שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

הוותיקן מודה: טרם קראנו את צוואתו של האפיפיור

דובר הוותיקן אמר שיוחנן פאולוס השני ייטמן בוותיקן, ושהוא לא הביע רצון להיטמן באף מקום אחר זולת הוותיקן, אך באותה נשימה הודה כי טרם נפתחה צוואתו והודה כי ישנה אפשרות שהוא השאיר הנחיות אחרות. מועצת הקרדינלים התכנסה לדיון חשאי בן שעתיים אבל עדיין לא הושגה הסכמה בדבר המועד ל"קונקלָבֶה" - כינוס בחירת האפיפיור הבא

הדובר הרהוט של הוותיקן, חואקין נבארו-ולס, נתן היום (שלישי) תשובות מעורפלות למדי לשאלות פשוטות שהוצגו לו לאחר פגישת מועצת הקרדינלים שדנה בסידורי ההלוויה של האפיפיור יוחנן פאולוס השני ובמעמד ה"קונקלבה" לבחירת יורשו.

 

הפגישה נמשכה כשעתיים אולם בסיומה נודע כי הקרדינלים לא הגיעו להסכמה על התאריך בו יתכנסו בבידוד על מנת לבחור ראש חדש לכנסיה הקתולית. על פי חוקי הכנסיה, הם צריכים לעשות זאת בין היום ה-15 ליום ה-20 שאחרי המוות. לא ברור מדוע לא הושגה הסכמה על התאריך לכינוס המכריע משום שהפגישה מתקיימת מאחורי דלתיים סגורות, והקרדינלים שהשתתפו בה נשבעו שלא לגלות פרטים מתוכה.

 

 

הדובר אמר גם כי טקס ההלוויה של יוחנן פאולוס השני יתקיים ביום שישי, ושהוא ייטמן בקבר בו נקבר האפיפיור יוחנן ה-23, שכיהן בין השנים 1958-1963. הקבר האמור, שנמצא במרתפי הוותיקן מתחת לבזיליקת פטרוס הקדוש, נותר ריק לאחר שבשנת 2001 העביר הוותיקן את גופתו של יוחנן ה-23 מהקבר שבמרתף לבזיליקה עצמה.

 

הדובר הדגיש כי האפיפיור ייקבר בקבר האמור, "אלא אם הוא השאיר הנחיות אחרות בצוואה שלו... אבל אנחנו לא יודעים האם יש הנחיות כאלה משום שטרם קראנו את הצוואה". אז הוא מיהר והוסיף, שהאפיפיור לא הביע שום רצון להיקבר במקום אחר אלא בוותיקן. הדבר עורר סימני שאלה גדולים: כיצד יודע הדובר שהאפיפיור רצה להיקבר בוותיקן אם טרם נקראה צוואתו? לנבארו-ולס לא הייתה תשובה לשאלה הזו.

 

גם על שאלות נוספות סיפק הדובר תשובות מתחמקות. כשנשאל האם הגופה של האפיפיור חנוטה, לאור העובדה שהיא ניצבת זה היום השני ללא קירור וצפויה להישאר כך עוד לפחות יומיים, הוא אמר שלא, "אבל ביצענו טיפול שיכין אותה למצב הזה", הוסיף. לא הייתה לו תשובה גם לשאלה כמה תעלה ההלוויה.

 

ההלווייה מתוכננת להערך ביום שישי בשעה 9 (11 שעון ישראל). משטרת רומא העריכה שישתתפו בה כ-2 מיליון בני אדם והיא כבר נערכת לשכן אותם במחנות אוהלים שהוקמו באיצטדיונים בעיר. כמו כן יוקצו רכבות מיוחדות למשתתפים ומרכז הוותיקן ייסגר כולו לתנועה. כ-100 מנהיגים ואורחים רמי דרג ישתתפו בהלוויה, ביניהם נשיא ארה"ב ורעייתו, נשיאי מדינות, ראש ממשלות ושרי חוץ, אנשי דת ומכובדים אחרים. לפיכך משטרת רומא נערכת בה בעת למבצע אבטחה חסר תקדים.

 

בינתיים, בכיכר פטרוס הקדוש רחבת הידיים, נמשכת הפגנת האבל הענקית. רבבות בני אדם עומדים בתור שעות ארוכות תחת השמש הקופחת כדי להיכנס לבזיליקה ולצפות, ולו לרגע חולף אחד, בגופתו של יוחנן פאולוס השני. הנחשול של האבלים מתחיל בשדרה רחבת הידיים המובילה לכיכר, מסתעף בכמה פיתולים בתוך הכיכר עצמה ונגמר על מדרגות הבזיליקה.

 

בסופו של התור מובלים האבלים בטור ארוך לעבר מרכז הבזיליקה, מביטים בגופתו הלבושה בבגדי השרד, ואז נדחקים על ידי הסדרנים ומתבקשים להמשיך ולהתקדם לכיוון היציאה, כדי לאפשר לבאים אחריהם הזדמנות דומה.

 

הודעה נוספת של הוותיקן עסקה בתהליך של ההודעה על בחירת אפיפיור חדש. על פי המסורת הוותיקה, כאשר מצביעים הקרדינלים על היורש ואינם מצליחים להכריע, הם שורפים את פתקי ההצבעה ומוסיפים להם חומר הצובע את העשן שיוצא מארובת הוותיקן בצבע שחור. לעומת זאת, כאשר ישנה הכרעה ונבחר אפיפיור חדש, החומר שנשרף עם הפתקים מוחלף, והעשן שיוצא מהארובה הופך לבן.

 

אלא שבפעם הקודמת, בשנת 1978, היו לא מעט תלונות שטענו שהעשן שיצא מהארובה היה אפור - לא שחור ולא לבן - והדבר גרם לבילבול רב. הפעם, החליטו בוותיקן, כאשר ייבחר אפיפיור חדש, בנוסף לעשן יצלצלו פעמוני כנסיות הוותיקן ויספקו לסקרנים, לעיתונאים ולמאמינים סימן ברור נוסף כי הבחירה הסתיימה.

 

גורם בכיר בוותיקן אמר הזהיר היום את העיתונאים, ושלח רמז עבה גם לקרדינלים, לבל יפרו את המסורת של ה"קונקלבה" ("על מפתח" בלטינית) - ההסתגרות של הקרדינלים בבידוד מוחלט עד להחלטה על הבחירה. בתקופת הבחירה אסור להם להיות בקשר עם גורמים מחוץ לוותיקן, לקרוא עיתונאים, להאזין לרדיו או לצפות בטלוויזיה. נאסר עליהם גם להעביר מסרים כלשהם אל מחוץ לוותיקן, ובתום הבחירה עליהם למסור את כל התרשומת שערכו לשריפה.

 

בוותיקן חוששים שהסקרנות הרבה שמעוררת הבחירות, יחד עם הקדמה הטכנולוגית כמו טלפונים סלולריים או מכשירי הקלטה זעירים, תפגע במסורת הסודיות. "אני אוסר להכניס למקום הבחירות כל מתקן טכנולוגי המאפשר הקלטה או שידור של קול, תמונה או מסר כתוב", אמר הארכיבישוף פיירו מרטיני, המופקד על הטקס. העונש אגב, למי שיתפס מפר את הסודיות היא גירוש מהכנסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תור ארוך בכניסה לבזיליקת פטרוס הקדוש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מביטים בגופת האפיפיור המנוח
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
תשובות מעורפלות. דובר הוותיקן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בלי מכשירי הקלטה וטלפונים. הקרדינלים
צילום: רויטרס
מומלצים