שתף קטע נבחר

רפלקסולוגיה: כך תלחצו להקלה על כאבי ראש, בטן, שיניים ועוד

על פי אמונה עתיקת יומין, לכל אחד מאיברי גופנו יש ייצוג בכף הרגל. בעקבותיה התפתחה הרפלקסולוגיה, שיטה שטוענת שניתן לרפא איברים באמצעות לחיצות בכף הרגל. מחקרים מדעיים הניבו ממצאים סותרים: כמה מהם מחזקים את התיאוריה הרפלקסולוגית, אחרים שוללים אותה מכל וכל

רפלקסולוגיה היא שיטה לאבחון מחלות ולטיפול בהן באמצעות כף הרגל. ההנחה שבבסיס השיטה הזאת גורסת שעל כף הרגל האנושית משתקפים (רפלקס = השתקפות) כל איברי הגוף – על כל תחלואיהם ופגמיהם. התבוננות בכף הרגל ונגיעה בה – כך גורסת התיאוריה הרפלקסולוגית – יכולות להעשיר את האינפורמציה שמקבל המטפל בנוגע למצבו הגופני והנפשי של המטופל.

 

מקורות הרפלקסולוגיה עתיקים מאוד. בפירמידות, למשל, התגלו ציורי קיר שמתארים טיפולי רפלקסולוגיה במצרים העתיקה. טיפולים דומים תוארו גם בהודו. הרפלקסולוגיה נעלמה ממפת התרבות בשלב מסוים ושבה אליה מחדש רק בתחילת המאה ה-20, כשרופא אף-אוזן-גרון אמריקאי בשם בר פיצג'רלד גילה שמגע ולחץ באזורים מסוימים בכף הרגל מאיצים תהליכי החלמה ומקילים כאבים גם באיברים שמרוחקים מכף הרגל. פיצג'רלד פיתח וקידם את הטיפול באמצעות כף הרגל והביא אותו למודעות הציבורית – מה שאיפשר את התפתחות השיטה לרמה שבה היא נמצאת היום.

 

ב-1930 פיתחה יוניס אינגהאם, אחות ופיזיותרפיסטית, מפה מיוחדת, שמציגה היכן על כף הרגל מיוצג כל איבר בגוף. כך, למשל, איברי האגן מיוצגים בעקב, איברי הבטן משתקפים באזור השקוע במרכז כף הרגל, ואילו הראש, הצוואר והפנים מיוצגים על גבי האצבעות. שינויים אופייניים באיברי הגוף השונים, כגון גודש, חסימה ותת פעילות, יבואו לידי ביטוי במקום שבו הם מיוצגים בכף הרגל, והמטפל יוכל להרגיש את זה. את האבחון הוא עושה על סמך מידת הנוקשות של האזור הרלוונטי בכף הרגל וכן על סמך רגישותו לקור, לחום, ליובש וללחות.


מפת כפות הרגליים. באדיבות מחלקת אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות

 

"הטיפול הרפלקסולוגי הוא נעים ומרגיע ולכן מתאים לרוב האנשים, החל מתינוקות וכלה בקשישים", מסביר ד"ר מוטי לוי, מנהל תחום רפואה משלימה בשירותי בריאות כללית. "המטופל שוכב בזמן הטיפול, נרגע ולעיתים אף נרדם תוך כדי כך. תחילה מבוצע איזון גופני כללי באמצעות כף הרגל, ובהמשך ניתן דגש לאזורים בכף הרגל שמייצגים את האיברים שבהם התגלו הבעיות שבגללן ביקש המטופל עזרה. כמו בכל מסגרת טיפולית, ניתן במפגשים החוזרים לדייק יותר ויותר ולהעמיק את האפקט הרצוי. טכניקות המגע מגוונות – החל מעיסוי עדין וכלה בלחיצות אינטנסיביות. הכל לפי הצורך".

 

ד"ר לוי מסביר שהרפלקסולוגיה היא טיפול הוליסטי לא פולשני. "פירושו של דבר שמטרת הטיפול היא למצב ולחזק את יכולת הריפוי הטבעית שטמונה בגוף ולא להשפיע עליו כגורם זר, דוגמת ניתוח או תרופה". ההנחה היא שבאמצעות הבאת הגוף למצבו האופטימלי – נינוח, מאוזן לרמת אנרגיה טבעית וחופשית, כפי שקורה בטיפול – מתחוללים תהליכים רצויים בגוף כמו שיכוך כאבים, ויסות עצבי טוב יותר ושיפור בחיוניות האיברים. במפגש הראשון ייתכן שינוי שנקרא ריאקציה – זוהי תגובתו ההתחלתית של הגוף למגע ולתהליך הריפוי. ריאקציות אופייניות יכולות להיות שליליות (למשל עייפות מוגברת) או חיוביות (למשל עוררות והאצת חילוף החומרים). הריאקציות הן לא מסוכנות, אלא הן אות לתחילת התהליך הרצוי.

 

מי לא מתאים לטיפול

 

רפלקסולוגיה לא מומלצת לאנשים שמצבם הגופני לא יציב:

מי שעברו זמן קצר לפני כן התקף לב, ניתוח, פציעה, זיהום חריף וכדומה. במצבים מסוימים הטיפול לא מומלץ בתחילת הריון, בזמן מחלת סרטן פעילה ובעת שסובלים ממחלות עור בכף הרגל, אם כי לא מדובר בהתוויות חד משמעיות, והדבר נתון לשיקולם של הרופא המפנה או של המטפל.

 

למי תעזור הרפלקסולוגיה

 

באמצעות הרפלקסולוגיה ניתן לטפל במגוון רחב של בעיות רפואיות ושל מצבים נפשיים. היא נחשבת ליעילה במיוחד במקרים שבהם כל הבדיקות והצילומים תקינים, אך המטופל מתלונן על תופעות כגון:

 

  • עייפות, חוסר אנרגיה, תשישות.
  • מתח ולחץ וביטוייהם השונים: שרירים תפוסים, חוסר שינה, קוצר נשימה, פעימות לב מואצות, כאבי ראש, ירידת ריכוז.
  • שינויים רגשיים ונפשיים. 
  • כאב – במיוחד כזה שלא נובע מפציעה או מדלקת: מיגרנה, כאבי שרירים ופרקים וכדומה.
  • תסמונות שקשורות למערכת העיכול שהוגדרו כמעי רגיז: כאבי בטן, שלשולים, עצירות, צרבות, גזים ועיכול לא תקין.

  • הפרעות שקשורות לפעילות הורמונלית, כולל אי סדירות וכאבים שקשורים למחזור החודשי או בעיות בבלוטת התריס.

 

מה אומר המדע

 

לא קיימים מחקרים מדעיים רבים על הרפלקסולוגיה. המעטים שבהם אינם חד משמעיים.

 

במחקר שערכו חוקרים מלוס אנג'לס עברו 35 נשים שסבלו מתסמונת קדם וסתית (PMS) טיפולי רפלקסולוגיה. אחדות מהן היו קבוצת ביקורת וקיבלו טיפולי סרק בנקודות שאינן חלק ממפת נקודות הרפלקסולוגיה הידועות. כל אחת מהנשים ניהלה יומן אישי, שבו היתה צריכה לדווח על הסיפמטומים שהופיעו אצלה בימים שלפני קבלת הווסת. הקבוצה שקיבלה את הטיפול התקין דיווחה על הפחתה ניכרת בסימפטומים לעומת קבוצת הביקורת. ההקלה בסימפטומים נמשכה חודשיים אחרי הטיפול. אחדות מהנשים ציינו שבזמן הטיפול נרדמו למשך כ-30 דקות, ואחרי שהתעוררו חשו יותר אנרגטיות ביום שלמחרת.

 

במחקר אחר, שנערך בבריטניה, בדקו רפלקסולוגים מנוסים 18 מבוגרים שסבלו מאחת מתוך שש מחלות ידועות. המחקר העלה שהרפלקסולוגים לא הצליחו לאבחן נכונה את המטופלים.

 

ב-1999 השוו חוקרים בגרמניה בין השפעות הרפלקסולוגיה להשפעת עיסוי פשוט על 130 מטופלות אחרי שעברו ניתוח גינקולוגי תחת הרדמה מלאה. הנשים התבקשו לספר כיצד השפיע הטיפול על עוצמת הכאב, על תנועת המעיים, על מתן השתן ועל איכות השינה החל מיום אחרי הניתוח ועד 10 ימים אחר כך.

 

הנבדקות דיווחו שהעיסוי הפשוט היה מרגיע, בעוד שהטיפול הרפלקסולוגי לא סייע כלל להקל את הכאבים. אחדות מהנבדקות דיווחו שלטיפול הרפלקסולוגי היתה השפעה מסוימת על תנועת המעיים, על מתן השתן ועל איכות השינה. החוקרים סיכמו שטיפול רפלקסולוגי לא מרפא כאבי בטן חריפים אחרי ניתוח גינקולוגי, ואף עלול לעורר כאבי בטן במקרים מסוימים.

 

חוקרים מדנמרק בדקו את הטענה שלפיה טיפול ברפלקסולוגיה יעיל לטיפול באסתמה. החוקרים בדקו 40 חולי אסתמה. אחדים מהם קיבלו טיפול ברפלקסולוגיה, אחרים היו קבוצת בקרה שלא קיבלה את הטיפול בנקודות הרפלקסולוגיה הנכונות. החוקרים בדקו את תפקודי הריאות בבוקר ובערב ותיעדו גם את התחושות האישיות של הנבדקים. בתום המחקר נמצא שלטיפול רפלקסולוגי אין כל השפעה מיטיבה על אסתמה.

 

רפלקסולוגיה בחיי היומיום

 

אז מה כל כך מיוחד בכף הרגל? "היא מפה מוקטנת של הגוף כולו", מסבירה הרפלקסולוגית רותי אורנוי. "בשטח המאוד מצומצם של כף הרגל אפשר לטפל במגוון של סימפטומים, ומעבר לכך זה בילוי שחבל על הזמן, תענוג לשמו".

 

אורנוי לא התלהבה לספר על נקודות הלחיצה המרפאות. "רפלקסולוגיה היא לא זבנג וגמרנו", היא טוענת, "יש צורך באבחון. לא מספיק שמישהו אומר לי שיש לו כאבי ראש. צריך לברר מדוע נגרמים כאבי הראש, לערוך אבחון רפלקסולוגי ואז לטפל במקור הבעיה".

 

ובכל זאת הצלחנו לחלץ ממנה כמה דוגמאות להשפעה של מגע בכף הרגל על בעיות שונות:

  • קוליק. תופעת הבכי הממושך של התינוק בחודשים הראשונים לחייו יכולה להוציא את ההורים מדעתם. אף שעדיין לא ברור מה גורם לבכי הזה, אחת הסברות המרכזיות היא שמדובר בכאבי בטן בשל הצטברות גזים. תוכלו לנסות להרגיע את התינוק באמצעות עיסוי עדין של כל כף הרגל בתנועות שונות כטוב בעיניכם. העיסוי יסייע לתינוק לרפות את שריריו. אורנוי מסבירה שכאב גורם לכיווץ שרירים, והכיווץ יוצר כאב נוסף. "זה מעגל שמזין את עצמו", היא אומרת, "והעיסוי יסייע לו להרפות ולהקל את הכאב".
  • כאבי בטן. אזור השקערורית של כף הרגל מייצג את המעיים. תוכלו לעסות את האזור בתנועות מעגליות בעזרת האגודל, עם כיוון השעון.
  • עצירות. כאמור, אזור המעיים מיוצג בכף הרגל סמוך לשקערורית. בצעו לחיצות בעזרת האגודל, כמו התקדמות של חילזון, מהנקודה החיצונית של אזור המעיים, סמוך לאותה שקערורית, פנימה. התחילו ברגל ימין ועברו אחר כך לרגל שמאל.
  • כאבי ראש. הראש משתקף באצבעות הרגליים. הבהונות מסמלות את הראש ואת הצוואר, ועיסוי של האצבעות, ובמיוחד של הבהונות, עשוי להקל את הכאב. תוכלו להתחיל בלחיצות קצובות על קצה הבוהן ולרדת עד לשורש שלה. הוסיפו תנועות עיסוי בכל האצבעות מלמעלה למטה וחוזר חלילה, עד הזרת ובחזרה. אחרי לחיצה על כל אצבע יש 'לסחוט' את האצבע ולהרפות.
  • כאבי שיניים. מטפסים על הקירות בגלל העששת שמכרסמת בשורשי השיניים? עד שתגיעו לרופא השיניים, תוכלו לנסות ללחוץ מתחת לציפורן הבוהן, במקום שבו היא נגמרת. הוסיפו גם לחיצות מתחת לשאר הציפורניים.
  • נדודי שינה. במקרה הזה יתאים עיסוי כללי של כפות הרגליים בשמנים אתריים בתנועות ארוכות לאורך כף הרגל. העיסוי הזה יכול להפחית חרדות, להרגיע וגם לסייע לכם פשוט להירדם.
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
רפלקסולוגיה. ייצוג של הגוף
צילום: שלום בר טל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים