שתף קטע נבחר

"שווה להיות נחמד ממניעים אגואיסטים"

העמותה לקידום הנחמדות תציין היום את "יום הנחמדות הבינלאומי". אז מה אם בינתיים הפעילים יחכו רק בגבעתיים, הרצליה ואשדוד? זאת רק ההתחלה. השנה מנסים לקדם בעמותה נחמדות כלפי הקרובים ומסבירים: "הנחמדות משתלמת גם ממניעים אגואיסטים. זה מרכך אנשים גועליים". אז תזכרו: היום לא חותכים בכביש. אייטם נחמד

היום (ד') תציין העמותה לקידום הנחמדות את יום הנחמדות הבינלאומי. בינלאומי? לא בדיוק. העמותה לקידום הנחמדות הוקמה בשנת 1999 על ידי שני ישראלים עם שאיפות גדולות. התוצאות בפועל קצת פחות חובקות עולם. פעילי העמותה יקימו דוכנים בהרצליה, גבעתיים ואשדוד ויחלקו חומרים תחת הכותרת: "נחמדות, שווה לנסות".

 

"נחמדות היא כדאית כי זה מועיל אישית. אתה יכול לעשות את זה ממניעים אגואיסטים לחלוטין", מסביר ל-ynet רן עדיני (40), אחד ממקימי העמותה. "אני אישית אני מוצא שברוב הסיטואציות, נחמדות משפיעה על התנהגות האנשים שמולי, גם כשאני במגע עם אנשים גועליים. כך למשל בביטוח לאומי, כשנדמה לך שהאיש מולך לא מתנהג יפה. הדרך היחידה להשפיע על ההתנהגות של הזולת בלי להעביר עליו ביקורת היא להיות נחמד. אנחנו לא רוצים לחנך אבל גם אם הבנאדם מולי לא מחזיר נחמדות, זה מרכך אותו".

 

השנה מבקשים אנשי העמותה לשים דגש על נחמדות כלפי הקרובים. "פרסמנו המלצות, גם באתר האינטרנט שלנו. הרבה פעמים אנשים מרשים לעצמם להוציא את הכעסים על הקרובים אליהם, גם אם הם עצמם לא המקור לכעס. למשל  הורים שכועסים על הילד אחרי משהו שקרה בעבודה או ברחוב.  זה בעיקר עניין של מודעות וזה מה שאנחנו מנסים לעשות. אם אתה נמצא עם הילד שלך בחנות צעצועים והילד מבקש משהו, ובדיוק באותו רגע מצלצל מנהל הבנק ואומר 'תפקיד כסף', אתה צועק על הילד. יש לך תגובות תוקפניות אינסטנקטיביות. אבל אתה יכול למתן אותן. זה עניין של חשיבה וקודם כל של מודעות. רוב האנשים יודעים מה נחמדות אבל שוכחים את זה".

 

עדיני מספר כי הקים את העמותה לקידום הנחמדות יחד עם ידידו תומר קרמן בשנת 99'. "הרעיון צץ ביום קשה שהיה לי לפני כשש שנים, כשראיתי אנשים צועקים בפקקים. אחר כך שחיתי בבריכה ואנשים התווכחו מי ישחה איפה. חשבתי שהעולם לא מספיק נחמד ובאותו ערב דיברתי עם תומר, חבר שלי. ישבנו בפאב וצחקנו על זה. במקור חשבנו לעשות שבוע נחמדות. לא מצאנו כל כך איך להקים שבוע כזה והחלטנו להקים עמותה. גיבשנו תפיסה. בהתחלה באנו ממקום של 'אנשים לא בסדר וצריך לחנך אותם' אבל אז הבנו שהרעיון הוא לא להטיף לאחרים".

 

והתגובות? מגוונות. "יש אנשים שמתלהבים מיד ורוצים לעזור ויש אחרים שאומרים שזה לא יעבוד בישראל. יש אנשים שאומרים שאנחנו נאיבים. אני זוכר איך אנחנו עומדים באיזה קניון ואז בא מישהו ופרץ מולנו בצחוק גדול מאוד, כזה מהבטן. אחרים שואלים איפה המצלמה של 'פיספוסים' ותוהים על מי אנחנו עובדים. אבל בסך הכל קיבלנו הרבה תגובות חיוביות, וזה הדלק והמוטיבציה שלנו, במיוחד בתקופות הקשות שעוברות על המדינה".

 

אז מהי נחמדות? כל סוגי ההתנהגות החיוביות. "לא מספיק להגיד 'בוא נחייך'. נחמדות זו אדיבות, סובלנות, הגינות, עזרה לזולת, איכות הסביבה, אכפתיות. זו מילה מאוד רחבה. זה גם אחד הקשיים שלנו. אנשים מפרשים את זה בצורות שונות ומאמצים את זה בצורה שנראית להם. 

 

עדיני אופטימי באשר לאפשרות שהרעיון יתפוס בישראל. "לפעמים אני אומר לעצמי שבאמת אנשים בישראל הם לא סימפטים. אבל זו תחושה של זמן ומקום. לכל בנאדם יש צדדים נחמדים יותר ופחות ולכל עם יש תכונות כאלה ואחרות. לחוץ פה בישראל. אבל גם כשקשה וגם כשלחוץ המטרה היא לקדם את הנחמדות".

פורסם לראשונה 30/08/2005 23:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסטיקר
צילום: שאול גולן
ההמלצה: נחמדים בכביש
צילום: שאול גולן
גם הפרפר נחמד
מומלצים