שתף קטע נבחר

ההונאה הגדולה של יצרני השמפו והמסכות לשיער

עשרות סוגי השמפו והמסכות שעל המדפים מבטיחים לנו שיער שופע, מבריק וגמיש • היצרנים מספרים לנו שיש בהם ויטמינים ותמציות צמחים שמבריאים ומתהדרים ביכולות ריפוי • אבל אי אפשר להחיות, להזין או להבריא שיער, כי שיער הוא איבר מת • אפשר רק לשפר את המראה שלו על ידי ציפויו בחומרים שונים – עד החפיפה הבאה • היצרנים, כמובן, יודעים את זה

לפני כשבעה חודשים החליטה א' לבצע שינוי בתספורת שלה. הספר בדק את שיערה במיומנות מקצועית והציע לה לעשות פרמננט. "יש לך שיער טוב", אמר לה. "הפרמננט יוסיף לו גמישות, קפיציות ומראה שובב".

 

במשך יומיים התלבטה א'. "ידעתי שהפעילות הכימית של הסלסול עלולה להזיק לשיער, לסדוק אותו ואפילו להרוס אותו", היא אומרת. "מצד שני אמרו לי במספרה שיש היום המון מוצרי החייאה, הבראה והזנה לשיער פגום, כמו שמפו מסוגים שונים, מסכות, קרמי לחות ועוד, מה שסייע לי להחליט לבצע את הסלסול".

 

עם שיער מתולתל וקופצני, בדיוק כמו שהבטיח הספר, יצאה א' מהמספרה היישר לסניף הפארם הסמוך. "העמדה הראשונה שלידה התעכבתי היתה מחלקת השמפו. מצאתי את עצמי מתחבטת ארוכות בין שמפו לשיער יבש, פגום או שביר לבין שמפו לשיער מתולתל, שמפו מעניק לחות, שמפו לאנרגיה, שמפו למניעת קצוות מפוצלים ושמפו שמכיל תמציות פרחים.

 

"לבסוף בחרתי בשמפו לשיער יבש ופגום ופניתי לעמדת מסכות ההזנה. ההיצע הגדול בילבל אותי לחלוטין: היו שם מסכות הזנה והגנה, מסכות טיפוליות להחייאת השיער, מסכות להענקת לחות ועוד. יועצת היופי המליצה לי על מסכת החייאה לשיער יבש ופגום מסוימת, שכמובן גם היא משתמשת בה וממש מדהים מה שהיא עושה לשיער".

 

כשפגה השפעת התכשירים של המספרה, גילתה א' ששיערה אכן נפגע מהסלסול, והיא התחילה לטפל בו בעזרת התכשירים שקנתה בפארם. חודשיים התמידה א' בטיפוח יומיומי של השיער. היא חפפה אותו בשמפו המיוחד שרכשה והזינה אותו במסכה המומלצת. אבל השיער, שנראה טוב יותר למשך יום-יומיים אחרי השימוש במוצרים, נשאר במהותו פגום, יבש וחסר ברק. גם אחרי שהחליפה תכשירים ועברה למוצרים יקרים יותר, שהבטיחו "שיער חיוני, גמיש ובריא", לא התרחש שינוי.

 

"זה הכל בולשיט", אומר פרופ' רוני וולף, רופא עור בכיר במרכז הרפואי קפלן. "זו הונאת הציבור לייחס לשמפו ולמסכות יכולת להזין ולהחיות את השיער. השיער הוא איבר מת, אז איך אפשר להזין, להחיות או להבריא אותו? אפשר רק, וגם זה במידה מסוימת בלבד, לשפר חיצונית ולזמן קצר בלבד את המראה שלו".

 

שילוב של דטרגנט ומרכך

 

השוק מוצף בתכשירים ייעודיים לשיער, שמבטיחים לנו, הצרכנים, שביכולתם לחולל שינויים משמעותיים בשיערנו. אחד היצרנים אף מגדיל לעשות ומבטיח שהשמפו יכול למנוע שבירת שיער. "אין כמעט חברת קוסמטיקה שמכבדת את עצמה שאין לה גם תכשירי טיפוח לשיער", אומר פרופ' מיכאל דוד, מנהל מחלקת עור במרכז הרפואי בילינסון ויו"ר החוג לדרמטולוגיה באוניברסיטת תל אביב. "אבל ההבדל בין המוצרים השונים מזערי, כיוון שהחומרים הפעילים בהם הם אותם חומרים. מה שמשתנה זה רק הריכוז והבסיס שבתוכו נמצא החומר הפעיל.

 

"ההשפעה של כל התכשירים לטיפוח השיער, אם בכלל, היא זמנית. מוצר שמבטיח הוספת ברק או רכות מקיים את ההבטחה, במקרה הטוב, לכמה שעות ולכל היותר למשך יממה. היעילות של המוצרים האלה היא קצרת מועד, ופעילותם חיצונית בלבד: היא משפיעה רק על החלק החיצוני של השערה, שבולט מעל הקרקפת".

 

"כל סוגי השמפו נועדו למטרה אחת – לניקוי השיער", אומר ד"ר יוסי שירי, רופא עור בכיר בשירותי בריאות כללית. "השיער מתלכלך מאבק, מאוויר מזוהם ומשמנוניות שמופרשת על ידי הקרקפת. כל שמפו מורכב מדטרגנט ראשי פעיל – סודיום לאוריל סולפט – שמנקה את השיער, וממרכך EDTA, חומר שקושר את היונים של הסידן והמגנזיום במים הקשים ומסלק אותם, דבר שמונע היווצרות משקעים בשיער. היצרנים משחקים בין ריכוזי שני החומרים לפי סוגי השמפו השונים. שמפו לשיער שמן מכיל אחוז גבוה יותר של הדטרגנט החזק, ואילו שמפו לשיער יבש עשיר יותר במרכך העדין".

 

"כמו כן מכיל השמפו חומרים מסמיכים, חומרי ריח, צבע ובישום. לעיתים קרובות יש בו גם חומצת לימון, שמעניקה ברק, וחומרים משמרים שמונעים את קלקול המוצר. לחלקם נוסף אף חומר ששומר שצבע השמפו לא ידהה. כל שאר התוספות, כמו ויטמינים, תמציות פרחים וצמחים וכדומה, הן חסרות משמעות וערך, ואין להן שום תפקיד או פעילות".

 

"כמו פוליטורה על רהיטים"

 

יצרנים אחדים, מסבירים רופאי העור שאיתם שוחחנו, מוסיפים לשמפו חומר מרכך נוסף, שתפקידו לרכך את השיער שנטען בזמן הסירוק במטען חשמלי שלילי. "החומר הזה מכיל מעין שומנים נושאי מטען חשמלי חיובי, שגורמים להפרשת שומן מהקרקפת", מסביר ד"ר שירי. "אלא שהחומר הזה מזיק לשיער ופוגע בצורה ניכרת בברק הטבעי שלו".

 

ומה עם סוגי השמפו השונים שמבטיחים למנוע קשקשים? "חלקם יעילים, כיוון שהם מכילים מולקולות 'אנטי קשקשיות'", אומר ד"ר שירי. "אבל גם חפיפה יומיומית מתגברת במקרים רבים על הקשקשת, ובמקרים שבהם היא עמידה ממילא מומלץ להשתמש בשמפו רפואי".

 

כחלק משרשרת הפעולות המומלצות על ידי ספרים ויצרני תמרוקים לשיער, אחרי החפיפה יש למרוח לכמה דקות על השיער הרטוב מסכות הזנה, שנושאות ברובן מסר טיפולי: להחייאת ורענון צבע השיער, לטיפול בשיער יבש ופגום ועוד.

 

"כל המסכות פועלות כמו פוליטורה על רהיטים", מסביר פרופ' וולף. "כלומר, במקרה הטוב הן יכולות להעניק קצת ברק חיצוני וזמני, אבל בשום אופן לא טיפול יסודי ומתמשך בשערה הפגומה".

 

רופאי העור מוטרדים מהמסרים המטעים בפרסומים של יצרני המוצרים לטיפוח השיער. לטענתם, היצרנים עושים שימוש במילים מעולם הרפואה לתיאור הפעילות של מוצריהם – דבר שנועד לשוות להם תפקיד רפואי. "יש לא מעט יצרנים שהפרסומים שלהם מציגים את השמפו או המסכה לשיער שלהם כתרופה, בעוד שמדובר בתמרוק שלא פועל על עור הקרקפת", מתריע פרופ' וולף. "זו הטעיית הציבור והולכת שולל".

 

העלינו את החשש מהטעיית הציבור בפני עו"ד יצחק קמחי, הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, שהשיב: "הצהרות היצרנים נשמעות מוזרות ונושאות מסרים לא אמינים. בעקבות פנייתך ובהתאם לסמכויותיי תצא הוראה מינהלית שתבדוק את הסדרת הפרסומים כך שלא יטעו את הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לתוספת הוויטמינים והתמציות אין ערך
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים