שתף קטע נבחר

מחקר חדש ממליץ: בטוח יותר ללדת בבית

חולמת ללדת באמבטיה בלי אפידורל ורופאים? עכשיו יש לך סיבה טובה לנסות. נשים רבות חוששות, משרד הבריאות מתנגד בתוקף, אבל מחקר אמריקני מקיף קובע: אם ההריון עובר בלי בעיות ואת צעירה ובריאה - לידות טבעיות בבית בטוחות יותר

רוצה ללדת בבית אבל פוחדת מהאזהרות של משרד הבריאות וחוששת מבעיות רפואיות בלתי צפויות? אולי כדאי שתחשבי שוב. מחקר מדעי מקיף שנערך בארצות-הברית קובע כי אם את צעירה ובריאה, וההריון שלך נטול סיבוכים, אין שום סיבה שלא תכרעי ללדת בג'קוזי, בבריכה או בסלון הביתי.

 

להפך: עם נתונים כאלה, לידה טבעית בבית – בהשגחה צמודה של מיילדת מוסמכת – אף עשויה להיות בטוחה יותר מלידה בבית-חולים.

 

המחקר, הגדול מסוגו שנערך עד היום, עקב אחרי יותר מ-5,000 נשים בריאות מארה"ב ומקנדה שתיכננו ללדת בבית בשנת 2000. החוקרים שהשתתפו במחקר השוו מידע רפואי שנאסף מהנשים האלה לאחר הלידה למידע שנאסף

לאורך שנים מיותר מ-3 מיליון נשים בריאות אחרות שהלכו על לידה "מסורתית", וגילו ממצאים מפתיעים למדי. המרכזי שבהם היה: נשים שנהנו מהריון קל ונטול סיבוכים ובחרו ללדת בצורה טבעית, נזקקו להרבה פחות התערבויות רפואיות כמו לידת מלקחיים, חיתוכי חיץ וניתוחים קיסריים מאשר חברותיהן שילדו בבית-חולים.

 

יותר מ-500 מיילדות מוסמכות שהשתתפו בלידות ביתיות נטלו גם הן חלק במחקר. בין המדדים שנבדקו היו תמותת יילודים, הצורך בהעברה לבית-חולים, התערבות רפואית במהלך הלידה, הנקה ושביעות רצון אמהית מהלידה.

 

רק 9.6% מהנשים שהתכוונו ללדת בבית, כך התברר, נזקקו לזירוז הלידה באמצעים תרופתיים (לעומת 21% מהנשים שילדו בבית-חולים); 3.7% עברו בסופו של דבר ניתוח קיסרי (לעומת 19% מהנשים שילדו בבית-חולים); 2.1% נזקקו לחיתוך חיץ (לעומת 33% מהנשים שילדו בבית-חולים); אחוז אחד בלבד נזקקו לסיוע מלקחיים (לעומת 2.2% מהנשים שילדו בבית-חולים), ו-0.6% ילדו בסיוע ואקום (לעומת 5.2% מהנשים שילדו בבית-חולים).

 

במחקר אחר, שפורסם לפני כמה שנים, מצאו החוקרים כי לידות בית מכפילות את הסיכון לתמותת היילודים מייד לאחר הלידה. המחקר הנוכחי מעמיד את הממצאים האלה בספק. בקבוצת הנשים שילדו בבית נרשמו רק חמישה מקרי מוות של עוברים בתוך הרחם ושישה מקרים של תמותת תינוקות לאחר הלידה. "מיילדות מוסמכות ומקצועיות משיגות תוצאות טובות בקרב נשים שנמצאות בסיכון נמוך ללא שימוש שגרתי בהתערבויות רפואיות יקרות", הם קובעים.

 

אחת התלונות העיקריות של המתנגדים ללידות בית היא שתינוקות שנולדים מחוץ לכותלי בית-החולים הם בעלי ציון אפגר (ציון המעריך את מצבו הבריאותי של התינוק מייד לאחר הלידה וחמש דקות לאחריה, ובמצב נורמלי אמור לנוע בין 7 ל-10) נמוך יותר משל תינוקות אחרים. אולם מהמחקר עולה כי רק אצל 1.3% מהתינוקות שנולדו בלידה ביתית ציון האפגר היה נמוך בצורה משמעותית (7 ופחות) חמש דקות לאחר הלידה, דבר המעיד על כך שהתינוק נולד כשהוא סובל ממצוקה מסוימת.

 

לידות ביתיות צברו בשנים האחרונות פופולריות רבה בישראל. על-פי הערכות כ-400 נשים ישראליות יולדות מדי שנה בבית – לעומת כ-140 אלף בבתי-החולים.

 

בעד: כי זה הכי טבעי

 

"ברגע ששמעתי על האפשרות ללדת בבית, ידעתי מייד שזו הלידה שמתאימה לי", אומרת גליה טג'ר, מורה ליוגה, שילדה את בתה אלמה בבית. "כמי שעוסקת ביוגה, הרגשתי שזה המקום שממנו הילדה שלי צריכה לבוא לעולם – מקום של שקט והרפיה.

 

"לידה היא אחת החוויות המשמעותיות ביותר בחייה של כל אישה. רציתי שהלידה תתבצע על דעתי, בלי שילחיצו אותי לעשות או לא לעשות דברים

מסוימים, ובלי שיגידו לי לנהוג כפי שלא מתאים לי. היה לי חשוב להיות זו שאחראית על הלידה. אני זו שקבעתי את הקצב, לא רופא לחוץ ולא אחות עייפה, ואף אחד לא היה לחוץ לפנות אותי מחדר הלידה בגלל שיש לחץ של יולדות בחוץ.

 

"ילדנו את אלמה בבריכה בדירה שלנו, לאור נרות ולצלילי מוזיקה ברזילאית. ברגע הלידה בעלי היה איתי במים, והתינוקת הגיחה היישר לזרועותיו. המיילדת שלנו, שרה, ליוותה אותנו משלב מוקדם מאוד בהריון, ונוצרה בינינו אווירה מאוד אינטימית. היא הכירה את הפחדים שלי ואת שפת הגוף שלי, ובזכותה הרגשתי בטוחה ומוגנת.

 

"כל אישה שמרגישה בטוחה וקרובה לגופה יכולה ללדת בבית. בלי אורות, בלי רופאים לחוצים ובלי התערבות מיותרת, קרעים ותפרים. זו הייתה הלידה שחלמתי עליה – ויותר מזה".

 

נגד: כי זה לא בטוח

 

"לידה היא אירוע מיוחד ונדיר, הקורה מעט פעמים בחייה של כל אישה, ויש לעשות את המקסימום כדי שהוא יסתיים בשלום – הן עבור היולדת והן עבור התינוק", אומר פרופ' יוסי לסינג, מנהל בית-החולים "ליס" ליולדות בתל-אביב.

 

"תקלות בתחום המיילדות והגינקולוגיה הן בדרך כלל דרמטיות מאוד, וזמן התגובה אליהן צריך להיות מיידי. בלידת בית מתמודדת מיילדת אחת מול יולדת בתנאים שאינם תנאים של בית-חולים. אין לה נגישות למנות דם ולחדר ניתוח, ואין לרשותה צוות רב תחומי שנקרא לסייע במקרה הצורך.

 

"כל מי שעובד בתחום יודע שגם לידות שמוגדרות 'בסיכון נמוך' עלולות להסתבך. ההבדל בין אסון שנגרם מתקלה בלתי ניתנת לניבוי להצלחה הוא היכולת של המערכת הרפואית להגיב – והוא מותנה בזמינותם של צוותים מקצועיים וציוד רפואי המותאם למקרים כאלה.

 

"המערכת הרפואית מבינה ומכבדת את רצון היולדות ללדת בתנאים אינטימיים ולצמצם את ההתערבות הרפואית למינימום הנדרש. זו הסיבה לכך שרוב בתי החולים מאפשרים כיום ללדת בסוויטות באווירה ביתית בנוכחות בני המשפחה, לפי בחירת היולדת. לידה כזו מתבצעת בתוך תחומי בית-החולים, ואם היא משתבשת, ניתן להגיש בה סיוע רפואי מיידי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
בישראל: כ-400 לידות בית בשנה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים