שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

הערכה: פינוי מורג יסתיים בשעות הקרובות

המתנחלים יצאו לעבר הכוחות וקוראים לסירוב פקודה. שש משפחות התבצרו בגן הילדים, אולם התפנו לאחר שקראו פרקי תהילים ו"קרעו קריעה". ח"כ בני אלון, ששהה בבית הכנסת ביישוב, אמר כי "שרון יוביל אותנו למהפכה צבאית". כמה נערים ונערות פונו לאחר שהתבצרו בבית הכנסת

כוחות צה"ל פרצו בצהריים (יום ד') את הדלת המובילה אל גג בית הכנסת בהתנחלות מורג ופינו את הנערים שהתבצרו במקום. במקביל, חיילות פינו נערות שהתבצרו בעזרת הנשים בבית הכנסת. זאת, לאחר שכוחות משטרה וצבא פינו מוקדם יותר את המתפללים. בצבא מעריכים כי פינוי מורג יסתיים בשעות הקרובות.

 

 

ראש מטה הכוחות המפנים ביישוב, אלוף-משנה דורון שליו, אמר כי עד עתה הוצאו מהיישוב 300 אנשים, חלקם תושבים וחלקם מסתננים, שהובלו בעשרה אוטובוסים. לדבריו, "חלק מהאנשים עזבו בעצמם וחלק נשאנו לאוטובוסים. תוך שעות ספורות נסיים את הפינוי". כעשר משפחות נותרו ביישוב, חלקן מתבצרות וחלקן מנהלות משא ומתן עם הכוחות המפנים.

 

במקום נראו מראות קשים רבים, ביניהם תמונה מצמררת של אחד המסתננים למקום, שהתבצר בקומה השנייה של אחד הבתים והניף את בנו התינוק מחלון הבית. עם זאת, שליו ציין כי הפינוי התבצע בשקט יחסי. "הם הבינו שבאנו לפנות ושהפור נפל. היתה הידברות בין המח"ט, המג"דים ומפקדי הפלוגות לבין הנהגת היישוב. בזכות ההידברות הפינוי עובר בשקט".

 

ח"כ בני אלון, שלא מתגורר במקום, נמצא במורג מזה חמישה שבועות. אלון מחה על כך שכוחות הביטחון לא התירו לכתבים להיכנס לבית הכנסת ואמר כי "מי שבסכנה כאן זה לא רק המדינה היהודית, אלא גם המדינה הדמוקרטית. שרון יוביל אותנו למהפכה צבאית".

 

 

 

(צילום וידאו: ערוץ 2)

 

מוקדם יותר התבצרו שש משפחות בגן הילדים של ההתנחלות ורק לאחר דיונים רבים הגיעו להסכמה עם המשטרה והצבא, לפיה יקראו פרק תהילים ויבצעו טקס קריעה לאות אבל. אבות המשפחות קרעו את חולצותיהם בתוך הגן ולאחר מכן יצאו מהמקום כל המשפחות, כשבידיהן תיקים ומזוודות. חיילים ושוטרים סייעו לסחוב את הילדים והתיקים לעבר האוטובוס הממתין.

 

חגי כינרתי, אב אחת המשפחות שהתבצרו בגן, הסביר מדוע החליטו בסופו של דבר לעלות לאוטובוס, והבהיר: "אנו לא נלחמים בצה"ל. גם אנחנו שירתנו בצה"ל". כינרתי טען כי טקס הקריעה לא היה חלק מההסכמה עם המשטרה, אלא תוכנן מראש על-ידי המשפחות, שממילא לא התכוונו להילחם בחיילים.

 

תרצה, אחת האמהות, אמרה כי "החיילים הם אחים שלנו, אהובים שלנו. אנחנו לא נלחמים בהם. אני האמנתי שהשם יבטל את כל הגזירות הרעות". בעודה מעמיסה את מזוודותיה על האוטובוס אמרה: "אני מאמינה בקדוש ברוך הוא, זה מה שהוא עשה וזה מה שטוב לכולנו". לדבריה היא עדיין לא יודעת לאן היא עוברת, אך בכוונתה "להמשיך להפריח את השממה".

 

עימותים עם המתנחלים

 

צוותי הפינוי נערכו בבוקר מול הבתים המיועדים לפינוי בהתנחלות מורג שבגוש קטיף. המתנחלים יצאו לעבר הכוחות וצעקו "תתביישו לכם, נזכור לכם את זה תמיד". ילדי היישוב, הנמצאים בקומות העליונות של בתי המגורים, צעקו לעבר הכוחות "יהודי לא מגרש יהודי". החיילים והשוטרים הרבים עומדים מחוץ לבתים המיועדים לפינוי, חלקם דומעים וחלקם מתעמתים עם התושבים.

 

עוד קודם לכן יצאו צעירי המקום לכביש הגישה ליישוב והציבו עליו פחים, קרשים וענפים. ברחבי היישוב מיתמר עשן מכמה מוקדים של הצתת פחי אשפה. במקביל, קבוצות מתנגדי ההתנתקות התבצרו בחממות ובעליות הגג של בתים ומבני ציבור שונים ביישוב.

 

ארבעה מתנחלים נעצרו כשברשותם מחטים, דבק מגע, גפרורים, דוקרנים ואמצעים לניקור גלגלים. עימות נוסף התפתח במקום לאחר שכוחות מג"ב עצרו צעיר שקרא לעברם לסרב פקודה. משפחתו החלה לרוץ אחר החיילים וביקשו שיעזבו אותו לנפשו. בסופו של דבר שוחרר הצעיר.

 

בעוד הכוחות תופסים עמדות ביישוב, אחד התושבים יצא לקראתם בחולצה כתומה והחל לרוץ בעודו צועק "מי שיסרב היום פקודה יהיה גאה בכך. הוא יצא גבר ויוכל להתגאות על היום הזה במשך כל החיים שלו. יש כאן שומרי מצוות, איך תתפללו אחר כך, איך תוכלו?".

 

צעיר אחר הנמצא במקום צעק לעבר החיילים "אנחנו אוהבים אתכם בכל מחיר, אבל תזכרו שמה שאתם עושים זה עוול ופשע. אני הייתי פה בזמן הפיגועים ועכשיו אתם מגרשים אותי ואת ההורים שלי. אין לי לאן ללכת. אריאל שרון סידר לי שבועיים בים המלח, אבל אחר כך אין לי לאן ללכת. אני לא אשן היום בלילה וגם לא בלילות הקרובים. תסתכלו לי בעיניים ותגידו לי איך אתם תישנו היום בלילה?". לאחר מכן הוא נעצר, אך סיבת מעצרו אינה ברורה עדיין.

 

ברחבי היישוב תלויים שלטים רבים נגד הפינוי ושלטים הקוראים לחיילים לסרב פקודה. על דלתות הבתים נתלו שלטים בהם נכתב שם המשפחה המתגוררת בבית, ואזהרה לחיילים מפני הטראומה שתיגרם להם אם ייקחו חלק בביצוע התוכנית. 

 

הקוד: "שמונה ורבע, שיעור תנ"ך"

 

במורג נשארו כעת בין 20 ל-30 משפחות וביישוב שוהים עוד כמה מאות מסתננים, ביניהם סטודנטים חברי "תא כתום". במערכת הכריזה של היישוב נשמעה הודעה לפיה "בשעה שמונה ורבע שיעור בתנ"ך, נא להכין מראי מקומות", וההערכה היא ככל הנראה מדובר בקוד שקבעו התושבים במסגרת ההתארגנות לקראת הפינוי הכפוי. 

 

בשל קירבת מורג לרפיח נעים משוריינים של צה"ל מסביב ליישוב כחלק מהמעגל השלישי של הכוחות המשתתפים בהתנתקות. זאת, על-מנת למנוע אירועי טרור במהלך הפינוי.

 

הכוחות שמפנים את היישוב הם חיילי חיל האוויר, אנשי חטיבת בית הספר לנ"מ מאוגדת עידן. החיילים יצאו בשעות הבוקר המוקדמות ממחנה רעים והתקדמו לכיוון היישוב. לפני שנכנסו הכוחות, הקיפו את המקום צוערים מקורס קצינים, במטרה לסגור את שטח היישוב לפני תחילת הפינוי. כל צוות מפנה כולל 17 חיילים, בהם מפקד צוות ו-16 חיילים. הצפי הוא שכל ארבעה חיילים יאחזו במפונה ברגליו ובידיו ויובילו אותו אל האוטובוס.


פורסם לראשונה 17/08/2005 08:26

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
אחד התושבים התבצר
צילום: ערוץ 2
צילום: איה בן עמוס
מפנים את גן הילדים
צילום: איה בן עמוס
צילום: ערוץ 2
מתפללים מפונים
צילום: ערוץ 2
צילום: איה בן עמוס
חסימות
צילום: איה בן עמוס
צילום: איי אף פי
עימותים במורג (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים