שתף קטע נבחר

שימוש בתוספי תזונה לספורט עלול להיות מסוכן

ספורטאים רבים מתפתים להשתמש בתוספי תזונה מסוגים שונים. הזמינות, התוצאות המהירות וגם היעדר המודעות לסכנות האפשריות - חושפים את המשתמשים הלא זהירים לסכנות של שימוש, במודע וגם שלא במודע, בחומרים אסורים ומסוכנים. לעיתים עד כדי סכנת חיים ממש

הם קלים מאוד להשגה והפיתוי להשתמש בהם בקרב בני נוער וצעירים הוא די גדול. במקומות מסוימים ינסו "לדחוף" לכם אותם תוך הבטחה שמעתה הכל יהיה קל ופשוט יותר. חלקם ניתן להשיג בחנויות, ומה שלא קיים בארץ ניתן להזמין דרך האינטרנט. מאוד פשוט, אבל עלול להיות גם די מסוכן. לא, אנחנו לא מדברים על סמים. אנחנו בעניין של תוספי תזונה. נשמע תמים ובטוח? מתברר שלא בהכרח.

 

כוונות לא טהורות

 

השימוש בתוספי תזונה הפך לחלק בלתי נפרד מהמעטפת המקצועית של הספורטאי המקצוען וגם של החובב. ההנחה היא שעל מנת לעמוד בקצב התהליכים המואץ בגופו של הספורטאי הפעיל, יש צורך בתיסוף חיצוני. זאת, במטרה להשלים את אספקתם של רכיבי תזונה חיוניים שאינם מתקבלים בכמות מספקת באמצעות המזון.

 

סיבה נוספת לשימוש בתוספי התזונה היא המהירות שבה הם נספגים במערכת העיכול ובזמינות הגבוהה שבה ניתן לצרוך אותם בסמוך או במהלך האימון עצמו.

 

עד כאן הכל טוב ויפה, אולם מתברר שכוונתן של חלק מיצרניות התוספים אינן כה טהורות. בשנים האחרונות מתרבים תוספי התזונה שמכילים חומרים העלולים לסכן את בריאותם של המשתמשים בהם. מדובר בעיקר במוצרים המשמשים להרזיה והמכילים חומרים מעוררים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזית.

 

ממה צריך להיזהר?

 

  • מחומרים כדוגמת אפדרין, הגורמים לדיכוי התיאבון ולעלייה בקצב המטבולי של הגוף. התוצאה - חוסר חשק לאכול והגברת ההוצאה הקלורית בעקבות העלייה בקצב חילוף החומרים (אפקט תרמוגני). אפדרין עלול להיות מאוד מסוכן ומקרי מוות לא מעטים קרו בעקבות השימוש בו.

 

  • מחומרי-מוצא לייצור הורמונים. אלה, כדוגמת DHEA ואנדרוסטנדיון, עלולים אף הם לגרום לתופעות לוואי חמורות.

 

  • מתוספי תזונה המבטיחים בניית מסת השרירים או שריפת שומן מוגברת. תוספים אלה עלולים יותר מכל להכיל חומרים אנאבוליים או חומרים ממריצים.

 

  • מתוספי תזונה המסופקים לך ללא האריזה המקורית. ספורטאים חייבים להימנע משימוש בתוספי תזונה המגיעים ממקור בלתי ידוע

 

  • המונח "צמחי" או "טבעי" אינו מעיד בהכרח כי התוסף בטוח לשימוש.

 

  • ויטמינים ומינרלים אינם נחשבים לחומרים אסורים אולם הספורטאים צריכים להימנע מלצרוך תוספי תזונה של חברות המייצרות גם מוצרים המכילים חומרים אנאבוליים או חומרים ממריצים.

 

  • תוספים הנמכרים בשוק השחור, דרך האינטרנט, באמצעות ספק לא חוקי או דרך מגזינים - הם בעלי הסיכון הגבוה ביותר. עליך לרכוש את תוספי התזונה שלך רק מחברות גדולות ובעלות מוניטין רב בתחום. לעולם אל תרכוש תוספי תזונה מחברה שבקו הייצור שלה מופיעים תוספים המכילים חומרים אסורים. אם תעשה כן אתה מגדיל את הסבירות לצרוך תוספים "שהזדהמו" בתהליך הייצור.

 

זכותך לבקש מן החברה התחייבות לכך שתוספי התזונה שלהם אינם מכילים חומרים אסורים בשימוש על פי חוקי הסוכנות העליונה למניעת סימום (WADA).

 

תוספי תזונה "מזוהמים"

 

מלבד פוטנציאל הנזק הבריאותי, קיימת סכנה נוספת. ספורטאים מקצועיים הנתונים תחת בקרת מבדקי הסימום של הרשויות המקומיות, או של הרשויות הבינלאומיות, עלולים למצוא את עצמם אשמים בשימוש בחומרים אסורים.

 

תוסף תזונה תמים לכאורה, שאינו בהכרח מצביע על תכולת הרכיבים שבו, עלול להפליל את הספורטאי ולגרום להשעייתו ממעגל התחרויות. זהו ללא ספק חלום הבלהות של ספורטאים רבים ברחבי העולם. הצרה היא שרבים מהם מתעוררים מחלום זה אל מציאות קודרת.

 

תופעת תוספי התזונה "המזוהמים" (תוספי תזונה שמכילים חומרים אסורים בשימוש העלולים לגרום לפסילתו של הספורטאי במבדק סימום) נחשפה לראשונה בשלהי שנות ה-90. מחקר מעמיק בנושא גילה ש-15% מתוספי התזונה עלולים להכיל חומרים שיגרמו למבדק סימום חיובי. חשיפת התופעה גרמה לבהלה רבה בקרב הספורטאים ועוררה שאלות רבות באשר לשימוש בתוספי התזונה.

 

במדינות רבות, תהליכי הייצור של חברות התוספים אינם מפוקחים על-ידי הרשויות הממשלתיות. המשמעות היא שתוספי תזונה מסוימים עלולים להכיל חומרים אסורים. לדוגמה, פירוט הרכיבים המופיע בצידו הפנימי של המיכל אינו זהה לזה המופיע על גבי האריזה החיצונית.

 

במקרים מסוימים, אחד החומרים שאינו מצוין על גבי התווית עלול להיות אסור לשימוש על-פי חוקי הספורט. מחקרים שנעשו מצאו שקרוב ל-20% מהתוספים הזמינים לספורטאים מכילים רכיבים שאינם מפורטים על גבי התווית של המוצר. מספר גדול של מקרי סימום חיוביים נגרם כתוצאה מרישום מוטעה ומהחדרה של רכיבים אסורים אל תוך התוסף.

 

קבוצות התוספים פרושות על פני משרעת רחבה ביותר, כאשר בקצה האחד שלה מצויים תוספים בעלי סיכון נמוך ואילו בקצה השני נמצאים תוספי תזונה בעלי סיכון גבוה. הוויטמינים והמינרלים נמצאים בדרגת הסיכון הנמוכה ביותר למבדק סימום חיובי וזאת בהשוואה לתוספי תזונה המבטיחים שיפור ביכולת הביצוע (בניית שריר, שריפת שומן). חומרים אסורים שעלולים להימצא בתוספי התזונה הם: DHEA, אפדרין, אנדרוסטנדיון, אנדרוסטנדיול, אמפטמינים ומה-הואנג.

 

ואיך יודעים האם תוסף התזונה "מזוהם"? ההליך המומלץ ביותר לבדיקת כשירותם של תוספי התזונה הוא שליחתם לאנאליזה ביוכימית באחת ממעבדות הסוכנות העליונה למניעת סימום. הליך זה יקר ואין באפשרותם של לקוחות פרטיים לבצע אותו. מי שיכול לדרוש הנהגת הליך שכזה הם גופי ספורט גדולים המעניקים שירותים מדעיים לספורטאים, או חברות התוספים המעוניינות לספק ביטחון מלא לצרכנים שלהן.

 

האם אתה זקוק בכלל לתיסוף תזונתי?

 

  • ההחלטה האם להשתמש בתוספי תזונה צריכה להישקל בכובד ראש ובשיתוף אנשי מקצוע. עד שלא יהיה ברור שאתה זקוק לתוספי תזונה - אל תשתמש בהם. עליך לבדוק האם מיצית את האופציות התזונתיות שמספקת לך התזונה, בטרם תחליט להשתמש בתיסוף התזונתי.

 

  • אם אתה מאמין שאתה זקוק לתיסוף תזונתי עשה זאת תוך התייעצות עם גורמים מקצועיים מוסמכים כמו: רופא ספורט, תזונאי ספורט או פיזיולוג מאמץ.

 

  • לעולם אל תשתמש בתוספי תזונה רק משום שחבריך לקבוצה עושים זאת או משום שקיבלת המלצה על כך מחבר. אין תחליף לייעוץ מסודר שנעשה על-ידי אנשי מקצוע הבקיאים בתחום. אם המתחרים שלך לוקחים סיכון מיותר, אין זה אומר שגם אתה צריך לנהוג כך.

 

לכתבות נוספות בנושא בריאות, תזונה וכושר ממגזין "דינמי", לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הגוף לא עומד במשימה? התייעץ עם מומחה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים