שתף קטע נבחר

סקר משרד הבריאות: מה ישראלים אוהבים לאכול

איך אנחנו אוכלים? לא ממש רע. סקר חדש של משרד הבריאות בודק את הרגלי התזונה של הישראלים: מבחינת צריכת שומנים נמוכה אנחנו דווקא בסדר, אבל כשמדובר בסידן, אנחנו לא אוכלים מספיק ודווקא מלח אנחנו צורכים מעל לממוצע. על ארוחת הבוקר אנחנו לא מוותרים, ובסופי השבוע אנחנו טורפים כאילו אין מחר

האם יש דבר שנקרא "מטבח ישראלי"? מה באמת אנחנו אוכלים? כמה קלוריות אנחנו צורכים ובאילו ארוחות? כמה אלכוהול אנחנו שותים? הממצאים האלו מופיעים בסקר של שירותי המזון ושל המרכז הלאומי במשרד הבריאות על מצב הבריאות והתזונה בישראל.

 

עורכי הסקר השוו בין צריכת מרכיבי המזון של יהודים וערבים, גברים ונשים ביחס להנחיות של ארגונים בינלאומיים וביחס להנחיות של משרד הבריאות. המחקר נערך במשך שנתיים והשתתפו בו 3,242 נשאלים שהשיבו לשאלון שבדק מה אכלו ב-24 השעות שקדמו לסקר.

 

"היינו מופתעים לטובה בכמה נושאים שנבדקו בסקר", אומרת ד"ר דורית ניצן קלוסקי, מנהלת שירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות.

 

אחת הבשורות הטובות לפי ניצן קלוסקי היא צריכת השומן של הישראלים. התזונה שלנו אינה כה שמנה, מתברר. ההמלצות מדברות על צריכת שומנים שאינה עולה על 30% מצריכת הקלוריות היומית. בישראל שיעור צריכת השומן הוא 32% מתזונתן של הנשים ו-33% מזו של הגברים.

 

"עם תזונה נאותה נוכל תוך 5 שנים להגיע לסטנדרט הבינלאומי", אומרת ניצן קלוסקי, "מצבנו טוב בהרבה לעומת מדינות אחרות עם תזונה ים תיכונית שבהן מרכיב השומן הוא 37% מהצריכה היומית".

 

שניים מ"אויבי הבריאות" הם השומן הרווי והכולסטרול. "צריך להוריד במעט את צריכתם", ממליצה ניצן קלוסקי. ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-300 מ"ג כולסטרול ליום. מהסקר עולה שהנשים צורכות 290 מ"ג כולסטרול והגברים 323 מ"ג.

 

בנושא השומן הרווי ממליץ משרד הבריאות לצרוך כ-7%-10% מהקלוריות משומן רווי (מתוך צריכה יומית מומלצת של 30% קלוריות שומניות). לפי הסקר, בישראל הצריכה הממוצעת נעה בין 9 ל-10%.

 

אוכלים פחות מדי סידן ויותר מדי מלח

 

"בעיה קריטית היא נושא צריכת הסידן", אומרת ניצן קלוסקי. הישראלים צורכים 400-500 מ"ג סידן ליום. מחצית ואף פחות מהכמות הרצויה – 1,000 מ"ג סידן ליום. "יש להגביר את הצריכה של תוצרת חלב דלת שומן", מדגישה מנהלת שירותי המזון והתזונה. לדבריה, צריכת החלב והסידן במגזר הערבי נמוכה עוד יותר.

 

הסקר גם בדק צריכה של נתרן ואשלגן. צריכה נמוכה של נתרן (מלח) יחד עם צריכה גבוהה יחסית של אשלגן אמורה למנוע יתר לחץ דם. אלא שמהסקר ברור מדוע יתר לחץ דם נפוץ כל כך בישראל.

 

בעוד שהצריכה המומלצת של נתרן היא 6 מ"ג ליום הישראלים צורכים 10 מ"ג ליום. מקור המזון עתיר המלחים הוא במזון מוכן ומעובד. לעומת זאת, הישראלים צורכים רק כמחצית מכמות האשלגן המומלצת.

 

החוקרים הופתעו לרעה גם בנושא צריכת הירקות והפירות. "חשבנו שאנחנו מדינה של ירקות ופירות והתאכזבנו", אומרת ניצן קלוסקי. הצריכה המומלצת היא מעל 5 מנות של ירק ופרי ליום. הישראלים צורכים בין 3 ל-6 מנות ליום, כאשר צריכת הפירות במגזר הערבי נמוכה יותר.

 

אנחנו אוכלים יותר מדי פחמימות

 

מה אנחנו כן אוהבים? פחמימות, כמובן וגם ממתקים. מהסקר התברר שערבים אוכלים יותר דגנים (בהם גם לחם ופיתות) מאשר יהודים ואילו היהודים אוכלים יותר דברי מאפה ממותקים (עוגות, עוגיות) מאשר הערבים.

 

"המסקנה שלנו מהסקר היא להפחית את צריכת הלחם ובמקביל להנחות את היצרנים להעשיר את הדגנים בויטמינים מקבוצת B", אומרת ניצן קלוסקי.

 

לפי הסקר, ישראלי ממוצע צורך לא פחות מ-6.2 מנות ממתקים ביום. במגזר היהודי צריכת הממתקים היא פי 1.6 מאשר במגזר הערבי.

 

את הקשר ההדוק בין מזון למצב הבריאות ניתן לראות בצריכה של סוגי מזון נוספים בהם חומצה פולית, שמונעת מומים מולדים ומומלצת לצריכה על ידי נשים בגיל הפריון. הסקר מצא שהנשים בישראל צורכות רק שני שלישים מהכמות הרצויה.

 

גם בצריכה של סיבים תזונתיים החשובים למניעת סרטן המעי ומחלות לב וכלי דם הישראלי הממוצע יכול עדיין להשתפר. הצריכה בישראל היא חצי או אפילו שליש מהצריכה המומלצת.

 

"יש לצרוך פירות וירקות לא מקולפים משום שהסיבים נמצאים בקליפה ולשים לב לצריכת יתר של חיטה לבנה".

 

מה באשר לאלכוהול? ישראלי ממוצע שותה לפי הסקר 40 מ"ל של משקאות אלכוהוליים בממוצע. אישה שותה בממוצע 5 מ"ל. מכיוון שמחצית מהנשאלים דיווחו שאינם שותים כלל אלכוהול נעשה ממוצע נוסף של צרכני האלכוהול.גברים שותים 300 מ"ל ליום (כבקבוק בירה). נשים מסתפקות בכ-140 מ"ל של משקה אלכוהולי ביום.

 

מקפידים על ארוחת בוקר אבל זוללים בסופ"ש

 

מהסקר עולה שהגבר הישראלי צורך כ-2,212 קלוריות בממוצע ליום. נשים צורכות רק 1,533 קלוריות בממוצע ליום. לפי ארגון הבריאות העולמי הישראלים "חסכנים" בתחום צריכת קלוריות. הצריכה היומית המומלצת לגבר היא כ-2,500 קלוריות ולאישה 1,900 קלוריות.

 

לא מפתיע לגלות שצריכה קלורית גבוהה יותר נרשמה במגזר היהודי בימים חמישי, שישי ושבת.

 

"ממצא שהפתיע אותי היה הממצא לפיו 80% מהישראלים אוכלים ארוחת בוקר. זו בשורה טובה", אומרת ניצן קלוסקי.

 

מבחינה קלורית עולה שהכי הרבה קלוריות אנחנו צורכים ב"ארוחות המסודרות". בארוחת הצהריים נצרכות הכי הרבה קלוריות, אחריה בסדר יורד נמצאות ארוחת הערב, ארוחת הבוקר וארוחה המשלבת בין ארוחת הצהריים לערב. אחוז הקלוריות הנמוך ביותר נצרך בארוחה המשלבת ארוחת בוקר וארוחת צהריים.

 

"המחלות המובילות בישראל הן סוגים שונים של סרטן, מחלות לב, יתר לחץ דם וסוכרת ובפעילות של חינוך תזונתי והפיכת מוצרי המזון לנגישים יותר ניתן לשפר את המצב", אומרת ניצן קלוסקי. "יש לנו מזון בריא בארץ ולפעמים הוא יקר. צריך להוזיל את המזון, להפוך אותו לבריא יותר ולנגיש יותר לכל אזרח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אוהבים פחמימות וממתקים. ישראלים אוכלים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אפי שריר
לא מוותרים על ארוחת בוקר
צילום: אפי שריר
אוכלים פחות מדי מוצרי חלב
צילום: אפי שריר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים