שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

שרון: ההתנתקות תאפשר מאבק אמיתי בעוני

ראש הממשלה בחר לנאום הערב לאומה, ערב תחילתו של הפינוי הכפוי מיישובי רצועת עזה. "מתוך עוצמה ולא מתוך חולשה אנו עושים את הצעד", אמר שרון והסביר: "המציאות המשתנה בארץ, באזור ובעולם חייבה אותי להערכה אחרת ולשינוי עמדות, לא ניתן להחזיק בעזה לנצח". שרון גם שיגר אזהרה לפלסטינים: "לאש - נגיב באש קשה מאי פעם"

"לאש נגיב באש קשה מאי פעם". כך הזהיר הערב (יום ב') ראש הממשלה, אריאל שרון, בנאום מיוחד שבחר לשאת אל האומה עם תחילת יישום תוכנית ההתנתקות. הנאום, שהוקלט מראש, הועבר בשלושת ערוצי הטלוויזיה. שרון אמר כי כעת מונחת חובת ההוכחה על הפלסטינים והוסיף: "ההתנתקות תאפשר לנו להביט פנימה במאבק אמיתי בעוני".

 

"הגיע היום. אנחנו מתחילים את הצעד הקשה והכואב מכל - פינוי יישובינו מחבל עזה וצפון השומרון", פתח שרון. "הצעד הזה קשה לי מאוד באופן אישי. לא בלב קל קיבלה ממשלת ישראל את ההחלטה על ההתנתקות, ולא בנקל אישרה זאת הכנסת.

 

צילום וידאו: לע"מ (באדיבות ערוץ הכנסת)

 

"אין זה סוד שגם אני, כמו רבים אחרים, האמנתי וקיוויתי שנוכל להיאחז לעד בנצרים ובכפר דרום. אך המציאות המשתנה בארץ, באזור ובעולם חייבה אותי להערכה אחרת ולשינוי עמדות", אמר שרון.

 

"לא ניתן להחזיק בעזה לנצח. חיים שם יותר ממיליון פלסטינים, שמכפילים את מספרם מדי דור. הם דחוסים בצפיפות שאין דומה לה במחנות פליטים, בעוני ובמצוקה, בחממות של שנאה גוברת והולכת, ללא אופק של תקווה".

 

שרון ציין כי "מתוך עוצמה ולא מתוך חולשה אנו עושים את הצעד. ניסינו להגיע עם הפלסטינים להסדרים שיניעו את שני העמים לדרך השלום. אלה התנפצו אל חומת השנאה והקנאות. תוכנית ההתנתקות החד-צדדית, עליה הודעת לפני כשנתיים, היא התשובה הישראלית למציאות הזאת. התכנית הזו טובה לישראל בכל תרחיש עתידי. אנו מצמצמים את החיכוך היומיומי ואת קורבנותיו משני הצדדים. צה"ל ייערך מחדש בגבולות הגנה, מאחורי גדר הביטחון. אלה שימשיכו להילחם בנו יפגשו בצה"ל ובזרועות הביטחון במלוא עצמתם.

  

התגובות: לא צ'רצ'יל, גם לא בן-גוריון

 

"על הפלסטינים מוטלת עתה חובת ההוכחה. עליהם להלחם בארגוני הטרור, לפרק את תשתיותיו ולהראות כוונות כנות לשלום, כדי שיוכלו לשבת איתנו בשולחן המשא ומתן. העולם ממתין לתגובה הפלסטינית – יד לשלום או אש טרור. ליד המושטת נשיב בעלה זית, אך לאש נשיב באש, קשה מאי פעם", אמר שרון.

 

ראש הממשלה הוסיף כי "ההתנתקות תאפשר לנו מבט פנימה. סדר היום הלאומי שלנו ישתנה. המדיניות הכלכלית תתפנה לטפל בסגירת הפערים החברתיים ובמאבק אמיתי בעוני. נקדם את החינוך ונגביר את הביטחון האישי של כל אזרח במדינה. המחלוקת על תכנית ההתנתקות גרמה לפצעים קשים, לשנאת אחים מרה, לביטויים ולמעשים חריפים. אני מבין ללבם, לכאבם ולזעקתם של המתנגדים. אך אנו עם אחד גם בריב ובוויכוח. אני רוצה שתדעו, העם כולו עומד מאחוריכם וגאה בכם".

 

שרון פנה בסיום הנאום לאזרחי ישראל ואמר: "האחריות לעתיד ישראל מוטלת עלי. יזמתי את התכנית משום שהגעתי למסקנה שהמעשה הזה הוא חיוני לישראל. האמינו לי, מידת הכאב שאני חש במעשה הזה כמוה כמידת ההכרה הנחרצת שהיה עלינו לעשותו. אנו עולים על דרך חדשה, שיש בה גם סיכונים לא מעטים, אך יש בה גם אור של תקווה לכולנו. בעזרת ה' תהא הדרך הזו דרך של אחדות ולא דרך של פלגנות, של כבוד הדדי ולא של איבה בין אחים, של אהבת חינם ולא של שנאת חינם. אני אעשה הכל כדי שכך יהיה".

 

יושב ראש ש"ס, חבר הכנסת אלי ישי, הגיב לדברים ממקום מושבו בנווה דקלים ואמר: "טוב היה לנאום זה שלא נאמר משנאמר. אין בו אלא הוספת חטא על פשע. הטעות ההיסטורית הקרויה ההתנתקות שאותה ממשלה אישרה ומבקשת ליישם היא פצע מדמם שעליו פוזר היום מלח גס".

 

חבר הכנסת יוסי שריד אמר על הנאום: "צ'רצ'ילי זה לא היה, גם לא בן גוריוני או בגיני.אבל לפחות הוא לא ביקש סליחה גם בשמי. אני עדיין מצפה מהמתנחלים שיבקשו סליחה מכל אזרחי ישראל על העוול המוסרי החברתי, המדיני והביטחוני שגרמו לכולנו במשך עשרות שנים. החטא הקדמון של ההתנחלויות הוא אריאל שרון ובנימין נתניהו הוא העונש - וזה עונש כבד מנשוא".

 

ראש האופוזיציה, ח"כ יוסף (טומי) לפיד, אמר בתגובה לנאום שרון כי "התבדה החשש שלי ששרון ינצל את הנאום הזה כדי לעשות תפנית ימינה ולפייס את מתנגדיו בליכוד. יחד עם זאת, הוא לא חידש דבר שלא היה ידוע כבר שנתיים וגם הודעתו שחלום ארץ ישראל השלמה נגוז, נאמרה כבר על-ידו". לדברי לפיד, "שרון יכול היה לגלות יותר אמפתיה למפונים גם מבלי לבקש מהם סליחה".

 

ח"כ עזי לנדאו, מראשי מתנגדיו של שרון בתוך הליכוד, אמר בתגובה: "דברי ההזדהות והאמפתיה של שרון למתיישבים הם כמו הדברים שאמר האנס לנאנסת לאחר האונס. ליבי עם המתיישבים שראו את ראש הממשלה, האדם שעוקר אותם מביתם , ושלא מסוגל להסתכל להם בעינים ולבקש את סליחתם".

 

ואילו תושבי כפר דרום שבמרכז רצועת עזה עסקו בשעת הנאום בנטיעת שתילים ברחבי היישוב. בנווה דקלים, מעוז נוסף של התנגדות עזה, התקיים משחק כדורסל בין ההתנחלויות גדיד וגני טל במסגרת גמר אליפת גוש קטיף בכדורסל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
שרון. צעד כואב
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
האריזה והפינוי. נצר חזני
צילום: איי פי
צילום: דובר צה"ל
חלוקת הצווים. ניסנית
צילום: דובר צה"ל
חסימת הכניסה לנווה דקלים
צילום: איי פי
מומלצים