שתף קטע נבחר

לקראת הריון: 4 דרכים לקבוע את מועד הביוץ

כדי לשפר את הסיכויים להשגת הריון, חשוב לזהות בדיוק מתי האישה מבייצת ולקיים יחסי מין סמוך למועד. לפניכם ארבע שיטות מקובלות לעשות זאת

כדי שיהיה הריון חייב להתרחש ביוץ – ביצית בשלה משתחררת מהזקיק בשחלה ונקלטת בחצוצרה. מאחר שהביצית שורדת רק כיממה, הזרע חייב להגיע בזמן הקצר הזה לחצוצרה לפגישה עם הביצית כדי שזו תופרה.

 

לכן, כדי לשפר את הסיכויים להשגת הריון, מסביר פרופ' דניאל זיידמן – מנהל יחידת המחקר, אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) ועורך אתר הפריון הישראלי בייבי פור יו – חשוב לזהות מתי בדיוק האישה מבייצת ולקיים יחסי מין סמוך למועד הזה. "זיהוי מדויק של 'החלון הפורה' במהלך המחזור החודשי, שבו קיום יחסי מין יכול להוביל להריון, עשוי לקצר במידה משמעותית את זמן ההמתנה להריון", הוא אומר.

 

הדמם הווסתי מופיע באופן קבוע למדי כ-14 יום אחרי הביוץ. לכן אצל אישה עם מחזור סדיר (כזה שמופיע כל 28-35 יום) אפשר להעריך את מועדו על ידי חישוב אורך המחזור הממוצע בשלושת החודשים האחרונים, והחסרה של 14 יום.

 

לדוגמה, אצל אישה שהמחזור שלה הופיע בשלושת החודשים האחרונים כעבור 31 יום, 27 יום ו-29 יום, אורך המחזור הממוצע הוא 29 יום, ואפשר להעריך שהביוץ שלה מתרחש סביב היום ה-15 למחזור. עם זאת, מחקרים מראים שלעיתים קרובות החישוב הסטטיסטי הזה של תאריך 'ממוצע' לא מזהה את מועד הביוץ במהימנות מספקת, עקב השונות הגדולה שחלה באופן טבעי ממחזור למחזור.

 

מדידת חום השחר: השיטה הוותיקה מכולן לזיהוי זמן הביוץ. האישה צריכה למדוד מדי יום, מתחילת המחזור, את חום גופה מיד אחרי שהתעוררה, עוד לפני שקמה מהמיטה. צפוי שאחרי הביוץ יעלה חום הגוף בכחצי מעלה.

 

זוהי שיטה פשוטה וזולה, אך יעילותה מוגבלת, מאחר שהעלייה בחום הגוף מתרחשת בדרך כלל רק אחרי הביוץ, לפעמים אפילו כמה ימים אחריו. כדי להשיג הריון צריך לזהות דווקא את הימים שקודמים לביוץ. אצל נשים רבות אין קשר בין מועד הביוץ לשינויים היומיומיים בחום הגוף.

 

שינוי בריר: שיטה שמתבססת על מעקב אחרי השינויים שחלים לאורך החודש בריר שמפריש צוואר הרחם. כ-5-6 ימים לפני הביוץ מפריש הזקיק שמתפתח בשחלה כמויות הולכות וגדלות של אסטרוגן. בהשפעת ההורמון הזה מפריש צוואר הרחם כמויות גדולות של ריר צלול, חלקלק ונמתח, בעל צמיגות נמוכה. אחרי הביוץ יופרש ריר מועט, צמיג ועוין לזרע. אגב, זה הרעיון שעליו מתבססת שיטת 'הימים הבטוחים' למניעת הריון.

 

ערכת ביוץ: השימוש בערכה לזיהוי הביוץ דומה לשימוש בערכות הביתיות לבדיקת הריון. בהתקרב מועד הביוץ המשוער צריכה האישה לבדוק כל יום אחרי ההשכמה את השתן בעזרת המקלונים. כשמופיע במקלון הקו שמסמן את הפרשת הורמון ההצהבה (LH), שגורם לביוץ, ניתן להניח שהביוץ יתרחש כעבור כ-24 שעות (טווח של 16-48 שעות).

 

הערכות לא זולות, במיוחד אם המחזור לא סדיר ומספר ימי הבדיקה עד לזיהוי הביוץ גדול.

 

דגימת רוק: השיטה מסתמכת על העובדה שרמות האסטרוגן עולות ככל שקרב הביוץ. בהשפעת האסטרוגן עולה ריכוז המלח ברוק, וכשהרוק מתייבש אפשר להבחין בגבישי מלח דמויי עלה. השיטה מחייבת קניית מכשיר דמוי מיקרוסקופ קטן Baby Maybe, שמסייע בזיהוי השינוי ברוק. אין לאכול ולשתות כשעתיים לפני הבדיקה.

 

השיטה אמינה, ויתרונה בכך שהיא מזהה את הימים שלפני הביוץ ומורה לזוג מתי להתחיל לקיים יחסי מין ביתר תכיפות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
למדוד חום, מיד כשמתעוררים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים