שתף קטע נבחר

מתנגדי ההתנתקות צעדו בתוך כפר מימון

לאחר שמתנגדי ההתנתקות הקיפו את גדרות כפר מימון כשבראשם הרבנים עם ספר תורה, החלו מאות מהם לצאת מהיישוב. רבים אחרים ממשיכים להקיף את היישוב בתהלוכה שבראשה רבנים וספר תורה. בכוונת המשטרה לעקוב אחר היוצאים כדי לוודא שלא יפנו לכיוון גוש קטיף. ליאור קצב: "לא אפשרו לנו לצעוד, בזה האירוע נגמר. שמח שמפגן המחאה הסתיים בלא אלימות"

מארגני הצעדה בכפר מימון פועלים לארגן הערב (ד') את אלפי מתנגדי ההתנתקות העייפים שנותרו עדיין ביישוב לצאת לצעדה מחודשת מחוץ לשערי היישוב. זאת, לאחר שרבים מהשוהים במקום החלו לעזוב את היישוב, וטור ארוך של מכוניות המתין בשער היציאה מהמקום.

 

מועצת יש"ע ביקשה לעצור את זרם העוזבים, ושלחה למקום ג'יפ עם כרוז שקרא להם להישאר במקום. רבים מהיוצאים נענו לבקשה והתיישבו בשדה סמוך. רבים אחרים המשיכו בצעדה להקפת היישוב.

 

 

 

מתנגדי ההתנתקות צעדו הערב מסביב ליישוב כשהם צועדים לאורך הגדר ההיקפית מסביבו. בראשם צעדו הרבנים, כשבידם ספר תורה. כוחות הביטחון נעו במקביל אליהם לאורך הגדר, כדי שלא יוכלו לחצותה.

 

להערכת המשטרה, חלק היוצאים יתפזרו חזרה לבתיהם. המשטרה עוקבת אחר היוצאים ותלווה אותם כדי לוודא שלא יפנו לכיוון גוש קטיף, וליתר ביטחון הצירים לכיוון זה נחסמו.

 

בין הנוכחים באירוע היום היה גם ליאור קצב, ראש עיריית קרית מלאכי לשעבר ואחיו של הנשיא משה קצב: "לצערנו לא איפשרו לנו לצעוד לכיוון גוש קטיף וכיסופים", אמר קצב, "רוב האנשים פה מבינים שבזה האירוע נגמר. כנראה שיוותר במקום גרעין קטן אשר ימשיך בהקפת הגדרות, אולם הרוב המוחלט בדרך הביתה. אני שמח על מפגן המחאה שמתקיים בלא אלימות. זו דמוקרטיה במיטבה", אמר.

 

במשטרה שוחחו עם מנהיגי הציבור על מנת שהמפגינים הרבים לא יגיעו לגדר ולא יתעמתו עם כוחות הביטחון. במקום לא נרשמו בינתיים כל אירועים אלימים, וההמונים נשמעו להוראות מועצת יש"ע, שהורתה להם בעת ההמתנה להתיישב על הרצפה. הסדרנים של מועצת יש"ע הוצבו כחיץ בין המפגינים לגדר.

  

הצועדים שילבו זרועותיהם, שרו שירים וקראו קריאות בגנות ההתנתקות. רבנים ומנהיגים נאמו בפני קהל ההמונים, וקראו להם לצעוד לעבר גוש קטיף על מנת לסכל את ההתנתקות. ראש המועצה האזורית דרום הר חברון, צביקי בר חי, פנה לאלפים שנמצאים במקום ואמר: "באנו לומר שלא ניתן לאדם אחד שאיבד את דרכו להכניס את מדינת ישראל לטראומה. אנחנו ממשיכים לגוש קטיף".

  

מהמשטרה נמסר: "לא נאפשר יציאה של אף אדם מן הכפר - אלא בדרך הביתה". כוחות הביטחון המשטרה נערכו בשלושה מעגלים על מנת לא לאפשר לקהל ההמונים הצבוע בכתום לעבור. לקראת החיילים והשוטרים יצרו שרשרת אנושית כפולה המקיפה את כל גדרות היישוב. במקום הוצבו גם פרשים ומכוניות להתזת מים.

 

מו"מ בין המשטרה למנהיגי המפגינים

 

סביב שעת השי"ן ליציאה לצעדה, 19:00, נכנס לכפר מימון מפקד המחוז הדרומי של המשטרה, ניצב אורי בר-לב, ולחץ את ידו של ראש מועצת מטה בנימין, פנחס ולרשטיין. ולרשטיין ביקש מבר-לב לדאוג שהרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, "יגיע לכפר מימון ויסביר באיזו זכות מונעים מהם את המעבר בתוך ארץ ישראל". לדבריו, "אנו מחכים לבואו של חלוץ".

  

הרב יעקב מידן מגוש עציון אמר לניצב בר לב: "אנחנו ציבור לא אלים, נעצרנו כאן בגלל שבית המשפט העליון טען כי יש לכם ידיעות שאנשים הולכים להתפרע - אבל אנחנו רק רוצים לצאת להזדהות עם תושבי גוש קטיף. אנחנו רוצים להיות בשעתם קשה, לכולנו יש דם אחד. לא ייתכן שנפקיר אותם".

 

מפקד מחוז ניצב אורי בר לב ענה להם, הודיע להם כי המשטרה לא תאפשר לאלפי פעילי הימין לצעוד מכפר מימון לכיוון גוש קטיף: "אנחנו כאן עם 20 אלף חיילים ושוטרים. אותם חיילים ושוטרים הם אחים והבנים של כולנו. אל תגרמו שהמצב יהיה מסובך יותר מעכשיו. אני לא יכול לאפשר לכם לצעוד לעבר גוש קטיף - אבל אני מוכן לשקול צורה אחרת, לגיטימית, של מחאה".

 

ולרשטיין אמר ל-ynet: "זה לא משחק פוקר, זו לא מטרה איך להתגנב לגוש קטיף. צריך ליצור מצב שיוכיח שהחלטות שרון הן פגיעה בעם ישראל, ורק חזרה להכרעת העם מסוגלת לקבל החלטה על עקירת ישובים".

 

בעת שהרבנים שוחחו עם ניצב בר-לב, יצאו רבים מהצעירים שבין המפגינים הצדה, וצעקו לעבר כוחות הביטחון, "חייל, שוטר, סרב פקודה". לאחר מכן החלו לומר לחיילים תפילת "מי שבירך", לקרוא לעברם "אנחנו אוהבים אתכם, תשבו לנוח". לאחר מכן החלו לשיר: "גולני, גולני שלי".

 

כמה מהפעילים התקרבו לגדרות היישוב והחלו להתעמת עם אלוף פיקוד הדרום, דן הראל. המפגינים צעקו לעברו: "אתה רובוט של ראש הממשלה. תתבייש לך". הראל לא הגיב לדברים.

 

המתנחלים טוענים, כי בעת שכוחות הביטחון עסוקים במה שקורה בכפר מימון, מנצלים את ההזדמנות מאות מתנגדי ההתנתקות ממקומות אחרים ונכנסים לתוך גוש קטיף. במערכת הביטחון היו מודעים לאפשרות הזו, ולכן עיבו מראש את הצירים לגוש קטיף.

 

במקום 20,000 שוטרים וחיילים

 

במשטרה ובצבא נערכו לחסום את הצועדים באמצעות 20,000 חיילים ושוטרים, כמו גם באמצעות פרשים ומכונות להתזת מים. "לא נאפשר למתנחלים לצאת מכפר מימון ולצעוד לגוש קטיף", אומרים גורמים בכירים במשטרה. מאות חיילים מקיפים את גדרות כפר מימון, ואת השער האחורי של היישוב, תוך שימת דגש על המקומות בהם פרצו המפגינים את הגדר. מסוקים של המשטרה חגים באוויר.

 

מוקדם יותר, הרב הראשי לשעבר, אברהם שפירא, הגיע לכפר מימון על מנת לחזק את ידי השוהים במתחם, התקבל בשירה ובריקודים והובל לבמה המרכזית. גם הרב הראשי לשעבר מרדכי אליהו הגיע למקום, בניסיון למנוע את ההתנגשות הצפויה.

דעה
זו לא אלימות, זו דמוקרטיה / עפר שלח
מחאת המתנחלים עד כה היא מופת של דמוקרטיה, סבור עפר שלח, והאלימות שהיתה לא חרגה מן הנורמה. יש רק לקוות שמה שהיה הוא גם מה שיהיה, ושני הצדדים יזכרו שלא מדובר ב"אויב". ואגב: מישהו זוכר את ראש הממשלה, אריאל שרון? איפה הוא בכל הסיפור הזה?
לטור המלא

 

במתחם התקיימה עצרת תפילה וקריאת פרקי תהלים בהשתתפות הרב שפירא, "להצלת גוש קטיף, צפון השומרון וארץ ישראל כולה".

 

גם הרב הראשי לשעבר מרדכי אליהו התגייס למאמץ, וקרא הערב לציבור הרחב להגיד פרקי תהלים למען האחים הנצורים בכפר מימון ולביטול תוכנית עקירת היהודים.

 

ובינתיים, תושבי גוש קטיף יצאו בשיירה לכיוון כפר מימון תחת הכותרת "לעזרת אחינו הנצורים בכפר מימון", ולהביא עמם אספקת מים ומזון.

 

המשטרה התירה לכ-150 מהם להיכנס לכפר מימון .

 

האמבולנסים פונו בגלל מחלוקת תקציבית

 

מנכל מד"א, אבי זוהר, הורה על פינוי צוותים ואמבולנסים משטח ההפגנה בכפר מימון,.בשל היעדר סיכום בעניין מימון פעילות מד"א בשטח כעת ובמהלך ההתנתקות, וכן בעקבות דברי נציגי כוחות הביטחון כיה מענה שלהם לאירועים הוא מענה הולם.

 

ממד"א נמסר כי המענה לקריאות אם יהיו כאלה ייעשה באמצעות האמבלונסים הפנויים בשגרה, וכי יש חשש שלא יינתן מענה מהיר מספיק להתפתחוית שאמורות להיות באזור בשעות הקרובות.

 

בתדריך שערך אחר הצהריים מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, באזור כפר מימון שבנגב, הוא העריך ש"האירוע יסתיים תוך כמה שעות". לדברי המפכ"ל, "ייתכן שיהיה עימות מוגבל, אבל יש הבנה של שני הצדדים שהאלימות היא מחוץ לתחום". המפכ"ל קראדי הוסיף: "אני מקווה שהמפגינים יביעו את המחאה כמו שהם רוצים ויחזרו לביתם, ואנחנו נחזור לשגרת החיים ולהכנות להתנתקות".

 

מוקדם יותר היום הודיעה מועצת יש"ע כי לקראת סוף השבוע יעזבו מתנגדי ההתנתקות את כפר מימון לבתיהם, ובמקום יישאר רק גרעין שיוחלף כל פעם בפעילים רעננים. במקום שוהים כעת בין 10,000 ל-15,000 פעילי ימין.

 

רבים מבין השוהים בכפר מימון, אומרים שהם בטוחים בכך שהצעדה תגיע בסופו של דבר לגוש קטיף. גם אחרי שלושה ימים, המוטיבציה בקרב המפגינים גבוהה מאוד. אחר הצהריים חולקו לצועדים סנדביצ'ים ושתייה לקראת הצעדה, ואנשים חוזרים ואומרים כי הם יגיעו לגוש קטיף וכי אף אחד לא יוכל לחסום אותם.

 

למרות החום הכבוד השורר בכפר מימון, ולמרות שרוב המפגינים לא התקלחו כבר שלושה ימים וישנים בשקי שינה ואוהלים, הם נראים נחושים, רעננים ומלאי אנרגיות להמשיך במאבק - מתוך אמונה שבדרך זו הם יצליחו להביא לעצירתה של תוכנית ההתנתקות. המפגינים לא מפסיקים לשיר, לרקוד ולהפגין מורל גבוה מאוד.

 

תושבי כפר מימון עתרו לבג"ץ נגד "מצור" המשטרה

 

תושבי כפר מימון בו נמצאים עשרות אלפי מפגיני הימין, עתרו אתמול בדחיפות לבג"ץ בטענה שפעילות המשטרה בכפר אינה חוקית. מחר ב-9:00 בבוקר ידון בג"ץ בעתירה.

 

בעתירה, שהוגשה בשמן של 300 המשפחות המתגוררות בכפר, נטען כי המשטרה הטילה "מצור" על היישוב, וכי כתוצאה מכך נגרמו נזקים כבדים לתושבים במקום ולגידוליהם: "לא נותנים לתושבים לצאת מהכפר או להיכנס אליו והורסים להם את הגידולים שמהם הם מתפרנסים", האשים עורך הדין משה בן דוד, שבאמצעותו עתרו התושבים, יחד עם עורך דין ישעיהו אברהם.

 

"מענישים את התושבים בלי שהם עשו דבר, רק משום שהם אפשרו למפגינים להכנס ליישוב ולשהות בו. אנחנו דורשים שיתנו לתושבים לקיים

שגרת חיים רגילה, שיסירו את המצור ושיניחו לאנשים לצאת לעבודה ולחזור ממנה וגם שיתנו לספקים להיכנס לכבר", אמר עו"ד בן דוד.

 

בעתירה התבקש בית המשפט להוציא צו ביניים שיאסור את כניסת המשטרה לתחומי היישוב לצורך פינוי המפגינים וכן יאסור עליה לגרום נזק לגידולים ולחממות עד להכרעה בעתירה.

 

מחר בבוקר ימשיך בג"צ לדון בעתירה הדחופה שהגישו מפגיני הימין ובעלי חברות אוטובוסים שלשום נגד מניעת יציאת האוטובוסים לצורך הפגנת הימין הגדולה.


פורסם לראשונה 20/07/2005 16:20

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג ודורון שפר. וידאו: רויטרס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
המתנחלים נעצרו בשערי היישוב
צילום: ערוץ 10
צילום: צפריר אביוב
הרב שפירא בא לחזק
צילום: צפריר אביוב
צילום: ירון ברנר
תושבי הכפר עתרו לבג"ץ נגד ה"מצור"
צילום: ירון ברנר
מומלצים