שתף קטע נבחר

בנייה מהירה: "חומה ומגדל" נוסח שנות ה-2000

הקידמה הטכנולוגית ותיעוש ענף הבנייה הביאו להיצע נרחב של בתים בבנייה מהירה. כך תבנו את בית חלומותיכם תוך חודשים ספורים

אתם בדרך לבנות את הבית הפרטי שחלמתם עליו? קניתם כבר את הקרקע ואין לכם סבלנות. רוצים להיכנס כמה שיותר מהר? יש דרך - בנייה מהירה. כי בזמן שבניית בית פרטי בדרך הקונבנציונלית (בלוקים, יציקות וכיוצא באלו) נמשכת כשנה, יש כמה אלטרנטיבות ושיטות מתקדמות לבנייה מהירה, כמעט "חומה ומגדל" נוסח שנות האלפיים.

 

הקידמה והתיעוש בענף מאפשרים היום להעמיד בית פרטי על תילו תוך חודשים ספורים. ככלל, תחום "בנה ביתך" הופך אטרקטיבי וישים יותר מאי פעם, בעיקר בשל מגוון האפשרויות ופיתוח שיטות שהפכו את בניית הבית שלך בעצמך ליותר מציאותית. עם זאת, עדיין רוב בניית "בנה ביתך" לא מבוצעת בשיטת הבנייה המהירה, אולי מתוך תפיסה לפיה "מהיר" הוא שם נרדף ל"חפיף".

 

לדברי ניר לב, סמנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, בציבור הרחב קיים חוסר ידע רב וחשדנות כלפי המושג בנייה מהירה או מתועשת. "חשוב להבין ששיטות אלה מקובלות בעולם המערבי. היתרון של שיטות אלה הוא זמן הביצוע המהיר הודות לשימוש בשיטות התקנה מתקדמות בשילוב טכנולוגיות חדשות, המחליפות את העבודות 'הרטובות' המקובלות בשיטה הקונוונציונלית", מסביר לב.

 

"ההבדל העיקרי בין בנייה מתקדמת לעומת בנייה קונבנציונאלית הוא בבניית השלד" מסביר קובי לנגלייב, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי. "הקונסטרוקציה בבנייה מתקדמת היא מפלדה ורוב החלקים מורכבים במפעל או בשטח".

 

לדבריו, לאחרונה גוברת ההתעניינות בבנייה מתקדמת הן בבנייה פרטית והן בבנייה של מבנים ציבוריים. אחת הסיבות לכך היא המחסור בכוח אדם בענף, בבנייה המתועשת עובדים בעיקר אנשי מקצוע, מנופים וכלים אחרים. גם רמת הבידוד האקוסטי והתרמי מתקדמת יותר בבנייה המהירה.

 

מהי בנייה מהירה ?

 

בנייה שבה רוב חלקי הבניין מוכנים מראש במפעלים מיוחדים ומורכבים לאחר מכן באתרי הבנייה. ישנם סוגים שונים של בנייה מתקדמת: בנייה טרומית – בה רוב חלקי שלד הבניין מיוצרים מחוץ לאתר הבנייה, סוג אחר של בנייה, בה הקירות החיצוניים יצוקים מבטון בתבניות מתועשות באתר הבנייה, ובתים מוכנים - יחידות בגודל חדר או מספר חדרים, המובאות לאתרי הבנייה. התחומים העיקריים של הבנייה המהירה הם בניית השלד המתועש, שימוש בגימור מתועש וכן שימוש במערכות בניין מתועשות.

 

בהתאחדות הקבלנים מציינים מספר טכנולוגיות לבנייה מהירה של בתים צמודי קרקע, שעברו את אישור מכון התקנים:

 

בניית מעטפת

 

הטכנולוגיה הראשונה היא בניית מעטפת המבנה מבלוקים מקלקר ויציקת בטון לתוכם, כאשר קירות הפנים של הבית הם קירות גבס. שיטה זו מאפשרת הקמת בית צמוד קרקע בתקופה של פחות מ-6 חודשים וניתן לבצעה גם באמצעות צוותי עובדים שיעברו הכשרה קצרה לצורך הנושא, מבלי להזדקק לעובדי שלד מקצועיים.

 

היתרון הבולט של השיטה הזו היא מהירות הביצוע , והעובדה כי רק יציקת הבטון דורשת מאמצים פיזיים, בעוד שכל יתר העבודות אינן דורשות מאמץ פיזי ניכר. יתרון נוסף של השיטה הוא הבידוד התרמי, הנובע מכך כי כל מעטפת המבנה עטופה מבפנים ומבחוץ בקלקר, חומר הידוע ביכולת הבידוד הגבוהה שלו. התוצאה הסופית היא מבנה הבנוי מבטון ועטוף בחומר מבודד. מבחינת המחיר, מדובר במחיר הדומה לזה של בנייה קונבנציונאלית, אך מהירות הביצוע הגדולה מביאה לחיסכון גדול בהוצאות על כוח עבודה מקצועי.

 

בנייה טרומית

 

טכנולוגיה נוספת היא בנייה טרומית. בישראל יש כיום מספר מפעלים המתמחים בייצור קירות ותקרות טרומיות , חלקם גם של חברות בנייה כמו חברת רמט, דניה סיבוס ועוד... האלמנטים הטרומיים מיוצרים במפעל וההרכבה נעשית בשטח ואינה דורשת יותר מ–4 או 5 חודשים להקמת יחידת צמודת קרקע. החיסרון בשיטה, כמו בכל שיטה טרומית, הוא הימצאות תפרים בין רכיבים של קירות החוץ, הנראים מבחוץ. עם זאת, בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית גדולה בתחום ותופעות שהיו בבתים טרומיים שנבנו בשנות ה-70 של רטיבות וסדקים באיזורי התפרים כבר לא קיימות ומדובר בשיטת בנייה איכותית. גם כאן המחיר אינו שונה ממחיר בנייה קונבנציונאלית, אך במהירות ביצוע גדולה.

 

קירות גבס

 

בעוד ששתי הטכנולוגיות הראשונות מתייחסות בעיקר לבניית מעטפת המבנה, הרי שאת קירות הפנים מומלץ לעשות באמצעות קירות גבס. הייחוד של קירות הגבס, לעומת קירות פנים מבלוקים, הם המהירות הגדולה של ההתקנה, שאינה כרוכה בעבודה פיזית קשה וגם ובעיקר, הגמישות של תכנון הפנים של המבנה, כאשר בנייתם של קירות הגבס מעל הריצוף, מאפשרת את הזזתם ללא בעיה. כמו כן , קיר הגבס הבנוי משתי לוחות עם חלל בניהם מאפשר העברה נוחה יותר של צנרת (מים, חשמל ותקשורת). מבחינת העלויות, גם כאן, העלויות דומות לבניית קיר בלוקים רגיל אך החיסכון נוצר מקיצור זמן העבודה ומהעובדה שאין צורך בעובדי שלד מקצועיים.

 

בית עץ - לא רק בסקנדינביה

 

מי שחולם על בית עץ, עם רעפים כמו במדינות הסקנדינביות, יכול להגשים את החלום גם כאן. בניית בתי העץ גם היא אופציה הקיימת בבנייה המהירה. חברת א.ד. דיולד, העוסקת בבניית בתי עץ שוודים למעלה מ-20 שנה. מציעה בתי עץ החל ממחיר של 91 אלף דולר (לא כולל מע"מ). מדובר

בבתים העשויים עץ ועומדים בכל תקני הבנייה הנדרשים. אנשים רבים בוחרים לבנות בית בן קומה אחת עם תשתית לקומה שנייה.

 

תכנון הבתים אינו סטנדרטי והבית נבנה על פי דרישת הלקוח. כמו בן ניתן לבקש חליפוי חיצוני של אבן או טיח או עץ וגבס מבפנים. בניית שלד הבית אורכת כחודש וחצי ותוך חודשיים וחצי נוספים מסתיימת בניית הבית כולו. למי שחושש מעמידות הבית בפני רעידות אדמה, אומרים בחברה, כי בבתים מסוג זה קיימת אלסטיות המאפשרת עמידות גבוהה בפני רעידות אדמה.     

 

שלושה חודשים מרגע ההזמנה

 

חברת הבנייה רולן פועלת זה 30 שנה בהקמת בתים מוכנים. בתים אלה בנויים על פי שיטה הנפוצה בארה"ב  - בניית ממ"ד ויסודות בשטח, בדומה לשיטת הבנייה הקונבנציונלית, כאשר במקביל מרכיבים את המעטפת כולל החשמל, האיסנטלציה והריצוף כך שתוך 3 חודשים מרגע ההזמנה הבית מוקם.

 

"אנחנו בונים בתים פרטיים וגם מוסדות ציבוריים בשיטה הזו" מסביר עמיר פונדק מרולן. "כרגע עומד במפעל שלנו בית הספר התיכון החדש של קריית אונו. את החלקים מעמיסים על משאית ומרכיבים בשטח. ההרכבה במפעל אורכת חודשיים ובשטח חודש".  לדבריו, המיפרט הטכני הוא עשיר ביותר וכולל אריחי גרניט-פורצלן, אסלות מונובלוק תלויות ועוד.

 

העלויות נעות בין 650 ל-700 דולר למטר, כולל ממ"ד ויסודות, תכנון אדריכלי בהתאם לצרכי הלקוח, וייעוץ של מהנדסי חשמל ואינסטלציה.  

 

גם חברת ישראמרין עוסקת בבנייה מהירה: "אנו מייצרים מבנים מודולרים שמשלבים ברזל, בטון, אבן, זכוכית, ואלומיניום" מסביר בעל החברה, דוד פריור. "זמן הביצוע הוא קצר מאוד ועומד על כ-60 יום. רוב הבנייה נעשית במפעל, כאשר העבודה בשטח אורכת שבוע אחד בלבד. העלויות הן 30-40% פחות מעלות בנייה רגילה, הגמישות גבוהה מאוד. הבית מוקם כולו במפעל, ומגיע מוכן או בחלקים".

 

לדבריו, הקירות בבית עשויים מפלדה במקום בטון וקירות הפנים הם קירות גבס. רמת הבידוד גבוהה יותר, וניתן להתאים אותה לתנאי מזג האוויר הייחודיים בשטח הנתון. "בשיטה הזו אנו בונים גני ילדים, בתי כנסת, מתקנים של צה"ל, וגם ללקוחות פרטיים. כיום יש לנו קשר עם צה"ל בכל הקשור בהעברת מתקני צה"ל בעקבות ההתנתקות הצפויה, וקיימת גם התעניינות של ישובים שאמורים להיות מפונים" אומר פריור.

 

המחירים נעים בין 350-600 דולר למ"ר. המחיר תלוי בתוספות כגון גג רעפים, סוג האבן (ירושלמי או שיש) או אם מדובר בבנייה בקומות. המחיר הממוצע לבית צמוד קרקע בן קומה אחת ובשטח בנוי של  100 מ"ר נע בין 40 ל-50 אלף דולר.  לא כולל ממ"ד (תוספת של 10,000שקל) ולא כולל מע"מ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות B.A תקשורת
בנייה מהירה: 3 חודשים מרגע ההזמנה
באדיבות B.A תקשורת
מומלצים