שתף קטע נבחר

"רוצים לסגור את המקום שהציל אותנו מהידרדרות"

בני נוער ומתנדבים בתל אביב זועמים על הכוונה לסגור את מרכז "הפוך על הפוך" של עמותת עלם, שהיה בשביל רבים מהם המחסום האחרון בפני הידרדרות

"אין ספק שבני הנוער כאן היו יכולים למצוא את עצמם בסיטואציות קשות יותר והמקום הזה הוא שהחזיק אותם. אם הם לא היו מגיעים לכאן חלק מהם היו מידרדרים. אני יודע שאני הייתי מידרדר, ובטוח שלא הייתי במצב של לדבר איתך, כמו שאני עושה עכשיו". כך סיפר ל-ynet רועי (שם בדוי), אחד ממבקריו הקבועים של מרכז הסיוע "הפוך על הפוך".

 

עמותת על"ם מפעילה כיום 17 מרכזי מידע וסיוע לנוער – "הפוך על הפוך". המרכזים מעוצבים כבתי קפה ומציעים למתבגרים באשר הם אוזן קשבת, מידע וייעוץ. מרכז הדגל, "הפוך על הפוך" בתל אביב, נמצא בימים אלו בסכנת סגירה ואם לא יימצא מקור תקציבי ייתכן שייסגר כבר בסוף החודש.

 

מתנדבים במרכז ובני נוער שקיבלו את עזרת המרכז ועדיין ממשיכים לפקוד אותו מתרעמים על הכוונה לסגור אותו. רן גבע, מתנדב במרכז, נחרד לשמוע על סגירה: "בימים אלה, כשאלימות בני הנוער נמצאת בשיאה, ועדות קמות על מנת למצוא דרכים לאכוף את החוק ומוסיפים שוטרים - סוגרים את המרכז היחיד שמטרתו היא מניעה, טיפול והפניה לנוער הנמצא במצבי סיכון. זה נורא".

 

לדבריו, "אנחנו לא מבקשים מיליוני שקלים למימון שוטרים נוספים ברחובות, אנו מבקשים את עזרת עיריית תל אביב לסבסוד מינימאלי של הפרויקט, שהוכיח את עצמו שוב ושוב במשך השנים".

 

מתנדב אחר במרכז, שהעדיף להישאר בעילום שם, טען שגם עמותת עלם יכולה לעשות קצת יותר על מנת להציל את המרכז: "בעלם יודעים שקל יותר לסגור את המרכז בתל אביב בגלל הרעש שזה יעשה. הם ידעו שייווצר לחץ ציבורי גדול, ושכך אולי יצליחו להרוויח תקציבים ממקורות שונים. אבל לא עושים דבר כזה על גבם של בני נוער במצוקה הרואים במקום מפלט יחידי".

 

בני נוער שהיו מטופלים במרכז מספרים על קרש ההצלה שהיווה עבורם המרכז כאשר הם היו במצוקה. נועה (שם בדוי), בת 17 וחצי מתל אביב, הגיעה למרכז לפני 3 וחצי שנים, ומאז, על אף שאינה זקוקה לו יותר, היא מגיעה לקבל ולתת חיזוקים: "'הפוך' הוא מקום לנוער שנמצא לפני ההידרדרות. כאן מקבלים ייעוץ, הדרכה וחום. הם מראים לבני הנוער שלאנשים כן אכפת ממך. הרבה בני נוער מרגישים שלאף אחד לא אכפת מהם".

 

"הרבה בני נוער מגיעים למצב שהם מסתובבים בלי מטרה, בעיקר בתל אביב", סיפרה נועה, "והפיתויים הרבה יותר גדולים ככה. לנער או לנערה יש שתי אפשרויות – או לפתור את הבעיה באמצעות הפוך. האפשרות השנייה היא לעשות משהו כדי להשכיח את הבעיה על ידי שמשתכרים או דופקים מכות למישהו. ב'הפוך' נרגעים ולא צריך להשתמש באלימות".

 

רועי (שם בדוי), בן 18 וחצי מגבעתיים, ברח לפני שנתיים מביתו והגיע ל"הפוך". הוא שמע על המקום מחבר, ולאחר שרב עם הוריו והחליט לא לחזור יותר הביתה, הגיע למרכז "הפוך על הפוך" שם מצא אוזן קשבת ונרגע: "כאן נתנו לי את הכלים להתמודד עם ההורים שלי ותוך יומיים חזרתי הביתה. עכשיו אני וההורים שלי ביחסים טובים". 

 

רונן (שם בדוי), בן 17 וחצי מת"א, שמגיע למרכז במשך כמה שנים, מספר: "כאן מדברים ומוצאים מה לעשות במקום להסתובב בכיכר. אני ראיתי בני נוער שאם לא היו מגיעים לפה היו מידרדרים לסמים בקלות. ראיתי איזה ילדה שברחה מהבית והיתה מגיעה לכאן, לפעמים שיכורה, לפעמים מדברת על סמים, ו'הפוך' עזר לה. דיברו איתה, עם משפחתה ועכשיו הכל בסדר. יש הרבה מקרים כאלה".

 

מעמותת עלם נמסר בתגובה: "הפרויקט 'הפוך על הפוך' של עלם הוא אחד הפרויקטים החשובים והמוצלחים של האגודה. לצערנו הרב, סניף הדגל בדיזינגוף סנטר נמצא בסכנת סגירה בעקבות קשיים תקציביים בהחזקת המרכז - שכר דירה וטיפול שוטף בכוח אדם. המרכז

קיים שמונה שנים ובמהלכן תוחזק מכספי עלם בלבד, ללא כל סיוע תקציבי מעיריית תל אביב. זאת, בניגוד לרשויות אחרות שבהן מופעלים מרכזי עלם המסייעות בתחזוקה ובהפעלה, כל רשות על פי יכולתה.

אם יימצא מבנה חלופי למרכז, והעירייה תשתתף בהוצאות השוטפות, יישקלו בשמחה האפשרויות הנוספות".

 

מעיריית תל אביב נמסר כי העירייה משקיעה משאבים רבים במתן שירותים לנוער במצבי סיכון. לדברי העיירה, השקעתה כפולה ממה שמחייבים ההסכמים עם משרדי הממשלה. "משמעות מימון פרויקט 'הפוך על הפוך' המציע שירותים זהים לאילו הניתנים במסירות רבה על ידי המחלקה לקידום נוער בעירייה היא הגדלת התקציב לתחום זה, הגדול כאמור כבר כך, כאשר יבוא על חשבון שירותים אחרים שהעירייה נותנת לאוכלוסיות נזקקות שונות", נמסר מהעירייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
"בני נוער מרגישים שלאף אחד לא אכפת"
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: גדי קבלו
"משתכרים כדי להשכיח בעיות"
צילום: גדי קבלו
מומלצים