שתף קטע נבחר

"אנחנו השפיץ של ההתנתקות"

סא"ל מוטי זברסקי יפקד על אנשי הקבע שידפקו על בתי המתנחלים ויסייעו להם בפינוי. בראיון ראשון הוא מספר ל-ynet כיצד נבחר השם "ליאל" לגדוד הלוגיסטי ("ראשי תיבות וגם כי אלוהים עמנו") וגם על ההכנה הנפשית, הסיורים בשטח והשאלות הקטנות של החיילים. "נגיע מוכנים", הוא מבטיח

"החיילים שואלים הרבה שאלות, מהקטנות ביותר והטכניות למשל 'איך יהיו היציאות הביתה', ועד השאלות המנטליות המורכבות - כיצד להתמודד עם הקושי לפנות אנשים מבתיהם". כך מספר ל-ynet סגן-אלוף מוטי זברסקי, מפקד אחד הגדודים המיוחדים שגובשו לקראת ביצוע ההתנתקות מגוש קטיף.

 

סא"ל זברסקי מפקד על "ליאל" - הגדוד הלוגיסטי של אנשי הקבע באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל שאנשיו יהיו במעגל הראשון של פינוי המתנחלים. "השפיץ של ההתנתקות", הוא מכנה אותם.

 

 

ככל שמתקרב מועד מימוש תכנית ההתנתקות, מגבירים בצה"ל את הכנות החיילים לקראת המשימה המורכבת. באחרונה דווח ב-ynet על האימון המרוכז שיעברו כלל הכוחות מצה"ל, מג"ב והמשטרה במרכז לאימון יחידות (מל"י) בדרום הארץ, בו יתגבשו לכוחות מאורגנים שמכירים היטב את משימתם.

 

בימים אלה עוסקים בצה"ל בגיבוש הגדודים המיוחדים שייקחו חלק במשימה. אחד הגדודים נקרא "ליאל", והמפקד - סא"ל זברסקי - מסביר כי לשם מספר פירושים, ראשי התיבות של "לתת יד איש לרעהו", וכן גם לי-אל, כלומר אלוהים עימנו.

 

גדוד "ליאל" מורכב כולו על טהרת אנשי הקבע, וחברים בו כ-550 קצינים מדרגת סגן משנה ועד סגן אלוף וחוגרים מדרגת סמל ראשון ועד לדרגת רב-נגד. רוב החיילים מאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) של צה"ל ומאגף כוח אדם.

 

כשנדרש ראש אט"ל, האלוף אודי אדם, להקים את הגדוד ולבחור את מפקדו, היו לא מעט קצינים שביקשו להתנדב למשימה, בסופו של דבר נבחר סא"ל זברסקי, המשמש כמפקד בסיס אחסנה של מרכז ציוד וחלפים במרכז הארץ. יתר המתמודדים לתפקיד – שובצו בתפקידי מפקדי פלוגות בגדוד, כך שבגדוד המיוחד כל מ"פ נושא דרגות סגן אלוף.

 

גדוד ההתנתקות "ליאל", כמו יתר הגדודים שהוקמו למטרה זו, מורכב מבעלי תפקידים בדומה לגדוד רגיל. מפקד, סגן, מפקדי פלוגות ומפקדי מחלקות. דרגות נושאי התפקידים שונות מגדוד רגיל ולא ניתן יהיה למצוא בו קצין חימוש למשל, אבל קצין שלישות ויועץ ארגוני הם חלק ממנו.

 

"לבצע ברגישות והבנה - אבל בנחישות"

 

הגדוד "ליאל" הוקם בתחילת החודש שעבר ומאז שקוע סא"ל זברסקי בגיבוש התורה, היכרות עם אנשיו, סדנאות והכנות. "אני מגיע לבסיס שלי בשעות הערב המאוחרות ועוסק בעבודה השוטפת, כשבמרבית היום אני עוסק בהכנות להתנתקות", סיפר ל-ynet במהלך יום הכנה שערך לאחת הפלוגות בשבוע שעבר בצריפין.

 

"אנחנו למעשה 'השפיץ' של משימת ההתנתקות. החיילים שלי הם אנשי הקבע שיגיעו לבתים, ישוחחו עם המתיישבים ויסייעו להם לעזוב בצורה הקלה ביותר את הבית. כולם פה יודעים שזאת משימה לא קלה, אפילו קשה וכואבת. מילות המפתח הן לבצע את המשימה ברגישות, בהבנה לסיטואציה שבה נמצאים המתיישבים, אבל יחד עם זאת בנחישות, זאת המשימה שהוטלה עלינו ואותה נבצע".

 

"כבר ערכנו מספר מפגשים של המפקדים בגדוד", סיפר סא"ל זברסקי, "וביום ההקמה נפגשו כולם וכל חייל התראיין אצל מפקד הפלוגה שלו. ישנה חלוקה לצוותים המונים 16 איש - גברים ונשים. הכנו לחיילים, שמגיעים ממקומות ותפקידים שונים באט"ל, מעין תכנית שאמורה לסייע להם להיכנס למשימה ולתת להם כמה שיותר כלים להתמודד עם הקשיים הצפויים".

 

סגן אלוף זברסקי עסוק כרגע יותר בצד המנטלי – "אנחנו נותנים להם לפרוק רגשות, לדבר, להוציא את אשר ליבם. אין פה שחור ולבן, יש דרכים רבות להתמודד עם הקושי המנטלי, חלק מכך זה להכיר שהם לא לבד, אלא חלק מצוות, פלוגה ויכולים גם לסייע אחד לשני".

 

המג"ד מספר גם כי כבר בשלבים הראשונים התעוררו אצל החיילים בגדוד גם שאלות רבות שעוסקות בנושאים טכניים, האם יהיה מקום להטעין את הטלפון הנייד בזמן הפינוי, מתי יצאו הביתה, שאלות על האוכל, התשתיות ושעות הפעילות. "אנו מנסים לתת להם מענה לכל דבר, לכל מה שידוע. לא מסתירים כלום כדי להקטין עד כמה שניתן את חוסר הוודאות", הוא אומר.

 

איך מתנהגים עם נשים בהריון ונכים?

 

מעבר לצד המנטלי, צפויים חיילי גדוד "ליאל" גם לעבור סדנאות בהם יתמודדו עם סיטואציות שונות שעשויות להתרחש ביישובים אותם הם אמורים לפנות בגוש קטיף.

 

לדברי סא"ל זברסקי ,"המטרה שלנו היא להציב בפני החיילים בזמן ההכנה את כל האפשרויות שיהיו בשטח, כלומר שלא ייווצר מצב שהם נתקלים בשטח במשהו שאינם מכירים. הם ילמדו כיצד לפנות למתיישבים, מהי הדרך הנכונה לשוחח עמם, כיצד לנהוג כלפי נשים בהיריון ונכים. לאחר מכן יילמדו על מצבים שונים, גם למשל על אפשרות בהם ייספגו גידופים מהמתיישבים". המג"ד מדגיש כי אם יתרחשו חלילה בשטח מצבים קיצוניים - כגון אלימות כלפי חייליו, יהיו את הכוחות האחרים בשטח שיתנו את המענה לכך.

 

סא"ל זברסקי מגלה עוד כי במסגרת ההכנות לביצוע המשימה בכוונתו לקחת את החיילים לסיור מקדים ביישובים בהם ייפעלו. "אנחנו נגיע לשם באוטובוס ולא נעשה תהלוכה רגלית, לא נפתח מפות או ניצור התרסה כנגד המתיישבים, המטרה תהיה רק לראות את חבל הארץ הזה ואת המקום בו נפעל, גם את הסיור נעשה ברגישות ומבלי לפגוע בתושבים שמתגוררים שם", ציין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
סא"ל זברסקי. השפיץ
צילום: חנן גרינברג
צילום: חיים הורנשטיין
מחנה האוהלים שהקים צה"ל
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: רויטרס
המתנחלים. שאלות מנטליות מורכבות
צילום: רויטרס
מומלצים