מפגרים מאחור
שנתיים לקח לוועדת ליבנה להחליט לא להעלות את מהירות הנסיעה המותרת בכבישי הארץ. בני ברק תוהה מתי נצטרף לעולם המערבי על הכביש
שנתיים ישבה לה ועדה מקצועית עטורת פרופסורים, דוקטורים ואינג'ינירים על מדוכת העלאת מהירות הנסיעה במדינת ישראל, והחליטה בסופו של דבר שלא להעלות אותה. הוועדה, שבראשה עמד פרופסור משה ליבנה, בחנה את האפשרות לקדם את ישראל לכיוון המדינות המפותחות במערב, שבהן מהירות נסיעה של 130-120 קמ"ש בכבישים מהירים היא דבר טבעי לחלוטין.
עוד לפני שהוועדה החלה לפעול היא שידרה לעולם את המסר הבא: אל תצפו מאיתנו למהפכה כי אנחנו שבויים בתפיסת העולם האומרת שנהיגה במהירות מופרזת היא גורם מרכזי בגרימת תאונות ובהחמרת תוצאותיהן. לא ממש הפריעה לוועדה, בה ישב גם נציג של המשטרה, העובדה שגם מדו"חות המשטרה עולה שהגורם לתאונות הוא "מהירות מופרזת בתנאי הדרך", ולא "מהירות העולה על המותר בחוק". ההבדל בין השניים גדול: לא נהיגה במהירות של 130 קמ"ש בכביש 6 תגרום לתאונה, ולעומת זאת מהירות של 80 קמ"ש בכביש בו תנאי הדרך אינם מאפשרים נהיגה במהירות זאת - כביש רטוב, תנאי ערפל או שכביש מתבצעות בו עבודות - מסוכנת הרבה יותר.

ההמלצה שבכל זאת תיושם? הגברת הכנסות המדינה בסיוע דו"חות, כמובן (צילום: דייגו מיטלברג)
אם מה שעמד לנגד עיניה של הוועדה וההמלצה העיקרית שלה הם שאין להעלות את המהירות המרבית המותרת בחוק מעל ל-110 קמ"ש, מה שקיים גם כיום, ורק בקטעים קצרים יחסית של כביש 1 וכביש 4 יהיה ניתן להעלות את המהירות המותרת בפועל מ-100 ל-110 קמ"ש, הרי מה שיקרה בפועל הוא שתיושם רק המלצה מספר 5 של הוועדה: "מומלץ לנקוט בפעולות אכיפה מוגברות ומשולבות לקראת הנהגת שינויים במהירות המותרת ולאורך זמן, כדי להביא להתנהגות בטיחותית יותר של הציבור בדרכים המהירות".
העובדה, ששר התחבורה כבר אמר כי המלצות הוועדה יובאו לדיון ציבורי ולדיון בכנסת מבטיח להן עתיד דומה לזה של מסקנות ועדת בכר ושל דו"ח שיינין, וגם ההמלצה להעלות את המהירות המותרת בחלק מהכבישים מ-90 ל-100 קמ"ש תלך למגירה. מה שייושם זה רק מה שנוח לקופת המדינה: הגברת האכיפה - עוד דו"חות שיכניסו כסף לקופת המדינה מהטלת קנסות על נסיעה במהירויות שכבר אבד עליהן הכלח במדינות המערב.