שתף קטע נבחר

גוש וירטואלי: ההתנתקות ברשת

מועד פינוי היישובים מגוש קטיף, במסגרת תוכנית ההתנתקות, הולך ומתקרב, והרוחות בוערות. גם מי שבחר להצטנן במזגן ולהתנתק מהמהומות, מוזמן להצטרף למאבק על דעת הקהל ברשת. שלושה שבועות לפני, סקרנו את אתרי ההסברה העיקריים, בעד ונגד

תוכנית ההתנתקות, שכל העתירות שהוגשו לבג"צ וההצבעות החוזרות ונשנות בכנסת, לא הצליחו לדחות את מועד ביצועה (15.8.05), מעוררת רגשות עזים בקרב ישראלים, פלסטינים, יהודים ושאר העולם, שהסכסוך במזה"ת קרוב ללבו בדרך זו או אחרת.

 

המאבק אינו נותר רק בכבישים המיוזעים של ארצנו, אלא גם בשרתים הקרירים של האינטרנט הישראלי. לרגל המאורע המכונן, הקרב והולך, סקרנו את אתרי ההסברה המרכזיים העוסקים בנושא באינטנסיביות בניסיון של שני הצדדים - התומכים והמתנגדים - לגייס את דעת קהל הגולשים לטובתם.

 

הסטיקר קובע, הימין שולט

 

אתרי הבעד והנגד שסקרנו צפויים למדי, והתברר כי אתרים המוקדשים לחילוקי הדעות ברמת הסטיקר מעניינים יותר מכל האחרים. הרי למי באמת יש סבלנות לקרוא את התוכנית המלאה ולשמוע נימוקים בעד ונגד, הערכות מצב אסטרטגיות ולשמוע איך המהלך ישפיע על הגיאו-פוליטיקה של איזורנו? מה שקובע, בסופו של דבר, הם הסטיקרים של כל צד.

 

מעניין לראות שגם באינטרנט נפקד מקומם של אנשי המרכז או השמאל. אלה, מעדיפים כנראה לברוח לבלוגים, לתוכניות טלוויזיה אסקפיסטיות או להבדיל, לפעילויות "אנרכיסטיות" יותר. מזל שהצלחנו למצוא אחד או שניים שהרימו את הכפפה.

 

נגד ההתנתקות

 

  • קטיף.נט - פורטל ותיק, המופעל על ידי בני משפחת סנדר המתגוררת במושב גני טל, שחשו "שיש צורך לתת במה לכל הקורה בגוש קטיף בזמן אמת". באתר תמצאו פורומים, סקרים, עדכוני חדשות, מוני פצמ"רים ומתקפות טרור יצירתיים, מאמרים, שירים פרי עטם של ילדי הגוש, תפילות (לא ב-MP3, אבל עם ניקוד), היסטוריה, תמונות, מידע על ישובי הגוש, הודעות והנחיות לפעילים ומבחר באנרים מגויסים ובעלי נופך סובייטי משהו.

    אחד הבאנרים הללו מפנה לאתר הרשמי של ועד ישובי גוש קטיף, הכולל כתבות הפונות לנקודה היהודית בליבם של הגולשים, בקשה לסיוע למאבק באמצעות תרומות, עדכוני חדשות, חומרי הסברה (מטרות המאבק, קובץ שאלות ותשובות משעשע ומדאיג בו זמנית), תיק עתונות והפניות למיני-אתרים של מבצעים חגיגיים, שנערכו בנסיון למנוע את הגזירה.

  • גוש קטיף - אתר שעל פניו אינו מוקדש למאבק, לפחות לא באופן בוטה. מדובר באתר תמונות, שמעוצב כמעין מדריך יישובים, ומציג צילומים מלאי רוגע ונורמליות מ-22 יישובים ואתרים באיזור, ואמור - ככל הנראה - לעורר בכולנו את התחושה שמדובר בעצם מעצמותיה של המדינה, באחינו, בישובים ככל האחרים.

    מרבית התמונות מציגות ילדים חייכניים, דשאים מוריקים, נופים מעוררי קנאה ובתי מידות שגורמים לנו לחשוב שוב למה הם כל כך רוצים להישאר, כאשר בינות לאלו, הניטרליים, משולבות כרזות וכתובות גרפיטי, שלטים המעידים על קורבנות טרור וסיוע שניתן ליישוב מטעם גופים רשמיים (ע"ע כפר דרום). באחד העמודים, זה של כפר ים, תמצאו אפילו תמונה פסטורלית של "השכנים". אומר הכל לא?

  • חדר החדשות - אתר חדשות פוליטי של יש"ע ניוז ועיתון מקור ראשון, המפרסם חדשות על אירועים ביטחוניים בשטחים ובישראל, ולאחרונה מוקדש רובו ככולו למאבק בהתנתקות, וכולל מבזקים תדירים, צילומים מהשטח, מפות של הפעילויות ומאמרי דעה של הנוגעים בדבר, המתהדרים בכותרות בנוסח כמו "המצור על גוש קטיף הוא נקודת שפל מוסרית בהיסטוריה של העם היהודי". לבד מעמוד החדשות והדעות, שאר מדורי האתר, כמו רכב, תרבות וחברה, ספורט, כלכלה וכדומה - מציעים תכנים סטנדרטיים למדי, בגבולות הז'אנר.

  • ערוץ 7 - אתר האינטרנט של הערוץ והאגדה, שכולל תכנים העוסקים בהתנתקות כמעט בכל המדורים (למעט חינוך, רפואה, כלכלה, טיולי ותשבצים, שנותרו - בינתיים - מנותקים). האתר מלא בכתבות ,ראיונות, מאמרי דעה, מבזקים, דיווחים, וכמובן באנרים וקריאות צבעוניות להאבק, לסרב או בקיצור, לנצח באמצעות הפרת חוק.

  • מועצת יש"ע - אתר האם של ההתנחלויות (יהודה, שומרון וחבל עזה), המקדיש מדור מיוחד ליישובי גוש קטיף, שמטרתו "היכרות עם חבל ארץ של הגשמה ציונית", ובו מאמרים, חדשות, ארכיון קטעי עתונות רלוונטיים, קישורים, מסמכים (עמדת מועצת יש"ע, מסמך תוכנית ההתנתקות וכדומה), וסרטון, שלמרבה הצער סרב לפעול במחשב שלנו. לא לקחנו אישית.

  • דעות - אתר תוכן עצמאי ותיק, שהסלוגן שלו הוא "אתר המאבק למען ארץ ישראל", ומפעיל את: "אתר המאבק נגד תוכנית ההתנתקות", ה"מכיל חומר הסברה רב ומומלץ להקדיש מספר דקות בכדי לעיין בו לפני שמגבשים דיעה לגבי הנסיגה מגוש קטיף". למרות שעורכו מפציר בגולשים לקרוא אותו "ללא דעות קדומות", הוא מצהיר כי "אנו מצידנו עושים מאמץ עליון בשביל להזהיר מפני הסכנות הצפויות" בעקבות ההתנתקות.

    באתר תמצאו עדכוני חדשות, רשימת תפוצה, בקשות לסיוע ותרומות, מעט חומרי הסברה (מאמרים וקבצי FAQ לאלו שעדיין מאמינים בקיום דיונים מנומסים), עצומה, ספר מבקרים ומידע לגולשים שבצונם להתפקד לליכוד, ולהשפיע מבפנים.

 

בעד

 

  • ארגון הכחול לבן - אתר חדש ועצמאי, שהוקם אד הוק, לצורך מתן מענה שמאלני הולם לאתרי הנגד המושקעים. בעמוד הבית מתנגנת לה השורה האחרונה של "התקווה", ובעמוד האודות תמצאו את הטקסט החד משמעי: "עלינו לעמוד מנגד לעריצות הימין הקיצוני...מעתה קולנו יישמע! הורידו את הסטיקרים שלנו. הדפיסו אותם, חלקו אותם בצמתים, תלו אותם ברחובות, העבירו בדואר האלקטרוני...כי אנו הרוב ולפי חוקי הדמוקרטיה אנו "אדוני הארץ" ועל המיעוט להכיר בכך". הסטיקרים אגב, כוללים כמה הברקות כמו: "פנטה. בטרוף שלהם" או פראפרזה על אורנג' - "תהנה. תתרגש. תתנתק".

     
  • שובי - ארגון נשי הקורא "לצאת מעזה ומיד. המכנה המשותף היחידי המאחד את כולנו מתמקד בהצלת חיי אדם. חייהם של אלפי חיילים ואזרחים, נשים גברים וילדים", שהחברות בו מקיימות הפגנות ומפגשים ברחבי הארץ, גם מול בתיהם של שרי הליכוד ובית ראש הממשלה, שולחות מכתבים, מגיעות לכנסת, מבקרות מתיישבים המעוניינים להתפנות מגוש קטיף, ולמרות שפעילותן אינה קשורה באופן לגמרי ישיר להתנתקות, אין ספק שהן ממובילות התמיכה במהלך.

     
  • המפקד הלאומי - אתר היוזמה של עמי אילון וד"ר סרי נוסייבה, שקוראת ל"רוב הדומם" לעשות קצת רעש, להשתתף ב"מסע כחול לבן מהצפון לדרום לתמיכה ביציאה מעזה", לאייש תפקידים ב"מטה סרט כחול-לבן" או סתם לענוד סרט כזה למכונית הפרטית. באתר יש חדשות ועדכונים לגבי הפעילויות, הפניות לכתבות מכלי תקשורת שונים ומידע על היוזמה.

  • המועצה לשלום ולביטחון - אתרה של "עמותת מומחים לבטחון לאומי", שמצדד כמובן בהתנתקות, אולם עוסק בה ובהתנגדות לה כאל חלק ממהלך רחב יותר, בעל השלכות עתידיות על גורל האומה, וכולל מידע על עיקרי פעולותיה של המועצה, בראשן תוכנית ההפרדה, וכן תגובות של אישים שונים לנושא הסרבנות ושאלות נוספות. באתר תמצאו גם מאמרים ממקורות שונים, מידע על הארגון וכמו אצל הצד השני - קובץ שאלות ותשובות למתלבטים.

     
  • מגזין הכיבוש - אתר שלא לגמרי נמנה עם אתרי הבעד, וכולל "ידיעות ופרשנויות שאינן משתפות פעולה עם הכיבוש", ביניהן מאמר שכותבו סבור כי פינוי בכוח מנוגד למטרותיהם של מצדדי ההתנתקות ובעל הערכים הליברליים, מאחר והוא פוגע בזכויות המתנחלים ובצבא; דו"ח של המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, ובו דיווח על הרס בתים של פלסטינים על ידי צה"ל, במסגרת מבצע שמטרתו למנוע מקיצונים ימניים ומתושבי גוש קטיף להשתלט על המבנים כדי להתנגד ליישום תוכנית ההינתקות", ועוד עניינים הנוגעים לסכסוך, ועשויים לסייע לכותבי השאלות ותשובות של הימין.

 

לא בעד ולא נגד

 

"כתום-כחול" הוא אתר סקרים קטן, שמצהיר על כוונתיו לאפשר לכולם להביע דעה, "בלי לחשוש שמישהו שחושב אחרת ממך ישרוט לך את האוטו בגלל צבע הסרט שתלית". אפשר לבחור בצבע הכתום או הכחול, ובשלב זה, לאחר שיותר מ-1,000 גולשים כבר הצביעו, הכתום מוביל. אפשר לצפות בפילוח לפי גיל, מין, איזור מגורים או שירות צבאי. חשוב להתייחס לנתונים בערבון מוגבל מאוד, כי מדובר בסקר לא מייצג.

 

איך קוראים לזה?

 

בהזדמנות זו, רצוי להבהיר אחת ולתמיד שאלה מהותית: איך קוראים לזה בכלל, הינתקות או התנתקות?

 

רוני הפנר, מפעיל האתר המצוין "השפה העברית", מסייע למי שמתלבט, ומרגיע, ש"שתי המילים תקינות", ההבדל היחיד ביניהן נובע מממידת האקטיביות של הפועל: "מבחינת המשמעות, כשמשהו 'ניתק ממקומו' מדובר בפעולה סתמית שלא מתואר מי הגורם לה. לעומת זאת, כאשר משהו 'מתנתק', הוא לרוב 'מנתק את עצמו'. כלומר, מבצע פעולה אקטיבית של ניתוק".

 

אין ספק, לא מדובר בגוש ישובים עצמאי שניתק לו לפתע משאר מדינת ישראל, כמו שקרה לאיים האיבריים ב"רפסודת האבן", ספרו של ז'וזה סאראמאגו, ולכן גם הסיפור שפורסם במגזין "השבועון" של "מקור ראשון", לפני מספר שבועות, ועל פיו ביום הפינוי ינתק (!) הגוש ממקומו וירחף לו באוויר, כאילו היה מרכבתו המשודרגת של אליהו הנביא - כנראה כבר לא יתממש.(רוני שני) 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועד ישובי גוש קטיף. FAQ משעשע ומדאיג
ארגון הכחול לבן. סטיקרים מעוררי חיוך
מומלצים