שתף קטע נבחר

איך לבחור נגן MP3

תאמרו שלום ל-CD. נגני MP3 הם ההווה של המוזיקה הדיגיטלית ומספקים שעות רבות של האזנה מהנה בדרכים. גם אם מצאתם את האפיקומן וביקשתם iPod לבן-בוהק, כדאי לבדוק פעמיים איזה נגן מתאים לכם. מה חשוב יותר - העיצוב או הנפח, היכן תרצו להשתמש במכשיר וכמה אתם מוכנים לשלם?

בראשית (שנות ה-80 של המאה הקודמת) נראה ברחובות הווקמן של סוני, בשנות ה-90 הופיע הדיסקמן ואפשר לראשונה לחובבי המוזיקה לנגן תקליטורים בדרכים, ובעקבותיו הגיעו נגני המיני דיסק המשוכללים, שמחירם הגבוה הרחיק אותם מהקהל הרחב.

 

המלך הנוכחי של המוזיקה הניידת הוא נגן המוזיקה, המוכר יותר כנגן MP3, כאשר הטוען לכתר המערער על מעמדו הוא הטלפון הסלולרי המשולב עם נגן מוזיקה. כבר כיום קיימים מספר מכשירים סלולריים המאפשרים שמיעת מוזיקה באיכות טובה (מוטורולה E398 , נוקיה 6230). גם מצלמות דיגיטליות, מחשבי כף יד ואפילו משקפי שמש דיגיטליים חדישים מאפשרים לנגן שירים.

 

ייתכן כי בעתיד ישמש אותנו מכשיר אחד לשיחות טלפון, למוזיקה בדרכים, לצילום ועוד, אך זה לא יקרה כל כך מהר. לפחות כל עוד נגני המוזיקה הסלולריים מגבילים מאוד את המשתמש המבקש להעתיק שירים מהטלפון למחשב ולהפך. בשלב זה, נגני ה-MP3 (אפילו הדגמים הפשוטים יחסית), מספקים איכות סאונד ונוחות בממשק המשתמש מכל מכשיר אחר שהוא בן כלאיים.

 

סאונד משוכלל ונפחי זיכרון גדולים

 

בינתיים, שוק נגני המוזיקה הדיגיטליים הוכיח עצמו כרווחי במיוחד, לפחות עבור חברת אפל, יצרנית נגן ה-iPod, השולטת על רוב השוק. זה נכון מאוד לגבי ארה"ב ואירופה, אך בישראל הנגנים המעוצבים עם האוזניות הלבנות פחות נפוצים, אם כי ניכרת התעוררות רבתי בכל הענף בחודשים האחרונים.

 

נגנים ניידים ומשוכללים מציעים לנו סאונד משוכלל ונפחי זיכרון גדולים. הגאדג'טים הלוהטים האלה מאפשרים למשתמש לארגן את רשימת השירים שלו, להעתיק את המוזיקה מהמחשב ולקחת אותה לדרך. בנגנים בנפחים הגדולים מדובר במאות עד אלפי שירים, כך שרוב חובבי המוזיקה לא ייאלצו למחוק שירים ישנים לטובת חדשים. בארצות הברית הפך ה-iPod להצהרה אופנתית ונחשב לפורץ דרך בתחום המוזיקה הדיגיטלית הניידת. על שמו קרויה תופעה תרבותית חדשה - 'פודקסטינג' - תוכניות רדיו-אינטרנט של גולשים מפעילי יומן רשת (בלוגרים) הניתנות להורדה מהרשת אל ה-iPod על ידי גולשים אחרים במטרה להאזין להם בדרך.

 

עבור חלק מהמשתמשים, הנגנים האלה אפילו עשויים להציע תחליף למחשב כף יד ומאפשרים גם לאחסן קבצים. היצרנים המובילים מציעים נגנים הכוללים רדיו FM מובנה, חיבור למערכת סטריאו, הקלטה, ועוד אפשרויות מתקדמות, וכל זה באריזה מעוצבת ובנפח מרבי של עשרות גיגהבייט לאחסון מידע.

 

פלאש, דיסק קשיח ו-CD

 

נגני ה-MP3 מגיעים בשלוש תצורות: מבוססי זכרון פלאש, דיסק קשיח או CD.

 

  • נגנים מבוססי זיכרון פלאש - הנפח המרבי שלהם הוא שני גיגה בייט. נגנים אלה הכי פופולריים וזמינים במגוון צורות ומחירים. נפוצים במיוחד הם הגאדג'טים המשלבים בין זיכרון USB לנגני מוזיקה בנפח קטן, אם כי אינם יכולים להוות תחרות אמיתית לנגני המוזיקה המקצועיים.

 

  • נגנים מבוססי דיסק קשיח או מיקרו דרייב - זמינים בנפחים של שני גיגה בייט עד 80 גיגה בייט ואף 100 מגה בייט, כאשר מדובר בנגני ה-MP4 של Archos.

  • נגנים מבוססי CD - מאפשרים האזנה לתקליטורים צרובים. נגנים אלה הולכים ונעלמים מהעולם ואינם מהווים תחרות אמיתית לשאר. דיסקמן מבוסס CD הקורא MP3 נחשב היום לגאג'דט מגושם ובלתי אופנתי, אך מאחר ומחירי המדיה לצריבה ירדו פלאים, ניתן בקלות לצרוב דיסקים לשמיעה בעלי נפח גדול בעלות נמוכה מאוד, ואולי כדאי לשקול גם את הנקודה הזו.

 

פלאש מול דיסק קשיח

 

ההבדל בין נגנים מבוססי זכרון פלאש ונגנים מבוססי דיסק קשיח טכני בעיקרו, אך נוגע גם לביצועי המכשיר. נגן מבוסס פלאש כולל זכרון פלאש מובנה, הדומה לזיכרון USB נייד, ויתרונותיו המרכזיים במחיר הנמוך, וביציבות. מאוד קשה להזיק לזיכרון הפלאש, גם אם הנגן עצמו ניזוק. החיסרון: נפח קטן באופן יחסי, שמסתכם בשלב הזה בשני גיגהבייט בלבד.

 

עם זאת, נגנים אלה מעוצבים יותר מעמיתיהם המגושמים מבוססי הדיסק הקשיח. חלקם לבישים (כלומר, משתלבים בלבוש) אך רובם מציעים יכולות בסיסיות שלא ישביעו את רעבונם של עבדי הטכנולוגיה (אך ימשכו הרבה מבטים סקרניים ברחוב).

 

הנגנים המתבססים על דיסק קשיח מציעים נפחים גדולים הרבה יותר,
נגני MP3: פלאש מול דיסק קשיח
פלאש דיסק קשיח
מעולה לג'וגינג רגיש לזעזועים
נפח קטן יחסית מקום אחסון גדול לשירים
אופנתי יותר מגושם
אפשרויות בסיסיות, מיועדים למשתמשים קלים עד בינוניים אפשרויות מתקדמות, מיועדים למשתמשים "כבדים"
זמינים במחירים זולים יקרים יותר
אך מצד שני הם עדינים הרבה יותר ואינם אידיאלים לחובבי הג'וגינג או לצעירים שבינינו הנוהגים להשליך את המכשיר בתיק או על שולחן.

 

הם נוטים להתחמם יותר, הם כבדים יותר, יקרים יותר (אם כי המחירים יורדים בתקופה האחרונה) והדיסק הקשיח שבתוכם - בדיוק כמו זה שבמחשב - עלול להינזק פיזית, כך שכל מה שאחסנתם עליו - יאבד לנצח אם שכחתם לגבות. נגנים מבוססי דיסק קשיח עולים יותר ואף שונים בעיצובם מנגני פלאש. צורתם מלבנית לרוב, הם מציעים תפריט עשיר יותר באפשרויות אך הם "סקסיים" פחות ומתאימים למי שמתעניין יותר בביצועים ופחות למה שנראה לעין.

 

נגני הדיסק הקשיח המתקדמים יכולים לנגן מוזיקה ווידאו (כמו הנגן של Archos) ומשמשים כמערכת בידור ניידת לכל דבר. עם זאת, מחירם הגבוה של הנגנים המתקדמים (אשר עלול להסתכם בעלות דומה למחיר מחשב נייח) הוא חסרון משמעותי.

 

שיקולים נוספים

 

כמעט כל נגני ה-MP3 מחייבים את המשתמש להחזיק במחשב ביתי ברמה סבירה (אשר באמצעותו ניתן להעביר את השירים לנגן).

 

נגני המוזיקה מתחברים למחשב באמצעות התקן USB דגם 1.1 או מדגם 2 (יש לציין, כי המהירות בהתקן USB 2 גבוהה עד פי 40 מהתקן USB 1.1). מספר נגנים תומכים גם בחיבור Firewire, התומך במהירות המתקרבת לזו של USB 2 .

 

לפני קניית הנגן, כדאי לוודא כי המחשב הביתי שלכם מציע לפחות אחד מהחיבורים האלה, ולבדוק איזה חיבור מוצע בנגן שאתם מבקשים לקנות (חבל להחליף מחשב שלם בגלל נגן).

 

מה לקחת בחשבון

 

לקראת קבלת ההחלטה על קניית נגן, חשוב לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:

 

  • אחסון (נפח הנגן) – ככל שנפח הנגן גדול יותר נוכל לאחסן בו כמות גדולה יותר של שירים (ללא צורך בהחלפת שירים כל פעם מהמחשב). הנגנים המבוססים דיסק קשיח מספקים את הנפח הגדול ביותר (הנגן בעל הקיבולת הגדולה ביותר בישראל כולל 100 גיגה בייט) . לדוגמה, נגן בעל נפח של 80 גיגה משמש לאחסון של כ-1,300 שעות ב-128 ביטים לשנייה). 

    נגני הפלאש הנפוצים ביותר היום הם בעלי הקיבולת של 256 מגה עד 1 גיגה . נגן פלאש המבוסס על 512 מגה נפח יכול לאחסן כ-120 שירים. קיימים נגני פלאש הניתנים להרחבה באמצעות כרטיסי זיכרון, אבל בהרבה מקרים גם אם תוסיפו כרטיס הרחבה תופתעו לגלות כי מיציתם את נפח האחסון שלכם.

 

  • ניהול קבצים - כל שיר MP3 כולל תג (ID3). בתג של כל שיר יש את הנתונים הבאים: שם השיר, מבצע השיר, אלבום. לכן, כאשר אנו רוצים לקנות נגן חשוב לנו להסתכל על המסך של הנגן - ראשית כדי לבדוק את בהירות המסך וחדות הקריאה - אך גם כדי לוודא כי הנגן מציג בפנינו את הנתונים החשובים לנו מתג השיר. 

    חיוני לבדוק אם הנגן תומך בעברית (אם אתם מרבים לשמוע שירים בעברית או תגי השירים שלכם בעברית). נגנים תומכים בעברית הם iBid, iPod ו-iRiver (השניים האחרונים זכו לגיור 'לא רשמי'). יש צורך לוודא, כי ניתן ליצור רשימת השמעה מסודרת באופן קל וידידותי. אם אתם הבעלים הגאים של מאות שירים, תגלו כי ההתמצאות בנגן עשויה להיות כמעט בלתי אפשרית אם הממשק אינו ידידותי.

 

  • מהירות חיבור – העברת מאות שירים באמצעות חיבורUSB 1.1 עשויה לארוך שעות רבות. אם המהירות חשובה לכם קנו נגן בעל אופציית חיבור למחשב USB 2 (המרבית האפשרית כיום) או FIREWIRE (תקן IEEE1394). אם מחשבכם לא תומך ביציאות המהירות האלה תמיד ניתן להוסיף כרטיס מיוחד התומך בהן וחוסך דקות ארוכות (ולפעמים שעות) של המתנה.

 

  • תמיכה בסוגי קבצים - רצוי לקנות נגן MP3 שלא תומך רק בפורמט אחד (MP3). בשוק המוזיקה קיימים פורמטים נוספים שחשוב שהנגן ידע להסתדר איתם (כדי לחסוך שעות של המרת שירים מפורמט אחר למשנהו). כדאי לקנות נגן התומך גם בפורמטים WMA ו- OGG.

 

  • לבדוק באינטרנט. לפני הקניה מומלץ להיכנס לאתר החברה של הנגן הנייד, ולבדוק אם קיימים עדכונים לנגן המאפשרים לשמוע פורמטים שנים או מוסיפים תמיכה בעברית. אל תשכחו לבדוק את מחיר הנגן במנועי השוואת מחירים. לעתים קרובות משתלם יותר לייבא נגן מוזיקה בייבוא אישי מחו"ל או לקנות אותו דרך אתרים ישראלים המספקים לכם כתובת וירטואלית בחו"ל - mustop.co.il, ezbuyus.co.il, USADDRESS.COM. 

 

* עומרי לוי הוא מנהל פורום סלולר וגאדג'טים ב-ynet. לשאלות ופרטים נוספים אפשר להיכנס לפורום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ווקמן סלולרי. עדיין מוגבל
נגן NW-E75 של סוני. הווקמן החדש
נגן MP3 של סנדיסק
צילום: נט מגזין
מומלצים