שתף קטע נבחר

איראן: המועמד השמרני ניצח בבחירות לנשיאות

המועמד השמרן וראש עיריית טהראן, מחמוד אחמדינג'אד, הפתיע הלילה כאשר הביס בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות את איש הדת המתון, האשמי רפסנג'אני, שהיה על פי התחזיות המוקדמות המועמד המוביל. אנשי רפסנג'אני: הפסדנו. זה נגמר

הפתעה בטהראן: המועמד השמרני בבחירות לנשיאות איראן וראש עיריית טהראן, מחמוד אחמדינג'אד, הביס בסיבוב השני בבחירות את יריבו, איש הדת המתון ונשיא איראן לשעבר האייטוללה עלי אכבר האשמי רפסנג'אני.

 

ניצחונו של אחמדינג'אד מבסס את אחיזתם של השמרנים בהנהגה הפוליטית במדינה, ומעלה חשש בקרב הרפורמיסטים משחיקה של ההקלות החברתיות ומחזרה להגבלות שהטיל הממשל על האזרחים לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979.

 

על פי נתונים שסיפק משרד הפנים האיראני זכה אחמדינג'אד ל-62.2 אחוזים מקולות המצביעים ואילו רפסנג'אני קיבל רק 35.7 אחוזים. משרד הפנים הכריז על ניצחונו של אחמדינדג'אד לאחר ספירת כ-90 אחוזים מקולותיהם של 26 מיליון המצביעים שהגיעו לקלפיות בסיבוב השני של הבחירות. שאר הקולות הוגדרו בלתי כשירים. 

 

שיעור ההצבעה בסיבוב השני עמד על כ-55 אחוזים מתוך 47 מיליון בעלי זכות הבחירה במדינה - נמוך יותר מ-63 האחוזים שהשתתפו בסיבוב הראשון של הבחירות ביום שישי שעבר.

 

רפסנג'אני סומן אמנם כמוביל לכל אורך מסע הבחירות, ובמיוחד בסיבוב השני, אך במהלך הלילה פתח אחמדינג'ד פער ובסופו של דבר הודו גורמים במטהו של רפסנג'אני בהפסד: "זה נגמר. אנו מודים שהפסדנו", אמר אחד מעוזריו של רפסנג'אני.

 

המנצח: שמרן אלמוני

 

הייתה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של הרפובליקה האיסלמית בה מתקיים סיבוב שני בבחירות לנשיאות, לאחר שבסיבוב הראשון לא הצליח איש מחמשת המועמדים לגרוף יותר מ-50 אחוזים מהקולות.

 

שני המועמדים שהצליחו לצבור את מירב הקולות בסיבוב הראשון היו רפסנג'ני, הנשיא לשעבר ומי שהציג עצמו כמועמד מתון ופרגמטי, ומחמוד אחמדינג'אד, ראש עיריית טהראן, שמרן קיצוני שהצטייר כאיש המעמד הפשוט שהשכבות החלשות ולא האליטות בראש מעייניו. רפסג'אני זכה ב-20.8 אחוז מהקולות ואילו אחמדינג'אד ב-19.3 אחוזים.

 

שניהם עמלו עד השעות האחרונות על שכנועם של המצביעים. רפסנג'אני, שהיה המועמד המוביל, ניסה לגייס את תמיכת הציבור המתון באיראן, והזהיר מפני הגעתם של "הקיצונים" לשלטון. הוא זכה לסיוע רב של אישים במערכת הפוליטית, בתמיכה של המפלגה הרפורמיסטית ושל הצעירים שהעדיפו "לבחור ברע מאשר בגרוע יותר".

 

יריבו, אחמדינג'אד, בן של פועל במפעל ברזל, טיפח את תדמית איש העם ופנה לשכבות העממיות והעניות יותר, תוך ביקורת חריפה של בעלי הון. הוא הבטיח לחלק את רווחי הנפט באופן "הוגן יותר", לדאוג למיגור האבטלה, לפנסיות וביטוח בריאות ולפיתוח האזורים הכפריים. הוא אמר שיחזיר לחברה את הערכים האיסלמיים המקודשים.

 

באיראן חשו היטב את הדריכות לקראת הבחירות המכריעות. המשטר השקיע מאמצים רבים לצבוע את ההליך באור דמוקרטי, להעלות את אחוזי ההצבעה ולמנוע זיופים. המשלה האיראנית אף הודיעה שלשום, בתום הקמפיין של שני המתמודדים, כי תנקוט ביד קשה כלפי המזייפים.

 

מפקחים בינלאומיים מיהרו להזהיר את הממשל שלא לשגר לקלפיות את אנשי משמרות המהפכה והמיליציות שלהן, מחשש שיהיה זה מהלך הפחדה שנועד להטות את התוצאות לטובת המועמד השמרני.

 

בנוסף, הודיעו השלטונות כי 26 אנשים, בהם "קצין צבא בולט", נעצרו בחשד ש"הסיתו לאלימות בבחירות". זאת, לאחר שבסבב הראשון של הבחירות נרשמו 104 מעשי אלימות. המשטר לא הסתפק בכך, והאייטוללה מחמוד לנקראני אף הוציא פסק הלכה (פתווה) נגד הזיופים בבחירות. 


פורסם לראשונה 24/06/2005 09:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אחמדינג'אד. הפתעה של ממש
צילום: איי פי
צילום: איי פי
רפסאנג'אני. מקורביו הודו בהפסד
צילום: איי פי
מומלצים