שתף קטע נבחר

איך ממנים יורש לאפיפיור?

הליך הבחירה נתון בידיהם של 120 קרדינלים, שינהלו טקס סבוך אך מוגדר היטב, שבסופו ייבחר יורשו של יוחנן פאולוס השני. במקרה שבו לא יגיעו המצביעים להכרעה, יובערו פתקי ההצבעה בחומר כימי מיוחד שיפיק עשן שחור. אם נפל דבר - עשן לבן ייתמר מעל כנסיית סנט פטרוס

הוותיקן נערך ליום שאחרי יוחנן פאולוס השני: הטקס הרשמי של הכתרת יורשו של האפיפיור עדיין רחוק, אך הקרדינלים ושאר אנשי הכנסייה הקתולית כבר נערכים לביצוע שורה ארוכה של מטלות טקסיות ואחרות, במטרה לסמן את האפיפיור הבא.

 

כשהאפיפיור מת לפי חוות דעתם של הרופאים, קורא ראש לשכתו בשמו המקורי שלוש פעמים. (שמו המקורי של יוחנן פאולוס השני הוא קרול יוזף ווֹיטילה). אם לא יגיב, יוכרז כמת. לאחר הודעה רשמית שימסור ראש לשכתו של האפיפיור, הוא יחתום את דירתו הפרטית וההכנות לקראת טקס הקבורה יחלו.

 

ראש הלשכה ושלושה מעוזריו הם שיחליטו מתי תערך ההלוויה ובמשך כמה זמן תוצג גופתו של האפיפיור לראווה בכנסיית סנט פטרוס. הם אף חייבים לנתץ בפטיש מכסף את טבעתו של האפיפיור "טבעת הדייג" שמהווה את החותם הרשמי שלו, כדי לוודא שאיש לא יוכל לעשות בה שימוש. בכל מקרה לא תתבצע נתיחה שלאחר המוות.

 

טקסי האשכבה יימשכו תשעה ימים בהם מוכרז אבל רשמי בוותיקן ובכל העולם הקתולי. בין היום הרביעי לשישי יתכנסו הקרדינלים כדי להחליט בדבר תאריך סופי של ההלוויה והקבורה, שתיערך באולם התת-קרקעי שבתחתית כנסיית סנט פטרוס הקדוש. על-פי המסורת, האפיפיור ייטמן בארון מתים שעשוי עץ ברוש ואורן. אנשי הכנסייה יהיו אמונים על ניהול ענייניה השוטפים בתקופת הביניים, אך סמכויותיהם מוגבלות.

 

רק כעבור 15 יום מהודעת המוות יחל הליך הבחירה

 

הליך בחירתו של אפיפיור חדש בקפלה הסיסטנית יתחיל רק לאחר 15 יום מהודעת המוות, אך לא יאוחר מ-20 יום לאחריו. בתחילת ההליך הקרדינלים לא ישהו בכנסייה עצמה, אלא במתחם אחר בתוך הוותיקן, הכולל 130 חדרים. התהליך יתבצע כשהקרדינלים סגורים ומסוגרים בקונקלבה (השם הלטיני של תהליך הבחירה, מהמילים "עם מפתח" בלטינית), וייאסר עליהם לצאת ממנו או להיות בקשר עם איש.  

 

120 קרדינלים שגילם פחות מ-80 זכאים להצביע בבחירת היורש. הוא יכול באופן תיאורתי להיות כל קתולי, אך באופן מסורתי בוחרים הקרדינלים אחד משורותיהם. המועמד הנבחר זקוק לרוב של שני שלישים ועוד קול אחד כדי לזכות במינוי. בשנת 1996 שינה האפיפיור יוחנן פאולוס השני את הנוהל וקבע כי במקרה בו לא מגיעים להכרעה בעניין היורש תוך 12 או 13 יום, מספיק רוב רגיל של 50 אחוז מהקרדינלים ועוד קול אחד כדי להכריע בסוגיה.

 

ההצבעה תתקיים באופן חשאי, כשהקרדינלים ירשמו על נייר את שמו של המועמד המועדף על ידם. הם יקפלו את הפתק פעמיים ויניפו אותו באוויר לכיוון מזבח הכנסייה. שם יניחו את הפתקים על מגש, ממנו יועברו לכלי אחר. בתחילה יספרו שלושה קרדינלים שמונו מראש על דעת חבריהם את מספר פתקי ההצבעה. אם המספר אינו תואם את מספר המצביעים, יושלכו מיד כל הפתקים לאש, ותתקיים הצבעה חדשה.

 

את הקולות יספרו שלושה קרדינלים שזכו לאמון מצד עמיתיהם. הקרדינל הראשון יכתוב על פתקים נוספים את שמות המועמדים שייקרא מהפתקים שהעבירו לו המצביעים. קרדינל נוסף יקרא את שמות הנבחרים, ויעביר את הפתקים לעמית נוסף, שיכריז בקול את שם המועמד. או אז, ידקור את הפתק במחט וישחיל אותו על חוט, וכשיסיימו לקרוא בשמות כל הנבחרים ירשמו את סיכום ההצבעות על נייר. כל פתקי ההצבעה יושחלו על החוט, והקרדינל יקשור אותם ויעבירם לכלי.

 

לאחר מכן ישרפו את הפתקים, והקהל שמחוץ לכנסייה יהיה עד לעשן שייתמר מארובתה בעקבות זאת. ההודעה הרשמית שתופץ בעולם אודות בחירתו של אפיפיור חדש, תתקבל לאחר שפתקי ההצבעה יישרפו בחומר מיוחד, שיפיק עשן לבן שייתמר מארובת הכנסייה. אם ההצבעה לא תגיע להכרעה, ישרפו את הפתקים בחומר כימי שיפיק עשן שחור.

 

כשהמועמד ייבחר, הוא יישאל אם הוא מקבל על עצמו את התפקיד, וכן באיזה שם ברצונו להיקרא. לאחר מכן, הוא יעטה את לבוש האפיפיור, שיותאם לפי מידותיו, ואז יתיישב על כס האפיפיור ויקבל את ברכתם של הקרדינלים, ואת התחייבותם לציית לו.

 

מיד לאחר מכן, יצעד הכומר הבכיר למרכז המרפסת של הכנסייה, ויודיע לקהל ההמונים: "יש לנו אפיפיור" ("הבֶמוּס פאפא"). מיד אחריו יופיע האפיפיור הנבחר בבגדיו הרשמיים, ויברך את ההמון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
יונחן פאולוס השני. היום שאחרי
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הכנסייה. ענייני היומיום ינוהלו כרגיל
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
מתפללים ברחבי העולם
צילום: איי אף פי
מומלצים