שתף קטע נבחר

ההכרה בגיור: "החלטה היסטורית" או "פיגוע-זהות"

המערכת הפוליטית נסערת בעקבות ההחלטה התקדימית בבג"ץ. יש מי שמכנים את ההחלטה "השתלטות עוינת על זהותה של ישראל כמדינה יהודית" וסבורים כי לא נותר אלא "להתיר גיורים ב-SMS". אחרים טוענים כי מדובר בפריצת דרך שמבטלת את המונופול האורתודוכסי על הגיור

החלטת בג"ץ הבוקר (ה') על ההכרה ב"גיור קפיצה" רפורמי וקונסרבטיבי הנערך בחלקו בחו"ל, עוררה תגובות נסערות במערכת הפוליטית.

 

יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי מדובר בפסיקה ידועה מראש, המטשטשת את הזהות היהודית של מדינת ישראל: "שופטי בג"ץ שמו עצמם להיות רבנים, פוסקי הלכות דתיות, והוכיחו שוב כי אין לתת בבג"ץ אמון בשאלות של אמונה והשקפה, ויש להקים בית משפט לחוקה שישקף באופן מאוזן את מגוון הדעות, או להוציא את סוגיות הדת והמדינה מהביקורת השיפוטית של בג"ץ".

 

"בית המשפט העליון מבצע השתלטות עוינת על אופיה וזהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית", אמר ח"כ אפי איתם. "שופטים המייצגים תפיסת עולם קיצונית ושולית בחברה, כופים את דעתם על רוב הציבור הישראלי הרואים במדינת ישראל מדינה יהודית לפי מסורת ישראל מדורי דורות".

 

יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, תקף בחריפות את החלטת בג"ץ. "ההחלטה היא חגורת נפץ שיצרה פיגוע זהות כנגד העם היהודי. לא נותר לבית המשפט אלא להתיר גיורים ב-SMS".

 

ארגון רבני "צוהר" מתח ביקורת על ההחלטה. "בג"ץ העמיד מכשלה לציבור הישראלי בכך שיצר אשליה שגיור רפורמי הופך גיור כשר. אך למעשה יש לפסיקתו משמעות רק מבחינה כספית וההשלכה על רקמת החברה חמורה - הרבנות לא תכיר בהם, הם לא ירצו להתגייר וכך יעמיק הקיטוב כי בעתיד לא יוכלו להתחתן עם יהודים", נכתב בהודעת הארגון. "בית המשפט לקח תפקיד לא לו בהתערבו בשאלות אמונה. ברמה הערכית תורם בית המשפט לתהליך ניכור בין המדינה ובין יהודיה".

 

"תיקון העוול ההיסטורי"

 

אחרים כינו את ההחלטה "היסטורית". יו"ר שינוי, יוסף לפיד, אמר כי בג"ץ עשה "קפיצה גדולה לתיקון העוול ההיסטורי של אי-הכרה בגיורים רפורמיים וקונסרבטיביים. אני מקווה שאחרי מהלך זה לא יעבור זמן רב עד שגיורים רפורמיים וקונסרבטיביים יזכו בהכרה מוחלטת, ולאחר מכן גם נישואים", אמר לפיד.

 

"החלטת בית המשפט העליון היא החלטה היסטורית שמצילה את הפוליטיקאים מידי עצמם", אמר יוסי ביילין, יו"ר יחד. "יש בהחלטה סוף סוף בכדי לבטל את המונופול של האורתודוכסים על גיור, בניגוד לרצונו של הרוב בעם היהודי בארץ ובעולם".

 

ח"כ אתי לבני משינוי, אמרה כי מדובר בפריצת דרך היסטורית. "היהדות הרפורמית תפסיק להיות הבן החורג של העם היהודי. אני קוראת לעשות צעד אחד קדימה ולאפשר להכיר גיור רפורמי בארץ, ללא קפיצה לחו"ל".

 

ח"כ זהבה גלאון, יו"ר סיעת יחד, אמרה כי "מדובר בניצחון לערך השיוויון והפלורליזם ביחס לגיור".

 

יו"ר התנועה להגינות שלטונית, מרדכי אייזנברג, אמר בתגובה להחלטה: "אדם שרוצה להסתפח באמת לעם ישראל, צריך לעשות זאת לפי כללי מסורת ישראל, ולא לפי מסורת הנוצרים".  

 

זמירה שגב, מזכ"ל חמד"ת ומרכזת הפורום למען בחירה חופשית בנישואים, הכולל עשרות עמותות וגופים חברתיים, בירכה על החלטת בג"ץ. "כשם שהפסיקה היום ביטלה את המונופול האורתודוכסי בנושא גיור, הגיע הזמן לבטל את המונופול האורתודוכסי שנקבע בחוק בנושא נישואים. הגיע הזמן לאפשר לכל אדם להינשא בישראל על פי בחירתו בנישואים דתיים בכל הזרמים או בנישואים אזרחיים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:גלי תיבון
קפיצה גדולה. לפיד
צילום:גלי תיבון
צילום: עופר מאיר
פיגוע-זהות. ישי
צילום: עופר מאיר
צילום: אורי פורת
לבטל את המונופול. ביילין
צילום: אורי פורת
צילום: אתר הכנסת
כבר לא בן חורג. לבני
צילום: אתר הכנסת
מומלצים