שתף קטע נבחר

אבל בסעודיה: המלך פאהד הלך לעולמו

הטלוויזיה הסעודית הפסיקה הבוקר את שידוריה לטובת הודעת אבל: המלך פאהד מת בבית החולים "קינג פייסל". לאחר מכן עברה לשידור פסוקי קוראן. המלך בן ה-84 היה מאושפז לאחרונה בשל בריאות לקויה. משפחת המלוכה דיווחה "באבל ובעצב רב" על המוות ועל מינויו של אחי הנסיך למחצה ליורש

אחרי למעלה מ-20 שנות שלטון: הטלוויזיה הסעודית פרצה הבוקר (יום ב') לשידור עם דיווח על מותו של פאהד, מלך סעודיה. הדיווחים אישרו כי המלך, שהיה מאושפז בתקופה האחרונה, הלך לעולמו. "מקורות בבית החולים המקצועי 'קינג פייסל' הודיעו על מותו של המלך", נמסר.

 

 

גם משפחת המלוכה אישרה "באבל ובעצב רב על מותו של שומר שני המסגדים" (הערים הקדושות מכה ומדינה - ע"ו) ומסרה כי בעקבות מות המלך בית המשפט המלכותי בסעודיה מינה את הנסיך עבדאללה בן עבד אל-עזיז, אחיו למחצה של המלך, ליורשו. עבדאללה ניהל את ענייני הממלכה בעשור האחרון, מאז לקה המלך בשבץ בשנת 1995.

 

 

 

בתוך דקות מרגע ההודעה על מות המלך נרשם זינוק חד במחירי הנפט. מחירה של חבית נפט עלה ב-54 סנט והוא עומד כעת על רמה של 61.11 דולר. עם זאת, המחיר התייצב לאחר מכן ומוחים מייחסים את מחירו הגבוה למשבר עם איראן. משפחת המלוכה מיהרה להכריז כי לא יחול שינוי במדיניות הנפט, כדי להרגיע את השווקים.

 

הלוויתו של המלך, ששלט בסעודיה במשך 20 שנה, תתקיים מחר לאחר תפילת אחר הצהריים המוסלמית. היורש, הנסיך עבדאללה, היה למעשה השליט בפועל של סעודיה בשנים האחרונות והוא שאירח מנהיגים שהגיעו לממלכה. הוא גם יצג את סעודיה מחוץ לשטחה בעיקר בוועידות הפסגה הערביות. הארמון הסעודי כבר הודיע שמוסדות השלטון נשבעו אמונים למלך החדש וכי העברת השלטון תתנהל באופן מסודר.

צילום: רויטרס

 

בעשרים השנים האחרונות שלט המלך פאהד באחת מיצואניות הנפט החשובות בעולם. שלטונו התאפיין בעיקר בתקופה של קיפאון בכל מה הקשור לענייני המינהל הפנימי, מה שגרם - יחד עם הוצאות הכרוכות במלחמת המפרץ הראשונה - לגירעון תקציבי באוצר מדינת הנפט העשירה של המפרץ.

 

המלך פאהד בן ה-84, שעלה לכס המלכות בשנת 1982, לקה בשבץ בשנת 1995. מאז לא הופיע באירועים פומביים ובטלוויזיה נראה לעיתים רחוקות, בקטעי וידאו בהם לא דיבר. בשל מצבו הבריאותי הקשה, בשנים האחרונות ניהל את הממלכה אחיו, היורש, שסובל אף הוא מבעיות בריאותיות שונות. ב-27 במאי אושפז המלך אך לא נמסרו פרטים רשמיים ממה סבל. גורם בבית החולים אמר בשעתו כי המלך סובל מדלקת ריאות. שר הפנים אמר יממה לאחר מכן שהוא סובל מדלקת אבל צפוי להשתחרר מבית החולים "תוך זמן קצר".

 

מאז הוחמרה מחלתו בשנים האחרונות, גברו דרישות בקרב חוגי ציבור בסעודיה לרפורמות ולפתיחות. חלק מנציגי האופוזיציה אף דרשו להוציא את השלטון מידי בית המלוכה הנוכחי אך אלה שהעזו לומר זאת בפומבי נעצרו או הוגלו. המלך החדש, עבדאללה, ידוע כבעל תפיסה איסלאמית-ליברלית אולם הוא שעמד בשנים האחרונות בראש המאבק הסעודי בטרור שהיכה מספר פעמים במדינה.

 

לאחרונה הוכרז מצב חירום בממלכה וכל החופשות בצבא בוטלו בעקבות הידרדרות שחלה במצב בריאותו של המלך. בשנים האחרונות סבל מבריאות ירודה ועבר סדרה של בדיקות.

 

היוזמה הסעודית, הנוקשות עם ישראל

 

סעודיה תחת שלטונו של המלך הייתה באופן פומבי אחת המדינות הנוקשות ביותר בכל הנוגע לכינון יחסים דיפלומטיים עם ישראל, אולם מאז ומתמיד דווח על פגישות חשאיות בין בכירים משני הצדדים.

 

בתקשורת הערבית פורסם מספר פעמים כי סחורות ישראליות הגיעו לשווקים וכי סעודיה נעזרה רבות בציוד חקלאי של חברות ישראליות. יש לציין כי סעודיה, במיוחד בהשפעתו של יורש העצר עבדאללה, הייתה התורמת המובילה של עמותות הצדקה האסלאמיות בשטחים, בעיקר כאלה המזוהות עם החמאס. לא פעם הואשמה סעודיה על ידי ישראל וארה"ב במימון תנועת החמאס.

 

במהלך האינתיפאדה נשאו לחצים אמריקנים פרי והממלכה צימצמה מאוד את תמיכתה הכספית בעמותות החמאס השונות. הסעודים מילאו תפקיד מרכזי ולמעשה יוזמת השלום הערבית האחרונה, היוזמה הסעודית, מדברת על שלום מלא עם ישראל, ונורמליזציה עם העולם הערבי בתמורה לנסיגת ישראל מכל קווי 1967.

 

הסעודים אף הואשמו על ידי חלקים בציבור הפלסטיני ובעולם הערבי כי לא טרחו להכניס את סוגיית הפליטים ליוזמת השלום שלהם, שהתקבלה כיוזמה הערבית הרשמית של השנים האחרונות. יש לציין כי בצל היחלשותו של המלך הפכה סעודיה לחממת הגיוס העיקרית של פעילים לארגוני הטרור האיסלאמים, בעיקר, אל קאעידה. רוב מבצעי פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר היו סעודים, והדבר גרר מתקפה רבתי של גורמים בממשל ובקונגרס האמריקני נגד המדיניות הסעודית, נגד לימודי הדת בסעודיה ונגד העובדה שסעודיה מממנת את הפעילות הדתית בזרמים היותר רדיקליים. הדבר הביא לכך שהמלך פאהד יחד עם עבדאללה החליטו על קמפיין הסברה סעודי גדול במערב ובמיוחד בארה"ב.

 

פאהד זכה להערכה וכבוד רב בעולם הערבי והמוסלמי בהיותו שומר שני המקומות הקשודים לאיסלאם - הערים מכה ומדינה. בשנות שלטונו פעל להרחבתן של שתי הערים כדי לאפשר למאמינים רבים יותר למלא את מצוות החאג' - העלייה השנתית לרגל. ואכן בשנים האחרונות פוקדים את הערים בכל שנה מיליוני מאמינים. העומס הרב גרם בשנים האחרונות לתקריות קשות של צפיפות שגרמו למות של מאות.

 

בשנות ה-80 היה פאהד תומך נלהב של המוג'הידין שלחמו בכובשים הסובייטים באפגניסטן. בין הלוחמים הללו היה גם בן ארצו, המיליונר הצעיר אוסאמה בין לאדן. אולם החלטתו של פאהד בתקופת מלחמת המפרץ הראשונה בשנת 1991 לאפשר לארה"ב להקים בסיסי נחיתה למטוסי על אדמת סעודיה הקימה עליו ביקורת חריפה מצד מוסלמים קיצונים, ובין לאדן ביניהם. אלו טענו שאסור ל"כופרים" לדרוך על אדמתה הקדושה של סעודיה ובתקופה האחרונה ביצעו מספר התקפות טרור קטלניות נגד אזרחים מערביים העובדים ומתגוררים במתקני נפט במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המלך פאהד
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עם טוני בלייר
צילום: רויטרס
מומלצים