שתף קטע נבחר

"הממשלה מנסה לסגור את הישיבות והאולפנות"

כך טוענים ראשי המוסדות, שסבלו לטענתם מקיצוץ חד של 158 מיליון שקלים בתקציבם. בכנס חירום טוענים אנשי הישיבות התיכוניות והאולפנות כי הקיצוץ מסכן את המשך קיומם. "מדובר בניסיון פוליטי לפגוע בנו", אומר מנכ"ל ישיבות בני עקיבא. משרד החינוך: לא קיצצנו. מקורם של התקציבים שפחתו בהסכם קואליוציוני עם המפד"ל, שבינתיים פרשה מהממשלה

המפד"ל פרשה - וראשי הישיבות סובלים: ראשי ישיבות תיכוניות ואולפנות מכל הארץ מקיימים בצהריים (יום ה') "כנס חירום", במחאה על קיצוץ של כ-60 אחוזים מהתקציב שמעניק להם משרד החינוך. רבים ממנהלי המוסדות טוענים כי הממשלה מנסה לפגוע באופן קיצוני במוסדות שבראשם הם עומדים.

 

"התחושה שלנו היא שהממשלה מנסה לסגור אותנו", אומר אלחנן גלאט, מנכ"ל מרכז ישיבות בני-עקיבא ויו"ר פורום רשתות החינוך הדתי. משרד החינוך מנגד טוען כי מקור הכספים שקוצצו הוא בכלל הסכמים קואליציונים שחתמה המפד"ל עם הממשלה. בינתיים פרשה המפד"ל, ואיתה גם התקציבים.

 

משתתפי כנס החירום טוענים כי הקיצוץ החד בתקציבם מסכן את המשך קיומם של חלק מהמוסדות, שרובם ממוקמים בפריפריה. בשבוע שעבר שיגר משרד החינוך הודעה למוסדות העל-יסודיים בחינוך הממלכתי-דתי ובו פורט התקצוב החדש של כל מוסד ומוסד.

 

"נראה שמדובר בניסיון פוליטי לפגוע בנו. העובדות מדברות בעד עצמן", אומר גלאט. "אנחנו מקוּצצים באופן חריג בהתאם לסוג המוסד בארבע השנים האחרונות. גם ישיבות ההסדר חטפו לפני כחודש מכה בוועדת הכספים של הכנסת. אנשי מקצוע שואלים את עצמם אם אין פה סדרת החלטות מכוונת שפוגעת באותו מגזר - והוא יושב באופקים, בירוחם ובבית שאן. תושבים משלמי מס במדינת ישראל הם שנפגעים. ואם זה לא נכון - אז שיבוא מישהו ויגיד איך זה קורה פתאום".

 

קיצוץ של 158 מיליון

 

כ-120 ישיבות ואולפנות פרוסות ברחבי הארץ, ולומדים בהן כ-50 אלף תלמידים. לפני ארבע שנים, בשנת הלימודים תשס"ב, תוקצבו המוסדות ב-268 מיליוני שקלים בשנה. בשנת הלימודים הנוכחית, לעומת זאת (תשס"ה), זכו המוסדות לתקציב של 110 מיליון שקלים בלבד - קיצוץ של 158 מיליון שקלים.

 

לבד מהקיצוץ התקציבי, ראשי הישיבות והאולפנות קובלים כנגד שינוי שיטת התקצוב, שעד השנה נגזרה ממספר תלמידי הישיבות והאולפנות והתבטאה בסכום חודשי "פר תלמיד". לטענתם, מספר התלמידים בחינוך הממלכתי-דתי גדל בארבע השנים האחרונות בשל גידול טבעי.

 

חברי הפורום של רשתות החינוך הדתי קוראים לשרת החינוך, לימור לבנת, ולשר האוצר, בנימין נתניהו, להיפגש עמם בדחיפות. לטענתם, "תיקון העיוות" מתבטא בהחזרת 50 מיליון לחינוך הדתי והפיכת התקצוב לקבוע בחוק לפי מספר התלמידים.

 

לדברי גלנט, "תהליך העברת התקציב בחינוך העל-יסודי - ממשרד הדתות למשרד החינוך - גרר איתו קיצוץ בפועל של כ-75% מאחר וחל גידול טבעי וישנם יותר תלמידים מאשר לפני ארבע שנים. משנסגר משרד הדתות עבר התקצוב למשרד החינוך וניתנה הבטחה שהתקציב לא ייפגע. בפועל, נפגע התקציב וכעת מוסדות רבים ייאלצו להיסגר". הכנס, שמאורגן על ידי פורום רשתות החינוך הדתי, נערך בישיבת "נתיב מאיר" בירושלים, במעמדם של רבנים וחברי-כנסת.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בשנות הלימוד התשס"ג והתשס"ד נהנו הישיבות והאולפנות מתוספות תקציביות נפרדות, שמקורן בהסכמים קואליציונים עליהם חתמה המפד"ל. המוסדות נהנו מהתקציבים כל זמן שישבה המפד"ל בממשלה. למשרד החינוך אין ולא היה קשר לתוספת התקציב ולא להפסקתו. כמובן שתקציב המוסדות הללו כחלק מתקציב משרד החינוך היה ונותר גם השנה ללא שינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
קיצוץ לישיבות (אילוסטרציה)
צילום: צפריר אביוב
צילום: אלכס קולומויסקי
למשרד החינוך אין קשר. תירוש
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים