שתף קטע נבחר

מחר: שביתת לימודים חלקית במחוזות ת"א וי-ם

במחאה על כוונת משרד החינוך לפטר 4,500 מורים, יפסיקו מחר המורים במחוזות תל אביב וירושלים את הלימודים בשעה 10:00, וייצאו בהסעות מאורגנות להפגין מול הכנסת. ביום שישי יחל הליך הערעור של המורים על פיטוריהם. יו"ר מועצת תלמידים ונוער ארצית: נעשה הכל למנוע השביתה. במשרד החינוך מתעקשים: הלימודים יתקיימו כרגיל

כ-10,000 מורים מהסתדרות המורים וארגון המורים העל-יסודיים במחוזות תל אביב וירושלים ישביתו מחר (ב'), החל מהשעה 10:00 בבוקר, את הלימודים במחאה על כוונת משרד החינוך לפטר 4,500 מהם. זאת למרות שמשרד החינוך הודיע שהלימודים יתקיימו כסדרם.

 

השביתה תתקיים בבתי הספר בערים הבאות: תל אביב, ירושלים, רמת השרון, הרצליה, רמת-גן, גבעתיים, אור יהודה, קריית-אונו, בני ברק, בת-ים, חולון, מעלה אדומים, בית שמש, גבעת זאב, בית אריה, קריית ארבע, מודיעין, מכבים, רעות, שלהבים, אורנית, מטה יהודה מבשרת ציון וגוש עציון. ההשבתה לא כוללת את החינוך המיוחד ואת גני הילדים. בחינות בגרות וטיולים, שתוכננו מראש, יתקיימו כרגיל.

 

בכל בתי הספר בארץ נדרשו המורים להגיע מחר עם בגדים שחורים לאות אבל. הלימודים יופסקו החל מהשעה 10:00 ולמורים יחכו אוטובוסים מחוץ לבתי הספר, שייקחו אותם להפגנה מול הכנסת בגן הורדים בשעה 11:00. ההפגנה תיערך במקביל לדיון במליאת הכנסת בעניין הפיטורים שיזם ח"כ יוסי שריד.

 

במשרד החינוך מתכחשים לכוונת המורים וקוראים יחד עם משרד האוצר לראשי ארגוני המורים לשבת למשא ומתן מיידי ורציני סביב יישום דו"ח דברת, כפי שהמליץ בית הדין האזורי לעבודה.

 

במכתב ששיגרו הבוקר סמנכ"ל כוח אדם בהוראה במשרד החינוך, מנחם כהן, וסגנית הממונה על השכר באוצר, עפרה ברטוב, הם ביקשו לקיים פגישה עם המורים מחר ב-14:00.

 

ועדות הערעור של המורים

 

ביום שישי הקרוב, בעקבות החלטת בית הדין האזורי לעבודה, יוכלו המורים להתחיל בהליך הערעור על פיטוריהם. תחילה יוזמן כל מורה לשימוע בפני ועדה פריטטית בנוכחות צוות בית הספר ונציג המשרד. בהמשך תתקיים ועדה פריטטית עליונה בנוכחות נציגים בכירים יותר עד שלבסוף מי שימשיך עם הליך השימוע ייפגש עם הנציגים הבכירים ביותר שהחלטתם תהיה סופית - מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, וסמנכ"ל כוח אדם בהוראה, מנחם כהן.

 

על פי החלטת בית הדין לעבודה כל מורה רשאי לעיין בתיקו האישי ולצלם ממנו מסמכים עד 24 שעות לפני הערעור. ב-31 במאי תחתום תירוש באופן רשמי על המכתבים של כל מי שערעורו לא התקבל ומכתבי הפיטורים יהפכו סופיים.

  

מזה כמה חודשים ובעקבות פרסום מסקנות הוועדה לרפורמה במערכת החינוך קיימו המורים משא ומתן אינטנסיבי, אך עקר, מול משרדי החינוך והאוצר. משרד החינוך הודיע על כוונה לפטר כ14 אלף מורים על פני חמש שנים בהם תיושם הרפורמה והציעו למורים בתמורה תנאים מועדפים. המורים התנגדו בטענה כי מספרי המפוטרים בפועל הם למעלה מ-20 אלף מורים והוסיפו כי האוצר אינו מקבל את ההמלצות בדו"ח הוועדה הנוגעות להעלאה משמעותית בשכרם.

 

נציג התלמידים: נעשה הכל למנוע את השביתה

 

בימים האחרונים מתבוננים התלמידים במורים ובמחנכים נכנסים לחדרי המנהלים ויוצאים מהם בסבר פנים חמור, לעיתים גם בבכי כשמכתב הפיטורים בידם. אולם מלבד הסיפורים האישיים של אותם מפוטרים, הרי שהנפגעים העיקריים מהמלך הזה הם התלמידים. זאת מאחר ופיטורי המורים עליהם הכריז משרד החינוך יגרמו בפועל להפחתה של 90 אלף שעות שבועיות במערכת החינוך בשנת הלימודים הקרובה (תשס"ו), שכבר היום נמצאת במחסור. בפועל המשמעות היא שכל תלמיד בבית הספר היסודי ובחטיבות הביניים יזכה לפחות שלוש שעות שבועיות במערכת.

 

"כואב לנו על פיטורי המורים. לא פוגעים רק במורים אלא בנו התלמידים", אמר יו"ר מועצת תלמידים ונוער ארצית, זיו חן. "התחושה שלי בתקופה האחרונה היא שמאבקי כוח משרד של החינוך וארגוני המורים על גב התלמידים. שכחו את התלמידים. מאיימים על שביתה שתפגע אך ורק בתלמידים. אותי הכי הרגיז שמפטרים 'מקצועות לא נדרשים' אבל מי שלומד אותם זה מי שלא יכול ללמוד מקצוע אחר. זה לא פייר כי פוגעים בחלשים ולא בחזקים. וזה שמפטרים יפגע בשעות הלימוד שלנו וההישגים יפגעו. במידה ותהיה שביתה נעשה הכל למנוע, למרות שאנחנו מבינים את מה שעומד מאחורי זה. כעת שוקלים איך נגיב אם בכלל".

 

עדי בר תלמידה בכיתה ט' בחטיבת הביניים אלון בכפר סבא אמר: "יש מורים שהפיטורים שלהם מוצדקים. יש מורים באופן פרטני אבל הדרך בה מפטרים מורים לא טובה. צריך יותר להכשיר מחדש בעייתיים ולא לפטר. הטענה לא אמיתית לא יכול להיות שיש כל-כך הרבה מורים גרועים. יש הרבה מורים חדשים מצוינים שפיטרו אצלינו בבית הספר למרות תחושת השליחות. זה פשוט דבר נוראי שמזנה את מעמד המורה. אם כל כך קל לפטר מורה אז למה שאני כתלמידה לא אזלזל בו וארגיש שמותר לי לדבר אליו בצורה נוראית או לנהוג כלפיו אלימות כפי שאכן, לצערי, קורה בכיתות? אני מאוד מאד נגד". 

 

גם ההורים התייגסו למלחמה נגד השביתה. בירושלים שלחה אתי בנימין, יו"ר ועד ההורים העירוני מכתב לשרת החינוך לימור לבנת ולכל בתי הספר, בו היא קוראת שלא להרשות לתלמידים להצטרף למורים הפגינים. זאת לאחר שבכיתות רבות הזמינו המורים את התלמידים להצטרף להפגנה כאות הזדהות עם מאבקם.

 

"אני עוקבת ערב-ערב אחר הילדים שמפגינים בנושאים פוליטיים, וצופה שלא רחוק היום שילדים יצאו לרחובות למען מוריהם או כל נושא אחר וני זועקת בפנייה זו: עיצרו! לא עוד! ילדים לא נועדו להוביל מאבקים מכל סוג שהוא למען מבוגרים. ילדים נועדו ללמוד ולשחק. לא ייתכו שאנחנו, הורים יקרים במו ידינו נותנים בידי ילדינו נשק מסוכן ביותר של התנגדויות, של מאבקים, של התרסה שהם אינם מסוגלים בשל גילם הצעיר ונסיונם המועט להתמודד איתם. פנייה זו תשמע לכם לא מובנת במקרה הטוב ומתנשאת במקרה הרע. האמינו לי שפנייה זו באה מתוך חרדה, דאגה והזדהות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
שוב פונים להשבתת הלימודים
צילום: מאיר פרטוש
צילום: אלכס קולומויסקי
הסמכות העליונה בקביעת הפיטורים. תירוש
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: גבי מנשה
מבקשים להיפגש עם המורים. סמנכ"ל משרד החינוך
צילום: גבי מנשה
מומלצים