שתף קטע נבחר

סקר: ילדים ערבים נפגעים פי 2 מיהודים בתאונות בבית

מחקר ישראלי חדש בביה"ח אסף הרופא מצא כמות כפולה של תאונות ביתיות בקרב ילדים ערבים. התאונות בדרך כלל קשות יותר, ומצריכות אישפוז ממושך של הילד הערבי. התאונה השכיחה במגזר היהודי - התחשמלות, ובמגזר הערבי - חדירת עצם זר לגוף

ילדים ערבים נפגעים בכמות כפולה מילדים ישראלים בתאונות ביתיות - כך עולה ממחקר חדש שהתבצע בבית החולים "אסף הרופא" על ידי סטודנטים לתואר שני במינהל בריאות, במסגרת לימודיהם במכללה לישראל. התאונות לרוב היו קשות יותר, והצריכו אישפוז ממושך של הילדים ערבים בבית החולים.

 

המחקר התבצע באמצעות ראיונות ושאלונים עם 86 הורים לילדים ערבים ויהודים שאושפזו במחלקה הכירורגית לאחר פציעה בבית. בנוסף, ניתחו החוקרים נתונים על אלפי מקרי פציעת ילדים שאושפזו בבית החולים לאורך שלוש השנים החולפות. מהמחקר עולה עוד כי חלק ניכר מהפציעות מתרחש בקיץ, בזמן חופשה מבתי הספר.

 

בית חולים אסף הרופא משרת אוכלוסייה של כ- 115,000 ילדים יהודים וערבים כאחד. מהשאלונים ומניתוח בסיס הנתונים של בית החולים עולה גם כי הפגיעות בקרב הילדים הערבים הן קשות יותר, מורכבות יותר ומחיבות אשפוז ממושך יותר.

 

אנשי המכללה לישראל מציינים כי למאפיינים דמוגראפיים, התנהגותיים וסוציו-כלכליים יש השפעה גדולה על שכיחות התאונות. עד גיל 4 שיעור המוות מתאונות גדול באופן יחסי פי 5 אצל ערבים בהשוואה ליהודים. בגיל 5 עד 15 שיעור המוות מתאונות גדול פי 4 אצל ערבים, וסך הפגיעות בקרבם כפול מאשר בקרב הילדים היהודים.

 

בשני מגזרי האוכלוסייה ביחד שיעור הבנים הנפגעים בתאונות ביתיות עומד על 64  אחוז מכלל הנפגעים בעוד שבאוכלוסייה הערבית שיעורם של הבנים המעורבים בתאונות אלה אפילו גדול יותר והוא כפול משיעור הבנות. בעוד שחלקם של הערבים באיזור צריפין בו ממוקם בית החולים, היה 11.3 אחוז, הרי שיעורם של הילדים הערבים מכלל המאושפזים עקב תאונות ביתיות היה 29 אחוז.

 

מהניתוח הסטטיסטי עולה עוד כי זמן האשפוז הממוצע של ילד יהודי בעקבות תאונה ביתית היה 3.77 ימים, בעוד שזמן האשפוז הממוצע של ילד ערבי עמד על 11.8 ימים, נתון שמעיד גם על חומרת הפציעות. עוד מצאו החוקרים כי הילדים היהודים שנפגעו במהלך היום - עד 8 בערב, היה גדול יותר, בעוד שבמגזר הערבי, רוב הפגיעות אירעו דווקא במהלך הערב והלילה.

 

גורמי התאונות השכיחים הם נפילות מאופניים, פעילות ספורטיבית, חדירת עצמים זרים לגוף, כוויות, התחשמלות, נשיכות על ידי בעלי חיים, טביעה או הרעלות. חדירת עצם זר לגוף אפיינה יותר את הילדים הערביים בעוד שהתחשמלות אפיינה יותר יהודים. מהמחקר עולה גם שילדים מרקע סוציו-אקונומי נמוך חשופים פי 5 לתאונות ביתיות.

 

מומחים בארה"ב העריכו שתוכנית חינוכית ראויה תצמצם את עלות הטיפול בנפגעי תאונות ביתיות בקרב ילדים עד גיל 5 בסכום של 230 מילין דולר בשנה בארה"ב. במכללה לישראל המליצו  לבצע תוכנית הסברתית-חינוכית לגיל הרך, במטרה למנוע תאונות ביתיות ומתוך כוונה לחדד את הזהירות בנושא כמו גם מהלך הסברתי להורים למניעת התאונות. 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בבית. אלפי מקרי פציעות בשנה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים