שתף קטע נבחר

מחר: סוף רשמי למשבר עם ניו זילנד

כשנה וחצי לאחר שהתפוצצה פרשת הדרכונים המזוייפים ולאחר שניו זילנד האשימה את המוסד הישראלי בפעולה, חוזרים היחסים עם ניו זילנד למסלולם התקין. שגריר ישראל בקנברה יגיש מחר כתב אמנה בניו זילנד ויחסי המתיחות בין המדינות יוותרו מאחור

אחרי כשנה וחצי של יחסים דיפלומטים מתוחים, יגיש מחר (יום ג') שגריר ישראל בקנברה, נתי תמיר, את כתב אמנתו בניו זילנד למושלת הכללית. בכך ישובו יחסי ישראל עם ניו זילנד למסלולם התקין אחרי חיכוכים והאשמות בפרשת "אנשי המוסד". תמיר נפגש עם שר החוץ בניו זילנד, פיל גוף, ושוחח עמו על חזרתם של היחסים הדיפלומטים לסדרם. שני האישים הביעו שביעות רצון מהחזרה לשגרת יחסים דיפלומטים.

 

מיכאל רונן, מנהל מחלקת אזור הפסיפיק במשרד החוץ, אמר ל-ynet כי "ישראל מיחסת חשיבות רבה לפיתוח הקשרים עם ניו זילנד. מדובר במדינה פעילה מאוד בארגונים ובגופים בינלאומים. אין ספק שנפתח דף חדש ביחסי המדינות ואנו מרגישים זאת בכל הרמות".

 

הפרשה החלה בחודש מארס 2004, אז נעצרו בניו זילנד שני ישראלים, אורי זושה קלמן, בן 31, ואלי קרא, בן 50, בחשד שניסו להשיג דרכונים מזויפים. על פי החשד, הם שירתו כסוכני מוסד שהתחזו לתיירים תמימים. בהמשך הם אף הורשעו על פי הודאתם בניסון להנפיק דרכון מזוייף. יחסי ניו זילנד וישראל עלו על שרטון לאחר שניו זילנד דרשה התנצלות מישראל, אך זו לא שעתה לבקשה.

 

לאחר שהתגלע המשבר בין המדינות הודו שני הישראלים בהאשמות שיוחסו להם, ואף נגזר עליהם עונש של שישה חודשי מאסר. כמו כן, נגזר עליהם לשלם קנס של כ-32 אלף דולרים לעמותת נכים מקומית. קרא וקלמן עזבו את ניו זילנד בחודש ספטמבר, לאחר שריצו כמחצית מתקופת מאסרם.

 

למרות הכחשות מצד שני הנאשמים ומצד ממשלת ישראל, רבים בניו-זילנד, בהסתמך על מקורות ממשלתיים, משוכנעים שהשניים הם סוכני מוסד. ראש ממשלת ניו-זילנד פרסמה לא פעם הודעות לעיתונות בנושא בהן היא מכנה את השניים "סוכני המודיעין של ישראל".

 

בשל כך, לאחר הכרזת גזר הדין הודיעה ניו-זילנד על שורה של סנקציות דיפלומטיות נגד ישראל. בין השאר הוחלט לחייב כל ישראלי המבקר בניו-זילנד בשליחות רשמית מטעם ממשלת ישראל באשרות כניסה למדינה. כמו כן הוחלט להקפיא את כל הביקורים רמי הדרג ההדדיים בין המדינות, עד אשר תתנצל ישראל על הפרשה.

 

שר החוץ התנצל

 

אחרי דרישות חוזרות ונשנות להתנצלות נענתה ישראל לבסוף לדרישה ובתכתובת בין שר החוץ סילבן שלום לעמיתו בניו זילנד פיל גוף כתב שלום: "אנו מביעים חרטה על כל הפעולות שתוצאותיהן היו מעצר והרשעה של שני אזרחים ישראלים בניו זילנד בעוון אישומים פליליים, ומתנצלים על מעורבותם של ישראלים בפעולות אלו".

  

עוד כתב שלום: "ישראל מקבלת על עצמה לנקוט בצעדים כדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד". מקבילו הניו זילנדי, פיל גוף, כתב בתגובה: "הפרשה מאחורינו", ואף ציין כי שתי המדינות "יכולות לשוב ליחסי ידידות דיפלומטית".

 

גורמים משטרתיים בניו זילנד אמרו הבוקר לסוכנות איי.פי כי המשטרה שם עדיין מחפשת אחר שני חשודים נוספים אשר מעורבים כנראה בפרשה. האחד, זאב וויליאם ברקן, נמלט ממעצר עוד בטרם קרא וקלמן נעצרו. אדם רביעי, טוני רזניק, עזב את המדינה בערך בשלב שבו נחשפה הונאת הדרכונים.

 

מדובר ב"אדם שנותר בעל חשיבות לחקירה", אמר בכיר המשטרה ג'ון וייט. לדבריו, רזניק מחזיק באזרחות ניו זילנדית והוצא נגדו צו מעצר בינלאומי באמצעות האינטרפול. עוד הוסיף וייט כי רזניק מסתתר ככל הנראה בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אפשר לשוב ולצחוק. ראש הממשלה הלן קלארק
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
קרא וקלמן. הורשעו
צילום: איי אף פי
צילום: ערוץ 2
סוף למשבר הדרכונים
צילום: ערוץ 2
מומלצים