שתף קטע נבחר

דומיינים בעברית: לא בקרוב

יו"ר ארגון ICANN, המפקח על מערכת שמות המתחם באינטרנט, הודיע בסוף השבוע כי החשש מפני הונאות דוחה את שילובם של תווים לא אנגליים במערכת הדומיינים

חששות מפני הונאות מקוונות יידחו ככל הנראה למועד בלתי ידוע את האפשרות לרשום שמות מתחם (דומיינים) עם תווים לא אנגליים, הודיע בסוף השבוע וינט סרף, יו"ר ארגון ICANN, המפקח על מערכת שמות המתחם באינטרנט.

 

פאנל של האו"ם, אשר דן בנושא, קבע בדו"ח שהגיש ביום ה', כי "לא נעשתה התקדמות מספקת לקראת רב לשוניות". בין הגורמים לדחייה, על פי הדו"ח, נמנים חוסר שיתוף פעולה בינלאומי ומכשולים טכניים.

 

במה מדובר?

 

באופן רשמי, מערכת שמות המתחם באינטרנט תומכת ב-37 תווים בלבד - האותיות של האלף בית הלטיני, 10 ספרות ומקפים. אך בשנים האחרונות, בעקבות הגידול העולמי באוכלוסיית הגולשים, ניכרת דרישה לתמיכה גם בתווים לא אנגליים.

 

לשם כך, מהנדסים החלו לפתח דרכים כדי להתאים את המערכת לשפות אחרות, כמו ערבית ועברית, סינית ויפנית. הפתרון המקובל ביותר היא הוספת התמיכה בערכת התווים Unicode למערכת. לאחר שנקבע התקן של שימוש בשפה בינלאומי במערכת שמום המתחם (DNS), החלו ביישום הטכנולוגיה בשלב ניסיוני אצל חברת הרישום הענקית VeriSign ובשלושה רשמים ברמה לאומית.

 

דורון שקמוני, חבר הנהלת איגוד האינטרנט הישראלי, מסביר כי הדומיינים בשפות הזרות מבוססים על קידוד. כלומר, כדי שמערכת הדומיינים תתמוך בשפות הזרות שאינן אנגלית, התווים בשפות הזרות עוברים קידוד. על אף שבדפדפן נראה שם המתחם בשפה המבוקשת, מתחת ל"מכסה המנוע" השם מקודד בתקן ASCII.

 

על מנת שהדפדפן שלנו יציג דומיינים בעברית ובשפות אחרות, יש צורך בתמיכה באפשרות זו בתוכנה ובמערכות הדואר (אינטרנט אקספלורר 6 עדיין לא תומך באפשרות זו, ויתכן שהיא תשולב בגירסה הבאה של הדפדפן).

 

לא ם סופית אלא תו קירילי

 

שקמוני מסביר, כי בעקבות הניסוי צצו בעיות שונות שלא חשבו עליהן לפני כן, בהן החשש מפני זן חדש של הונאות. למשל, נוכלים שירשמו את הכתובת מיקרוסופט.קום, מבלי שהגולשים ידעו כי ה-ם אינה מם סופית אלא תו קירילי. במקום לגלוש לאתר מיקרוסופט הם יופנו לאתר מראה המופעל על ידי נוכלים שינסו לגנוב מהם מידע אישי.

 

מומחי אבטחה מזהירים מפני נוכלים שינצלו את העובדה, כי לתווים דומים עשויים להיות שני קודים שונים ב-Unicode, ולפיכך, המחשב מתייחס אליהם אחרת. לדוגמה, ה-Unicode של a הוא 97 באלף-בית הלטיני, ו-1072 בזה הקירילי.

 

החלפת אחד מהם בשני עלולה לאפשר לנוכלים לרשום שם מתחם שנראה כמו paypal.com, וכך להונות משתמשים, על מנת שימסרו לו סיסמאות ומידע רגיש אחר, מתוך מחשבה שמדובר באתר חוקי. מצב זה דומה לדרך בה נוכלים שונים מנצלים כיום את הדמיון בין הסיפרה 1 לבין האות l, על מנת להונות משתמשים.

 

"בכמה מהמבחנים המוקדמים...היה ברור שעלינו לקחת בחשבון רישום של שמות מתחם, שיוליכו שולל את הגולשים", אמר סרף. "בלבול אפשרי זה מוביל לכך שחלק מהגולשים יגיעו לאתרים שנראים להם בסדר גמור".

  

92 תווים גרמניים יחודיים

 

לדברי סרף, ייתכן שניתן יהיה לאשר שימוש בערכות תווים שאינם נתונים בסכנת זיוף, עד אשר גוף התקינה, Internet Engineering Task Force, יפתור את הבעיה.

 

יש פתרונות באופק, וחלקם כבר פועלים ללא דופי. למשל, בשנה שעברה, מפעילי רשם הדומיינים בסיומת הגרמנית .de, החלו לאפשר רישום של 92 תווים מיוחדים, לרבות הסימן אומלאוט (שתי נקודות מעל האות) הנפוץ בשמות גרמניים.

 

בעיה של כיווניות

 

גם אם מערכת הדומיינים תתמוך ברישום תווים בינלאומיים, חשוב להדגיש כי שמות המתחם ברמה העליונה (.org, .net ו-.com) לא יתורגמו לעברית. כל הכתובות חייבות להסתיים במחרוזת אנגלית, כגון .com.

 

בעברית, בעיה זו רלוונטית אף יותר, משום שהעברית נכתבת מימין לשמאל. למעשה, לא נוכל לכתוב מיקרוסופט.קום אלא להקליד מיקרוסופט.com, ולהתמודד עם בעיית הכיווניות (האם ה-com. צריך להופיע משמאל ל'מיקרוסופט' או מימינה?), מה שהופך את כל העניין להרבה פחות אטרקטיבי, ועדיין לא ברור האם התועלת עולה על הנזק. נראה כי בעתיד הנראה לעין, שמות הדומיינים שלנו יישארו באנגלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים