שתף קטע נבחר

מדריך: מקרן, LCD או פלזמה?

הטלוויזיה אינה מה שהייתה פעם. כל המכשירים הופכים לדיגיטליים, והגיע הזמן שגם אתם תשדרגו. אז איזו טכנולוגית תצוגה מתאימה לכם? מסך LCD או פלזמה? אולי בכלל מקרן קדמי? לכל טכנולוגיה דרישות שונות ומציעה יתרונות וחסרונות שונים. מורה נבוכים

בפרסומות מראים מסכי פלזמה ו-LCD חלליים, השכן אפילו קנה אחד כזה לעצמו, ואילו אתם עדיין תקועים עם הטלוויזיה הישנה שלכם, בציר שנות ה-90 המוקדמות. כדאי להתעדכן, לא? הטלוויזיה אינה מה שהייתה פעם. כל המכשירים הופכים לדיגיטליים והמחשב מתקרב אל הטלוויזיה. המסך הקטן כבר אינו משמש רק לצפייה בטלוויזיה ובסרטים, אלא גם להצגת תמונות ממצלמה דיגיטלית, לגלישה באינטרנט באמצעות חיבור לרשת האלחוטית הביתית (wi-fi) לקבלת דואר אלקטרוני, למשחקי מחשב ולשימושי מולטימדיה אחרים. גם המחירים אינם גבוהים כפי שהיו בעבר וכבר לא צריך למשכן את הדירה בשביל מסך דק או מקרן.

 

אז איזו טכנולוגית תצוגה מתאימה לכם? הצרכים משתנים מצופה לצופה, ולכל טכנולוגיה יש יתרונות וחסרונות משלה. בהמשך נסקור בקצרה את האפשרויות בתחום המסכים הדקים והמקרנים. לא ניכנס לעומקם של הסברים מאחר ומדובר במדריך המשמש כמבוא לכל מי שעדיין לא שדרג את המסך בסלון ביתו.  

 

מקרן קדמי

 

מכשיר המקרין תמונה על מסך חיצוני. מקרנים קדמיים דורשים החשכה מוחלטת או כמעט מוחלטת בעת הצפייה. אם יש לכם חדר ייעודי לקולנוע הביתי שלכם, עליכם לוודא כי ניתן להחשיכו (על ידי וילונות Blackout curtains, תריסים, או אמצעי אחר). אם המקרן מיועד לסלון, חשוב לחסום אור סביבתי אשר מפריע לחוויית הצפייה. המקרן לרוב מוצמד לתקרה או למדף אחורי ולעיתים יש להוסיף Hush box - 'קופסת השתקה' - על מנת להפחית את עוצמת הרעש שלו (אם כי רוב המקרנים הנמכרים כיום חרישיים למדי).

 

מקרן קדמי מתאים למי שצופה בעיקר בסרטים, פחות אידיאלי עבור צפייה בטלויזיה, ואינו משתלם עבור מי שרוצה לצפות המון שעות ביום. היתרון הגדול של מקרן קדמי הוא בגודל המסך, ובחוויה הקולנועית אשר בעצם מגדירה את המושג "קולנוע ביתי". טווח מחירים: 6,000 שקל עד מאות אלפי שקלים.

 

מקרן אחורי

 

בניגוד למקרן קדמי, לא מדובר בשתי יחידות נפרדות - קופסה ומסך - אלא מכשיר אחד. במקום שהצופה יושב מול המסך והמקרן מאחוריו, הצופים יושבים מול המקרן האחורי. המכשיר מכונה כך מאחר וטכנולוגיית התצוגה ממוקמת בגב המכשיר ומקרינה את התמונה אל המסך באמצעות מערכת עדשות.

 

מקרן אחורי מציע שטח תצוגה גדול יותר באופן משמעותי לעומת טלוויזיות רגילות (כלומר עד 55 אינץ') אך קטן יותר ממקרנים קדמיים. הוא עבה פחות מטלוויזיה רגילה ואינו דורש החשכה מוחלטת של החדר. ניתן לצפות באמצעותו גם בטלוויזיה במשך שעות רבות יותר. עם זאת, מקרן כזה לרוב אינו בוהק כמו טלויזיה רגילה ואינו מאפשר צפייה מזוויות שונות כפי שמציעות טכנולוגיות אחרות. היתרון שלו הוא מחיר זול יותר. טווח מחירים: 5,000 שקל עד 20,000 שקל. המקרנים הקדמיים פופולריים הרבה יותר מהמקרנים האחוריים ולכן לא נתמקד במדריך זה באחרונים.  

 

CRT ,LCOS/DILA ,LCD ו-DLP

 

שלושה סוגים שונים של מקרנים קדמיים נפוצים כיום בשוק: LCD ,CRT ו-DLP.

 

  • מקרן CRT

 

מקרנים אלה חולפים מן העולם עם הפסקת ייצורם על ידי חברות רבות. מקרני ה-CRT (ראשי תיבות של cathode ray tube, שפופרת קרן קתודית) דורשים טיפול עדין ומסור. הם גדולים ורעשניים למדי. עם זאת, הם מסוגלים לטפל בכמעט כל סוג של אות ולהציג אותו באופן אמיתי ומדויק. גרף הגאמה שלהם אידיאלי - הוא מבטיח איכות תמונה טובה. הם עובדים מצוין בחדרי קולנוע יעודים, מציעים יכולת עיבוד ברמה טובה (רבים בארץ משתמשים ב-HTPC - מרכז מדיה סלוני ממוחשב - למטרה זו).

 

מכיוון שאין מייצרים עוד מקרנים מסוג זה, המחירים עלולים לעלות. יש לצפות שבקרוב ניתן יהיה להשיג מקרנים כאלו דרך eBay ואתרים מתמחים בלבד (צפו לעלות משלוח גבוהה בשל המשקל והגודל). המחירים כיום הם מתחת ל-10,000 שקל, אולם יש להוסיף עלויות נוספות עבור כיול והתקנה.

 

  • מקרני DLP

 

טכנולוגית DIGITAL LIGHT PROCESSING - DLP - היא המובילה מבין טכנולוגיות ההקרנה המתקדמות. הטכנולוגיה נוצרה על ידי חברת טקסס אינסטורמנטס, ועושה שימוש במנגנון אשר מזיז מטריצה מדויקת של מראות. לפי קצב תזוזת כל מראה ניתן לשלוט בכמות האור המופק עבור כל פיקסל.

 שילוב של גלגל צבע מהיר (כיום עושים שימוש בגלגלים בעלי 7 מקטעי צבע המסתובב בקצב מהיר ביותר) משפר את איכות התמונה ומעלימים את בעיות הילדות של הטכנולוגיה הזו.

 

יש סוגים רבים של מקרני DLP, אולם הסוג המצוי ביותר מגיע ברזולוציה של 720P. איכות התמונה של מקרנים מסוג זה מוצלחת ביותר, אולם יש רבים המתקשים לצפות בהם יותר ממספר שעות במקרן בשל סיבות רבות (עם שיפור הטכנולוגיה, שיעור האנשים הסובלים מכך פוחת והולך). רצוי לבדוק בהדגמות אם קהל היעד סובל מעייפות לאחר צפיה במקרן כזה. בעבר היו בעיות של קשתות (תופעות אופטיות הדומות לקשת של צבעים) בתצוגה, אולם עם שיפור הטכנולוגיה, התופעה נעלמת. המקרנים החזקים בתחום כבר מסוגלים להתמודד מול מקרני CRT ומקבלים ציונים מעולים. ברמות הגבוהות ניתן למצוא מקרנים 3DLP אשר משפרים את התמונה אף יותר.

 

עלויות מקרני DLP נעות בין כ-6,000 ש"ח עבור דגמים מסדרות זולות לבין כמה עשרות אלפי שקלים למודלים המתקדמים ביותר.

 

  • מקרני LCOS/DILA

 

מקרנים אלו מבוססים על טכנולוגיה אשר פותחה בחברת JVC ואשר עושה שימוש בגבישים נוזלים על גבי מצע סיליקון. על ידי שליטה בתכונות הגבישים ניתן לגרום לכל פיקסל להיות מראה מדויקת או 'לבלוע את האור'.

 

מקרנים כאלה יותר קשים להשגה בארץ, אולם איכותם מצוינת. עלותם גבוהה יותר, יש לציין, והם לרוב תופסים שטח גדול באופן יחסי למקרן. עיקר יתרונם הוא בתמונה נעימה אשר מרבית האנשים יכולים לצפות בה לאורך זמן. יחס הקונטרסט והתאורה של מקרנים אלה פחותה מזו של DLP, כך שרצוי ללכת עם טכנולוגיה זו רק אם תופעות העייפות של DLP מטרידות אתכם. הטכנולוגיה הזו מתקדמת למדי ובעתיד עלולה להשתפר דיה ולעקוף את DLP. החברות המובילות את השוק כיום הן JVC (עם מקרנים מתקדמים ביותר) וכן סוני עם גירסה משלה לטכנולוגיה אשר נקראת SXRD.

 

עלויות מקרנים מסוג זה נעות בין עשרות אלפי שקלים לבין כמאה אלף ש"ח עבור המודלים החזקים ביותר (כגון מקרן HD2K של JVC).

 

מקרני LCD

 

מקרנים אלה קומפקטים יותר ולרוב אינם רעשניים. הם דורשים פחות תחזוקה, אולם סובלים לעיתים מבעיות שונות (הצטברות אבק וכו'). המקרנים הללו פחות יקרים, אולם בדרך כלל בעלי פחות יחס קונרטסט ועוצמת הארה מאחיהם הגדולים. לכן, יש חשיבות רבה יותר לשאלת החשכת חדר ולאיכות ואופי המסך. התמונה ב-LCD נעימה לעין, אך מתרחשת לעיתים מריחה מסוימת של התמונה וכן תופעות שונות כגון VERTICAL BANDING או SCREEN DOOR EFFECT מוגבר, הנפוצות יותר ביחס למקרנים מהסוגים האחרים. מקרנים כאלה מומלצים למי שנכנס כעת לתחום או שאין לו תקציב או מקום למקרנים מסוגים אחרים.

 

המודלים המובילים כיום בארץ הם ה-PANASONIC AE700 וכן SONY HS51, אשר עולים בסביבות ה-25 אלף ש"ח.

  

מסכים דקים

 

מסכים דקים ניתנים להעמדה או לתלייה על קיר ואינם זקוקים להחשכת החדר (רצוי להחשיך את החדר לצפייה בסרטים אך אין צורך בהחשכה מוחלטת). הם מתאימים לצפייה ארוכה יותר בטלוויזיה, וקלים יותר (שוקלים פחות ודורשים פחות חיווט, קידוח וכו'). שטח התצוגה העיקרי הוא עד 60" (אך לא מומלץ יותר מ-50") והם פחות מתאימים לחובבי סרטים מושבעים, אלא לפרופיל של צופה המעדיף לצפות הרבה בטלוויזיה וסרטים גם יחד. הם סקסיים במיוחד ונראים מודרנים (סביר להניח שהם יראו מיושנים בעשור הקרוב).

 

  • מסכי פלזמה

 

הפלזמה פועלת בטכנולוגיה דומה לזו של נורת פלורסצנט ומתבססת על טעינת מתח גבוה בתוך תא מלא בגז אציל. ההתפרקות החשמלית יוצרת קרינה, שהופכת לאור כחול, ירוק או אדום ולתמונה המתקבלת על המסך. חלק מהדגמים המיועדים לשוק התעשייתי משווקים ללא טיונר לקליטת שידורי טלוויזיה וללא רמקולים. כל הדגמים מוצעים ביחס מסך רחב של 16:9, ובגדלים שבין 32 ל-63 אינץ', ברזולוציה שבין 480X853 קווים לכזו של 1,365X768 קווים.

  

לפלזמה כמה יתרונות על פני מסך ה-LCD. זווית הצפייה רחבה יותר והירידה בחדות מורגשת פחות כאשר זזים ממרכז המסך. עוצמת ההארה מגיעה ל-cd/m 1,100 ויחס הניגודיות ל-4,000:1 בדגמים האיכותיים.

 

מסכי פלזמה מתאימים לאנשים שרואים בעיקר טלויזיה ופחות סרטים. רצוי לרכוש מסך פלזמה בגודל שאינו עולה על 50". הטכנולוגיה עלולה לעייף במרחקים קצרים מדי. חיסרון נוסף: המסך רגיש לצריבה ולכן רצוי 'למלא' את כולו בתמונה, ככל שניתן. המסכים אידיאליים בגדלים של 37" ועד 50 אינץ', הם אינם כבדים וקל מאוד להתקינם. מסכי הפלזמה לרוב נתלים על הקיר או עומדים על מזנון מתאים ונחשבים לחביבי מעצבי הפנים. עלותם היא כ-10,000 שקל עבור דגמים בסיסיים עד כמה עשרות אלפי שקלים עבור מסכים בגודל של 50" או ברזולוציות HDTV.

 

  • מסכי LCD

 

מסכי LCD מתבססים על גבישים נוזליים הפועלים כמו תריסים וחוסמים או מאפשרים מעבר של אור מנורות פלורסצנטיות, הנמצאות בתוך המסך, מאחורי הפאנל. התריסים מופעלים על ידי כמה מיליוני טרנזיסטורים הנמצאים ביניהם. לטלוויזיית ה-LCD כמה יתרונות על פני טלוויזיות הפלזמה: מגוון המסכים מוצע ביחס תמונה 4:3 ו-16:9, ובגדלים שבין 13 אינץ' ל-50 אינץ' (סמסונג כבר הציגה מסך של 57 אינץ') ובעובי חמישה עד שבעה ס"מ.

 

בשל מגבלות הטכנולוגיה, עדיין קשה לייצר את המסכים בגדלים גבוהים (מחוץ לתערוכות, נדיר לראות מסכים מעל 37" מסוג זה), אולם, הם מצטיינים ברזולוציות גבוהות במיוחד, תכונה אשר מאפשרת הצגת פרטים באופן מדוייק ביותר. מסכי ה-LCD הקטנים הופכים פופולריים בחדרי אמבטיות, חדרי שינה ומטבחים. משקלם נמוך ממשקל הפלזמה וניתן להציבם על כן מסתובב ולשנות את זווית המסך קלות.

 

מסכי LCD מצוינים בגדלים של 24" ומטה, הם מתאימים לכל סוגי הצפייה, אולם מציגים תמונה יותר טובה עבור טלויזיה. עבור צפייה בסרטים ניכר בהם חיסרון של יחס קונטרסט נמוך (לרוב זה בא לידי ביטוי ב'שחורים אפורים' ובטיפול בינוני בסצינות כהות מאוד). רצוי לשימוש בחדרים שאין בהם פיזית מקום לטכנולוגיית תצוגה מסוג אחר.  

 

בתקופה הקרובה צפוייה הטכנולוגיה להשתפר באופן משמעותי ביחס הקונטרסט ובתאורה (שילוב של תאגיד LG עם פיליפס הציגו רעיונות מתקדמים ביותר לאחרונה).

 

עלויות מסכים מסוג זה מעים בין פחות מ-10,000 ש"ח עבור מסכים קטנים לכ- 30,000 ש"ח עבור גדלים בין 32" ל-37".

 

מרבית המסכים כיום יסופקו עם יחס מסך של 16:9, המיועד בעיקר לצפיה בסרטים. לשם צפיה בטלוויזיה יש לברר, כמובן, כיצד המסך מטפל במצב זה (של יחס 4:3). טכנולוגיות כגון CRT ופלזמה רגישות לפסים בצידי התמונה, ולכן, דורשות עיבוד חכם יותר אשר עלול לעוות את התמונה. לא כל צופה יאהב עיוות שכזה והדבר עלול להטות את הכף בעד או נגד טכנולוגיה אחרת.

 

טלוויזיית CRT "רגילה"

 

טלוויזיות CRT DIRECTVIEW מתאימות לצופים שרואים הרבה טלוויזיה ומעט מאוד סרטים, ואינם יכולים (או רוצים) להחשיך את החדר באופן מוחלט בעת הצפייה, ולא מעוניינים בשטח תצוגה גדול מאוד. טלויזיות בגודל 34" תופסות מקום רב בבית ולעיתים סובלות מפגמים (פוקוס, CONVERGENCE ובעיות נוספות) לאחר מספר שנים של שימוש. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשיתוף אתר האודיו והקולנוע הביתי hometheater.co.il
פזלמה
LCD
אולי בכלל מקרן?
מומלצים