שתף קטע נבחר

ה-CIA העריך: ב-1966 תהיה ישראל גרעינית

מסמכים סודיים של סוכנות הביון האמריקנית שהותרו לפרסום לאחרונה מגלים את ההערכה האמריקנית בתחילת שנות ה-60 לגבי היכולת הגרעינית הישראלית. למרות ניסיונות ההטעייה הישראלים, עוד בשנת 1961 ניבאו מנתחי ה-CIA שב-1966-67 יהיה לישראל את ההתקן הגרעיני הראשון

"מדינת ישראל קרוב לוודאי תוכל לייצר בסביבות 1965-66 כמות פלוטוניום שתספיק לפצצה גרעינית אחת לפחות". כך העריכה סוכנות הביון האמריקנית ה-CIA האמריקני כבר ב-1961, על פי מסמכים שנחשפו לאחרונה ומובאים לראשונה ב-ynet. כלומר: למרות הפקחים ששיגר הנשיא דאז קנדי לאתר בדימונה, העריכו האמריקנים כי ישראל "מורחת" אותם ופועלת דה-פקטו להשיג נשק גרעיני מול אויביה בעולם הערבי.  

 

המסמך המרתק החושף את הסיפור פורסם לאחרונה בארכיון לביטחון לאומי האמריקני בוושינגטון, ארכיון שהוא פיזי ווירטואלי, המתמחה בשחרור לפרסום של מסמכים העוסקים בביטחון הלאומי האמריקני. הפעם, מדובר באחד מאוספי המסמכים המרתקים ביותר, המכיל שורה של מסמכים המכונים "הערכות מודיעין לאומית" של ה-CIA ביחס להערכותיו אודות תפוצה גרעינית של מדינות שונות בעשור 1957-1967, העשור שלפני הולדת האמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT).

 

בראשיתו של עשור זה היו רק שלוש מדינות גרעיניות בעולם: ארצות הברית, ברית המועצות ובריטניה. אך במרוצת העשור, שלוש מדינות נוספות נעשו לגרעיניות, שתיים באופן מוצהר (צרפת (1960) וסין (1964) ואילו שלישית, ישראל, באופן עמום (1966-67). אוסף המסמכים המופיע ברשת הוא מרתק לכל מי שיש לו ענין בלימוד היסטורי של דינמיקה של תפוצה גרעינית. כך, למשל, אחד ממסמכי ההערכה הללו טוען שתוכנית גרעינית לאומית, ואפילו מצומצמת, תעלה מינימום מיליארד דולר (של אז).

 

אך אוסף המסמכים המעניין במיוחד, אפילו סנסציוני, הוא זה המיועד לישראלים הסקרנים לדעת מה ידעה או חשבה קהיליית המודיעין האמריקנית ביחס לתוכנית הגרעין הישראלית עוד בראשית דרכה. לחומר מודיעיני גולמי כזה (ואני יכול להעיד זאת מנסיוני עת עבדתי על המחקר לספרי "ישראל והפצצה"), קשה בדרך כלל להגיע, ולעתים מזומנות האמריקנים נוהגים להסיר ממנו את הקטעים המתייחסים להערכותיהם אודות ישראל. כך הם אכן עושים עדיין בכמה מהמסמכים באוסף זה. אבל החידוש באוסף הנוכחי הוא שיש בו כמה מסמכי מודיעין אמריקנים בלתי מצונזרים - המתייחסים לישראל.

 

המסמך הישן והמעניין ביותר, מבחינה ישראלית, הוא מסמך הערכת מודיעין לאומית מה-21 בספטמבר 1961, כלומר פחות משנה לאחר שבן גוריון הכריז בכנסת על דימונה, והגדיר אותה כמרכז מחקר לצורכי שלום בלבד. המסמך המודיעיני האמריקני רואה את תוכנית הגרעין הישראלית באור קצת שונה מהאופן שבן גוריון הציג אותו. צרפת וישראל הן המדינות היחידות המוזכרות במסמך שלגביהן קהיליית המודיעין האמריקנית משוכנעת שכבר החליטו להתגרען. למעשה, זהו המסמך האמריקני הראשון ששוחרר לפרסום, החושף שהמודיעין האמריקני האמין כבר ב-1961 שישראל החליטה להתגרען. להזכיר, רק כמה חודשים לפני כן שלח הנשיא ג'ון פ' קנדי פקחים לדימונה, שדיווחו שאין סימנים ברורים על הקרקע לתוכנית נשק.

 

על פי המסמך האמריקני, היו לממשלת ארה"ב "עדויות משמעותיות" שישראל הולכת בנתיב של התגרענות. בין היתר נכתב כי אם ישראל תקים מפרד להפרדת פלוטוניום, כפי שהמודיעין האמריקאי העריך שאכן תעשה, "היא קרוב לוודאי תוכל לייצר בסביבות השנים 1965-66 כמות פלוטוניום שתספיק לפצצה אחת לפחות". המסמך מזכיר שלישראל יש מפציץ קל צרפתי, הווטור, שיהיה מסוגל לשאת נשק גרעיני לטווח של כ-550 מייל. בטבלה המצורפת למסמך מצויין שאם ישראל תמשיך במאמציה, הרי בסביבות 1966-67 תהיה לה יכולת לייצר התקן גרעיני "פשוט", ושנה לאחר מכן תהיה מסוגלת להפוך את ההתקן לפצצה נישאת על ידי מטוס.

 

הדו"ח מעריך שבסביבות 1968 תהיה לישראל יכולת טילית בטווח של כ-200-300 מיילים ימיים. המסמך גם מתייחס לאפשרות שצרפת תפסיק את סיועה הגרעיני לישראל, וטוען שבמקרה כזה, לוח הזמנים של התוכנית הישראלית יתעכב בכשנה עד שנתיים.

 

גילוי המסמכים הללו הוא המשך בשחיקה של הטאבו האמריקני אודות העיסוק בגרעין הישראלי. יש בין ההערכות כמה נקודות ששווה לתת עליהן את הדעת גם כיום. למשל, המסמך שטוען כי גורמי הערכה האמריקנים סברו ששום אמנה בינלאומית לא תמנע מממשלה נחושה בדעתה - להגיע לנשק גרעיני. אות אזהרה לבאות?

 

אבנר כהן מלמד כפרופסור אורח באוניברסיטת חיפה. ספרו החדש, "הטאבו האחרון", יוצא בשבוע הבא בהוצאת כינרת זמורה-ביתן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
מפעל הטקסטיל בדימונה
צילום רויטרס
בן גוריון. מרכז מחקר לצורכי שלום
צילום: לע"מ
צילום: אי פי איי
קנדי. הממשל לא קנה את הבלוף
צילום: אי פי איי
מומלצים