שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: בדיקת דם תגלה אם אתם סובלים מחרדה

באוניברסיטה העברית מאמינים: הגילוי יאפשר לוודא שהגוף מגיב לתרופות. הסיפור המלא במוסף "7 ימים"

חרדה היא שם כולל לקבוצה של ליקויים נפשיים, שהסובלים ממנה חשים תחושה זמנית או קבועה של מתח, דאגה ותחושה שמשהו רע עומד לקרות להם, גם כאשר הסיבה האובייקטיבית למתח ולחשש נעלמה. האדם החרדתי עלול לסבול מהזעה, רעד, דפיקות לב מואצות, מתחושה שהוא נחנק או הולך למות, מקוצר נשימה ולעתים, במקרה של התקף חרדה, הוא יכול גם למצוא את עצמו בחדר מיון כשהוא בטוח שהוא בדרכו להיפרד מהעולם.

 

בין 15 ל-20 אחוז מהאוכלוסייה בארץ ובעולם סובלים או יסבלו בחייהם מחרדה באופן שמפריע להם לתפקד, אבל מעולם לא הצליחו למצוא מבחן כמותי, אובייקטיבי ומדיד, שיוכל לקבוע מי סובל מחרדה.

 

בשבוע שעבר הושגה פריצת דרך ראשונה אל לב החרדה, באמצעות פיתוח מהפכני ראשון מסוגו בעולם. צוות מדענים מהאוניברסיטה העברית הצליח לגלות נוסחה ביולוגית מולקולרית, שנרשמת כעת כפטנט בינלאומי: בדיקת דם פשוטה, שבעזרתה אפשר לקבוע ברמה סבירה של ודאות אם אדם סובל מחרדה או שמדובר בהתרגשות חולפת. זה עדיין לא הפתרון לחרדה, אבל זו בלי ספק תחילת הדרך אליו.

 

בדיקת הדם המהפכנית פותחה במעבדות האוניברסיטה העברית בירושלים, על ידי צוות חוקרים בראשותה של פרופ' חרמונה שורק, ראש החוג לביולוגיה מולקולרית באוניברסיטה. "גם אותי כמדענית הדהים לגלות שלמרות שחרדה היא אחת מהפרעות הנפש הנפוצות ביותר בארץ ובעולם, אין אף כלי מדידה אובייקטיבי שיודע לתת לרופא אינדיקציה אם הפציינט שמולו סובל מחרדה או לא", אומרת פרופ' שורק.

 

כעת מנסים לאתר שותף עסקי גדול כדי להפוך את הפיתוח למוצר מסחרי, שעתיד להכניס כסף רב לחוקרים, לאוניברסיטה ולמעבדה. "בסופו של התהליך תהיה ערכה קלה וניידת לבדיקות דם", אומרת פרופ' שורק, "ואני מתארת לעצמי שכל בית חולים בינוני וגדול בארץ ובעולם וכל חדר מיון יצטיידו בערכה הזו, שתוכל לשמש כלי עזר ראשון במעלה עבור הרופא ועבור הפסיכיאטר. הבדיקה תעזור גם למי שכבר אובחן כסובל מחרדה ומטופל בתרופות. הדרך היחידה לראות אם הגיב טוב לתרופות היא לשאול אותו, וזה לא מדד מדעי אובייקטיבי. זה גם יעזור בטיפול באנשיים הלוקים בחרדה".

 

בימים אלה מתחיל הצוות של שורק לעבוד על בדיקת דם לאבחון דיכאון.

 

הסיפור המלא - במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חרדה. 15-20 אחוז מהאוכלוסייה סובלת
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים