שתף קטע נבחר

  • חדשות וכתבות

מומחה בפורום: "ילדים חשופים יותר לסכנת הקרינה"

ד"ר דני וולף, רופא ילדים ומומחה לנזקי הבריאות של הקרינה האלקטרומגנטית ענה היום על שאלות של גולשי ynet בפורום. מקבץ שאלות ותשובות

שרת התקשורת, דליה איציק, החליטה לאחרונה לחייב את חברות הסלולר להדפיס אזהרה על הטלפונים הניידים. לאור עובדה זו ובעקבות המאבק הציבורי המתרחש בישראל נגד האנטנות הסלולריות, התארח היום (ד') בפורום קהילת הורים של ynet ד"ר דני וולף, רופא ילדים ומומחה לנזקי הבריאות של הקרינה האלקטרומגנטית, וענה על שאלות הגולשים. הנה מבחר שאלות ותשובות מהאירוח.

 

האם הקרינה האלקטרומגנטית הנפלטת מהטלפונים הסלולריים מסוכנת לציבור, והאם ילדים נמצאים בסיכון מוגבר? (נטע)

 

"לא הוכח חד משמעית שהקרינה האלקטרומגנטית מסוכנת או שאיננה מסוכנת. מתרבות ההוכחות לכך שהקרינה אכן מסוכנת. תשובתי החד משמעית היא שעד שתתקבל הוכחה לכאן או לכאן, יש לנהוג בקרינה כאילו היא מסוכנת וכאשר מדובר בילדים - על אחת כמה וכמה". 

 

חברות הסלולר טוענות שלא הוכח שהקרינה גורמת לסרטן. לדבריהן, כל המכשירים נבדקים ורמת הקרינה שלהם נמוכה מהתקן המחמיר. האם יש מחקרים המעידים על סכנות הקרינה האלקטרומגנטית? (שירי גולן)

 

"נכון, חברות הסלולר טוענות שלא הוכח שהקרינה מסרטנת. חובת ההוכחה היא על חברות הסלולר ועד שלא יוכח שהקרינה בביטחה איננה מסרטנת, יש להתייחס אליה כאל מסרטנת".

 

האם הטלפונים מסוכנים יותר מהאנטנות? (דני)

 

"קודם כל, בוא נסכים שהקרינה האלקטרומגנטית מסרטנת. שנית, השאלה כמה זמן ואיזה מרחק. אם מדברים חצי שעה-שעה ביום או אם נמצאים במרחק של 50-100 מ' מהאנטנה, הייתי אומר שאתם בסיכון".

 

מה המרחק המינימלי למיקום אנטנות ביחס לילדים? (אבא מודאג)

 

"אין הוכחות חד משמעיות וגם לא מרחקים ועוצמות קרינה חד משמעיות, אך יש להקפיד, ליתר ביטחון, על מרחק של 100-150 מטרים מהאנטנה לגבי ציבור ילדים".

 

ד"ר וולף - מה דעתך על מדיניות המשרד לאיכות הסביבה בעניין? (נורית)

 

"שאלה נהדרת, המאפשרת לי  להגדיר את התנהלות המשרד לאיכות הסביבה בארץ כמו ברפובליקת בננות. המשרד לאיכות הסביבה, לצערי, משתף פעולה מלאה, בצורה התמוהה, המוזרה והבלתי מובנת לחלוטין עם חברות הסלולר.

 

"המשרד לאיכות הסביבה מאשר לחברות כל שעולה ברוחן, הוא עוד לא הסיר אף אנטנה אחת מיוזמתו ובלי לחץ הציבור. לאזרח הקטן הייתי ממליץ לשמור נפשו מהמשרד לאיכות הסביבה ולא להסתמך על כך שהוא יגן עליו ויציל אותו מפני הסכנה הגדולה ביותר של המילניום הנוכחי".

 

מה אתה חושב על התקנה החדשה המחייבת לפרסם אזהרה על כל טלפון? זה יעיל בכלל כי לא נראה שזה ישפיע על הצרכנים. בדיוק כמו סיגריות ואלכוהול (שלי)

 

"אני ממש מסכים איתך. חברות הסלולר יודעות כמוך וכמוני ששום דבר לא ימנע מהישראלי המצוי לטגן את המוח שלו בשיחות מיותרות בסלולר. לכן, כל מה שמעניין אותן כרגע הוא התקנת אנטנות מרובות ככל שאפשר, כי היתר יעשה בידי הישראלי הדברן".

 

מה דעתך על מדיניות ההסברה של פורום החברות הסלולריות? (הודיני)

 

"פורום החברות הסלולריות הוא גוף שנמצא על סף הקרטליזציה, ועל סף הונאת הציבור. הגוף שמתהדר באתר אינטרנט עם הסיומת org (השמורה לממסד ללא מטרות רווח לשירות הציבור), הוא בעצם משרד פרסום לכל דבר, הממומן היטב על ידי חברות הסלולר.

 

"הגוף הזה משרת אותן כקרטל. בנוסף, הגוף הזה שמכנה עצמו 'פורום' חסר ידע בתחום הקרינה והבריאות, ולמרות זאת הוא משיא לנו עצות, כאילו הוא המוסמך העליון בנושא קרינה ובריאות".

 

העליה במקרי מחלת הסרטן לא יכולה להיות מנותק מכך שהסביבה מפוצצת בקרינה, אבל רופאים משום מה מאמצים את הגישה הזהירה והמסויגת - וחברות הסלולר חוגגות. איך זה ייתכן שמכשיר טלפון נייד שמקרבים אותו לטלויזיה גורם למסך להשתולל, ולמוח שלנו זה לא עושה כלום? איך זה ייתכן?! (בועז)

 

"לדעתי, הקרינה האלקטרומגנטית תתברר כעישון של המילניום הנוכחי, הן מבחינת יחס החברות הסלולריות האימתניות לגבי צריכת המוצר שלהן, הן לגבי גודל הנזק והיקפו, והלוואי שאתבדה".

 

האם משחק בטלפון נייד כאשר הוא דלוק אך ללא שיחה גם הוא מסוכן? לפעמים הילדה שלי (שנה ושבע) אוהבת לקחת את הפלאפון ולשחק בו. היא גם מצמידה אותו לראש כאילו היא מדברת. כאמור, הטלפון דלוק אך ללא שיחה. האם גם אז הקרינה מסוכנת? (Deb & Em)

 

"בתשובה לשאלתך: כן, אבל פחות מדיבור. כשתשימי את הפלאפון שלך ליד מסך טלוויזיה/מסך מחשב, תראי שמדי פעם יש הפרעות וריצודים על המסך גם בלי שמדברים בו. הטלפון מקרין מדי פעם יותר, מדי פעם פחות, גם כשלא מדברים בו".

 

אנחנו נאלצים לישון עם טלפון נייד זמין בלילות לצרכי עבודה. א. מה המרחק המינימלי בו ניתן למקם את הטלפון כדי למנוע או להקטין את סכנת הקרינה? ב. האם טלפון בזמן טעינה (במטען מחובר לחשמל) פולט יותר קרינה מאשר באופן רגיל? (ליאת)

 

א. "אין מרחק מינימלי. 30 ס"מ זה בוודאי בסדר. כשאני הייתי צריך להיות עם פלאפון פתוח, עשיתי "עקוב אחרי" לטלפון קווי".  ב. "בהחלט כן, בזמן טעינה הפלאפון פולט הרבה יותר קרינה ובנוסף גם את הקרינה של התדר הביתי".

 

למי לפנות בשביל בדיקות קרינה מאנטנה סלולרית שקרובה לגן ילדים? ראש המועצה טוען שהאנטנה נבדקה, לא ברור לי על ידי מי, האם יש גוף נטול אינטרסים שיכול לעשות בדיקה אמינה. (לילית)

 

"לצערי, חברות הסלולר בודקות את עצמן. המשרד לאיכות הסביבה מאפשר לחברות להביא את המודדים שלהן, הממומנים על ידן, כך שאין שום ודאות שהבדיקות אמנם מהימנות. אנא פני למודד שלא קשור עם החברות הסלולריות".

 

בתי עולה לכתה א' בבית ספר מצוין שבחרתי עבורה בעיר רמת גן. מסתבר שעל גג הבנין הצמוד לבית הספר, יש אנטנות סלולריות רבות עוצמה. אחת מהן מורכבת על תורן על הגג באדיבות חברת פלאפון והשניה של פרטנר. אשמח אם תוכל לספר לנו על חומרת הנזקים שאנטנות כאלו עלולות לגרום למוח ילדינו וגם: איך אפשר לדעת האם האלומה מכוונת לבית הספר? (מאמאצ'יקה)

 

"הילדים חשופים יותר לנזקי הקרינה האלקטרומגנטית משלוש סיבות:

 

1. הגולגולת של הילד הצעיר דקה יותר משל המבוגר. נוסף על כך, קוטר הגולגולת שלו מתאים לאורך הגל של הקרינה מהטלפונים, כך שהמוח שלו "חוטף" יותר קרינה מאשר המבוגר.

 

2. ילדים מסתכנים יותר בסרטן הנגרם מכל המסרטנים האפשריים, כי הרקמות שלהם גדלות במהירות וריקמה שגדלה במהירות חשופה יותר לסרטן. למשל, ריקמת המוח של מבוגרים לא גדלה והתאים שלה לא מתחלקים בכלל, בניגוד לרקמת המוח של הילד ולכן ברור שהמוח של הילד חשוף יותר למחלת הסרטן מאשר המבוגר.

 

3. לילדים ישנם עוד שנים רבות של חשיפה לקרינה או לחומרים מסרטנים אחרים, המצטברים כל הזמן ולכן הם בסיכון גבוה יותר ללקות במחלת הסרטן.

 

"בנוגע לשאלתך השנייה. לצערי, המצב שאת מתארת איננו נדיר ברפובליקת הבננות שלנו. המשרד לאיכות הסביבה משתף פעולה באופן תמוה ובלתי מובן בעליל עם חברות הסלולר. לעניות דעתי, בשום מקום בעולם לא קיים מצב שבו אנטנות רבות כל כך נמצאות בסמיכות כזו למוסדות לימוד.

 

"דו"ח סטיוארט מאנגליה קובע בפירוש שאסור לשים אנטנות בסמיכות כזו ליד בתי ספר או מוסדות לימוד אחרים. רוב מלחמתנו היא בדיוק נגד זה. מבחינה חוקית קשה להאבק בדינוזאורים ובטייקונים הסלולריים. לדעתי, זו שערוריה ועוול ציבורי נורא.

 

"אני הייתי נוקט בכל האמצעים להסיר אנטנה זו. כאמור, אמצעים משפטיים לא יעזרו ולכן כדאי, צריך וחובה לנקוט בכל הצעדים החוקיים האחרים, כמו הפגנות, כמו לחץ ציבורי הן על חברות הסלולר, הן על העיריה. בהרצליה יש מצב דומה ושם ראש העירייה הבטיחה לא להשכיר את המבנה של מגן דוד לתקופת שכירות נוספת, זו גם אפשרות סבירה. בקיצור: אינני איש בשורות, אולם המלחמה תשתלם ואל תוותרו".

 

האם אמת שיש להרחיק טלפון סלולרי מאזור הבטן בזמן הריון? ובכלל מאזור אברי הרביה גם בלי קשר להריון? הקרינה יכולה לגרום נזק? (מירב)

 

"העובר ברחם אמנם מוגן, אבל לא הייתי ממליץ לקרב טלפון סלולרי לבטן הריונית. מהעבודות שנעשו הוכח נזק לתאי הזרע הזכריים מהטלפון הסלולרי שהיה בסמוך לאשכים. אגב, הפוריות של נשים אינה בסכנה כשאינן בהריון".

 

מאיזה גיל מומלץ להתחיל להשתמש בטלפון סלולרי? (דורון)

 

"מגיל שמונים, כי אז כבר אי אפשר לקחת לך את שמונים השנים שחיית. ככל שמאוחר יותר, יותר טוב. החל מסוף גיל ההתבגרות - המצב הפיזיולוגי דומה לזה של מבוגר".

  

הייתי מעונינת לדעת עד כמה מסוכן לדבר בסוללרי. האם עדיף לדבר עם דיבורית. וכמה זמן שיחה יכולה להעביר קרינה אם בכלל (אנה) 

 

"שאלת מליון הדולר. אין תשובה".

 

האם שימוש באוזניה (דיבורית ניידת) או ב-speaker של המכשיר מקטין את הסיכון? האם זה בטוח יותר?

 

"דיבור ב-speaker עדיף מאוד וכמעט אינו מקרין למוח".

 

אחותי עובדת בחברת סלולר ונאמר לה שככל שיש יותר אנטנות הקרינה תרד האם זה נכון, או שזאת עוד טענת שווא של החברות הסלולריות? הרעיון או שככל שיש יותר אנטנות הקליטה טובה יותר וסך הקרינה תרד? (אורי)

 

"זה הבלוף והשקר הגדול ביותר של חברות הסלולר שיעשו הכל ויגידו הכל, רק כדי שיאשרו להן לשים עוד ועוד אנטנות".

 

בני בן 11.5, סובל מאפילפסיה מינורית (מתבטאת בפירכוסים אורליים שגם מהם הוא לא סובל כבר קרוב ל- 3 שנים). האם השימוש בסלולרי מסוכנת לו יותר מלאחרים. יש לו מכשיר משלו, אבל הוא משתמש בו מעט מאד, ובעיקר ב- SMS. (בת-חן)

 

"עבודות מדעיות הוכיחו שהקרינה האלקטרומגנטית בתדרים של הטלפון משנה את גלי המוח.אם היה מדובר בילד שלי, לא הייתי נותן לו טלפון סלולרי".

 

האם קרינה של מכשיר של ההורה פוגעת בילד על אף שאיננו מדבר בסלולרי בעצמו? (לינדה)

 

"אם הילד לא נמצא ליד הפלאפון (כשלוקחים אותו "על הידיים") בסמוך לטלפון, אין סכנה".

 

האם שימוש באוזניה חוטית או אלחוטית מפחיתה מעוצמת הקרינה לה נחשפים (eva)

 

"אני עצמי עסקתי בנושא זה וערכתי מדידות. האוזניה החוטית הרגילה מעבירה קרינה במצבים מסויימים, וכשהיא עושה זאת היא מעבירה את הקרינה ישירות לתוך הגולגולת. אוזניית הבלו-טות' בטוחה". 

 

המשרד בו אני יושבת (במשך כ-10 שעות ביום) קרוב לאנטנות סלולריות (אחת על הגג ושתיים במרחק כ-150 מ'). במדידה שבוצעה נמצא כי יש בחדר רמות קרינה נמוכות- מתחת לתקן. אני בכל זאת מודאגת כי אני בתחילת הריון שהושג לאחר טיפולים. האם יש מקום לדאגה למרות שרמות הקרינה נמוכות? (יצויין כי בחדרים מרוחקים יותר במשרד רמות הקרינה נמוכות יותר). תודה על תשובתך. (מיה)

 

"איש לא יוכל לתת לך אחריות במאה אחוזים (אולי, חוץ מפורום החברות הסלולריות), למרות זאת, הייתי אומר האנטנה על הגג מקרינה פחות כלפי מטה והאנטנות האחרות הנמצאות במרחק של 150 מ' נסבלות. לא הייתי מציע לך לעזוב את מקום העבודה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
וולף. "הקרינה הסלולרית - העישון של העידן הנוכחי"
צילום: גבי מנשה
מומלצים