ריענון מספר רב של פעמים בכל שנייה. ככל שהתדר גבוה יותר והרענון תכוף יותר, התמונה תרצד פחות ותעייף פחות את עינינו. מעבר ל-72 הרץ כבר קשה להבחין בהבהובי המסך, אבל התדר המומלץ לעבודה הוא 85 הרץ לפחות - התדר המקסימלי שבו תומך הצג משתנה בהתאם לרזולוציה, ולכן הכי טוב לקנות מסך שתומך ב-85 הרץ לפחות, ברזולוציה שבה אתם נוהגים להשתמש ביומיום. למשל: 7681024x פיקסלים בצג 17 אינטש או 10241280x בצג 19 אינטש (אלו הרזולוציות המקובלות במצבי התצוגה האלה). הצגים החדשים תואמים לתדרים הגבוהים, ולעיתים גם ל-90 הרץ ו-100 הרץ.

 

עוד דברים שחשוב לבדוק

 

מפרט טכני מקצועי של צג עשוי לכלול למעלה מ-200 נתונים שונים. למען האמת, את חלקם הגדול לא ממש חשוב להכיר. יש, בכל זאת, כמה דברים שכדאי לבדוק לגבי הצג שאתם קונים. יש יותר מ-20 תקנים בסיסיים, שבהם תומכים כמעט כל הצגים החדשים, ובהם יש הרבה כפילויות.

 

  • קרינה - יש תקנים בינלאומיים, תקנים של האיחוד האירופי, תקן שבדי ותקינה יפנית. בסך-הכל, כמעט כל הצגים תומכים בתקנים "הירוקים", ולא משנה אם זה Energy Star או Nutek. גם לא קריטי אם הצג תומך בתקן הקרינה MPRII או 03 TCO, ורוב המוצרים הנפוצים תומכים בשניהם. לא מזיק כשהצג תומך גם בתקן SRGB, שמאפשר התאמת צבעים טובה בינו לבין מצלמות דיגיטליות, סורקים ומדפסות, שתומכות גם הן בתקן.

 

  • חסכון בחשמל - לא מזיק לבדוק שהמסך תומך בתקן DDC, שמאפשר למערכת ההפעלה לזהות בקלות את מאפייני הצג ולהתאים לו מצב תצוגה (רזולוציה, תדר רענון וכו') אופטימלי. ותמיד עדיף כשצג חסכוני וצורך פחות חשמל (המקסימום המומלץ: 70 וואט ב-17 אינטש, והחל מ-80 וואט ב-19 אינטש). 

    בישראל, עם האקלים המיוחד שלה, כדאי במיוחד לשים לב לנתונים באותיות הקטנות, כמו טווח הטמפרטורה והלחות המומלצים להפעלה. בחלק מהמוצרים הגבול העליון הוא באיזור ה-35 מעלות צלזיוס ו-80 אחוזי לחות. אבל ישנם דגמים שיסתדרו יפה גם עם 40 מעלות ועד 95 אחוזי לחות.

 

  • אחריות. הכי חשוב. אל תתפשרו על פחות משלוש שנים, ובדקו האם האחריות היא במעבדה או בביתכם. חברת "אייבורי", המשווקת את צגי AOC, הייתה למיטב ידיעתנו הראשונה שהציעה אחריות בבית הלקוח, אבל כיום יש כמה משווקים נוספים, שמספקים אחריות כזו.

 

התאמה אישית

 

אין שני אנשים שמגיבים בצורה זהה לאותו צג. אתם עשויים לגלות, שנעים לכם הרבה יותר לשבת דווקא מול הצג הזול יותר, היוקרתי פחות, המבוסס על טכנולוגיה מיושנת יותר. החוויה היא סובייקטיבית לגמרי, ולמרבה הצער תתקשו לדעת האם צג מסויים באמת טוב בשבילכם או לא בלי שתשבו ותעבדו מולו במשך כמה שעות. מהסיבה הזו, העצה הכי טובה היא לקנות צג שיצא לכם לעבוד מולו. אם, למשל, אתם קונים את הצג לשימוש ביתי, לא יזיק לרכוש דגם זהה או דומה לזה המשמש אתכם בעבודה בהנחה שאתם מרוצים ממנו כמובן.

 

יש גם חשיבות להרגל ולכוונון הצג. אם העיניים שלכם רגישות יחסית, חשוב להיות מודעים לנושא ולהקפיד על מנוחה לעיניים, על תאורת חדר נכונה, על שימוש במשקפיים (למי שצריך) שמונעות התעייפות של שרירי העין כתוצאה מקושי במיקוד (תופעה ידועה אצל קצרי ראייה).

 

למי שסובל מיובש בעיניים אחרי ישיבה ארוכה מול מחשב, כדאי להיעזר ב"דמעות מלאכותיות", שנמכרות ללא מרשם בכל בית מרקחת. לעיתים קרובות, הורדת בהירות התצוגה עוזרת מאוד, וכדאי לנסות גם את זה. אם אתם סובלים ממיגרנות אחרי ישיבה ארוכה מול המסך, שימו לב במיוחד לתדר הריענון – תדר נמוך מדי בהחלט עשוי להיות הגורם לבעיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים