שתף קטע נבחר

כך יתבצע פינוי גוש קטיף וצפון השומרון

מי ידפוק על דלת המפונים? מי יהיו הכוחות ב"מעגל הראשון"? שלושה חודשים וקצת לפני שמבצע "שֶבֶת אחים" יוצא לדרך, משרטט ynet תמונה של תרחישי הפינוי ושל הכנת החיילים להתנתקות. ההכנות כבר כמעט הושלמו, אבל להרבה מאוד שאלות, שעשויות לשנות את כל התמונה, אין עדיין תשובות

קצין בדרגת רב סרן ומעלה, ככל הנראה חניך במכללה לביטחון לאומי או בקורס פיקוד ומטה, ידפוק על הדלת ויבקש מבני המשפחה לצאת החוצה - כך יחל תהליך הפינוי ב-20 ביולי.

 

 

כבר כמעט שנה מתכוננים בצה"ל לביצוע ההתנתקות - אחד המהלכים המורכבים ביותר בתולדות מדינת ישראל. המבצע שזכה לשם הקוד הצבאי "שֶבֶת אחים", יהיה אמנם מאמץ משותף של מדינה שלמה, אבל בצה"ל יודעים היטב שכל כובד האחריות מונח על כתפיהם. שלושה חודשים וקצת לפני שזה מתחיל מתארים ל-ynet גורמים בכירים בצה"ל את התרחישים ואת ההכנות הקדחתניות לרגעי הפינוי מרצועת עזה וצפון השומרון - במידה שהמתנחלים לא יסכימו להתפנות מוקדם יותר מבתיהם. 

 

הפינוי מתוכנן להתבצע באור יום, ועדיין לא נקבע פרק הזמן שיידרש לפינוי כל יישוב. בכל פעם תהיה הודעה על ההתנחלות הבאה שעתידה להתפנות. המטרה היא לבצע פינוי רצוף ללא הפסקות יזומות. רק בשבת תופסק הפעילות.

 

בצה"ל אומרים כי לא מן הנמנע שיתקיים דיאלוג ממושך בין הקצין שייכנס לבית לבין המתנחלים, כשהקצין המנוסה ינסה לשכנע את בני המשפחה לצאת מביתם ללא עימות. אם המשפחה תסרב להתפנות - יזעיק הקצין את חוליית הפינוי, שמונה 17 שוטרים יחד עם "גורמי עזר" צבאיים, ואלו יבצעו את תהליך הפינוי, שעשוי להיות קשה ולהגיע, על פי ההערכה, גם לכדי אלימות.

 

קצין בכיר מעריך כי גם בתים מהם יתפנו תושבים מרצון ייתפסו על ידי המתנגדים לפינוי - מה שעשוי לסבך עוד יותר את המלאכה של החיילים והשוטרים המפנים.

 

במערכת הביטחון צופים כי גם תמונות של בני משפחה באזיקים אפשריות בהחלט, אך הם מבקשים לבצע את התהליך "בצורה הרגישה ביותר". השוטרים והחיילים אמנם ייכנסו לבתי המתנחלים כשהם ממוגנים ויישאו עימם מכשירי פריצה "קרים" (פטיש 5 ק"ג, למשל) אך לא מעבר לכך.

 

ולמרות הכל, בצה"ל נערכים לנפגעים ופצועים בעת הפינוי. סביב ההתנחלויות יתבצע תיגבור של אמבולנסים ממוגנים, הן צבאיים והן של מד"א, אך צה"ל יהיה זה שיפקד על פעילותם ומערכת קשר אחידה תסופק לכולם.

 

במחסום כיסופים יעמדו אמבולנסים נוספים שיקבלו לידיהם כל פצוע ובאמצעות הודעות למעגלים החיצוניים, יעשה האמבולנס את דרכו לבתי החולים באזור. גם חיל האוויר יפעל באמצעות מסוקים, בעת הצורך, ממנחת כיסופים.

 

בסופו של דבר - עם יציאת המשפחה מהבית, יסומן הציוד שלה ובמועד אחר, ככל הנראה לאחר שיסתיים הפינוי באותו יישוב, יועמס הציוד על משאיות באחריות משרד הביטחון ויוצא מהרצועה.

 

משרד הביטחון מקציב 160 אוטובוסים לכל אחד מימי הפינוי, במטרה להוביל את המפונים לנקודות איסוף מחוץ לרצועת עזה. ייתכן שבחלק מהאוטובוסים ירוכזו מתפרעים שיועברו ישירות למעצר. אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צה"ל מקים בימים אלה מרכז שליטה מיוחד שיעקוב, באמצעות מערכות משוכללות, אחר התנועה של כל מכונית ברצועה.

  

אלה הם מעגלי הפינוי

 

ומה עושים בשטח כעת? כבר בשבועות הקרובים יחלו יחידות מילואים לתפוס את מקומם של החיילים הסדירים בגזרות השונות, על מנת לאפשר לאלה להתרענן מעט ולהתכונן למשימת "שבת אחים".

 

צה"ל החל להכשיר בימים אלה שטחי כינוס גדולים סביב רצועת עזה, בהם ייבנו מחנות אוהלים המצוידים במתקני שירות כגון מקלחות ושירותים. אלו יהיו "הבסיסים" במהלך ההתנתקות, ואלפי חיילים ילונו בהם ומשם יצאו למשימותיהם. בשני אזורים מרכזיים, אורים וזיקים, יוקמו מרכזים לוגיסטיים שעיקרם יהיה לספק אוכל לכוחות השונים.

 

הפינוי עצמו מתוכנן לפחות לפי שעה כך: מערכת הביטחון תפעל בשישה מעגלים. המעגל השישי, החיצוני ביותר - מחוץ לרצועת עזה - בו יהיו כוחות משטרה מהמרחבים לכיש ונגב.

 

השוטרים יופיעו בכל צומת, יפקחו על כל רכב שנכנס, ינווטו כוחות שנכנסים ולרצועה וכאלה שיוצאים. אזרחים ישראלים שיבקשו בזמן הפינוי "לטייל" באזור ייתקלו בקשיים, ואולי אף יתבקשו לשוב על עקבותיהם. מטרת המעגל הזה למנוע כמה שיותר רחוק מהרצועה את הגעתם של גורמים בלתי רצויים, מפגינים ומתנגדי המהלך.

 

המעגל החמישי - יורכב ברובו משוטרים צבאיים, אך גם משטרת ישראל תהיה בתמונה, והוא יתפרס קרוב לגבול שבין רצועת עזה לישראל. מטרתו לבודד את האזורים, כך שגם מי שיעבור את המעגל השישי יתקל ב"חומה" נוספת, מערבית לה, שתבדוק שוב את מעשיו. ארבעת המעגלים הנותרים יהיו למעשה בתוך רצועת עזה - בלב העניינים.

 

המעגל הרביעי יקיף למעשה את כל שטח הפינוי ויכונה "הכוח ההתקפי" - מול הפלסטינים בעת הפינוי. ברצועת עזה, התכנון הוא לבצע שני מאמצי פינוי עיקריים: האחד בצפון החבל (דוגית, אלי סיני וניסנית, יחד עם ההתנחלות הגדולה והמבודדת נצרים). השני - בואכה כיסופים וכל יישובי הגוש, מכפר דרום בצפון ועד רפיח ים בדרום.

 

המשמעות היא שהמעגל הרביעי יקיף כל אחד מהאזורים ומטרתו לפעול מול הפלסטינים במקרה של הפעלת טרור. הכוחות במעגל הרביעי יהיו גדולים, ויכללו גם חיילי חי"ר, שריון והנדסה.

 

המעגל השלישי - שיהיה קטן יותר ומורכב שוב מכוחות צבאיים, אמור לאבטח את המרחב המפונה. למעשה, מדובר בכוחות הנמצאים כפי שהם נמצאים בעמדות כיום.

 

ומכאן לשני המעגלים הקרובים ביותר לאזרחים. המעגל השני - יורכב מחיילי צה"ל. תפקידו יהיה לבודד את היישובים בגוש, לשלוט בצירים ולאבטח "פרוזדורים" צרים שמובילים להתנחלויות מבודדות. לא מן הנמנע שבין כוחותיו יהיו גם כאלה שיצטרפו למעגל הראשון במקרה הצורך.

 

המעגל הראשון, הוא זה שעליו מונחת אחריות הפינוי. שאיפת מערכת הביטחון היא שכולו יורכב משוטרים שאינם חמושים, אליהם יצטרפו מספר "גורמי עזר" צבאיים כגון שוטרים צבאיים, חיילות מגדוד הקרקל וכוחות רפואיים.

 

גם חיל האוויר יפעיל כלי טייס בלתי מאוישים שיצלמו את האזור, ויעבירו את התמונות למרכזי שליטה, כדי לאפשר לצה"ל לפקח על ניסיונות טרור נגד המפונים והמפנים. במקביל, "יסגור" חיל הים את השטח הימי.

 

צה"ל מתכוון להשתמש בכוחות רבים לצורך המשימה. גם חיילות וקצינות רבות ישתתפו בפעולות הפינוי ויתמודדו עם הנשים והילדות שיסרבו להתפנות.

 

אחים-אחים, אבל יש גם שפנים

 

ולמרות שההכנות בצה"ל בעיצומן, בפאזל של מבצע "שבת אחים" חסרים לא מעט חלקים שעשויים לפגוע גם באלה שכבר קיימים. "בהחלט יש החלטות שאנו שומרים לרגע האחרון - לזמן אמת", הודה קצין בכיר. כל מי שעוסק בתחום בצה"ל מסביר כי לתכנית יש היבטים רבים שאינם צפויים.

 

"סוגים של התנגדות לפינוי, שימוש בילדים לצורך כך, ירי צלפים או פצצות מרגמה בלתי פוסק, סרבנות בשיעור גבוה", ניסה גורם צבאי לתת רק דוגמה קטנה לשאלות הגדולות. והשאלה הגדולה מכולן - זאת שעשויה להכריע כיצד יראה הכל - כמה תושבים יישארו בביתם בתחילת חודש יולי ויודיעו כי אינם מתכוונים לעזוב.

 

"אי אפשר אפילו להעריך מהי התשובה לשאלה הזאת. כל דבר יהיה כרגע בגדר הימור לא אחראי", אומר ל-ynet גורם בכיר בצה"ל שעוסק מקרוב בתכנון מהלך הפינוי.

 

איך מתכוננים? דנים גם בסירוב

 

בצד התרחישים, בצה"ל לא מחכים ל-20 ביולי. עוד לפני הפריסה הצבאית בשטח, פועל חיל החינוך בהוצאת ערכות הסברה שונות למפקדים ולחיילים.

 

"זאת לא מלחמה. מי שעומד מולנו אינו אויב ולכך גם אנחנו מתכוננים לפעול ברגישות, תוך כדי הידברות, שמירה על סולידריות, בשקיפות ויחד עם זאת בנחישות", כך ניסה קצין בכיר בצה"ל לסכם את העקרונות המנחים של המבצע ההיסטורי.

 

בצה"ל, וזה לא סוד, מתכוננים כבר חודשים ארוכים במרץ לפינוי. כל עוד ההחלטה המדינית לא הייתה עובדה מוגמרת, ומוקשים שונים כגון ההצבעה על התקציב היו על הפרק, העדיפו לובשי המדים שלא לפרט ואפילו מערכי ההסברה שחיל החינוך עמל עליהם, נותרו רק במסגרת הצבאית. עכשיו, כשתוכנית ההתנתקות מתקדמת לקראת ביצועה, נשלפות התוכניות. "כשמתכוננים למבצע נגד אויב או יריב", מסבירים בצה"ל, "אז מטבע הדברים לא חושפים כלום כדי לא להרוס תוכניות. זה לא המקרה הפעם, ולכן התוכניות יהיו עד כמה שניתן גלויות".

 

ערכה ראשונה של חיל החינוך חולקה בשבועות האחרונים וכללה נושאים שונים כמו "צבא העם במדינה דמוקרטית", "תולדות ההתיישבות" וחומר רקע רב על יישובי גוש קטיף וצפון השומרון.

 

בין היתר, עוסקת הערכה גם בנושא הסרבנות. "חובת ביצוע משימות בהיעדר הסכמה לאומית", שמה. לאחר מתן דגשי הסברה ודיון בהחלטות מדיניות בעבר, שלגביהן לא הייתה הסכמה לאומית רחבה (פינוי ימית, פעילות צה"ל בלבנון),

 

ישנה גם הפעלה: הקצין מחלק את חייליו לשלוש קבוצות, שמתמודדות עם תרחישים אפשריים; לוחם ביחידה קרבית שמחליט עם חבריו לפעול בחשאי ולפגוע בערבים המסיתים נגד יהודים, חייל העומד לפני סיום טירונות ביחידה קרבית, שאינו מוכן להגן על יישובים ביהודה ושומרון כי "אינם חלק מהמדינה" וקצין מגוש קטיף - שיתנגד לפינוי היישוב בו הוא חי.

 

החיילים יתבקשו לתאר מה הניע את האדם להפר את החוק ולהעלות נימוקים בעד ונגד המעשה. בערכה דוגמאות לכל פרשות הסרבנות ("מכתב הטייסים", למשל) וקצין חינוך ראשי, תא"ל אילן הררי, עודד את המפקדים לשוחח בנושא עם חייליהם. "דיון בנושא מחליש אותנו רק לכאורה. למעשה הוא מחזק את כוחותינו משום שהוא חוזר ומטפח את הערבות ההדדית שקיימת בחברה הישראלית ובצה"ל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
הבתים שיפונו בגוש קטיף
צילום: גדי קבלו
צילום: חנן גרינברג
ייבנו מחנות אוהלים
צילום: חנן גרינברג
צילום: איי פי
לקראת התנתקות
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
יתמודדו עם סרבני הפינוי. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים