שתף קטע נבחר

מחקר: ניקוטין משפיע על המוח כמו הרואין

במחקר על עכברים נמצא כי ניקוטין פועל במנגנון הדומה להרואין ומורפין בדרך להתמכרות. המחקר עשוי להביא לפיתוח תרופות חוסמות ניקוטין, שיביאו לגמילה מהירה מעישון

מחקר חדש מגלה מדוע קשה כל כך להפסיק לעשן: חוקרים מפנסילבניה מצאו כי ניקוטין משפיע על המוח במנגנונים דומים לאלה של הרואין וסמים נוספים ממשפחת האופיאטיים. על המחקר החדש מדווח כתב העת Neuron בגליונו החדש.

 

במחקר החדש, עכברים שקיבלו ניקוטין, הראו עלייה בחלבון הקרוי CREB, חלבון הקשור בתגובות של התמכרות. החוקרים עוד מצאו כי אצל עכברים שהיו חסרים קולטנים לחומרים אופיאטיים (דוגמת מורפין והרואין), לא הייתה עליה בחלבון ההתמכרות.

 

עוד נמצא במחקר כי התרופה נלוקסון, הניתנת לנרקומנים במקרים של מנת יתר מסמים אופיאטיים, הצליחה לחסום את ההתמכרות לניקוטין שנצפתה אצל העכברים. מכאן הסיקו החוקרים כי ייתכן ותרופות החוסמות אופיאטיים יצליחו לסייע גם בגמילה מעישון.

 

החוקרים הסבירו כי הניקוטין מעלה את רמות המעביר העצבי דופאמין, הקשור בתחושות הנאה. עם זאת מספר מחקרים הראו כי ניקוטין מעלה גם רמות של חומרים אופיאטיים טבעיים, הקשורים אף הם בתחושות של הנאה.

 

"מנגנון ההתמכרות לניקוטין דומה למנגנון ההתמכרות לסמים קשים", מציינת נאוה ענבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן, שהופיעה בדיון בכנסת שעסק בהתמכרות לעישון, "הניקוטין הנספג בגוף תוך 7 שניות, גורם לשחרור חומר הנקרא דופאמין היוצר תחושה של הרגשה טובה ומגביר את יכולת הריכוז ואת תחושת העונג".

 

ענבר מוסיפה כי אצל מעשנים קבועים נדרשת כעבור זמן מה, כמות גדולה יותר של סיגריות על מנת להשיג את דרגת ההשפעה של הניקוטין. על מנת להמשיך ולהרגיש את אותה תחושת עונג, מגבירים המעשנים את כמות הסיגריות שהם צורכים, בדיוק כמו המכורים לסמים אשר לאורך זמן מגדילים את כמות הסם על מנת להשיג את אותה תחושה. "מעשנים כבדים מציתים סיגריה לא בכדי להירגע, אלא בכדי להפסיק את תחושת אי הנוחות הנגרמת להם בעקבות ירידת רמת הניקוטין בדמם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
עישון. קשור בתחושות הנאה
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים