שתף קטע נבחר

קונה איים בזרם - על איים פרטיים למכירה

חלום האי הבודד מעולם לא עבר מהעולם, אלא רק התחזק - מאז רובינזון קרוזו הספיקו לעבור על האי הבודד תוכניות ריאליטי, מסיבות לעשירים ומייזמי נדל"ן. ברחבי העולם מכרו והשכירו אותם משך שנים, ועכשיו יש גם חברה ישראלית שמטפלת בזה. כמה יעלה לנו אי פרטי ומהם המקומות החמים למתבודדים? כתבה לאסקפיסטים

לו רובינזון קרוזו של דניאל דפו היה יודע כמה שווה היום אי בודד, ייתכן שהיה שוהה בו יותר מ-28 שנה. ואם סיפורו של קרוזו היה מתרחש בימינו, סביר להניח שבבוא העת הוא היה מוכר את האי תמורת סכום נאה או משכיר אותו לטובת מסיבת ענק, כפר מוסיקה או תוכנית ריאליטי.

 

חלום האי הבודד לא עבר מעולם. התמונה של רצועת חוף אקזוטית, עצי דקל, ואגוזי קוקוס באי שכולו שלנו, היא אחת הפנטזיות היותר מושרשות בהוויה האנושית - חיי בידוד נטולי דאגות, מפלט מהעולם המודרני. היום זה שווה כסף, והרבה.

 

איי הבהאמאס או הקריביים נחשבו מאז ומתמיד ליעד מועדף לנופש בקרב העשירון העליון, אבל למה להתפשר על ביקור באי, כשאפשר לרכוש אותו? העלייה במספרם של העשירים בעולם שיכולים להרשות לעצמם בילוי אקזוטי, מהווה גם היא מקדם למיזמי נדל"ן ותיירות נוסח חזון האי היווני של דודי אפל.

 

מתברר, כי אם תרצה היום לקנות אי, המבחר עומד בדרך כלל על כ-120-100 איים אטרקטיביים למכירה. אי אטרקטיבי הוא אי שמשתרע על שטח של בין 20 ל-4,000 דונם, מתנשא לגובה של לפחות 15 רגל, ומספק כמה אזורי עגינה. בנוסף, רצוי שיהיו לאי מספר חופים, כאשר לפחות אחד מהם מוגן מאיתני הטבע. 

 

הישראלים נכנסים לתמונה

 

כמו בכל תחום כמעט, גם כאן זה היה רק עניין של זמן עד שחברה ישראלית תעסוק גם היא במכירה והשכרה של איים. חברת TMI הוקמה לפני כשנה, כשייעודה הוא נכסי יוקרה. נושא המסחר באיים לא היה אז על הפרק, אלא שבינתיים חל מהפך.

 

"הכל התחיל מדרישה של לקוח שחיפש אי לצורך אישי. התחלנו לחקור את הנושא וגילינו עולם ומלואו", מספר מנכ"ל TMI, עו"ד אופיר מילר. לדבריו, למעט מאד אנשים ברחבי העולם יש ידע ומידע בתחום הזה. הכוונה לאנשים המקושרים לבעלי האיים (שרובם בבעלות פרטית), בעלי ידע והבנה בתחום האופרציות והתשתיות הכרוכות ברכישת אי, בתחום השיפוט והשליטה בו וכן בעלי ידע גיאולוגי.

 

בחברת TMIהחליטו ללכת על זה, וחברו לסוכנות של פארהאד ולאדי מגרמניה. ולאדי עוסק במכירת איים כ-30 שנה, ועד כה מכר לעשירים ולמפורסמים כ-650 איים בכל רחבי העולם.

 

בין לקוחותיו של ולאדי ניתן למצוא את השאה של איראן, מרלון ברנדו (שניהם ז"ל) וברוק שילדס. הוא מעסיק כ-20 עובדים בשני משרדים בגרמניה ובקנדה. ניתן לרכוש אצלו איים במגוון של מחירים ואזורים, מ-16 אלף דולר לאי סלעי בחופי סקוטלנד ועד עשרות מיליוני דולרים לאיים אקזוטיים בקריביים ובדרום האוקיאנוס השקט.

 

יש הצדקה לחברה בישראל למכירת איים?

 

מילר: "אנחנו מדברים באמת על העשירון העליון ועל חברות מסחריות שמעוניינות לבנות אטרקציות כמו קזינו, מייזמים תיירותיים ומייזמי נדל"ן. כשאנחנו מציגים לאותם אנשים 'כבדים' את הנכסים הם פותחים את העיניים, לא יודעים שיש את האופציה הזו".

 

מה אתם מציעים להם?

 

"איים בקנדה, תאילנד, דרום אמריקה, נורבגיה, איי סיישל ובעוד מקומות אקזוטים אחרים, חלקם עם שרותים ונכסים כמו בתים ובתי הארחה, חלקם רחוקים ומבודדים. יש לנו אפילו 2 איים שאין להם שם".

   

המקומות החמים: אוסטרליה וניו-זילנד

 

כמה עשיר צריך להיות כדי לרכוש פיסת יבשה באמצע האוקינוס? תלוי בסחורה. הפערים בין שטח האיים, מיקומם על הגלובוס והמתקנים הקיימים בהם יוצרים טווח מחירים שבין מאות אלפי דולרים לכמה עשרות מיליונים. הרכישה של האי עצמו אינה סוף הסיפור מבחינה פיננסית. העלויות הנוספות עבור "טנק שפכים", גנרטור ומערכת מים, אם אין כאלו על האי, יכולות להגיע ל-100 אלף דולר. ככל שהאי נידח יותר, כך יעלה יותר כסף לחיות בו.

 

אוסטרליה וניו-זילנד הם כיום המקומות החמים ביותר בשוק האיים הפרטיים. האזורים המבוקשים ביותר נמצאים לאורך החוף המזרחי של ניו-זילנד, ובקווינסלנד וטסמניה באוסטרליה.

 

ניו-זילנד הגמישה את הכללים לבעלות זרה על קרקע, וסביר להניח שינתן אישור אם תוכניות הפיתוח עבור האי הן ניתנות לביצוע מבחינה כלכלית, ידידותיות לסביבה ותורמות לשוק העבודה המקומי.

 

אוסטרליה מאפשרת לזרים לרכוש קרקעות בתנאים מסוימים, ורוב האיים בה ניתנים לחכירה ל-99 שנים. האזור מתאפיין באקלים נוח, אוויר נקי, יציבות פוליטית ועידוד השקעות מצד הממשלה. מחיר האיים באזור מתחיל ב-950 אלף דולר.

 

האוקיאנוס השקט: רוב המדינות באזור לא מאפשרות לזרים לרכוש קרקע. ניתן לרכוש איים בפולינזיה הצרפתית ובפיג'י, כאשר הרכישה מותנית באישור הממשלה. בגלל מיעוט האיים שניתנים לרכישה, מחיר האיים הפנויים הוא גבוה.

 

האוקיאנוס ההודי ואפריקה: רוב המדינות המקיפות את האוקיאנוס ההודי אוסרות על רכישת נדל"ן פרטי על ידי זרים. ההיצע מוגבל לאזורים כמו קניה, הודו, מלזיה ואיי סיישל, וגם בהם הרכישה מותנית באישור הממשלה. מחיר האיים באזור מתחיל במיליוני דולרים.

 

דוגמה מאיי סיישל: אי בשטח של 100 דונם, הכולל וילה מאובזרת (5 חדרי שינה, סלון גדול, 4 חדרי שירותים ומקלחת ועוד), מוצע למכירה במחיר של 8.5 מיליון אירו.

 

אירופה, האוקיאנוס האטלנטי וסקנדינביה: ניתן למצוא איים לרכישה בסקוטלנד, נורבגיה, אירלנד, פינלנד ושבדיה. מחירם של האיים באזור מתחיל ב-50 אלף דולר. למעוניינים באי פרטי באיי הבהאמאס (באוקיאנוס האטלנטי), אי בשטח של 8 דונם, הכולל 2 קוטג'ים והרבה צמחיה טרופית, המחיר הוא 1.85 מיליון דולר.

 

דרום אמריקה: רוב האיים הפרטיים באזור שייכים לברזיל ולארגנטינה, וחלק קטן יותר לצ'ילה. איים באזורים אחרים בדרום אמריקה הם אטרקטיביים פחות בגלל החום והלחות. בגלל המגבלות על רכישות זרים באזור, מומלץ להתייעץ עם מומחה לפני הרכישה. דרום אמריקה היא אזור יחסית רדום בשוק האיים, בגלל אי היציבות הפוליטית, הכלכלית והחברתית. המחירים מתחילים ב-280 אלף דולר.

 

הקריביים: מספר האיים הפרטיים מוגבל, ורוב המדינות מגבילות רכישת נדל"ן על ידי זרים, ודורשות קבלת אישור - תהליך שעלול להימשך זמן רב. במקומות שבהם ניתן לרכוש איים, המחירים מתחילים ב-800 אלף דולר, ובדרך כלל מגיעים ליותר ממיליון דולר.

 

מרכז אמריקה: רוב המדינות באזור מאפשרות לזרים לרכוש אי (פרט למקסיקו), והמסים בדרך כלל סבירים. הבעיה העיקרית היא המתיחות הפוליטית. האיים האטרקטיביים ביותר באזור נמצאים בפנמה, בעיקר בחוף האוקיאנוס השקט. גם בליז מציעה איים אטרקטיביים לרכישה. המחירים באזור מתחילים ב-195 אלף דולר לאי.

 

קנדה: מזרח ומרכז - נובה סקוטיה היא האזור המבוקש ביותר, בגלל האקלים המתון. זכויות הבעלות מובטחות. המחירים מתחילים ב-32 אלף דולר. במערב - האיים האטרקטיביים ביותר באזור נמצאים בבריטיש קולומביה, וכן במדינת וושינגטון שבארה"ב.

 

בלב אגם מפורסם בקנדה תוכלו לרכוש אי צנוע של 3 דונם, כולל קוט'ג, מערכת שאיבת מים מתוקים, גנרטור ועוד. המחיר: 168 אלף דולר.

 

ארה"ב: שוק האיים הגדול ביותר בארה"ב נמצא בצפון-מזרח, במדינות ניו יורק, מיין וקונטיקט. המחירים מתחילים ב-150 אלף דולר. לקליפורניה יש מספר איים בבעלות פרטית. המחירים מתחילים ב-69 אלף דולר.

 

רוצה להתבודד? שכור אי

 

"שוק ההשכרות של איים הופך היום לפופולרי", מספר סמנכ"ל TMI, שרון גינדי. השכרת איים לאירועים ושימושים מסחריים הפכה בשנים האחרונות למקובלת יותר ויותר. תוכניות ריאליטי, חברות אמידות המעוניינות לפנק את העובדים, מסיבות לעשירים או סתם אסקפיסטים הן רק חלק מהדוגמאות. גם בעלי ההון שמעוניינים לצאת לחופשה של ממש, הרחק מעין התקשורת, מוצאים פתרון בשכירת אי. 

 

המיליארדר ריצ'רד ברנסון, למשל, רכש אי בלתי-מיושב ב-1970 והפך אותו לבית הארחה לסלבריטאים מותשים, עם כל הנוחיות הנדרשת. התענוג עולה 15 אלף דולר ליום לשבעה אורחים, ו-31 אלף דולר ליום ל-26 אורחים.

 

במקרים רבים ממליצים מוכרי האיים לשכור אי לפני שרוכשים אותו, כדי לבדוק האם הוא מתאים לצרכיהם. המחירים נעים בין 100 דולר ל-55 אלף דולר לשבוע, תלוי במיקומו של האי ובשירותים המסופקים בו. ולאלה שיוצאים לאי בודד - אל תשכחו להצטייד בספרו של רובינזון קרוזו, ולו רק כדי להרגיש כמוהו ליום אחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי בודד: כמה זה עולה?
מילר. "הכל התחיל מבקשה של לקוח"
מומלצים