שתף קטע נבחר

המורים והאוצר חתמו על ההסכם; שנת הלימודים תיפתח

"שנת הלימודים תיפתח כסידרה בכל הארץ, לרבות ב-35 הישובים בהם תיושם הרפורמה" - כך הודיעו המורים בתום משא ומתן ארוך ומתיש שניהלו עם משרדי האוצר והחינוך. במהלך המו"מ נדמה היה לרגע שנוצר "פיצוץ", אך לבסוף הצדדים הצליחו להגיע להבנות והבוקר חתמו על ההסכם. וסרמן: "אני לא עוסק במי הכניע ומי ניצח, אבל אפשר לומר שהמורים ניצחו בגדול

שנת הלימודים תיפתח כסידרה גם ב-35 היישובים המצטרפים ליישום הרפורמה: הבוקר (ד') חתמו משרדי החינוך והאוצר עם ארגוני המורים חתמו על ההסכם הסופי ביניהם, המאפשר את פתיחת שנת הלימודים כסדרה. הצדדים הסכימו על מעבר לחמישה ימי לימודים ויום לימודים ארוך ב-35 יישובים, על תנאי פרישה מועדפים ל-3,300 מורים הפורשים לגמלאות ועל החזרת 1,500 מורים שפוטרו למערכת.

 

מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, אמר כבר אתמול, לאחר שהושגה הסכמה: "אני לא עוסק במי הכניע ומי ניצח, אבל אפשר לומר שהמורים ניצחו בגדול. אם השרה תגיד, 'אני רוצה לפתוח דף חדש עם ראשי ארגוני המורים למען מערכת החינוך במדינת ישראל' - אנחנו נשים הצידה את המחלוקות וניפגש איתה. אם תמשיך במלחמה, היא כמובן תקבל מלחמה".

 

שרת החינוך, לימור לבנת, בירכה על ההסכם. "המהפיכה החינוכית תקנה לתלמידים ידע וערכים חדשים ותשפר את תנאי לימודיהם. הרפורמה תיושם בשיתוף עם המורים, שיפעילו את יום הלימודים הארוך. אין לי ספק שאת פירותיה של מהפיכה זו נראה כולנו בשנים הקרובות".

 

המורים כבר הודיעו לפני ימים אחדים כי לא ישביתו את הלימודים בכל רחבי הארץ. את האיומים על השבתה מיקדו רק ביישובי הפיילוט של רפורמת דוברת, 35 היישובים בהם תיושם הרפורמה החל מהשנה. המחלוקת בין הצדדים נסובה סביב תנאי הפרישה של 1,500 המורים המפוטרים וסביב יישומה של הרפורמה. כעת הצליחו המורים להגיע להסכמות ושנת הלימודים תחל מחר בלי שביתות ובלי איומים.

 

מזה חודשים מנהלים המורים משא ומתן מול משרדי האוצר, החינוך ומרכז השילטון המקומי. בשבוע שעבר נחתם הסכם עקרונות בין הצדדים, אולם תוקפו פג לאחר יממה כשהיועצים המשפטיים לא הצליחו להסכים על הנוסח הסופי.

 

אמש שוב נפגשו הצדדים ולאחר דיון סוער, שבמהלכו אף פסקו מהידברות ודיווחו על "פיצוץ במשא ומתן", חזרו הצדדים לשולחן הדיונים. החזרה למו"מ השתלמה והצדדים הודיעו שוב כי חתמו על הסכם עקרונות חדש. לאור ההסכמות החדשות הודיעו ארגוני המורים כי "שנת הלימודים תיפתח כסידרה בכל הארץ, לרבות ב-35 הישובים בהם תיושם הרפורמה".

 

בימים האחרונים נסבה המחלוקת בין הצדדים סביב שני נושאים עיקריים: ראשית, כיצד לקרוא לרפורמה (האם היא תיקרא "רפורמת דוברת", "הרפורמה" או "רפורמה" ללא ה' הידיעה). המחלוקת השנייה עסקה בשכר הבסיס של המורים. כדי להחזיר 1,400 מורים, ולתת למפוטרים את תנאי הפרישה המועדפים נזקק משרד החינוך ל-85 מיליון שקלים. האוצר הסכים להשיב רק 50 מיליון שקלים ואת היתר דרש שיתן מרכז השלטון מקומי. המורים טענו כי על האוצר לתת את הסכום על מנת שלא להיות תלויים בכספי מרכז השלטון המקומי.

 

לפי ההסכמות אתמול, הרפורמה תיקרא "פיילוט" והמילה "דוברת" לא תוזכר בשמה. 3,300 מורים יפרשו לגימלאות עם תוספת של "עידוד פרישה" בגובה 5% משכרם. בנוסף, המורים המפוטרים יהנו ממשכורתיהם עוד כשישה חודשים לאחר פרישתם במסגרת "חודשי הסתגלות".

 

כל מורה שילמד בישוב בו תיושם הרפורמה וילמד ביום חינוך ארוך יקבל תוספת של "שעות נוספות" למשכורת בסך 110 שקלים לשעה ברוטו. מדובר בתוספת לשכר הממוצע העומדת על כ-60 שקלים לשעה. הסכום הכולל עשוי להצטבר לכדי 2,500 שקלים תוספת למשכורת. משמעות הדבר כי בשעות אחר הצהריים ילמדו את התלמידים המורים, ולא מדריכים או סטודנטים כפי שאיים משרד החינוך תחילה.

 

עוד בהסכם: מורים שלומדים לתואר או משתתפים בהשתלמויות ילמדו ארבעה ימים בשבוע בלבד. מורי בתי הספר היסודיים שמלמדים יום חינוך ארוך גם בישובים שמחוץ לרפורמה יקבלו תוספת משמעותית למענק השנתי שלהם: היום עומד גובה המענק על 5,000 שקלים, והחל מהשנה יקבלו המורים תוספת של עוד 25% אחוזים. גובה המענק יעמוד על 6,300 שקלים

 

במקביל לתוספות הכלכליות יערך שיפור פיזי משמעותי בחדרי המורים וייבנו פינות עבודה וחדרי שירותים ל-35 בתי הספר שבפיילוט. תוקם ועדה משותפת למשרדי החינוך, האוצר ולארגוני המורים שתעקוב אחר יישום התוכנית. המורים מסרו כי ההסכם שהושג תקף לשנה אחת בלבד והוא אמור להתחדש בשנה הבאה. משמעות הדבר היא שעל מנת להמשיך ביישום הרפורמה, שאמורה להתפרש על כחמש שנים, יאלצו הצדדים לשוב ולהיפגש שוב בעוד שנה. בנוסף, 1,400 מורים מפוטרים יוחזרו. יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, מסר בתגובה: "אני מברך על ההסכם שהושג".


פורסם לראשונה 30/08/2005 20:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
אין חשש להשבתה (אילוסטרציה)
צילום: מאיר פרטוש
צילום: גיל יוחנן
ראשי ארגוני המורים. אין פיצוץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים