שתף קטע נבחר

אושר: מוסדות הציבור ובתיה"ס יותאמו לנכים

במסגרת חוק חדש שהתקבל בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, שעלותו הכוללת נאמדת ב-2.5 מיליארד שקלים, נקבע כי בתוך 14 שנים כל בתי הספר בישראל יהיו נגישים לתלמידים בעלי מוגבלות. מדובר באמצעי נגישות בסיסיים, הכוללים פיר מעלית, שבילי גישה לכיתות, ותאי שירותים המותאמים לנכים. בתוך 13 שנים יחוייבו גם מוסדות מדינה ובתי עסק להתאים עצמם לנכים

מליאת הכנסת אישרה אחר הצהריים (יום ג') בקריאה שנייה ושלישית את חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. 36 חברי כנסת תמכו בחוק. איש לא התנגד או נמנע. 

 

במסגרת החוק, שעלותו הכוללת נאמדת ב-2.5 מיליארד שקלים, נקבע כי בתוך 14 שנים כל בתי הספר בישראל, כ-2,700 במספר, יהיו נגישים לתלמידים בעלי מוגבלות. מדובר באמצעי נגישות בסיסיים, הכוללים פיר מעלית, שבילי גישה לכיתות, ותאי שירותים המותאמים לנכים.

 

ההנגשה הבסיסית תתבצע בכל מוסדות החינוך. הנגשה מלאה של בתי הספר, על פי הסיכום עם האוצר, תתבצע במידה ותלמיד בעל מוגבלות יבקש ללמוד בבית הספר. במקרה כזה תותקן מעלית במקום בו כבר תהיה תשתית מוכנה. בתי הספר, בהם כבר לומדים תלמידים עם מוגבלויות יונגשו באופן מלא. עלות ההנגשה הבסיסית לבתי הספר מעורכת ב-500 מליון שקלים.  

 

גני ילדים לעומת זאת יונגשו באופן פרטני ומיידי, וכך, במידה וילד בעל מוגבלות ירשם לגן מסוים, הגן יהיה חייב לעבור הליך של הנגשה עד תחילת שנת הלימודים. במקביל, החוק קובע כי גם המוסדות להשכלה גבוהה יונגשו לאנשים עם מוגבלות, זאת בתוך תשע שנים מהיום. עלות הנגשה זו מוערכת ב-200 מילון שקלים.

 

במסגרת החוק נקבע עוד כי יונגשו כל המוסדות, המבנים והשירותים הציבוריים. בכלל זה מרפאות, כבישים וצמתים, בתי עסק פרטיים, מוסדות חינוך וכיוצא בזאת. הנגשה זו, על-פי החוק, מחוייבת בתוך 13 שנים מהיום.

 

שעות של דיונים

 

יושב ראש ועדת הרווחה ומיוזמי חוק הנגישות לבעלי מוגבלויות, ח"כ שאול יהלום (מפד"ל), אמר בעקבות אישור החוק בקריאה שנייה ושלישית בכנסת כי "זו מהפכה אמיתית". לדבריו, "אני רואה באישור החוק מפעל חיים. ישראל הופכת היום סוף סוף לחברה מתוקנת ששומרת על זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות". 

 

על-מנת להביא את החוק לאישור הוועדה נדרשו מאות שעות דיונים אינטנסיביים על החוק. בדיונים השתתפו נציגי המשרדי הממשלה השונים, ארגוני הנכים , ונציגים מהמגזר העסקי - איגוד הסוחרים, חברות הביטוח , נציגי התאחדות המלונות וכדומה.

 

יו"ר מטה מאבק הנכים, אריה צודקביץ', שנכח ברוב הדיונים של הוועדה, אמר כי החוק נותן הזדמנות לנכים רבים להשתלב בחברה. "הגיע הזמן שגם מדינת ישראל תהיה אחת מהמדינות הנאורות שנותנות לנכים להשתלב בחברה. בגדול, עלינו כמה מדרגות בחקיקה ואני מקווה שהחוק יבוצע ואז באמת זו התחלה פנטסטית. כמובן שהתפשרנו פה ושם אבל אנחנו מרוצים", אמר.

 

צודקביץ' מסביר איך בפועל איכות חייהם של נכים אמורה להשתנות לאחר ישום החוק: "אם נכה בכיסא גלגלים לא יכול היום להשתלב בחינוך רגיל בגלל המדרגות והשירותים - בעוד 14 שנה הוא יוכל להשתלב בחברה הרגילה בקלות. כמו כן, אם עד היום נכה לא היה מסוגל לנסוע באוטובוס והיה חייב רכב משלו, אז זה לא יהיה כך בעוד מספר שנים".

 

פרק הנגישות בחוק אושר אתמול לאחר כשנתיים של עבודה מאומצת. במהלך הדיונים הביעו משרדי הממשלה התנגדויות והסתייגויות שונות לפרק. התנגדויות אלו הוסדרו באמצעות הסכמה אליה הגיע ח"כ שאול יהלום עם נציגי המשרדים השונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
יהלום. מפעל חייו
צילום: עופר מאיר
צילום: דודו פריד
(אילוסטרציה)
צילום: דודו פריד
מומלצים