שתף קטע נבחר

סלט ערבי: טיול בארבעה כפרים

"אנחנו מחכים למטיילים היהודים", אומרים במגזר הדרוזי והערבי ומציעים אתרים היסטוריים, מסעדות טובות, נופים מרהיבים ואירוח עם מפגשים תרבותיים. ביקור של התחברות

דיר חנא גוש חלב פקיעין בית ג'אן 

הדי הפיגוע בשפרעם, שבו נרצחו ארבעה אזרחים ערבים, עוד לא שככו, אבל נביאי הזעם משני הצדדים, שחזו כי אירועי "אוקטובר השחור" יחזרו על עצמם, התבדו. ערביי ישראל שמרו על איפוק, ומבלי להסתבך בקורי הפוליטיקה העדינים, הם מבקשים מהמטיילים ומהתיירים היהודים-ישראלים, דווקא בימים קשים אלה, לבוא להתארח אצלם בכפרים ובערים, לאכול במסעדות ולטייל באתרים ההיסטוריים.

 

בפגישה שנערכה לפני מספר ימים בלשכתו, אמר סמיר חוסין, ראש המועצה המקומית דיר חנא: "יש לנו המון מה להציע לתיירים הישראלים ואנחנו מצפים מהמטיילים הרבים בגליל שיכנסו לבקר אותנו בתוך היישובים שלנו, ולא רק יעצרו במסעדות שעל הדרך, בכניסה לכפר". כדי להמחיש את דבריו, הפך חוסין למדריך תיירים לשעה קלה, ובסיור מקוצר הוכיח שבדיר חנא יש כמה פינות חמד שרבים טרם הספיקו להתוודע אליהן, וזאת למרות שכולם מסכימים שיש עוד הרבה מה לעשות כדי שאלפים ינהרו למקום.

 

דיר חנא

 

דיר חנא נמצאת בבקעת סכנין שבמרכז הגליל התחתון ויש בה 8,500 תושבים (כ-85 אחוז מוסלמים והיתר נוצרים ובדווים). מקור שמו של היישוב - כפר יוחנא - הוא מהתקופה הרומית בינזטית. בראשית התקופה העות'מנית היה דיר

חנא כפר נוצרי אך עם השנים התיישבו בו מוסלמים. באמצע המאה ה-17 היה היישוב בירתו של דאהר אל עומר, עד שכבש את עכו והעביר את כתר הבירה אליה.

 

כדאי לשוטט בין הסמטאות ולהעיף מבט מקרוב במצודה המרשימה "אל קלעה", שבנה סעד אל עומר, אחיו של דאהר לפני למעלה מ-300 שנה. למרות שלמרבה הצער הרשויות לא שיפצו את המצודה, היא נותרה על מקומה במלוא עוצמתה והשרידים שלה בהחלט משכנעים שההיסטוריה לא פסחה על היישוב הזה.

 

מה עוד יש לתיירים לחפש פה? בפאתי היישוב כרם עצי זית עתיקים בני כ-2,000 שנה, מעיין טבעי משוחזר ותצפית מרהיבה לכיוון מזרח - מהכינרת

ועד החרמון. ליד המצפה ממוקם המאהל של אבו פרג' מכניס האורחים, שמספר לכל המעוניין סיפורי פולקלור ומכבד בקפה ובקלאוות.

 

יש בית בד עתיק מאוד, בבית שהפך למעין מוזיאון ומוכרים בו שמן זית; יש קוראת בקפה ובקלפים; נגני כינור, עוד וחליל שמארגנים חפלות בבתים, ומסגד מדהים בן כ-300 שנה שבימים אלה נשלם שחזורו. ביישוב אנשים חמים שצמאים לשיתוף פעולה עם המטיילים הישראלים, ומשתוקקים להראות להם כיצד מסורת בת מאות שנים נשמרת פה בין הסמטאות הציוריות, שמעט צבע ומתיחת פנים היו מוסיפות להן חן.

 

  • לארגון סיורים: מועצת דיר חנא, שרית, 6782039 - 04
  • בית בד עתיק - מוטלק חורי, 04-6784035, 050-7519597
  • מצפה עצי הזית - מחמוד חמוד, 052-2796013
  • מאהל בדואי אבו פרג', 050-7490994

 

חזור למעלה
גוש חלב

 

גוש חלב (אל ג'יש) ידוע בשל המסעדות הלבנוניות בתחומו, אבל מלבדן מציע הכפר עוד מספר אתרים. בישוב, הממוקם כשבעה קילומטרים מצפון מערב לצפת, 2,800 תושבים, רובם נוצרים-מרונים ומיעוטם מוסלמים ויוונים-קתולים. ממצאים ארכיאולוגים מגלים כי המקום היה מיושב מאז תחילת הברונזה הקדומה ואילך. הישוב מוזכר בכתובים כבר בימי המרד הגדול ברומאים ויש עדויות על קיום קהילה יהודית במקום, כולל שרידי בית כנסת, עד המאה ה-14.

 

היישוב הנוכחי הוקם בתחילת המאה ה-18 בידי נוצרים מרונים מלבנון ובמהלך מלחמת העצמאות התיישבו בו רבים מעקורי הכפר בירעם. פרט


צילום: דובי זכאי
 גוש חלב.  (צילום: דובי זכאי)

לנוף המדהים ולאוויר הצח גם בימים חמים מאוד, בגוש חלב מספר אתרים היסטוריים שכדאי לבקר בהם.

 

לפני הכניסה לעיר העתיקה ניתן לעצור לתצפית המשקיפה אל מרומי הגליל. מכאן ממשיכים אל הסמטאות, בסיור רגלי שנמשך כשעה, בין שרידים ארכיאולוגים מהתקופה הביזנטית. הסיור עובר בין "פסלי הגעגוע", הגורן ו"גבעת הבכי", כנסיית בוטרוס שלצדה שרידי בית כנסת קדום, המוזוליאום מהמאה הרביעית לספירה, בית הכנסת העתיק וסיפור עקורי בירעם הנחבא בין בתי הכפר. בית הכנסת העתיק נבנה בשנת 250 לערך והמשיך לפעול לפחות עד שנת 480 לספירה. אגב, בסמוך לכניסה לכפר ניצב מבנה בעל שתי כיפות שבו קבורים, לפי המסורת היהודית, חכמי הזוגות - שמעיה ואבטליון. יש עוד כמה קדושים - יואל הנביא, יוחאי ואשתו, הורי הרשב"י - שיש מאמינים הטוענים שעצמותיהן קבורות במקום.

 

בסיום הסיור ניתן לאכול באחת משתי המסעדות הנמצאות בכניסה לכפר או להתארח (בתיאום מראש) אצל המוסיקאי ג'ורג' סמען המציע חדרי אירוח או רק מוסיקה וקפה במרפסת ביתו. למבקרים המעוניינים בסיור מאורגן, מידי יום שישי ושבת יוצא סיור מודרך בסמטאות הכולל גם ממיטב סיפורי האזור. 

 

  • ג'ורג' סמען, 052-2810433
  • סיור מודרך עם אמנון גופר, 054-6549191

 

חזור למעלה
פקיעין

 

פקיעין (בוקיעה) הוא יישוב ערבי דרוזי הנמצא בגליל העליון, כשישה ק"מ דרומית מזרחית למעלות תרשיחא. בעבר זיהו איתו את הכפר בקע הנזכר במקורות מהתקופה הרומית ועל רבי שמעון בר יוחאי ובנו אלעזר מספרים כי כאן הם מצאו מערת מסתור, במהלך מנוסתם מפני הרומאים בימי מרד בר כוכבא. המוסלמים בכפר מתעקשים שהיה במקום יישוב מוסלמי כבר במאה ה-11 ושהדרוזים התיישבו בו במאה ה-18. במרכז היישוב שוכן בית כנסת שנבנה ב-1873 ומשובצות בו שתי אבנים שנלקחו מבית כנסת קדום שנבנה מאבני בית המקדש. במרכז הכפר מעיין.

 

פקיעין הוא אחד מהיישובים המעטים שעדיין שוכנים בהם נוצרים, מוסלמים ויהודים - שתי משפחות במקרה זה, שגרות בסביבת בית הכנסת

העתיק. ידועה מביניהם מרגלית זינתי, המחזיקה במפתחות בית הכנסת ומי שמגיע לסיור בוודאי יתקל בה.

 

לנכנסים לפקיעין מומלץ לעצור תחילה ב"טיילת הפסלים" לתצפית לעבר נופי הגליל העליון. משם ניתן לרדת אל מערת הרשב"י. בפקיעין ניתן לשוטט בסמטאות הציוריות אל כיכר הכפר, המעיין ועץ התות, ומשם אל הרובע היהודי ובית הכנסת הקדום.

 

סיפור חיים

 

כדאי מאוד לעצור בביתה העתיק והמשומר של מרגלית זינתי, בו ניתן לצפות במופע תאטרון ייחודי - "פיסות של פקיעין" - שמעלים אוריאל רוזנבאום, שחקן ובמאי, ומרגלית זינתי. החוויה נעה בין מציאות לדמיון, וסוחפת את הקהל בעקבות סיפור חיים מופלא.

 

רוזנבאום, 30, אב לארבעה, לשעבר בחור ישיבה ממעלות, הלך שבי אחרי המסתורין של פקיעין כשהגיע לשם לטיול לפני כעשר שנים. דמותה של מרגלית זינתי הילכה עליו קסם, והציתה את דמיונו ליצור הצגה בהשראת חייה ודמותה: סיפור המשפחה, סיפור היישוב היהודי בפקיעין, בית הכנסת, המעיין, עץ החרוב האגדי והמערה של רבי שמעון בר יוחאי.

 

אל תעזבו את פקיעין לפני שנפגשתם עם סלאח מהמעיין. סאלח, דרוזי המתגורר בפקיעין מאז ימי אבות אבותיו, למד את רזי החומוס במסעדות סוריה ולבנון. לאורחיו הוא מציע חומוס שלצדו ירקות טריים וכבושים, כדורי פלאפל ולבנה. שולחנות המסעדה פזורים בחן בכיכר המעיין ואפשר ללוות את הארוחה במי מעיין מינרליים חינם אין כסף. לסיום אפשר לקנח בקפה משובח ועוגות סולת מתוקות בניחוח מי וורדים. מקום טוב לפתוח בו את היום.

 

  • "פיסות של פקיעין", אוריאל רוזנבאום, 050-7713357 (15 ש"ח לתלמיד, 20 ש"ח למבוגר)
  • המסעדה של סאלח ונזהה 052-8285811, 052-8285631

 

 

חזור למעלה
בית ג'אן

 

בית ג'אן הוא יישוב דרוזי ציורי בלב שמורת הר מירון, במרכז הגליל העליון, כעשרה קילומטרים ממזרח לכרמיאל. גובהו, 930-1030 מטרים מעל פני האדמה, מבטיח אוויר הרים צלול גם בימים ממש חמים. הוא מונה למעלה מ-9,000 תושבים, רובם

מתפרנסים משירות בכוחות הביטחון ומתיירות. היישוב הוקם במאה ה-18 על ידי דרוזים מלבנון על שרידי יישוב קדום. 

 

בכפר תוכלו למצוא מסעדות וצימרים, וכדאי להתחיל סיור בשולי היישוב הדרומיים, שם נמצא מקום קדוש המיוחד לאחד מאבות הדת, בהאא-אדין. ניתן לעצור שם לתצפית מרהיבה על אזור הגליל התחתון ובקעת בית הכרם, מפרץ חיפה, הכרמל, הכנרת ורמת הגולן.

 

אם אתם חובבי מוצרים מן הטבע, יש לכם עוד סיבה לבקר בבית ג'אן: לאחרונה הוקם ביישוב מפעל הקוסמטיקה "איה", על ידי זיאד, דוקטורנט בטכניון ומרצה לפרמקולוגיה. המוצרים שנמכרים במפעל שיושב על נוף מדהים עם בריזה נפלאה, וכן בבתי מרקחת וחנויות טבע ברחבי הארץ, עשויים אך ורק מחומרים טבעיים על בסיס שמן זית, והם זכו לרשיון ממשרד הבריאות ומתאימים לבעלי עור רגיש.

 

  • איה נטורל, זיאד, 050-6982199
  • אירוח כפרי אצל יוסוף קבלן (צימרים, ארוחה או קפה ועוגה), 052-2479604

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיר חנא. צמאים לשיתוף פעולה
צילום: יפה רזיאל
בית ג'אן. קוסמטיקה מקומית
צילום: יפה רזיאל
פקיעין. בית כנסת עם עבר
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים