שתף קטע נבחר

מעבדים: אינטל 1:0 AMD

חודש עבר מאז פתחה AMD בהליכים משפטיים נגד אינטל. חודש נותר עד שאינטל תגיב על האשמותיה בפני סמכות משפטית. וכפי שהדברים נראים כרגע, AMD נחושה להוציא מהקרב הזה את המקסימום. באינטל העניינים כרגיל

בבוקר שלישי, ה-12 ליולי, נחתה במשרדי הסניף הבריטי של Dell בברקשייר, משלחת של אנשים בחליפות. היו אלה נציגי הרשות האירופית לפיקוח על התחרות (European Competition Commision).

 

זה לא היה הזמן האידיאלי לאורחים. יום קודם, השיקה החברה זוג שרתי PowerEdge, שמבוססים על הפלטפורמה האינטלית החדשה (Mukilteo). היום הזה היה יום בו הם תכננו לענות לשאלות של לקוחות, לא של חוקרי הרשות. TheRegister הבריטי דיווח שהביקור בן היומיים הסתיים ללא ממצאים מרשיעים, כלפי Dell או אינטל. אבל למי שפקפק בתועלת שעשויה להפיק AMD מתביעתה כנגד אינטל, מוזמן לחשוב על העניין שוב.

 

מפסידים זמן יקר

 

הפלטפורמה החדשה מבוססת על המעבדים כפולי-הליבה מסדרת Pentium D ועל ערכת שבבים חדשה בשם E7230. מענה קצת פושר לפצצת הביצועים Opteron. Dell, ספקית השרתים היחידה שלא משתמשת ב-Opteron, תצטרך להתאמץ קצת כדי לשכנע שהפתרון האינטלי החדש עדיף, גם אם הוא זול יותר. עכשיו הכל עניין של טיימינג.

 

AMD השלימה את המעבר לייצור ב-90 ננומטר. אינטל, שהטכנולוגיה המקבילה שלה פחות מוצלחת, תתחיל לעבור לתהליך הייצור הבא (65 ננומטר) לקראת סוף השנה. מרגע שזה יקרה, יש לה בקנה שורה של פתרונות מבטיחים: גירסאות כפולות ליבה של Xeon ואיטניום, ובמרחק של כמה חודשים נוספים היא צפויה להציג את פלטפורמת השרת Sossaman, שתתבסס על טכנולוגיית "יונה" (הפנטיום M מרובה הליבות).

 

ל-AMD יש פתרון Dual-Core טוב שעובד עכשיו, ולכן מכירות Opteron רשמו ברבעון האחרון גידול דרמטי של 89 אחוזים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. AMD משתדלת לנצל את הזמן שיש לה בתבונה, והספיקה בינתיים לעדכן ולהוזיל את קו המוצרים פעם נוספת.

 

המערכה המשפטית מתחממת

 

על אינטל להשיב לתלונת האנטי-טרסט של AMD עד ה-6 בספטמבר. סביר להניח שהיא לא תעשה זאת דקה קודם. בינתיים, הצליחה AMD על-פי הפרסומים לשכנע את בית-המשפט המחוזי של Delaware לשגר צווים לכ-30 יצרניות מחשבים שמוזכרות בכתב התביעה.

 

כידוע, הטענה העיקרית של AMD היא שאינטל כפתה על 38 חברות להעניק בלעדיות למוצריה ו/או לקפח את מעבדי AMD בדרכים שונות. בבקשה שהגישה לבית-המשפט, ציינה AMD אלו מסמכים דרושים לה להוכחת הטענה, וביקשה להורות לחברות להציג אותם. בין החברות שקיבלו צווים לפי פרסומים לא רשמיים: NEC, Acer, פוג'יטסו, CompuUSA, Gateway, Office Depot.

 

תגובת היצרנים: לא פשענו

 

אם מישהו חשב ששותפותיה של אינטל יכו על חטא, אז מסתבר שאין דבר רחוק מזה מהמציאות. דוגמא טובה היא Dixons, קמעונאית המחשבים הגדולה בבריטניה, שהגיבה לאזכור שמה בכתב התביעה, בהודעה חריפה במיוחד. היא לא רק דחתה את ההאשמות על הסף, אלא גם הצהירה שהיא רואה עצמה נפגעת, ושוקלת לנקוט בצעדים משפטיים כנגד AMD בתגובה.

 

לדברי Dixons, היא דוחה קטגורית את עצם הטענה שהיא קיפחה את AMD במתכוון, או את הטענה המופיעה בכתב התביעה כאילו היא מחזיקה בשני-שלישים משוק המחשבים הבריטי, או כאילו טענה כדבר הזה. היא רומזת שכתב התביעה משקף רשלנות או ספקולציה במחקר אודות פעילותה, וכי הוא משמיץ אותה שלא בצדק.

ימים יגידו האם מדובר במהלך שגוי מצד Dixons או מצד AMD, שעירבה חברות זרות בתביעה. קשה לראות איך תוכל AMD להרוויח - פוליטית לפחות - מזה שהיא מזיקה לכאורה לחברה בריטית. דעת הקהל בבריטניה לא תאהב את זה, וספק אם זה יקדם את עסקי AMD בבריטניה.

 

לא מכירים בדרישות

 

Dixons היא לא היחידה שדורשת להוציא אותה מהסכסוך הזה. חברה נוספת שמציגה קו קשוח היא יצרנית המחשבים NEC, שפנתה לבית-המשפט בבקשה לבטל את הצווים שנשלחו לה. את דרישותיה של AMD מגדירה NEC כמעורפלות, לא מעשיות או כאלו שמחייבות אותה להוצאה ניכרת ומיותרת.

 

NEC תוקפת את דרישותיה של AMD גם ברמה המהותית וגם ברמה המשפטית. המסמכים ש-AMD דורשת שתציג היא אומרת, חלקם אינם קיימים, חלקם פומביים, וחלקם כאלה שהחוק האמריקני אינו יכול לחייבה להציג. חלקם מסמכים שנשמרים בהנהלת החברה ביפן, מחוץ לתחום השיפוט של בית-המשפט האמריקני.

 

ביפן מתנהלת, כידוע, תביעה נפרדת, בה AMD דורשת פיצוי בסך 50 מיליון דולר על נזקים שגרמה לה אינטל לכאורה באמצעות תחרות בלתי הוגנת. התביעה ביפן נסמכת על ממצאי חקירה של רשות ההגבלים העסקיים היפנית, אך היא נועדה ככל הנראה גם לגבות את המערכה המתקיימת בארה"ב, גם במה שקשור לעקיפת מגבלות חוקיות הקשורות להצגת מסמכים.

 

מול ההתנגדות מצד שותפותיה של אינטל, AMD זוכה לא רק לתמיכה השקטה מצד יריבותיה של אינטל, אלא גם נתמכת בשלוש-עשרה תביעות נוספות של לקוחות אינטל שנפגעו לכאורה מהמעשים בהם AMD מאשימה אותם. עשר תביעות נדונות בבית-המשפט המחוזי של צפון קליפורניה, ושלוש בבית-המשפט של Delaware, לצד התביעה המקורית של AMD עצמה. חלק מהתובעים בצפון קליפורניה מבקשים איחוד תיקים כדי להאיץ את הטיפול המשפטי בתביעות.

 

התרגיל המסריח

 

בניגוד לחלק מהטענות, מתקבל הרושם ש-AMD דווקא עשתה שעורי בית. מה שאפשר להבין גם מסיפור משני אך עסיסי יותר הקשור בפרשה. טוני סמית', כתב TheRegister, העלה על סדר היום את הדיון שהתפתח באתר סלאשדוט לגבי אחת ההאשמות של AMD נגד אינטל. לטענת AMD, אינטל שתלה בקומפיילרים ("מהדרים". כלי התוכנה המשמשים לתרגום הקוד התכנותי לקבצי ריצה) שלה קוד שנועד לפגוע בביצועים או לגרום באגים בתוכניות שירוצו על מעבדי AMD.

 

גולשים מסויימים בסלאשדוט, טוענים שלא זו בלבד שזה נכון, אלא שיש להם הוכחות לכך. בין זה לבין לשכנע שופט שאינטל עשתה זאת במכוון כדי להזיק ל-AMD הדרך עוד ארוכה כמובן. אבל דבר אחד ברור: הקהילה העולמית של משתמשי AMD חיכתה למשפט הזה, והיא מוכנה לתרום מזמנה כדי לסייע לו (את הסיפור המלא אפשר למצוא כאן).

 

AMD: לא נופלת, לא מתרוממת

 

התוצאות העסקיות של AMD לרבעון השני של 2005, הפתיעו את האנליסטים. בניגוד לציפיות, AMD הראתה רווח קל של 11 מיליון דולר ולא הפסד. ההפסדים בעסקי ה-Flash שלה גדולים אמנם (החברה כנראה מתכננת ספין-אוף, הנפקה של עסקי הפלאש כחברה נפרדת). אבל כיסו עליהם הגידול הקל במכירות המעבדים בעולם, והגידול המתמשך במכירות Opteron.

 

מכל מקום, AMD לא מצליחה להגדיל את נתח השוק שלה. ברבעון האחרון אינטל אפילו הגדילה נקודתית את נתח השוק שלה, בזכות עיסקה גדולה למכירת מעבדי פנטיום 3 למיקרוסופט (שמשתמשת בהם בקונסולות ה-Xbox). AMD תקועה עם כ-17 אחוזים בלבד משוק המעבדים. אינטל מחזיקה בכ-80 אחוזים. במערב אין כל חדש.

 

אינטל ממשיכה להרוויח

 

במזרח - לעומת זאת - יש. המכירות רק גדלות, בעיקר מכירות הניידים בהן אינטל שולטת. לא פלא שקבעה שיא חדש בהכנסות הרבעוניות: 9.2 מיליארד דולר, 15 אחוז

יותר מהרבעון המקביל. הרווח הנקי של החברה ברבעון הראה גידול דומה: 2 מיליארד בסך-הכל.

 

פול אוטליני, מנכ"ל ונשיא אינטל, התבטא בנושא וניצל את ההזדמנות כדי להציג את האופן בו החברה רואה את הדברים: ב-2004 היה לה קו מוצרים חלש, אבל הם התגברו על "אקלים התחרותי הקשה" והצליחו להמשיך לעשות עסקים "באגרסיביות אבל בהגינות... זו הנוסחה שהובילה (את אינטל) להצלחה והיא לא תשתנה".

 

סעיף חשוב ברווחים של אינטל, אגב, היא הצמיחה המרשימה במכירות של טכנולוגיות ניידות. הטכנולוגיות שמפותחות בקבוצת הניידות של החברה, שמרכזה בסניף הישראלי של אינטל ושבראשה עומד דדי פרלמוטר. הדו"ח הרבעוני של אינטל מפרגן "הפלטפורמה הניידת הנוכחית (Sonoma)... הפכה לפלטפורמה הניידת הצומחת ביותר של החברה מעולם". בישראל המתינו זמן רב לפרגון הזה.

 

הקרב על השולחניים

 

בשוק המעבדים לשרתים הגידול בנתח השוק של Opteron בטווח הקצר הוא בלתי נמנע. בקצה השני, במעבדים לניידים, אינטל שומרת אחיזה איתנה בשוק, חמישה חודשים לפני השקת המעבד החדשני "יונה". לעת עתה, במסגרת הקיצוץ האחרון במחירי רוב המעבדים וערכות השבבים שלה, היא גם קיצצה משמעותית במחירי הפלטפורמה הניידת (עד 34 אחוז).

 

טכנית, שווקי המחשבים השולחניים כבר משניים גם במספר היחידות וגם בערך הכספי שלהם, אבל שם יתנהל המאבק הגדול באמת בחודשים הקרובים. וכל פרומיל של שינוי בשוק הזה שווה עשרות מיליוני דולרים - מהם לאינטל יש עודף ול-AMD נחוצים כחמצן.

 

גם אינטל וגם AMD השיקו החודש גירסאות 64 ביט של המעבדים הזולים שלהן. הטכנולוגיה של AMD נחשבת טובה יותר, אבל היא לא בהכרח יותר זולה. והיפוך התפקידים המפתיע הזה, חוזר על עצמו גם במעבדי המיינסטרים וה-High-end.

 

AMD עומדת להשיק דגם משופר (3800+) של המעבד כפול-הליבה X2. עם צריכת חשמל מופחתת (89W במקום 110W), ותמחור אגרסיבי ($350). לאינטל קשה להתחרות בביצועים של המעבד הזה במוצר זול, אבל היא תציע כנראה כפול-ליבה זול משל AMD. השמועות מדברות על תגובה הולמת מאינטל בדמות Pentium D 805, מעבד כפול-ליבה מוזל (החל מ-250 דולר), שישודך לערכת שבבים זולה (945GZ). הפלטפורמה שתתקבל תהיה פחות חזקה מהטכנולוגיה של AMD, אבל היא תעלה הרבה פחות.

 

תקופה חדשה נפתחה: כפל-הליבות מגיע למיינסטרים. השאלה שנותרה היא מי תהיה החברה שתשכיל להפיק ליהנות מפירותיו. AMD או אינטל. או אולי Dell או Apple, או תעשיית המעבדים הסינית שמתפתחת כל הזמן הזה בפרופיל נמוך. היא בפיגור של שנתיים אחרי הענקים האמריקנים המתגוששים, אבל היא שועטת קדימה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים