שתף קטע נבחר

קרצר מעריך: הממשלה תיפול אחרי ההתנתקות

שגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר, נתן דרור ללשונו בשיחה עם צוערי משרד החוץ, והעריך: "הממשלה הנוכחית לא תחזיק מעמד עד סוף הקדנציה". הוא הפריך את הטיעון של שרון ואנשיו כאילו קיימת הבנה עם ממשל בוש, לפיה בהסדר עתידי יישארו גושי ההתנחלויות בידי ישראל. קרצר הכחיש מאוחר יותר את הדברים, אך מ"ידיעות אחרונות" נמסר: הידיעה מבוססת על פרוטוקול רשמי שחובר במשרד החוץ

"הבעיה היא שהממשלה הנוכחית לא תחזיק מעמד עד סוף הקדנציה. אם אכן תיפול הממשלה יהיו לכך השלכות על המשך התהליך משום שקרוב לוודאי יתחדשו פיגועי הטרור, מתוך כוונה להשפיע על תוצאות הבחירות בישראל". הערכה פסימית זו השמיע לא אחר מאשר שגריר ארצות הברית בישראל, דן קרצר, בשיחה סגורה עם צוערי משרד החוץ. את הדברים חשף הבוקר (יום ו') הפרשן המדיני של "ידיעות אחרונות", שמעון שיפר.

 

קרצר שוחח עם הצוערים בגילוי לב בלתי רגיל וללא חסמים דיפלומטיים. הוא הפריך באוזני הצוערים את הטיעון העיקרי של ראש הממשלה, אריאל שרון, ואנשיו, שעל-פיו קיימת הבנה של ממשל בוש כי בהסדר הכולל העתידי עם הפלסטינים ישארו גושי ההתיישבות הגדולים ביהודה ושומרון תחת ריבונות ישראלית.

 

לדבריו, מדובר באי-הבנה של משמעות הדברים שנאמרו בלשכת שרון בשיחות עם הממשל האמריקני. "ניקח לדוגמא את תוואי הגדר באזור גוש אריאל ומעלה אדומים. זו דוגמה לאי-הבנה, שנובעת מאי-הבנה לשונית", אמר קרצר.

 

"למדתי מהתקשורת הישראלית שמקבלי ההחלטות אצלכם סבורים שהושגו הבנות (understandings) עם וושינגטון בסוגיות הללו. אני אומר לכם שמעולם לא הושגו הבנות כאלה ובדקתי את העניין עם וושינגטון כדי לקבל גיבוי לעמדה הזו. לעתים, כאשר נציג אמריקני מסיים שיחה במלים 'אני מבין' (I Understand), מתפרש הדבר אצל השומע הישראלי, שאינו בקיא בדקדוקי השפה האנגלית, כאישור לקיום הבנות שהושגו בשיחה".

 

בעניין ההתנתקות, אמר קרצר: "אנו מאמינים כי היא תצליח. לפלסטינים יהיו כמה חודשים ליישם את ההתחייבויות שלהם, ובספטמבר-אוקטובר תועלה הדרישה ברצינות לעבור ליישום מפת הדרכים. השאלה תהיה באיזו נקודה של מפת הדרכים מתחילים. העניין הזה ידון בביקורים של שרון ואבו מאזן באמריקה".

 

בנקודה זו הביע קרצר את חששו לפיו הממשלה לא תסיים את הקדנציה הנוכחית שלה. קרצר התייחס גם ליחסי ישראל-ארה"ב.  

 

"ארה"ב משלמת מחיר כבד על יחסיה החמים עם ישראל"

 

קרצר התייחס גם ליחסי ישראל-ארצות הברית, ואמר כי הם "גובים מאמריקה מחיר כבד בגלל הצורך להגן על ישראל בארגונים בינלאומיים. אבל זה מחיר שארצות הברית מוכנה לשלם". בהתייחסותו למה שהגדיר כ"טעויות של ישראל בזירה הדיפלומטית באמריקה", רמיזה לדפוס הדיבור של שרון בשיחותיו עם ראשי הממשל, אמר: "לישראלים יש נטייה לחזור שוב ושוב על אותם הנושאים. לדוגמא, בתחילת כל פגישה מדינית חוזר הדובר הישראלי על המנטרה 'ירושלים בירתה הנצחית והמאוחדת של ישראל'".

 

בהתייחסו לסוגיית ההתחמשות הגרעינית של איראן, רמז קרצר כי אמריקה לא תמתין זמן בלתי מוגבל עד שהאירופים יגיעו להסדר עם האיראנים, וכי יש לצפות לאפשרות שאמריקה תשגר טילים בליסטיים במטרה להשמיד את אתרי הגרעין באיראן: "על האיראנים להבין את המסר: הטילים עוד לא יצאו לדרך, אך אין זה אומר שהם לא ייצאו לדרכם בעתיד אם האיראנים לא יעצרו את המאמץ להתחמשות גרעינית. ארה"ב וישראל רואות עין בעין את הסכנה הגרעינית שמציבה איראן כלפי העולם, ובעיקר כלפי המזרח התיכון".

 

קרצר הוסיף כי "הנשיא בוש מנסה להביא להקשחת העמדה של האירופים מול איראן כדי שאלה יבינו שאינם יכולים לרמות או להתעלם ממה שמצפים מהם. אמריקה איננה מוכנה להצטרף ל'מדיניות הגזר' שהאירופים ממליצים עליה, כדי שאיראן תסכים לשתף פעולה".

 

קרצר אף דיבר לראשונה על תקופת שירותו כשגריר ארה"ב במצרים ועל תופעת האנטישמיות שבה נתקל מקרוב: "במצרים חוויתי גילויים של 'אנטישמיות קלאסית' בשל היותי יהודי ושומר כשרות", סיפר. "העיתונים במצרים התייחסו לעניין הזה כאל מנהג בסגנון 'וודו'. רמת חוסר ההבנה אצל המצרים מאוד עמוקה. העליתי את סוגיית האנטישמיות בשיחותי עם הנשיא מובארק, וכך עשו גם השגרירים שבאו אחרי, אך ללא הצלחה רבה. התקשורת המצרית מאוד אנטישמית". עם זאת העריך קרצר כי הסכם השלום בין ישראל למצרים יציב, וכי הוא "יחזיק מעמד".

 

קרצר התייחס גם לעמדת ארצות הברית ביחס למכירת נשק ישראלי לסין: "אם תפרוץ מלחמה באזור, אמריקה אינה רוצה שבידי סין יהיו אמצעי לחימה, נשק וטכנולוגיה מתוצרת ישראלית. יהיה לנו הרבה יותר קשה למנוע מהאירופים מכירת נשק לסין אם בעלת בריתנו ישראל עושה זאת".

 

עוד הוסיף: "נציגי צה"ל הוזמנו לוושינגטון לקבלת תדריך, כדי שיבינו על מה מתבססת הדאגה האמריקנית. אנחנו חוששים שקיים פוטנציאל לשינוי במאזן הכוחות בינינו לבין הסינים, ואיננו רוצים שלישראל יהיה חלק בכך".

 

קרצר הכחיש, אך בידי "ידיעות אחרונות" הפרוטוקול המלא

 

שעות ספורות לאחר פרסום הדברים, פרסם השגריר קרצר הכחשה רשמית, ואף הגדיר חלקים מהכתבה במילה "שקר", אף שזו נסמכת על פרוטוקול רשמי שחובר במשרד החוץ. פרשן "ידיעות אחרונות", שמעון שיפר, אמר ל-ynet: "בידינו הפרוטוקול המלא של השגריר בפני הצוערים, שהניח שהם נאמרו שלא לצרכי פרסום וכל הציטוטים שמובאים בעיתון הם ציטוטים מדויקים ממסמך רשמי של משרד החוץ, שהופץ לבכירי משרד החוץ".

 

וזו תגובת השגרירות האמריקנית כפי שנשלחה למערכות העיתונים: "הכתבה שהתפרסמה ב"ידיעות אחרונות", בה תוארה פגישתו של השגריר קרצר עם צוערי משרד החוץ, כל כך מלאה בשגיאות ובטעויות הבנה, שבדרך כלל לא היינו מגיבים. אבל בשל החשיפה התקשורתית הרבה לעניין, ברצוננו להבהיר מה נאמר ומה לא נאמר לצוערים.

 

"צר לנו כי הסיפור הבלתי מדויק עורר ספק בתמיכתה החזקה של ארצות הברית בראש הממשלה, אריאל שרון, תוכנית ההתנתקות והיחסים בין ארצות הברית לישראל. טענת העיתון כי השגריר הטיל ספק בהבנות שהושגו בין הנשיא בוש ושרון באפריל האחרון היא טענה שגויה.

 

"השגריר אמר כי כל ההבנות הגדולות, כולל אלה הקשורות לגושי ההתנחלויות, הובהרו במכתב ששלח בוש לשרון ב-14 באפריל 2004. כל הסכם סופי בעתיד חייב לשקף את המציאות החדשה במיוחד בשל גושים גדולים מרכזי יישוב. לכן, כמו שציין הנשיא במכתבו, לא מציאותי לצפות שתוצאות המשא ומתן הקרוב יביאו לנסיגה מלאה לקווי 1967. זו מדיניות הממשל האמריקני.

 

"טענת העיתון כי השגריר צפה את נפילתה של הממשלה בישראל אינה נכונה. 

 

"השגריר מעריך את מערכת היחסים עם כל בכירי הממשל הישראלי, ואת האופן בו מתנהל הדיאלוג הישראלי-אמריקני, בכל הרמות המקובלות".

 

מ"ידיעות אחרונות" נמסר בתגובה: "מערכת העיתון מבקשת להבהיר כי בידיה הפרוטוקול הרשמי של השיחה שקיים השגריר ארה"ב בישראל דן קרצר עם צוערי משרד החוץ. את הפרוטוקול רשמה עובדת משרד החוץ, שהיא דיפלומטית מקצועית והיא אשר העבירה אותו לגורמים בכירים במשרד.

 

"'ידיעות אחרונות' מבקש להדגיש כי הציטוטים שהופיעו בעיתון זהים לחלוטין למה שמופיע בפרוטוקול הרשמי של משרד החוץ".


פורסם לראשונה 25/03/2005 07:50

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
הנאום הלא דיפלומטי
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
צילום: דן בלילטי
לא מבין את הממשל? שרון
צילום: דן בלילטי
צילום: איי פי
אין הבנות. בוש
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מי אמר שהסכמנו לגושי ההתנחלויות?
צילום: איי פי
מומלצים