שתף קטע נבחר

ניגריה: מסע בעקבות נוכלי העוקץ הניגרי

למרות המאמצים שמשקיע הממשל בניגריה בלוחמה בנוכלים המקוונים, רבים מהצעירים המשכילים במדינה בוחרים להמשיך ולעסוק בהונאות דואר אלקטרוני. האפשרות לזכות בכסף רב ללא מאמץ גורמת להם להתעלם מהסיכונים ולבחור בפשע

הצעיר השמנמן והידידותי בן ה-24, המכונה קלה ב', מקפיד להגיע בכל יום ביומו אל קפה האינטרנט הקבוע שלו, שם הוא מתיישב מול המחשב ומטיל את רשתו אל המים הווירטואליים.

 

הוא מתעלם באלגנטיות מהשלטים שתלויים על הקירות ומוצבים על השולחנות, המזהירים בדבר העונשים הכרוכים בהונאה מקוונת. קלה ב' שלח כבר עשרות אלפי הודעות דואר אלקטרוני, בהן הוא מבשר לנמענים על זכייתם בפרס בסך 6.4 מיליון דולר, במסגרת ה-Internet Lottery, הגרלת לוטו מזויפת שערכה, כביכול, הממשלה הבריטית.

 

"Congratulation! You Are Our Lucky Winner!" (מזל טוב! אתה הזוכה בר המזל!), נכתב שם.

 

לדברי קלה ב., עד כה קיבל רק תשובה אחת. אולם לטענתו, תגובה זו השתלמה לו מאוד. גולש אמריקני, שבלע את הפתיון, שילם לו "אגרות" ו"מיסים" בסך של יותר מ-5,000 דולרים רק בכדי לגלות שהוא נעלם לבלי שוב, סיפר הצעיר.

 

מחוז Fetac Town שבלאגוס, שבו מתרכזים מרבית הנוכלים, הפך ידוע לשמצה בעקבות ה-419scam, מונח השואב את מקורו ממספרו של חוק העונשין הניגרי, המגדיר את מעשיהם כעבירות על החוק.

 

נוכלים, זייפנים ומומחי תקשורת

 

קהילת הנוכלים מבלה לילות שלמים בגלישה ב-Festac Town. את הימים הם מעבירים בבתי קפה אינטרנט במקום, כשהם מקפידים לנפנף בבגדיהם ההדורים ובמכוניות היקרות, בעודם מחליפים סיפורים על הונאות מוצלחות וכשלונות מסוכנים, ומתכננים מזימות חדשות.

 

Festac Town היא גם המקום שבו מומחי תקשורת פועלים במחתרת, ומוכרים קווי טלפון זרים שבאמצעותם הנוכלים יכולים להתחזות למישהו שמתקשר מכל עיר אחרת בעולם. שם גם מתחבאים זייפנים מיומנים וספקי תוכנות לאיסוף מיליוני כתובות דואר אלקטרוני באופן אוטומטי.

 

לטענת מקורות בממשל הניגרי, המאמצים למיגור התופעה, שהחלו לפני שלוש שנים, סוף סוף החלו לשאת פרי. לדברי נוהו ריבאדו, מנהל נציבות הפשעים הכלכליים והפיננסיים, בין מאי 2003 ליוני 2004, נתפסו אצל חשודים כסף מזומן ונכסים בשווי 700 מיליון דולרים. למעלה מ-500 חשודים נעצרו ויותר מ-100 תיקים נדונים כעת בבתי המשפט, כאשר 500 נוספים נמצאים בחקירה.

 

הסוכנות בראשה הוא עומד זכתה בניצחון המשפטי הגדול הראשון שלה בחודש מאי, כשבית המשפט דן את מייק אמאדי ל-16 שנות מאסר בפועל, בגין הקמת אתר אינטרנט שהציע חוזי רכישה מזויפים ומשתלמים במיוחד. הפושע החצוף, שהתחזה לריבאדו עצמו, והשתמש בשמה של הסוכנות, נלכד בעזרת סוכנים סמויים, שהתחזו לאנשי עסקים איטלקיים.

 

אבטלה ושחיתות מולידים עבריינים

 

למה ניגריה? ישנן תיאוריות רבות. המדינה האפריקנית הזו, המונה 130 מיליון איש, היא הגדולה ביותר באפריקה, ותושביה משכילים ודוברים אנגלית - שפתה הבינלאומית של תעשיית ההונאות - המשמשת כשפה הרשמית במדינה.

 

ניגריה מתפקעת מכשרונות, החל מכוכב ה-NBA חאקים אולאג'וון ועד זוכה פרס נובל לספרות, וולה סוינקה. אך במקביל, מדובר במדינה מוכת אבטלה. מחקרים שערך הבנק העולמי מצביעים על כך שרבע מבעלי התואר האקדמי המתגוררים בערים הינם מובטלים, והפשע מציע אפשרויות קריירה מפתות - בין אם בסחר בסמים, בבני אדם, בהברחת נפט או בהונאות אינטרנט.

 

במשך 15 שנים, שרר בניגריה שלטון צבאי אכזרי ומושחת, שאיפשר לנוכלים לשגשג ללא הפרעה. הדמוקרטיה הושבה על כנה רק לפני שש שנים.

 

"הגענו לנקודה שבה רשויות אכיפת החוק וגופים רגולטוריים נראו כאילו הם אינם קיימים. אבל עמדתו של הממשל הנוכחי החלה לשנות זאת", אמר ריבאדו, מפקדה של "יחידת חיסול הנוכלים".

 

מסנני הספאם עוזרים

 

מדיניותו של הנשיא אולוסגון אובאסניו זוכה לשבחים מצד ארה"ב. האינטרפול, ה-FBI ורשויות אכיפת חוק שונות מהמערב נרתמו לעזרה, אומר דובר המשטרה, עמנואל איגודלו, והמשטרה הניגרית קיבלה ציוד והכשרה מערביים בכל הנוגע ללחימה בפשע מקוון והלבנת כספים.

 

בחודש יוני 2004, הכריזה הממשלה על תוכנה ללכידת הנוכלים, שתסרוק את כל הודעות הדואר האלקטרוני היוצאות מניגריה, כאשר המילים שיסרקו בהודעות יכללו מונחים מתחום הבנקאות וכן מילים הקשורות לתעשיית הנפט במדינה. אם יאותרו בהודעה מילות מפתח רלוונטיות, היא תמחק, והתוכנה תנסה לאתר את מקורה, על מנת לאפשר למשטרה ללכוד את הנוכלים שעומדים מאחוריה.

 

לדברי מומחים, ההונאות הניגריות ממשיכות להציף את שרתי הדואר האלקטרוני בעולם, על אף שרבות מההודעות נחסמות על ידי מסנני ספאם, שהופכים חכמים ואגרסיביים יותר. לדברי ניקולס גראהם מ-AOL, ההודעות הניגריות אמנם חסרות פריטי מידע שנמצאים בדברי דואר זבל אחרים, כגון כתובות אינטרנט המוטמעות בהן, אולם הפילטרים שמציעה החברה מסוגלים להתריע על דואר חשוד, שמקורו בכתובת אינטרנט הנמצאת באיזור ספציפי.

 

הגיעו גם לארץ

 

חוקרי ה-FBI מסרו בעבר, כי כ-2,600 אמריקנים נפלו קרבן לעוקץ הניגרי ב-2001, ודיווחו על הפסדים המסתכמים ב-345,000 דולר. בכל חודש מתקבלים במשרדי הבולשת 13,000 מכתבי תלונה על העוקץ הניגרי ו-100 שיחות טלפון מקורבנות או קורבנות פוטנציאלים.

 

משטרת ישראל מזהירה אף היא מפני העוקץ הניגרי, ובמרץ השנה התפרסמו התראות על גל חדש של הונאות דומות, בהן מציג עצמו השולח כריצ'ארד ויליאמס מזימבבוואה, בנו הבכור של שר האוצר בממשלתו של רוברט מוגאבה, נשיא זימבבואה, שמבקש מהנמענים לסייע לו בהוצאת 28 מיליון דולרים מהמדינה.

 

ההונאה שבוודאי נחשבת הכי מפורסמת בקרב הגולשים היא זו הנשלחת מאדם מתחזה לפקיד ממשלתי מושחת, שמחפש עזרה בהברחת הון לחשבון בנק זר. לנמענים - שמקבלים את ההודעה בדואר אלקטרוני או בפקס - מובטח שאם יספקו את פרטיהם האישיים ופרטי הבנק שלהם ויפקידו סכומי כסף מסוימים - יקבלו חלק מהשלל.

 

שלוש מכוניות ושני בתים

 

אך יש גם הונאות אחרות, כמו הגרלת הלוטו המזויפת. קלה ב', שסרב למסור את שם משפחתו, הגיע ללאגוס בשנת 2000, לאחר שסיים את בית הספר התיכון בעיר אוורי, בדרום מזרח ניגריה, לא מצא עבודה, ונגרר אחרי חבריו לעיר הגדולה, שם החל לעסוק באגרוף.

 

ואז הוא גילה את האינטרנט. כיום הוא מבלה את בקריו בבתי קפה אינטרנט, מול מחשבים מיד שניה, המצוידים במסכים ישנים, ומחכה "לראות אם מישהו נפל במלכודת שלי", אמר.

 

אלקווה, בחור שמנמן בן 28, שסרב אף הוא לחשוף את שם משפחתו, נוהג במכונית לקסוס ברחובות Festac Town, ומספר לכולם כיצד היה מובטל במשך שנתיים למרות שהחזיק בתעודת בוגר מדעי המחשב.

 

ההזדמנות שלו הגיעה לפני ארבע שנים, כשמנהיגה של כנופיית נוכלים ראה אותו פותר מה שנראה כמו "בעיית מחשב סבוכה" במרכז עסקי בעיר אומואהיה, שבדרום מזרח ניגריה, ופיתה אותו לבוא עימו ללאגוס. אלקווה לא מספר על ההונאות שלו, רק על פירותיהם: "עכשיו יש לי שלוש מכוניות, שני בתים ואני כבר לא מחפש עבודה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניגריה. משכילים אבל מובטלים
מומלצים